Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: В краю ста тисяч пісень і вишивок - ВІРШ

logo
Тома: В краю ста тисяч пісень і вишивок - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 12
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

В краю ста тисяч пісень і вишивок

Тома :: В краю ста тисяч пісень і вишивок
Литературная карта. В краю ста тысяч песен и вышивок

Чувашия — республика Российской Федерации, столица которой г.Чебоксары (Шупашкар). Мы бережно храним и преумножаем свою древнюю культуру, о которой немного хочу рассказать сегодня и вам.

Знаете ли Вы страну такую,
Древнюю и вечно молодую,
Где в лесу тетерева токуют,
Словно песней сердце околдуют,
Где коль праздник – от души ликуют,
Коль работа – гору дай любую!
Знаете ли Вы такой народ,
У которого сто тысяч слов,
У которого сто тысяч песен
И сто тысяч вышивок цветет?
Это перевод с чувашского классика нашей литературы Петра Хузангая. Он известен и как общественный деятель, и замечательный переводчик, который открыл мировую литературу чувашскому читателю. Особенно был дружен с болгарскими литераторами. На фото П. Хузангай с болгарским писателем Ламаром. 1962 год.
Чувашию и Болгарию связывают страницы общей истории — это был один народ, проживающий в Великой Булгарии. Историки сообщают: «Современное государство на Дунае «Болгария» основала часть булгар, переселившихся под предводительством хана Аспаруха с территорий Великой Булгарии из-за нежелания воевать с хазарами. Предки современных болгар отстояли перед слабеющей Византийской империей захваченные территории и остались на них». Предки же чувашей переселились из Великой Булгарии в Среднее Поволжье и основали вместе с другими народами Волжскую Булгарию.
Болгарский поэт Николай Соколов об Аспарухе сложил стихи «Обичаем те, Родино», писал о кагане Аспарухе и чувашский поэт Петр Хузангай.
Сохранились параллели в культуре наших народов. Вот, например, вышивка. Чувашский историк Петр Денисов провел параллели между культурой чувашей и болгар и обнаружил схожесть в вышивке двух народов. Например, у болгарских женщин, как и у чувашских, было принято носить узоры в виде парных розеток или ромбов, которые вышивались на груди рубах. У чувашей такие узоры называются кеске. Есть сходство в женских головных уборах. Они похожи как формой, так и тем, что обшивались серебряными монетами.
В Чебоксарах существует Музей вышивки, где можно увидеть образцы уникальной вышивки 18 века и головные уборы с монетами из серебра.
Чувашию по праву называют землей пивоваров. Пиво – древнейший напиток чувашей. Культура пивоварения в Чувашии складывалась веками. Варили его для обыденного потребления, для ритуального применения в обрядах, требуемых древней религией чувашей, для использования в лечебно-оздоровительных целях. Каждая община или даже семья имела свои обычаи пивоварения. Пиво считается национальным напитком в регионе и обязательным угощением на всех торжествах. Даже герб республики расположил на себе образ лозы с шишечками, поскольку на данной территории выращивают большую часть (до 90%) российского хмеля.
Раньше пиво в Чувашии традиционно варили женщины. Девушку не брали замуж, если она не умела варить пиво. Накануне варки живительного напитка хозяйка дома молилась, обращаясь в сторону восхода солнца.
В России три музея пива: в Москве, Петербурге и Чебоксарах. Наш среди них — особенный. Ведь Чувашия испокон веков была краем высочайшей культуры пивоварения. В Музее пива вы не только услышите о старинных рецептах, но и отведаете творение.
На фото — Музей пива в Чебоксарах
И сегодня дорогих гостей в Чувашии встречают не только хлебом-солью, но и прохладным бодрящим пивом в резном деревянном ковше.
23.12.2019    Светлана Гордеева
Светлана Гордеева У нас прекрасная природа: Волга и курортная зона в Заволжье с хвойными лесами, ягодами, грибами… У нас родился Василий Чапаев, космонавт №3 Андриан Николаев, синолог с мировым именем Никита Бичурин… 
Светлана Гордеева
Да, это нагрудное украшение с монистами. Раньше монеты были из серебра и костюм мог весить больше 10 кг. Девичий головной убор – тухья был закрыт сверху острой макушкой, а женский с отверстием сверху – хушпу. Считалось, что замужняя женщина должна иметь связь с верхним миром для рождения и воспитания детей.
Свадебные традиции – тоже очень интересные. Невеста с раннего детства (5-6) лет начинала вышивать себе приданное, свадебное платье и обязательно платок жениха. По этому платку жених выбирал себе невесту (смотрел на аккуратность исполнения и красоту). Мог и отказаться жениться ). А, если все устраивало, накидывал себе на плечи. Я много про это могу рассказывать )
Перевела на украинский язык   30.12.19     6.08

Літературна карта.  В краю ста тисяч пісень і вишивок

 Чувашія - республіка Російської Федерації, столиця якої г.Чебоксари (Шупашкар).  Ми дбайливо зберігаємо і примножуємо свою давню культуру, про яку трохи хочу розповісти сьогодні і вам.

 Чи знаєте Ви країну таку,
 Давню і вічно молоду,
 Де в лісі тетерева токують,
 Немов піснею серце зачарують,
 Де коли свято - від душі радіють,
 Коль робота - гору дай будь-яку!
 Чи знаєте Ви такий народ,
 У якого сто тисяч слів,
 У якого сто тисяч пісень
 І сто тисяч вишивок цвіте?
 Це переклад з чуваської класика нашої літератури Петра Хузангая.  Він відомий і як громадський діяч, і чудовий перекладач, який відкрив світову літературу чувашскому читачеві.  Особливо був дружний з болгарськими літераторами.  На фото П. Хузангай Петро Петрович з болгарським письменником Ламар.  1962 рік.


 Чувашію і Болгарію пов'язують сторінки спільної історії - це був один народ, який проживає у Великій Булгарії.  Історики повідомляють: «Сучасна держава на Дунаї« Болгарія »заснувала частина булгар, що переселилися під проводом хана Аспаруха з територій Великої Булгарії через небажання воювати з хазарами.  Предки сучасних болгар відстояли перед слабшою  Візантійською імперією захоплені території і залишилися на них ».  Предки ж чувашів переселилися з Великої Булгарії в Середнє Поволжя і заснували разом з іншими народами волзьких булгар.
 Болгарський поет Микола Соколов про Аспарух склав вірші «ОБИЧАИ ті, Родино», писав про кагана Аспарух і чуваський  поет Петро Хузангай Петро Петрович.
 Збереглися паралелі в культурі наших народів.  Ось, наприклад, вишивка.  Чуваський  історик Петро Денисов провів паралелі між культурою чувашів і болгар і виявив схожість у вишивці двох народів.  Наприклад, у болгарських жінок, як і у чувашских, було прийнято носити візерунки у вигляді парних розеток або ромбів, які вишивалися на грудях сорочок.  У чувашів такі візерунки називаються кеске.  Є схожість в жіночих головних уборах.  Вони схожі як формою, так і тим, що обшивалися срібними монетами.
 У Чебоксарах існує Музей вишивки, де можна побачити зразки унікальної вишивки 18 століття і головні убори з монетами з срібла.
 Чувашію по праву називають землею пивоварів.  Пиво - найдавніший напій чувашів.  Культура пивоваріння в Чувашії складалася століттями.  Варили його для повсякденного споживання, для ритуального застосування в обрядах, необхідних стародавньою релігією чувашів, для використання в лікувально-оздоровчих цілях.  Кожна громада або навіть сім'я мала свої звичаї пивоваріння.  Пиво вважається національним напоєм в регіоні і обов'язковим частуванням на всіх урочистостях.Навіть на  гербі  республіки є образ лози з шишечками, оскільки на даній території вирощують велику частину (до 90%) російського хмелю.
 Раніше пиво в Чувашії традиційно варили жінки.  Дівчину не брали заміж, якщо вона не вміла варити пиво.  Напередодні варіння цілющого напою господиня будинку молилася, звертаючись в бік сходу сонця.
 У Росії три музеї пива: в Москві, Петербурзі та Чебоксарах.  Наш серед них - особливий.  Адже Чувашія споконвіку була краєм високої культури пивоваріння.  У Музеї пива ви не тільки почуєте про старовинні  рецепти, а й  можна скуштувати  творіння.
 І сьогодні дорогих гостей в Чувашії зустрічають не тільки хлібом-сіллю, а й прохолодним бадьорим пивом в різьбленому дерев'яному ковші.
 23.12.2019 Світлана Гордєєва
 Світлана Гордєєва : У нас прекрасна природа: Волга і курортна зона в Заволжі з хвойними лісами, ягодами, грибами ... У нас народився Василь Чапаєв, космонавт №3 Андріан Ніколаєв, синолог зі світовим ім'ям Микита Бичурин ...
 Світлана Гордєєва: Так, це нагрудна прикраса з намистом.  Раніше монети були з срібла і костюм міг важити більше 10 кг.  Дівочий головний убір - тухья був закритий зверху гострою  верхівкою, а жіночий з отвором зверху - хушпу.  Вважалося, що заміжня жінка повинна мати зв'язок з верхнім світом для народження і виховання дітей.
 Весільні традиції - теж дуже цікаві.  Наречена з раннього дитинства (5-6) років починала вишивати собі придане, весільну сукню і обов'язково хустку нареченого.  По  цій  хустці наречений вибирав собі наречену (дивився на акуратність виконання і красу).  Міг і відмовитися одружуватися).  А, якщо все влаштовувало, накидав собі на плечі.  Я багато про це можу розповідати)
 Переклала  на українську  мову 30.12.19 6.08

ID:  859705
Рубрика: Проза
дата надходження: 30.12.2019 06:12:01
© дата внесення змiн: 30.12.2019 06:30:22
автор: Тома

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (242)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 30.12.2019 - 12:00
12 12 12 Дуже цікаво, Томочко! З наступаючим Новим роком Вас! Хай все задумане збудеться!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Щиро дякую,взаємно!
 

ДО ВУС синоніми
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Enol: -
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
x
Нові твори
Обрати твори за період: