Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Володимир Бабієнко: Як я пишу свої вірші (проза) - ВІРШ

logo
Володимир Бабієнко: Як я пишу свої вірші (проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Як я пишу свої вірші (проза)

Не можна сказати, що я особисто пишу їх тільки в одному стилі. Хоча рекомендую писати в одному стилі. Так легше. Мозок настроюється, привикає і вже далі автоматично працює в одному напрямі. Тобто, ви вже не рахуєте склади, не слідкуєте за розміром, наголосами, все це робиться механічно, рефлексивно.
Найчастіше я пишу в розмірі ямба, тобто коли наголос падає на парні склади, іноді в розмірі хорея, тут наголос ставиться на непарних складах, рідше в стилі дактиля. Люблю писати холості вірші з перехресними римами, коли римуються друга і четверта строчки в стовпчику. Пишучи холості вірші, ми втрачаємо в деякій мірі музикальність, гармонію вірша, зате виграємо в повнішому здійсненні замислу, вільному  втіленні ідеї і сюжету вірша. Дуже хочу навчитися писати вільні вірші, тобто без рим. Мені вони подобаються, якась дивна музика звучить в них, невловима і гарна. Я зустрічав їх у Бориса Олійника, Лесі Українки і у багатьох інших поетів. Хочу написати декілька сонетів, і обов’язково їх напишу. Сонет – це вірш із чотирнадцяти строчок, і римуються вони так: абба –абба – ввг – дгд. Вперше я зустрів їх у Генріха Гейне. Це були сонети про маму. Якщо хочете поринути у світ сонетів, почитайте Петрарку.
Вірші я складаю тільки в учнівському зошиті, та ще й в кліточку, та ще й щоб кліточка була не дуже виразною. Це може здатися дивним, але я так привик і інакше не можу. При складанні вірша я його нещадно черкаю, зверху строчок надписую ще строчки, на полях записую різні римовані слова, з яких вибираю потрібні, записую також думки, що приходять під час складання віршу. В результаті аркуш паперу виявляється настільки списаним начерками, що вже важко звідти виловлювати потрібні строчки. Приходиться переписувати вірш наново. Перечитуєш його, безпощадно чіпляєшся до слів, виправляєш, переписуєш знову і обов’язково на чисту сторінку, і так, іноді, по декілька разів. І лише тоді, коли впевнюєшся, що вже нічого виправити не можеш, набираєш вірш на комп'ютері. А набирати написаний новий вірш на комп'ютері завжди приносить мені істинне задоволення. 
Найбільше я люблю писати вірші тоді, коли на мене находить так зване творче, поетичне натхнення. Але, власне кажучи, що це таке, натхнення? У мене це особливий стан душі, серця і взагалі тіла. Коли все, абсолютно все  у тебе приходить в збуджений стан. Голова ніби горить, думки гарячково проносяться. Ви ніби знаходитесь в якомусь дивному оп’янінні, відчуваєте незвичайний потяг до поезії, у вас на недосяжну висоту злітає уява, легко складаються строчки, відшукуються рими, придумуються незвичайні звороти. 
На жаль, хочу вам сказати, таке натхнення приходить рідко. Найчастіше складання вірша, це праця, іноді важка. Іноді по декілька днів шукаєш потрібну риму, а вона тобі не дається. Часто перевіряєш слово в словнику, чи це не росіянізм. Бо потім слова з вірша не викинеш, як з тієї пісні.
Після невдалих спроб написати якийсь вірш, кажеш собі: «Все! Досить! Не буду більше складати віршів. Є інші справи». Але проходить деякий час, і тебе як магнітом тягне до цього, і ти мимоволі починаєш писати. Це як наркотик, не можна від цього позбавитися. Один раз ступив на поетичну стежку, і на все життя. Поезія  заволодіває тобою повністю.
По різному в мене складаються вірші, і, часто, непередбачено. Мені здається, що в кожного поета складання віршів, це, властиве тільки йому, інтимне таїнство, коли на папір виливається стан душі і серця. Ось і зараз, поки я писав цей допис, я склав вірш на цю тему.
Одного разу я дивився у вікно, вранішнє сонце золотаво освітило листя ясена, вони просвічувалися наскрізь, кожен листок начебто світився іншим кольором,  і це було так гарно, що я миттєво записав вірш «За вікном картина мила».
Бувало вірш продовжую обдумувати і тоді, коли лягаю спати, додумую його вже в ліжку. В темноті з закритими очима навіть краще думається, але тоді часто приходиться зриватися з ліжка і бігти до столу, щоб записати чергову строчку. В результаті збудження довго не можу заснути.
Якось, перед днем народження Кобзаря, молоденька кароока бібліотекарка попросила мене написати вірш, бо у неї мала бути читацька конференція. Я відповів, що просто так, або на заказ, я писати не можу, я не професіонал. Вірш у мене повинен бути вистражданий, виношений, як дитя, що виноситься матір’ю. Але, на диво мені, тут відбулося все навпаки. Йдучи додому, я раптом згадав, що останнім часом на Тараса в бульварній пресі почали появлятися брудні пасквілі. В моїй уяві це асоціювалося, як зрубана калинонька. Цього було достатньо, щоб виникла ідея вірша, і прийшовши додому, мені залишилося лише записати готові стовпчики. Так появився вірш «Прости, Тарасе».
Іноді достатньо двох, трьох строчок, чи навіть слів, прочитаних в журналі чи в газеті, чи почутих, які мене чимсь особливо вразили, щоб уява почала грати, і тоді миттєво появляються нові вірші.
Деякий період в газеті «Порадниця» на останній сторінці друкувалися прозові мініатюри члена Національної спілки письменників України Василя Рябчука. Ці мініатюри – це музика в прозі. Настільки написано талановито, що коли їх читаєш, то відчуваєш, що нібито вся природа грає всіма можливими музичними інструментами, і ти бачиш перед собою картину, написану пензлями  з барвистої палітри фарб  геніальним художником. Читаючи ці художньо-музичні етюди, я не міг не написати кілька віршів. Так з’явився на світ, наприклад, вірш «Все життя я шукав тебе, весно».
Малесенька мініатюра Ольги Гойденко, буквально в кілька строчок, під назвою «Пам'ять літа», породила відразу два вірша «Небо» і «Передчувають осінь».
Одна тільки фраза моєї маленької внучки: «Дідусю, які в тебе покручені руки!», спричинила до написання вірша «Не лякайсь дитя, що в мене».
Одного разу я нездужав, внучка зайшла до мене і сказала, що зараз мені допоможе. Швидко намалювала на папері якісь космічні завитушечки, здобну паляницю, написала якісь заклинання, вирізала фігурочки, і поклала все це мені під подушку. «Дідусю, лягай спати, у вві сні обов’язково скуштуєш шматочок паляниці і прочитаєш заклинання», - сказала внучка. Вранці вона прибігла до мене в кімнату, і запитала: «Ну, що тобі легше?». Я відповів: «Ти знаєш, у мене цілу ніч нічого не боліло». Ви  бачили б, якою радістю спалахнуло личко моєї внучки. Ця маленька історія вилилася у вірш «Не хворій, дідусю». 
А буває, зовсім навпаки. Я дуже хотів написати вірш про творчість свого сина. Він медик, а паралельно ще і художник. Я довго дивився на його картини,  читав відзиви про його виставки в газетах і журналах, а вірш ніяк не складався. Кілька разів брався , і нічого не виходило. Пройшов десь рік. І раптом в одну прекрасну мить вірш склався сам собою, можна тільки дивуватися, і вірш, на мою думку, непоганий.
Буває, вірш складаю з кінця. В мене були тільки дві строчки «І відштовхнувши ангелів плечем, сама ввела мене до раю», які мені дуже подобалися. Мова йшла про мою дружину. А далі почалася гра і робота уяви. Побудувався чудовий вірш «Мені приснився дивовижний сон», який закінчувався цими двома строчками.
Ще буває і таке, є хороша ідея для вірша. Та ніяк не можна її здійснити.  Строчки, рими підбираються повільно, в’язко, з великими труднощами, нібито з усієї сили розжимаєш залізний обруч  руками, і ніяк не можеш його подужати. І покинути його не можеш, бо ідея влізла у голову, і просто не дає тобі жити, доки не складеш вірша.
Але коли вірш написаний, та ще вдався, тоді ти перебуваєш в  піднесеному настрої, в тебе наче з’являються крила, ти радієш, як мале дитя, і у тебе легко на душі. Чому це так, я не знаю. Я ж не отримую за написаний вірш ні копійки. А в селі взагалі на це дивляться або байдуже, або з презирством. У мене поступово склалася така традиція, після вдалого написаного вірша на радостях я з великим задоволенням вимиваю в домі весь брудний посуд.
Я думаю, що ця властивість, що ти пишеш вірші, в якійсь мірі підтримує тебе в житті, зігріває тебе, підвищує власну значимість в очах самого себе, в тебе є щось своє, відмінне від того, що є в інших, що відрізняє тебе від інших, бо не у всіх є таке саме творче хобі , від якого ти отримуєш задоволення.
Всяке написання вірша починається з ідеї, тобто з того, що тебе вразило, пройняло душу, що тебе непокоїть, що в тебе накипіло на серці. Далі повинен бути план, по якому будується сюжет. Сюжет бажано розписати в прозі окремо по частинкам, з яких будемо складати стовпчики або частини вірша.  Потім слід чітко окреслити стиль написання всього вірша і його жорстко притримуватися. Тут ви повинні визначитися, в якому розмірі буде писатися вірш, і які довжини строчок повинні бути. Складання стовпчиків, або вірша в цілому,  залежить вже від вашої майстерності, здібностей, чи як хочете, таланту.  Найскладніше, це добір рими. Рима  теж залежить від ваших всебічних знань в різних предметних галузях, від знань мови, літератури, поезії, пам’яті, і, знову таки, здібностей. 
Так, приблизно, я складав вірш «Рожевий сайт». Довго вагався, яку довжину строчок вводити, врешті-решт зупинився на 13/12.
Коли ми заходимо на рожевий сайт поезії, справді, справа ніби тече струмок народної поезії, з якого напитися не можна досхочу. Я б сказав, це не струмок,  це ріка пристрастей. Тут виливається душа мого народу, його найкращі почуття. Тут вся Україна моя, як на долоні. А ви зверніть увагу на ніки-диво, в них же відчуваються відтінки душ поетів, тільки по самим назвам можна роман з продовженням написати.
А взагалі, для віршів нема стандартів, немає меж. Ви можете створювати будь-які форми і стилі вірша, були б вони тільки ритмічні, музикальні, талановиті і відповідали означенню вірша.
Я поставив собі за принцип, писати вірші тільки українською мовою. Я все таки українець. Горджусь тим, що мій батько народився на Черкащині, в Звенигородському районі, в селі, сусідньому з Моринцями. Хто, як не ми, поети, повинні розвивати і збагачувати свою мову, брати з народу найкращі слова і вирази, придумувати синоніми, нові оригінальні звороти. Та ми самі і є цей простий народ! Потрібно не боятися також запозичувати з інших мов нові синоніми і слова, якими користується наш народ вже давно. Я хочу закінчити свою маленьку розповідь словами з вірша «Прости, Тарасе».
І щоб від цвіту заблищало
Твоє, Тарасе, вічне слово,
Щоб весь народ став розмовляти
На чистій українській мові.

ID:  607324
Рубрика: Поезія, Лірика кохання
дата надходження: 17.09.2015 11:00:55
© дата внесення змiн: 17.09.2015 17:29:29
автор: Володимир Бабієнко

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Warrior-Princess, Тетяна Акименко, Я от А до Я...
Прочитаний усіма відвідувачами (836)
В тому числі авторами сайту (34) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Валентина Мала, 17.11.2015 - 07:23
ПРИВІТ,ВОЛОДЮ!О,ДРУЖЕ!ЯК ЖЕ Ж ТИ ТРУДИШСЯ БАГАТО!...А Я НЕ ЗНАЮ НІ РОЗМІРІВ,НІ СТИЛІВ!ТРЕБА НАЙНЯТИ ТЕБЕ,ЩОБ ЗРОЗУМІТИ,ЯК ЖЕ Ж Я ПИШУ? НІКОЛИ НАД ЦИМ НЕ ЗАМИСЛЮЮСЬ...ПРОСТО ПИШУ ТА І ВСЕ... 12 12 12 give_rose friends
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Розумієш, колего, щоб писати вірші, не потрібно знати теорію, це не допоможе, потрібно мати натхнення і талант. Але, все таке, як будувати вірші, і як вони зароджуються, це теж цікаво нам, як поетам.
 
Елена Мережко, 28.09.2015 - 13:16
Цікаво, щось відповідає внутрішньому відгуку.
 
Дід Миколай, 25.09.2015 - 22:15
friends friends friends
 
*SELENA*, 18.09.2015 - 17:11
smile цікаво scenic - у кожного своя кухня
...краще олівець з гумкою і блокнот з тв. обложкою при постєлі tongue і не порібно бігати до стола (все з голови втіче) - це я так з найкращими побажаннями (досвідом лілюсь)
Благословення Вам Музи girl_witch
22 19 22 flo13
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ти права, Селено! Ніяк не зберуся завести собі блокнот. Та я ладен і цілу ніч бігати до столу, лиш би писалося і було натхнення! 16
 
Warrior-Princess, 17.09.2015 - 23:21
Я вражена!!! Неймовірно!!! Ви талант від Бога!!! give_rose give_rose give_rose
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, що розгледіла в мені щось! Вміти розгледіти, це теж талант! З днем народження тебе, мила дівчино-поетесса! flo26 flo12
 
Владимир Зозуля, 17.09.2015 - 22:34
неужели действительно кто-то пишет считая слоги или следя за ударениями? поразительно, а я думал, что считают только в чужих стихах, чтобы показать свою эрудицию...не представляю себе, как можно написать хорошее стихотворение следя за слогом, размером, ударением, мне всегда казалось, что это происходит автоматически, зачем же тогда вдохновение? не представляю себе, как Есенин пишет и считает слоги...
 
Цікаво,відверто і повчально.Напевно пишуться вірші у кожного по своєму. Он і Олекса каже що то таїна.
Для мене то може бути просто красиве слово, або щось таке що зачепило. А тобі Володя Удачі і ЩАСТЯ 22 22 23
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Василю! Мені твоя поезія звжди подобається!
 
Тарас Яресько, 17.09.2015 - 21:26
Дякую, дуже цікаво було прочитати, не згоден з попереднім коментарем, що "для кожного різна", думаю, спільних рис набагато більше, я і у Вашому дописі свої штуки не раз впізнавав, натхнення Вам ! Ну і окрема шана за позицію писати лише українською, вона правильна 12
 
Олекса Удайко, 17.09.2015 - 17:56
12 Щира розмова про мистецтво віршування! Як пишуться вірші, то таїна! І для кожного поета різна! biggrin biggrin biggrin

Заглядайте інколи і до мене, колего! give_rose
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Обовя'зково загляну, друже!
 
Микола Карпець)), 17.09.2015 - 17:12
34 34 34
 
Микола Карпець)), 17.09.2015 - 15:17
Ну і наостанок, за відвертість (не кожний зможе так відверто відкрити свою душу для всіх) - 5))
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ти, Миколо, дійсно бачиш наскрізь. Я довго вагався, чи публікувати цю розповідь, занадто вона відверта. Але пишемо ж ми про кохання. Кожного поета хвилює тема складання віршів, це просто цікаво. Я виразив тут деякі свої думки. Дякую за оцінку!
 
Микола Карпець)), 17.09.2015 - 13:57
))«Дідусю, лягай спати, у вві сні обов’язково скуштуєш шматочок паляниці і прочитаєш заклинання», - сказала внучка. Вранці вона прибігла до мене в кімнату, і запитала: «Ну, що тобі легше?». Я відповів: «Ти знаєш, у мене цілу ніч нічого не боліло». Ви бачили б, якою радістю спалахнуло личко моєї внучки. friends
 
Тріумф, 17.09.2015 - 12:47
12 12 12 Дякую за повчальну статтю і щирість душі, що щедро роздаєте мудрість. Добре кажете, що у всіх по-різному складаються вірші.Часом вони течуть, мов ріка, що про план і думати не приходиться. Та лихо, що довжелезних віршів читати ніхто не хоче. 16 give_rose
 
Володимир Бабієнко відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я слідкую, Тріумфе, за твоєю творчістю. Мені ще треба вчитися твоєму багатому і легкому віршуванню, воно, дійсно. течее плавно, як ріка. Я до речі писав про це у вірші "Рожевий сайт", не знаю, чи ти читала його. Так, ти, як і завжди, права. Дякую, що ти мене розумієш.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
moden - We
Обрати твори за період: