Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Зореслав Благомирів: © На НОВОРІЧЧЯ Златорогого ТУРУ!? - ВІРШ

logo
Зореслав Благомирів: © На НОВОРІЧЧЯ Златорогого ТУРУ!? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

© На НОВОРІЧЧЯ Златорогого ТУРУ!?

©П О К Р О В И Т Е Л Ь 2022 року – Златорогий ТУР!?
Щоб у рік Бика златого, –
Щастя друзям неземного!
Віри, Радості й Добра, –
були мирними літа.
Вам Здоров’я  й Благодаті – 
у Душі та в рідній хаті!... В.Б.
	Друзі! Один із найдавніших у світі – це Слов'янський календар. Рік у рік зростає його популярність і чимало людей, зокрема рідновіри, схильні і користуються Східним літочисленням, але чи не більшість – не знають свій рідній Слов’янський календар? На розкладках або у кіосках поки щ о навіть не знайти такої символіки. Запитую у продавців календарів?: А є щось на рік Бика? Не бика буде! Розповів продавцю календарів і він погодився, що не кит. –ць він, але каже справедливо, що видавництва, мабуть, і не знають про рідний Слов’янський календар, бо нічого не випускають? А Слов’янський календар для українців – генокодний, –  то навіщо брати чуже, коли є близьке і р і д н е нам! Хоча деякі люди й понині користуються древнім Годословом слов’ян, щоб краще зрозуміти себе і розвивати свої наявності, які закладені природою, розглядаючи  гороскоп не як щось астролоічне, а як знання, здатні зробити людину кращою! Адже завдяки спадщині пращурів можна ліпше розуміти своє єство, свій характер, постійно удосконалюватися та жити в гармонії з Природою, фауною і флорою, навколишнім світом. Бо знаючи, який т о т е м буде Покровителем наступних 12 місяців, можна впевнено планувати свою життєдіяльність, розвивати свої можливості, долати недоліки й негаразди. Отож нагадую: 2022-й – за Слов'янським календарем – рік Золотого БИКА. Знаймо і шануймо свою тотемну тварину! Який же цей Златорогий Тур і яким буде Новий рік!? 
   
СВОЄРІДНІСЬ РУСЬКОГО, тобто
 СЛОВ’ЯНСЬКОГО КАЛЕНДАРЯ
	Від Східного календаря він відрізняється принципово тим, що тотеми (тварини і птахи) змінюються раз на 16 років, а не на 12-ть. А 2022-й у слов'янському літочисленні є насправді 7530-31 літо від появи світу! У наших предків не було слова ”рік“. А тоді, наприкінці 17 століття слов'янські народи перейшли на європейське обчислення часу. Цього ж періоду вимер дикий предок свійського бика – т у р. Звісно, на літочислення вплинула язичницька віра наших пращурів до хрещення Русі та прийняття християнства. Бо слов’яни свято вірили в Богів природи, які мешкали побіля них, та вважали, що кожній людині відповідає тотемна тварина – символ року. Доречно зауважити, що у предків було не сім, а 9-ть днів тижня і тривалість доби становила 16 годин: 4 години ранку, 4 – день, 4 – вечір, 4 – ніч. А в тижні було 9 днів, із яких 6-ть було робочих і 3 — вихідних. А місяць складався із 40 днів. Важлива особливість Слов’янського горосокопу – це єднання людського і тваринного світів. Назва тотемів має алегоричний та метафоричний зміст і асоціюється з роком за поведінкою тварин чи птахів. Час до Весни 2022 року за Слов’янським календарем буде ще під заступництвом Крикливого Півня, а вже з 20 березня у свої права і володіння вступає Златорогий Бик! До речі, у геральдиці бик є символом родючості землі. Навіть на Близькому Сході існував культ бика, зокрема, Старий Завіт згадує поклоніння "тельцю самарійскому" (Ос. 8:6). В астрології із биком (Телець, Taurus) символізується травень. Ще такі факти. Тривалий час уважалося, що бика дуже роздратовує червоний колір? Цим користуються тореадори, легко струшуючи капоті (червоне полотно) перед атакуючим биком. Я сам це бачив не лише у фільмах, а на останній кориді в Мадриді 28 серпня 2005 року, вболіваючи лише за биків! Чимало зацікавлених науковців проводили спеціальні досліди, щоб з’ясувати: «це так чи не так». У результаті було з'ясовано, що не існує кольорів, які б дратували бика, спростувавши цим поширену оману. А його дратує, передовсім, рухливість тварин, предметів, людей, яких він сприймає як потенційних ворогів. Маємо знати ц е і враховувати.
Про що б у т и т ь Т У Р!?
Бик – це тварина, для якої характерні: упертість, надійність,
стійкість, запальність, терплячість, витривалість і навіть лють. Слов’яни цінували і шанували биків за вроджені особливості та міцно пов’язували з Богом Велесом (опікун багатства, зокрема худоби, покровитель торгівлі, мистецтва, поезії, музики), відзначаючи в ньому такі позитивні дані: працьовитість; терпіння; стійкість; надійність добродушність. Не забували наші предки і про негативні риси цієї тварини: упертість, запальність, роздратованість, лють. Я застав ще в дитинстві та юності багато биків, усі боялися їхньої непередбаченої поведінки. Биків запрягали також у воза, на них возили найважчі вантажі. Нині, зокрема у моєму великому с.Хмелові на Роменщині, є лише один Б И К! О Т Ж Е:
•	Златоріг як символ, що вбереже від надмірної впертості та нагадає про необхідність налагоджувати контакти з навколишніми; з ним варто лагодити.
•	Слов’яни вважали його таким, що принесе родючісь землі та благополуччя в житті і господарстві, але за умови доброї праці.
•	Рік буде однаково успішний майже для всіх, хто знає, чого прагне і не боїться наполегливої праці, впертий у досягненні своєї мети.
•	Однак безмежна добродушність і спокійність бика може стрімко змінитися агресією і люттю (якщо роздратувати його чи оводи заїдатимуть у спеку), а також змінюючися на сміливість і працьовитість.
•	Родина для Бика багато значить, тому задля неї він готовий підняти на роги тих, хто ображає її. А сам завжди турботливй, чуйний, цінує домашній затишок, чого потребує й від сім’ї. 
•	Новоріччя треба зустрічати у домашній атмосфері, з рідними і близькими, створюючи до свята вдома максимальний затишок.
•	Чвстування має бути достатнім, смачним, ситними; це – не  повинні бути кулінарні вишукування, а страви за улюбленими сімейними рецептами і в достатній кількості. Адже бик хоча й невиглавий , але їстівніий, адже його доросла вага більше 450 кг.
•	Рік Бика може принести пожвавлення у всіх сферах життєдіяльноті, за умови наполегливої працелюбності, адже він хоча й спокійний та впертий, але сильний, бо має багато енергії.
•	Водночас треба бути обережним людям, котрі заробляють нечесним шляхом або пов'язані з фінансовими махінаціями, адже Бик не схвалює такі дії.
•	Оскільки Бик – трудоголік, варто з великою уважністю ставитися до свого здоров'я та фізичного стану; не намагатися взяти більше відповідальності та обов'язків, аніж посильно їх виконати, чи піднімати надмірну вагу; не забувати про відпочинок, відновлення сил, нормальні харчування і сон.
•	Також ймовірні сюрпризи – як чудові, так і недобрі, але тут все залежить від людини: яка в о н а і куди спрямує енергію.
•	З одягу варто вибрати зручне та непафосне вбрання з якісних і натуральних матеріалів теплих відтінків.
•	А щоб не розгнівати Бика, ліпше утриматися від гучного святкування 2022 Новоріччя.
•	Є сподівання, що ворогів Бик підніме на свої могутні роги!
Б и к – уперта є тварина
і колись – незамінима
для вкраїнської родини:
орав поле селянину,
віз велику вантажину!
Він тотемно нам лишився,
в 22-ім – появився
і прогнозом сповістився
в гороскопі, у Слов’янськім, 
близько-ріднім – некитайськім,
рік Новий, щоб відзначали
і тотемно поважали! В.Б.

 		Сприймаймо і цінуймо наш Слов'янський тотем, адже за його повір'ями після минулого Крикливого Півня в житті має настати новий період. Златорогий Б И К сповіщає повільну нелегку переломну ходу, адже він сам усе життя спокійно тіг найважче! Опинившися на роздоріжжі, людина сама визначає свій подальший поступ задля кращого Майбуття!? Бо, як писав наш геній і провидець Тарас Шевченко: У всякого своя доля. І свій шлях широкий ...
Зображення з публічних надбань.
Валентин В.БугРим. Хмелів на Роменщині Сумської області
27-28 грудня 2021 р.

ID:  935411
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Вірші до свят
дата надходження: 30.12.2021 12:56:42
© дата внесення змiн: 30.12.2021 12:56:42
автор: Зореслав Благомирів

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (191)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
moden - We
Обрати твори за період: