Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Прозектор: Павлові Тичині - ВІРШ

logo
Прозектор: Павлові Тичині - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Павлові Тичині

Прозектор :: Павлові Тичині
По всій країні чую я,
Як у блакиті мрійно лине
Навік прославлене ім’я:
Павло Григорович Тичина.

Він був співцем життя краси,
Їй вторив, знаючи відроду:
Як серце краю віддаси –
Безсмертним станеш для народу.

16.ІХ.23 р.

ID:  994003
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Присвячення
дата надходження: 16.09.2023 13:15:03
© дата внесення змiн: 31.12.2023 21:08:13
автор: Прозектор

Мені подобається 5 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (290)
В тому числі авторами сайту (22) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 17.09.2023 - 10:00
12 12 12 Він вніс свій вклад у розвиток поетичної літератури і вже навіть цим заслуговує на увагу!
 
Ярославко відповів на коментар Катерина Собова, 17.09.2023 - 12:45
Повністю згоден, спасибі за візит і розуміння hi
 
Щєпкін Сергій, 16.09.2023 - 23:45
Мій дідусь у післявоєнні роки, і аж до самої своєї пенсії десь приблизно в 1980, працював головним бухгалтером у племінному радгоспі союзного значення, і за їхніми правилами кожного року річний бухгалтерський звіт возив до москви особисто. Також приймав участь у перевірках таких самих племінних радгоспів по всьому союзу. Але в комуністичну партію так і не вступив, скільки його не примушували. Він усім казав: "Можете перевести мене сторожем, але в компартію я піти не можу, бо істинно вірую в Бога, а в партії таким не місце". Але його нікуди не переводили і взагалі ніхто пальцем не трогав, бо з москви одного разу на всю область і на весь район сказали, що не варто розкидатися такими чесними і тямущими бухгалтерами. І всі районні і обласні партійці заткнулися назавжди.
Ще для прикладу - набагато ближчого - Ліна Костенко.
Так що балакати і жонглювати можна скільки завгодно, а суть - вона завжди залишається суттю.
Як і ця присвята, до кожного рядка якої є принаймні по одному суттєвому запитанню cool
 
Ярославко відповів на коментар Щєпкін Сергій, 17.09.2023 - 12:42
Я ніхто, аби щось казати про ситуацію з Вашим дідусем, але вважаю, що порівнювати його і відомого з 1919 року на всю країну поета, якому напряму в 1930-их загрожувала смерть, як і його рідним, не дуже доречно. Історія з Павлом Тичиною - трагедія, певний символ вимушеного упокорення тодішніх митців комуністичному режиму. Тичина писав "Партія веде", Сосюра мав у репертуарі "Пісню про Єжова", Рильський - "Пісню про Сталіна". Навіть частина Розстріляного відродження вимушено писала про партію, та це їх вже не врятувало. Мовчу про сотні дифірамбів про Леніна від інших авторів. Вони хотіли жити, тож робили ці тяжкі кроки. Особливо смішно читати, як О. Олесь, сидячи спокійно в Європі писав "І ти продався їм, Тичино..." Легко й зараз когось так судити, шукати якусь суть чи вигадувати якісь "суттєві запитання" acute
Ви, як читач, маєте повне право та те, чи погоджуватися зі мною, чи ні, чи шанувати Тичину і решту визнаних геніїв слова. Принаймні я маю чіткі думку й бачення з цього приводу.
Дякую за візит і відозву hi
 
Щєпкін Сергій відповів на коментар Прозектор, 17.09.2023 - 19:14
з моїм дідусем усе зрозуміло, а з Ліною Костенко? Чьо про неї ніччьо не сказали?
і на рахунок "смішно ... сидячи в Європі ... Олесь" - Ви не подумали, що іншим, наприклад мені, теж смішно, як один Ярославко, сидячи в Європі, пише такі гарнюні вірші про таку величезну свою любов до України, в якій іде війна? чи він, гляди, працівник розвідки чи консульства?

як поет Тичинін може й гарний, але писати подібні присвяти таким людям - це те, чого я не розумію

smile Щєпкін, інопланетянин
 
Ярославко відповів на коментар Щєпкін Сергій, 17.09.2023 - 20:49
Аби не "чьокати", більше читайте та аналізуйте літератури як художньої, так і критично-історичної, може, тоді все стане зрозумілішим. Основну свою тезу я висловив у останньому абзаці попереднього повідомлення, та й в інших коментарях до твору. А про те, де мені бути й що робити для Батьківщини я розберуся сам, хай Ви й не перший хто лізе у це, не своє, діло.

wink Ярослав, землянин
 
NikitTa, 16.09.2023 - 23:18
17 Страшне ярмо-радянські часи:за фасадом красивої картинки-трагічне поневолення народу,на особливому рахунку обдаровані люди.СИСТЕМА використовувала,або вбивала.Така її суть.
Мир,Воля,Любов,Радість,Добробут хай квітнуть на нашій землі! 16
 
Ярославко відповів на коментар NikitTa, 17.09.2023 - 12:28
На жаль, тоді були такі жахливі часи і зараз знову ошалілий сусід лізе на наші землі. Повинні спинити його, інакше все повториться. Підтримую Ваше побажання, спасибі hi
 
Чудова присвята. Ранні твори цього поета дивовижні. А повторюють тільки оте "трактор в полі дир-дир-дир" і дурненький школярський віршик про "Тичину й кирпичину". З легкістю засуджують його "лояльність", називають кар'єристом. Не розуміючи, що режим ламав і не таких. Тут трагедія, а не фарс.
А вірші в нього є геніальні. give_rose
 
Ярославко відповів на коментар Світлана Себастіані, 17.09.2023 - 12:26
Вдячний за візит і те, що пам'ятаєте та розумієте hi
 
liza Bird, 16.09.2023 - 17:43
Ми повинні їх пам'ятати... 16 16 16 hi
 
Ярославко відповів на коментар liza Bird, 16.09.2023 - 18:23
Спасибі за прочитання і радий, що це розумієте 16 hi
 
Мандрівник, 16.09.2023 - 17:13
На жаль, його поетичний талант радянська тоталітарна система використала у своїх пропагандистських цілях...А він понуро погодився на це, і до кінця своїх днів підозріло озирався, боячись що хтось зведе не нього антирадянський наклеп. Лихі часи-поламані долі...
 
Ярославко відповів на коментар Мандрівник, 16.09.2023 - 18:21
Погодився він вимушено, не маючи іншого вибору, позаяк боявся за себе й не тільки. Чудово про це писав В. Стус:

Тичина — така ж жертва сталінізації нашого суспільства, як Косинка, Куліш, Хвильовий, Скрипник, Зеров чи Курбас. З однією різницею: їхня фізична смерть не означала смерті духовної. Тичина, фізично живий, помер духовно, був приневолений до існування як духовний мрець, до існування по той бік самого себе. (...) Лишився жити чиновник літературної канцелярії, довічно хворий на манію переслідування, жалюгідний пігмей із великим ім'ям Тичини.

Він був чудовим поетом з ніжною душею, але йому довелося жити в надстрашні часи. Й судити його зараз ніхто не має права, бо навряд чи багато людей перенесли б всі ті знущання режиму - як фізичні, так і моральні.
Вдячний за візит і відгук hi
 
Мандрівник відповів на коментар Прозектор, 16.09.2023 - 19:20
Навзаєм, хоча на мою суб'єктивну думку співати зараз дифірамби Тичині не варто. Не надто вдала постать для наслідування : член президії срср і співець совєтського мороку. Кар'єра, звісно, вдалася. У той час як справжніх митців-патріотів або відправляли до гулагу, або забороняли друкуватися в періодиці, або створювали нестерпні умови для творчості, або без жодних сентиментів страчували...От кого треба прославляти і класти в приклад : Іван Світличний, Олекса Тихий, Юрій Литвин, Василь Симоненко, Тарас Мельничук, Григір Тютюнник, Володимир Івасюк, Алла Горська, Параска Плитка-Горицвіт, "Розстріляне відродження"...
 
Ярославко відповів на коментар Мандрівник, 17.09.2023 - 12:24
Кожен сам для себе вирішує, яке місця для нього займає той чи інший митець, для мене Тичина - однозначно велике. В радянські часи в моїй родині теж всі були комуністами з партквитками, ніхто ні на що не скаржився і що тепер? З наведеними особами я знайомий, але для себе з них можу виділити хіба що Симоненка та Івасюка. І то перший не був таким, яким його малюють зараз. А щодо Розстріляного відродження, то там навпіл - Плужника, Зерова, Драй-Хмару люблю, а таких як Семенко, Йогансен чи Шкурупій і не шкода, особисто для мене то така собі поезія. Ви, знаю, самі пишете присвяти різним людям, отже ж теж якось вибираєте гідних для "оспівування". Це моя суб'єктивна думка і Ви, як читач, маєте повне право відкидати її чи приймати hi
 
Мандрівник відповів на коментар Прозектор, 17.09.2023 - 22:02
Непогано влаштувалися ваші родичі в тоталітарному устрої...Партквитки давали можливість хорошої кар'єри у той час. А звідси відповідні провладні погляди на світ, зокрема на творчість, й деяка зверхність до нижчих каст суспільства...Совок так просто не викоріниш.
 
Ярославко відповів на коментар Мандрівник, 17.09.2023 - 22:15
Дякую за даний конструктивний та детальний аналіз життя моїх рідних, щоби я без Вас робив meeting
Шкода, що такі риси, як бажання сувати ніс в чужі справи, робити безпідставні висновки та (чи) заздрість і досі поширені серед народу й майже не піддаються лікуванню.
 
Мандрівник відповів на коментар Прозектор, 18.09.2023 - 11:44
Та яка там заздрість - скоріше ненависть логічна, бо від комуністичних "діянь" загинули десятки мільйонів невинних (великий терор, гулаг, голодомори, агресивні війни, насильне переселення цілих народів, Чорнобиль...). І бути у їхніх рядах викликає щонайменше патологічну огиду.
 
Ярославко відповів на коментар Мандрівник, 18.09.2023 - 11:57
О, з другого разу вже змогли згенерувати думку, супер. Наявність партквитка абсолютно не означала причетність до подібного, та й більшість даних злочинів відбулася до 1950-их, коли мої рідні, які й взагалі були відомими вченими, ще в університеті вчилися. А втім, я не волію далі вести з Вами діалог, Ви всю власну суть показали в своєму попередньому повідомленні. “Гірше, ніж москальські воші, можуть бути лише українські гниди” - С. Петлюра. Мандруйте кудись подалі, бажано курсом одного корабля.
 
Мандрівник відповів на коментар Прозектор, 18.09.2023 - 12:43
Мої пращури дуже постраждали від радянського режиму : землю в них відібрали, а їх відправили до Сибіру, інших до Казахстану. Покійна бабця працювала в колгоспі мов кріпачка за трудодні - здоров'я собі підірвала. І, гадаєте, яке в мене має бути ставлення до с р с р ?
 
Ярославко відповів на коментар Мандрівник, 18.09.2023 - 13:17
Повірте мені, я негативно ставлюся до того ладу, я не підтримую жодну диктаторську ідеологію, в мене теж були постраждалі від репресій 1930-их, але то була інша епоха. Мій вірш про одне, а Ви про інше, ще й мій родовід вирішили оцінити.
 
Zorg, 16.09.2023 - 15:11
Павла на прізвище Тичина.
Смотрите же как образ вырисовывается. Человек, отдавший свое сердце во имя великой цели - Данко. В литературе все так связано. Вы рисуете одно, а читатель сам выбирает, под каким углом ему рассматривать картину. Очень своевременное произведение. Читатели не имеют права забывать кому обязаны. В этом и состоит главная роль идентичности нации. И мне горько осозновать, что государство не помнит таких людей, как Тычина, Рыльский, Сосюра, Квітка-Основ'яненко, Сковорода.
 
Ярославко відповів на коментар Zorg, 16.09.2023 - 15:38
Колись з харківським товаришем був такий діалог:
- ...Ти був колись біля будинку "Слова"?
- Нет, а шо это?
- Там жили українські митці початку минулого століття. Більшість із них репресували.
- Не знал, а где это?
- Вулиця Літературна, це неподалік ст. метро "Наукова".
- О, там же рядом Макдональдс.

На жаль, сучасне покоління мало цікавиться подібним, більшість знає лише своє, матеріяльне. Добре, якщо Павла Тичину вони пригадають зі шкільної програми, ще краще, якщо згадають рядки "Ви знаєте, як липа шелестить...": http://poetyka.uazone.net/default/pages.phtml?place=tychina&page=tychin32
Звісно, не всі такі, багато зараз навпаки намагаються дізнатися більше про власну культуру, відбувається нова хвиля відродження свідомості, та все ж ще дуже багато, що треба робити. А кому треба, той все і так знає.
Щодо вірша, то писав обережно, позаяк зараз вистачає і тих, хто (з недалекості знань) проти згадування Тичини, відносячи його до комуністів чи ще до когось. Були навіть питання щодо перейменування об'єктів названих на його честь. Впринципі, такого не тільки конкретно з ним вистачає.
Вдячний за прочитання, радий візиту hi
 
Ти, 16.09.2023 - 13:20
Тривіально про жертву, але і таке буває. Гарний поет, я читав деякі його твори, надихало. Дякую за вірш. 23
 
Ярославко відповів на коментар Ти, 16.09.2023 - 13:25
Читав його з дитинства, теж надихався "Сонячними кларнетами" та іншими віршами. Шкода, що радянський режим зламав й цього митця... Дякую за візит hi
 
Чайківчанка, 16.09.2023 - 13:16
give_rose 12
 
Ярославко відповів на коментар Чайківчанка, 16.09.2023 - 13:23
hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
moden - We
Обрати твори за період: