Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Виверти долі /проза/ - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Виверти долі /проза/ - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 23
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Виверти долі /проза/

      Зима… Мороз за двадцять, ще звечора небо затягнула темно - синя пелена. Зразу неначе легенько  мело, а вже пізніше вітер все сильнішав, густий сніг пасмами падав й загравав з вітром. Розгулялася хурделиця, ледь з ніг не кидала, з вітром в обличчя, аж морозно по всьому тілі. Вадим пройшов вже не один квартал, трохи горбився, скручувався від холоду. Вийшло так, що легко вдягнений, замість теплих штанів, спортивні, хатні, еластичні, хіба такі нагріють?. Добре хоч є шапка та курточка, які викинули вслід, напевно б  без них перетворився на  бурульку. В`язану шапку, з козирком не дуже натягнеш на вуха та все ж тепліше. Тільки  й відчував, що не замерзло серце, гучно билося,  прислухався, думки, як вітер, ще ж не  такий вже старий, щоб здаватися, ще треба жити.
   Вийшов на пряму дорогу, з обох сторін по  тротуару ліхтарі , пішоходів майже немає, здалеку побачив парочку молодих людей, поспішали, зупинили машину, яка їхала в сторону залізничного вокзалу. 
Від хвилювання гупало в скронях, не відчував пальців рук, постукував ногу об ногу. Сніг бив у обличчя, прилипав, вже й змокле волосся й чоло. Але ж швидко йду, дивувався, чому так замерз? Тож в чоботах, можливо тиск піднявся? Перед собою вже  майже нічого не бачив, собачий холод брав за спину, цокотів зубами, все ж намагався йти швидше.  Перед залізничним вокзалом, раз - у- раз  проїжджали обліплені снігом  автівки, полегшено зітхнув,- Ну, здається добрався!
    На другий поверх не йшов, а летів,  кожного разу здригався від холоду, от би зараз чаю. Залізничний вокзал великий…  Не дуже людно, тож друга година ночі  та й давно пройшли новорічні свята. В таку пору завжди пасажирів менше, лютий місяць сніжив і лютував, показав свої здібності.
  В  залі очікування … є трохи людей, загалом  старшого віку. Молодь напевно в такий холод не їздить, позираючи довкола, роздумував, шукав місце, де б це присісти та зігрітися. 
    Тільки зараз помітив, що загубив ґудзика на курточці. Пригадав, як син , виштовхував його з квартири, вслід викидав одяг. Тож вороття додому вже не буде. Хвилюючись  перемацав всі кишені, паспорт завжди був при ньому, полегшено  перевів подих,  от добре не випав. Та  вмить защеміло під серцем, адже в ньому  знайшов лише сто гривень,хіба це гроші….
   Присідаючи на крісло,  витирав хустинкою обличчя. Ой, що ж це я  сьогодні не поголився, на кого схожим став? Ще й до того, досить мокре волосся,подумають безхатько. 
Він все життя до себе ставився самокритично, завжди підтягнутий , охайний. Хоч минуло два роки, як поховав дружину та за собою завжди дивився. Всупереч такого прикладу, син був ледачим, байдужим до свого вигляду.
     Вадим працював  водієм при торівельному центрі, заробляв не погані гроші. А дружина все своє життя присвятила дитячому садочку. Вони виховали єдиного сина – Сергія, якому  майже ні в чому не відмовляли. В дев`ятому класі мав мотоцикл, не зважаючи на те, що  погано навчався й до всього був байдужий. Майже щовечора з друзями десь  пропадав, інколи  приходив опівночі. Коли  він був вдома, з сином проводив бесіди,  на жаль, це тільки його дратувало. Надія намагалася догодити сину, бідкалася, що один, тож для кого, ще жити? Та добре, хоч після закінчення школи, через рік здав на права  й пішов  працювати   водієм на одну із торгівельних фірм.
Син мав свою копійку, відносини зовсім погіршилися, часто намагався батькам сказати в очі, що другі  живуть краще, чому вони не спроможні йому дати  більше.
   Час плинув, син не одружувався, але ночами в когось пропадав. Все ж намагався з ним поговорити, дізнатися, можливо є якісь проблеми,  в очах з`являлося роздратування, відчувалась неприязнь. Єхидна усмішка й запитання,
-А, що може квартиру купите?	
  Хоча знав, що мати хворіє на цукровий діабет, майже всі гроші йшли на лікування.
В шістдесят років Вадим попрощався з дружиною. Перед смертю, Надія просила в нього пробачення, що не змогла  правильно виховати сина. Бідкалася, що йому буде важко з ним на старості років. Сергій мав не погану зарплатню, тільки ніхто не знав, куди йшли ті гроші. Він забирав у батька більшу половину пенсії на комунальні послуги,  додому нічого не приносив. Власником квартири була Надія. За три роки до смерті оформила дарчу на сина, адже обіцяв, клявся, що з батьком все буде добре. Не пройшло і пів року, як не стало Надії, Вадим зрозумів, що вона зробила велику помилку. Але хто ж знав, мусив терпіти, куди ж подінеться. 
 Вже минув рік, як Сергій привів в дім жінку з хлопчиком, Денисом, якому виповнилося дев`ять років. Дитина, на здивування, добре вихована,. Порівнюючи  з поведінкою матері Ірини,  яка курила й часто крила матом. Продукти, які він  купував, приносив додому, за декілька  днів зникали з  холодильника. Він часто на обід намагався приготувати  першу страву й коли зі школи приходив Денис,  разом обідали, спілкувалися. Хлопчику було цікаво з ним, грали в шахи, розгадували кросворди та тільки хтось з`являвся вдома, хлопчик боязко дивився, поспіхом виходив з його кімнати.
   Сину минуло тридцять сім років, хіба в такому віці можна чогось навчити, чи  порадити. Декілька раз намагався поговорити з ним, той відразу зачиняв двері, доводив, що їм мало місця. Радив знайти  якусь жінку, щоб  до неї перебрався  жити... Останнім часом все частіше приходили  їх друзі  й пиячили. Вона працювала на базарі, мала свою »ракушку», з базару приходили  погрітися. Це продовжувалося до глибокої ночі, Дениско прибігав до діда, ховався під ковдру й так спали до самого ранку.
Ось і   цього вечора, до півночі гуляла молодь, включили музику,як кажуть, на всю горлянку.Він зробив зауваження, цим і поплатився.
       В приміщенні  вокзалу, час від часу, лунав голос диктора. Вадим  вже трохи зігрівся, навіть почав дрімати.Та раптово  почув гучну  розмову, один поліцейський вів безхатченків, весь час, щось говорив та рукою  показував у сторону сходів. Ще двоє проходили між рядами, до кожного придивлялися і в декого перевіряли документи та білети.
   Його увагу привернула славна  жінка. Вона обома руками тримала чашку, щось пила, часом з  цікавістю, позирала на нього. Не було часу на роздуми, що буде далі,  швидко піднявся, привітався з нею, запитав,  чи можна  присісти поруч.  Вона  на згоду кивнула головою, озирнула все  довкола,
- Бачу не схожі на безхатченка та довго сидите,  далеко їдете?
   На вигляд їй, років п`ятдесят п`ять, не більше, круглолиця, смарагдові, випуклі очі вказували на відвертість і доброту. Принаймні,  йому так здалося, ледь посміхнувся,
- Мене звати Вадим….  Мені здається я приїхав.
Жінка уважно придивлялася, на плечах поправила  сіру пухову хустку. Й опустивши очі,  під білу в*язану шапку ховала світле, ледь сиве волосся, що звисло на чоло. 
- Ви жартуєте! Мені здається ви місцевий, так одягнені, надворі мороз, напевно зустрічаєте когось?
   Поліцейські направилися  до них, про щось весело розмовляли. Вадим помітив їх і  нахилився до жінки, майже шепотів,
-А, як вас звати?
-Ну, добре скажу вам ім`я  та  нащо воно вам? Наталя Петрівна , можна Наталя,- сказала веселим голосом й поліцейським подарувала усмішку.  Він на собі поправив шапку, засміявся. Поліцейські не наважилися  завадити  веселій розмові, пройшли далі. Задоволено перевів подих, коли ті, вже  були на відстані.
-Наталю, ви мене виручили, дякую!
Здивовано  зміряла його очима,
- Вас, що шукають? Чи може я помилилася, може й справді хати не маєте, чи  щось гірше?
 Вона уважно, немов вивчаючи, дивилася на нього. На вид років шістдесят, чимось схожий на мого чоловіка,  защеміло під серцем, 
  Вадим з нагрудної кишеня дістав паспорт, де й взялася банківська карточка, на обличчі з`явилася усмішка, а в очах блиснула іскра радості, як той раз ненамацав? Задоволений,  показав жінці приписку, навіть хотів пожартувати, що тут собі шукає жіночку для сімейного життя  та не наважився. Раптом встав, трохи хвилюючись сказав ,
-Я відійду на хвилинку, зараз прийду.
    За декілька хвилин повернувся,  в руках тримав пакунок з гарячими пиріжками. Жінка не соромилася з задоволенням їла пиріжок, а його  пригостила чаєм. Вона вкотре  дивилася на табло,
- Слава Богу вже  чотири години, мені вже  скоро треба їхати на автовокзал.
Кліпав очима, здивувався,
-Я думав ви кудись їдете.
- Та ні, я їду від сина, він в Кременчуку живе .Була в гостях, довго в них висиділа,  від  Нового року.
- Який збіг обставин, я теж від сина, тобто з дому, тільки він мене вигнав. 
 - Як так? - крутнула головою.
-Ну, якщо маєте час, бажання -  я вам розповім.
Наталя подякувала за пиріжки, зручно всілася, прихилила голову в його сторону.
- Ну давайте, веселіше буде, ще є час.
Свою розповідь почав з молодих років. Розповів про все своє життя, з повагою говорив про дружину та бідкався за сина. Уважно слухала,  реагувала на те, ,що він говорив, то хитала головою, то задумувалась, опускала очі, переводила подих,зітхала.
-Дякую, що вислухали, мені на серці стало тепліше й спокійніше. Ось так, тепер  сам не знаю, що робити далі, повертатися не хочу, а куди йти  й не знаю. 
Їм обом здалося, що кругом них більше нікого немає. Кожен задумався, якийсь час  мовчали.
Час від часу  вона  позирала на нього,думала; що можна сказати цьому чоловікові, як його підтримати? При розповіді відчула, з яким болем,з хвилюванням  він розповідав, як тремтів його голос.
       Вона жила в невеликому селі  під Бахмачем. Від Києва  завжди  добиралася автобусом, село розташоване далеко від залізниці. В п`ятдесят років овдовіла, син Андрій  одружився на однокурсниці, ще коли навчався в інституті, в Києві. Дружина була з Кременчука, одна в батьків, тож після закінчення поїхали туди жити. Жінка тішилася онуками, мала хлопчика й дівчинку. Свати -  люди інтелігентні, гостинні, частенько до них їздила в гості.
     Жила Наталя по – сусідству з сестрою,  тож за хазяйством було кому подивитися. Сестра, старша за  неї на п`ять років, дітей не мала, давно розійшлася з чоловіком, він виїхав з села.
      Жінка зважувала розповідь Вадима, думала; воно б не завадило мати чоловіка. Бо вона сама  і сестра теж, а чоловічі руки при господарстві завжди  потрібні. Він звичайно прожив у місті, але ж розповідав, що мали дачу, на якій вирощували овочі. Та й працював водієм, якщо це правда, це не панська професія.
Вадим  уважно дивився на неї, бачив, як погляд десь загубився, зник. Відчував, що вона йому, щось скаже. Прилетіла в думках надія, що в неї добре, щире серце, що може сказати, щось тільки хороше, щоб підтримати його.
А вона мовчала…. Напевно десь літали її думки. Нарешті  потрапила в реальність, поправила шапочку, наважилася перервати мовчанку.
   - Ну, що Вадиме, якщо я запропоную поїхати до мене,
що скажете? Я вдова вже вісім років, маю непогану хату, невеличке хазяйство, біля якого треба ходити. З родини один син із сім`єю в Кременчуці та поруч зі мною живе старша сестра. Подумайте! Ви можете пожити зі мною деякий час, а далі,як кажуть, буде видно.
Гучно забилося серце, світ не без добрих людей. Від хвилювання затрусилися руки, раз -  у - раз стискав їх, намагався  приховати. 
Вона помітила, як зблід, на очах блискали сльозинки, які ледь не падали донизу,
-	Вам зле? Чимось допомогти? Щось не так?
 Намагався вгамувати хвилювання, трохи соромлячись,
-Я дуже вдячний вам, вибачте трохи розхвилювався. Ви не думайте, тягарем я не буду, маю непогану пенсію, банківська карточка при мені. А сам я родом з Попільні, сільську роботу знаю, дрова рубати, ще  є сила.
Не поспішаючи піднялася, заправила хустку під пальто, попросила, щоб  поправив комір,
- Ну  тоді йдемо, нам пора.
Вадим озирнувся,  довкола провів очима, в душі вдячність долі, що зустрів таку жінку. Надіявся, що тепер у нього буде все добре. Взяв її сумку, пропускав йти вперед та вона,  з усмішкою на обличчі, взяла його під руку. Вони поспішали на автовокзал.
                                                                          02.03.2017р.


ID:  721135
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 02.03.2017 08:44:24
© дата внесення змiн: 17.01.2021 19:08:24
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 16 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, Наталі Косенко - Пурик, Білоозерянська Чайка
Прочитаний усіма відвідувачами (710)
В тому числі авторами сайту (31) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Гарний твір, Ніночко. Вміло передані події, які провели читача по життєвій стежині. 16 12 12 12 16 Доброго ранку та всього Вам найкращого. 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякуюЮ Наталочко! Всього найкращого Вам! give_rose 22 22 21
 
hi нехай у ЛГ доля складеться добре. А син... хочеться аби він схаменувся give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! give_rose 21 22 22 Завжди рада Вам! Удачі! give_rose 21 22 22
 
Ніла Волкова, 09.11.2017 - 17:43
Як завжди, проза на висоті! Ще й оптимістична, що дуже цінно в наш час! Дякую, Ніночко!
Зі святом ! 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Зі Святом Вас!!! 21 give_rose give_rose give_rose
 
Любов Іванова, 15.08.2017 - 20:57
Щасти їм обом... Дуже хвилююча історія.. Господи, не доведи нікого у житті до таких відносин дітей до батьків.. cry 17 Але фінал - заспокійливий... 16 16 12 12 21 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,Любочко! Адже це з життя,життєві історії,це не один випадок.а стількиє ,ще гірших,старі не цінують свого життя,йдуть по своїй волі,не витримавши знущань.Та про це тяжко писати та й не хочеться,в житті і так багато негативу.Особливо зараз.Тільки й розради в нашому клубі та частково в дітях,онуках.Погода і та в цьому році занадто примхлива,зі своїми причудами ,як і люди бувають.Всього найкращого Вам!!! 19 22 22 give_rose
 
ВАЛЕНТИНАV, 09.03.2017 - 08:39
Дякую, що все гарно закінчилось! give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,Валю!Я коли напишу твір ,читаю чоловікові,а він мене попереджає ,зроби гарний кінець каже,щоб позитиву було більше у людей,бо й так бажання жити в такий час розбиті вщент. Рада,що читаєте.Успіхів Вам і натхнення!!!Щось останнім часом більше читають прози,а звичайні вірші ніхто не знаходить ,чи ,що? Сама не знаю чого так,здаються й не погані,та це звичайно на мій погляд,а там вирішувати читачам. Ой розписалася занадто...
Нехай щастить!!! 22 22 give_rose
 
Вітер Ночі, 06.03.2017 - 11:27
give_rose 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Рада,що завітали,Якщо подобається проза, в мене ще є, тож запрошую може сподобаються. winkУспіхів Вам! Завжди рада спілкуванню. 22 19 22 give_rose
 
Lana P., 06.03.2017 - 04:01
Дякую, з цікавістю прочитала flo13
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Рада спілкуванню. Успіхів Вам!!! 22 22 give_rose
 
ТАИСИЯ, 04.03.2017 - 18:05
Так приятно сознавать,когда одинокие люди находят
и спасение, и радость, и счастье!
Причём, так своевременно и неожиданно... 16 16 flo36 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Большое спасибо!
Вы мой читатель дорогой,я так признательна Вам,
За те слова ,которые порой воодушевляют меня. Творю, пишу,приятно мне когда всегда счастливый конец,ведь в жизни много так печали,А мне хочется,чтобы встречали свою ,любовь ,свою мечту,что бы познать красивой судьбу. Успехов Вам!!!
22 22 19 give_rose
 
Ірин Ка, 04.03.2017 - 14:13
Ваші твори сповнені оптимізму, навіть коли Ви зачіпаєте такі непрості теми, динамічні та дуже цікаві! 12 12 12 16 flo26
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Рада,що завітпли. З весною Вас!!! Хай збудуться Ваші мрії! Успіхів інатхнення! 22 19 22 give_rose give_rose give_rose
 
Дідо Миколай, 04.03.2017 - 11:13
23 39 friends
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! wink 22 19 22 give_rose
 
Гарний твір як завжди. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Рада спілкуванню. Успіхів вам!!! 22 19 22 give_rose
 
Ніна-Марія, 02.03.2017 - 18:07
Дякую, Ніночко, за чудовий твір. З весною Вас. 12 16 flo23 flo22 flo23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ніночко! Щиро дякую! Вас також з весною! Світла ,радості й тепла,щоб прийшла мирна пора.Щоб сонечко ясно світило ,всіх нас звеселило!Завжди Вам рада. Всього найкращого! 22 19 22 give_rose
 
Чайківчанка, 02.03.2017 - 14:15
give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую!!! З весною Вас! Хай все буде добре!. 22 19 22 give_rose
 
Радію,що Ви створили гарний твір з гарним фіналом.Щастя знайшлось. 12 smile 16 17 42 43 flo23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! Людочко ,якщо ,щось не так ,пишіть мені листа. Дякую за підтримку.Успіхів Вам і натхнення! 22 19 22 give_rose
 
Шостацька Людмила відповів на коментар Шостацька Людмила, 02.03.2017 - 14:28
Все так,поважаю чужі думки і труди.Захоплююсь Вашими роботами. flo26 heart
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую!!! Людочко,життя складне,гадаю треба підтримували один одного і звичайно я теж поважаю працю других людей,не можна судити, так кажуть, не будеш суженим.
Хай весна принесе нам мир,який ми так чекаємо з нетерпінням. Та хочеться ,щоб цвіли мої любимі яблуні і ми б зустрічали наших захисників з війни...Цього я прагну найбільше всього,щоб не плакали матері і було мирне сонячне небо. give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: