Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: aleksandr.s1938: НАША МОВА - ВІРШ

logo
aleksandr.s1938: НАША  МОВА - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

НАША МОВА

"Ми - українці! Це наша земля!"
                                       Вячеслав Чорновіл	        
      

          Деякі політичні сили піднімають питання про надання російській мові статусу офіційної  у регіонах компактного проживання етнічних росіян  в Україні, або навіть другої державної.
	Для підведення правової основи під цей намір використовуються посилання на європейське законодавство, приклади двомовності у деяких країнах Європи, Канаді. 
	Придивімося пильніше, глибше до мовної ситуації в деяких з держав.
	У  Швейцарії, наприклад, існують чотири рівноправні державні мови. Це стало  можливим і законним тому, що конфедеративна держава Швейцарія утворена групами від чотирьох народностей, разом з їх власними мовами  і територіями.
        Відомо, що більшість країн світу мають поліетнічне населення.
        Серед них є такі, як США, Канада, Австралія, де корінні етноси (індіанці Америки, бушмени Австралії) не відіграють вирішальної ролі в житті своїх країн, а панівне становище там займають представники інших націй, які прибули з інших земель. Питання про державну мову у таких країнах вирішується відповідно до мовної належності більщості населення, так би мовити, шляхом голосування, а, часом, і колотнечі, як це траплялося у Канаді, наприклад.
       Інші поліетнічні народи, а таких більшість у світі, мають дієздатну корінну, титульну націю, яка одвічно живе на своїй території, має свою мову, вікові культурні традиції.
       У таких країнах, до числа яких належить й Україна, питання про державну мову не може вирішуватись залежно від мовних уподобань тих, хто прибув для постійного чи тимчасового перебування з інших країн. Тут мова лише корінного етносу має неспростовне право бути державною. Ні про яку двомовність у цьому випадку не може бути й мови.
	В Російській Федерації  присутні національні утворення, котрі мають свої мови і мешкають на власних, що одвічно належали їм територіях. Тому у цих територіально─національних утвореннях можуть функціонувати як офіційні їх рідні мови. Але, звернімо увагу, державною в Російській Федерації є лише одна ─ російська мова!  Вона і об*єднує Росію!
	Ті  громадяни України, котрі мають російське етнічне походження , не мають в Україні своєї власної, етнічно належної їм території , і тому  російська мова не може претендувати тут ні на статус другої державної, ні офіційної у регіонах компактного проживання етнічних росіян на території держави  Україна.  Російський етнос вже має  і територію, і державу (Р.Ф.), де неподільно панує їх власна ─ російська мова.  І  нетолерантно влаштовувати Росію на території  іншої  держави, якщо там облаштувалася  певна кількість етнічих росіян…  Недобре ходити зі своїм статутом у чужий монастир.
	Національні меншини в Україні мають право на користування і вільний розвиток своїх рідних , або будь-яких інших мов у вільному спілкуванні між людьми, літературі, мистецтві, навчанні у недільних школах,   але обов‘язково поза : державною освітою, офіційним діловодством, судочинством, мовою у війську, офіційними висловлюваннями у державних органах, установах, закладах.
	Деякі народні депутати України висловлюються під час пленарних засідань Верховної Ради України російською мовою «з поваги до їх російськомовного електорату».  Тоді обранець  від румунськомовної, наприклад,  общини, що компактно проживає на території України, може висловлюватись у Верховній Раді України своєю - румунською мовою… Депутати від татарського народу, тим паче, - татарською… - і держава Україна розчиниться, зникне через зникнення державної мови !
	І якщо «можна» ввести в Україні російську мову, як другу державну (з поваги до російськомовної частини електорату),  то тоді «можна» прийняти і другий – російський -  державний  прапор, і гімн, і герб… з поваги до російськомовного електорату...
        Зрозуміймо, коли ви висловлюєтесь російською мовою у Верховній Раді України, "з поваги до вашого російськомовного електорату", то ви доночасно робите це з неповагою до усіх інших етносів в Україні, розділяєте, розвалюєте єдину,цілісну Україну,порушуєте її Конституцію, цинічно не визнаєте існування самої Суверенної України.
	Один з народних депутатів України на засіданні ВРУ повідомив, що україномовні класи в московській школі не заповнені учнями, бо українці , котрі постійно мешкають в Росії, не бажають віддавати своїх дітей в україномовні класи... І мудро чинять! Навіщо українцеві в Росії академічна україномовна освіта? Як він з нею впишеться у російськомовний соціум Росії? То чому ж частина етнічних росіян в Україні так настирливо вимагає російськомовної державної освіти в Україні?   Через витіснення з ужитку української мови вони прагнуть знищити саму українську націю! Бо без мови не існує нації – це розуміють всі…
       

                 Схибнувся світ…
                 Куди прийшли?..
                 Не ті в литаври грають…	
                 На плаху мову потягли – 
                « табачники»  гуляють…    
                                                                                      Олександр  Штань,  м.Чернігів

ID:  242722
Рубрика: Поезія, Лірика
дата надходження: 22.02.2011 18:03:48
© дата внесення змiн: 10.04.2011 13:43:24
автор: aleksandr.s1938

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Кириван
Прочитаний усіма відвідувачами (1605)
В тому числі авторами сайту (16) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

євген уткін, 07.07.2012 - 08:07
(То чому ж частина етнічних росіян в Україні так настирливо вимагає російськомовної державної освіти в Україні? Через витіснення з ужитку української мови вони прагнуть знищити саму українську націю! Бо без мови не існує нації ) Золоті слова і свята правда у них!
А Кривану і йому подібним Ви дали вичерпну і достойну відповідь, та все ж хочу додати декілька слів. Панове, (товарищи) розмовляйте мовою яку ви вважаєте рідною для себе, але поважайте порядки, закони, звичаї країни у якій ви живете.

мово моя.

Мово моя! Ти багатостраждальна,
Вішана, стріляна, топтана в бруд.
Цькована,гнана віками безжально,
-Боже за що ця хула й пересуд.

Ти в болотах Сандормоху конала,
Гнобилась в сталінських концтаборах.
Птахом казковим завжди оживала,
Бо не зломив ні терор ні ГУЛАГ.

Знову, безродні, виношують мрії,
Знову здіймають, перевертні, крик.
(-жить будем вместе с Великой Россией,
с нами могучий росийский язык)

Я поважаю усі інші мови
Рідна для когось є мова своя.
Тільки я проти , щоби у окови
Ти ,українська, закута була.

Ні я не проти щоб в мирі нам жити,
В братнім союзі народів слов’ян.
Мову ж свою- не дозволю згубити,
Мову прадавню батьків і краян.

Доки ти є то живуть в Україні,
Звичаї давні, обряди, пісні,.
Ти ж не загинула в грізній годині
Катом мордована на чужині.

Мово моя величава і сильна,
Не підкорив тебе лях та москаль.
Рідна моя! Будь від суржику вільна
І засіяєш неначе кришталь.

Мово моя! Ти постійно зі мною
В думах, у серці і я залюбки,
Мрію, живу, розмовляю тобою,
Благословенна ж будь роки й віки.
-
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
"Жовто-блакитні сяють прапори. Ми непереможні - шаблі догори!!" (Українська пісня)
Дякую Пане Євгене за щедру оцінку, ваш вірш.
 
Кириван, 09.03.2011 - 18:09
Глупо иронизировать с Вашей стороны.
Если Вы приводите высказывания К. Маркса, то позвольте напомнить Вам такое выражение Фон Бисмарка: "Могущество России может быть подорвано только отделением от неё Украины… необходимо не только оторвать, но и противопоставить Украину России, стравить две части единого народа и наблюдать, как брат будет убивать брата. Для этого нужно только найти и взрастить предателей среди национальной элиты и с их помощью изменить самосознание одной части великого народа до такой степени, что он будет ненавидеть всё русское, ненавидеть свой род, не осознавая этого. Всё остальное — дело времени."
Попробуете язвить по этому поводу? Или все-же признаете искусственность проблемы, которую Вы поднимаете?
Вы не ощущаете, что сами являетесь носителем рабского сознания, которое так присуще русским? Вы наполовину русский? biggrin Или полностью? biggrin
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
З першою частиною погляду Бісмарка погоджуюсь.
Москва вперше згадується у1147році.Московія, як князівство,з*явилася 1277року з повеління татаро-монгольського суверена...(журнал "Кіїв",№1, 2008,с.53).То хто відокремився від Київської Русі, хто сепаратист? К. Русь хрестилася у988р. Московія ж тільки утворена у1277, пізніше утворюе Московський патріархат (котрий 141 рік не визнавався світовою спільнотою), відколовшись від Київського...То хто зрадник і сепаратист?
Надалі у Москви з*явилися труднощі з освіченістю...Російський історик церкви ієромонах Петро Смірнов:"Вследствие произвола и недостаточного образования самих исправителей случилась еще большая порча книг.Даже лучшие люди тогдашнего духовенства не имели достаточного для этого дела образования".І пішло тривале викачування освічених людей з України...Потім заборони української мови,підпали Української національної бібліотеки(неодноразові),таємні переписування переписування історії Катериною 1, винищення української інтелігенції,українського духу... І ця мета значною мірою досягнута...
Відірвавшись від Київської Русі, Росія (Російською державою Петро1 повелів називати Московію у1692р.)втратила історичне коріння.То зараз, щоб повернутись у Київ у Росії є лише один шанс - знищити українську мову!!
Книга В.Білінського "Країна Моксель - Московія"побудована на свідченнях російських істориків:М.М. Карамзіна,С.М.Соловйова,В.О. Ключевського.
К.Валишевський у книзі "Іван Грозний"(Росія,1912р.)стверджує, що слова:башмак,армяк,зіпун,кафтан, шлик, башлик,колпак,дурак,кулак,кандали,кнут,ямщік, кабак - татарські слова...А головне, як стверджує К.Маркс,тогочасна російська верхівка перейняла у монголів азійський деспотичний, загарбницький світогляд...
Тут мама й тато
І душі світання...
Поживний дух
Від хліба
Простоти...
Тут наша Трійця,
Рушники й клечання...
Куди ж з цієї святості іти...
*
Співають діти - "нене-Україно...",
Благословіння просять на віки...
Ми вдома тут, і наша пісня лине-
Не маємо ми іншої мети...
Я корінний українець.
 
Кириван, 28.02.2011 - 12:30
Вы знаете, очень горжусь Вами, что черпаете мудрость у русскоязычных мыслителей.
И 100% согласен с Вами в том, что "Национальный человек - больше, а не меньше чем просто человек." В таком случае уважать и УЧИТЫВАТЬ ИНТЕРЕСЫ нужно национальных людей от всех национальностей. А не тупо бросать национальные идеи национальных меньшинств в топку УКРАИНСКОЙ НАЦИОНАЛЬНОЙ ИДЕИ.
И, Вы знаете, не буду ввязываться с Вами в долгую дискуссию. В ней нет смысла.
Время покажет, чем все закончиться.
Однако, я буду сожалеть и в том случае, если в Украине исчезнет русская речь, и в том случае, если исчезнет речь украинская, ибо в обоих исходах я усматриваю насилие (ни больше ни меньше).
Тот же референдум о котором так часто говорят выявит лишь волю большинства, а меньшинство - будь то всего-лишь одна десятая от всего количества - это МИЛЛИОНЫ граждан, интересы коих необходимо учитывать ибо не учтение таких интересов может привести к плачевным последствиям.
С уважением.
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я змушений цілком погодитися з Вами.Під впливом спілкування з Вами я зрозумів, що К.Маркс,мабуть, помилявся у своїй оцінці стратегічних намірів Росії, коли писав:"...Росія породжена й вихована в потворній і приниженій школі монгольського рабства. Сильною вона стала лише тому, що в майстерності рабства виявилася неперевершеною. Навіть і тоді, коли Росія стала незалежною, вона й далі залишилася країною рабів. Петро-1 з*єднав політичну хитрість монгольського раба з величчю монгольського володаря,якому Чінгісхан заповів підкорити світ...
Політика Росії - незмінна. Російські методи й тактика мінялися і будуть мінятися, але дороговказ російської політики - підкорити світ і правити в ньому - є й буде незмінним. Московський панславізм - це лише одна з форм московського загарбництва". (Цитовано за журнаом "КИЇВ",№ 1, 2008р.,стор.21). Мабуть Карл Маркс помиляється, але ж має право на власну думку, як представник національної меншини у тогочасній Німеччині...
Під Вашим впливом я також зрозумів, що народні депутати України мають право виступати на засіданнях ВР України і писати тексти законів України своїми рідними мовами:депутати від кримсько-татарського народу - рідною татарською мовою; депутати від румунської діаспори в Україні - румунською; від російської діаспори - російською...
Згодом над цією ідеєю, можливо, задумаються і інші держави-Німеччина, Росія, Франція...Скрізь є нацменшини...
Та найбільш радикально проблему мови було вирішено свого часу в Америці:корінних жителів заганяли в резервації і установлювали свої порядки...І не тільки в Америці...
Учень
 
Історична особа, 26.02.2011 - 22:35
вау!дуже гарно написано! icon_flower
 
Nomy, 24.02.2011 - 18:51
я дуже люблю і поважаю українську мову, але як на мене це вже занадто..
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую,Nomy,за незлобливу оцінку моєї замітки. Хоч оцінка досить поверхнева.Невдовзі я дам відповідь на Ваше "...це вже зандто..."
Продовжую 26.02.11. Свої погляди на "національне" я сформував під впливом видатних російських мислителів:Н.А.Бердяева,Н.К.Рериха.
Н.А.Бердяев,"Судьба России",М.,Мысль,1990г.
"Национальность есть индивидуальное бытие, вне которого невозможно существование человечества..."
"К космической вселенской жизни человек приобщается через жизнь национальную.Космополитизм есть уродливое и неосуществимое выражение мечты об едином, братском и совершенном человечестве, подмена конкретно-живого человечества отвлеченной утопией.Кто не любит своего народа и кому не мил конкретный образ его,тот не может любить и человечества..."(с.85)
Национальный человек - больше, а не меньше чем просто человек, в нем еще есть черты индивидуально-национальные. Можно желать братства и единения русских, французов, англичан, немцев и всех народов земли, но нельзя желать, чтобы с лица земли исчезли выражения национальных ликов...типов и культур..."(с.85)"Есть только один исторический путь к достижению висшей всечеловечности,к единству человечества - путь национального роста и развития..."(8cool"И поистине всякая денационализация отделяет нас от всечеловечества..." "Национальность есть положительное обогащение бития, и за нее должно бороться, как за ценность. Национальное единство глубже единства классов, партий...Каждий борется за свою культуру и за висшую жизнь в атмосфере национальной круговой поруки. И великий самообман - желать творить помимо национальности...Ни один народ не может развиваться вбок,в сторону, врастать в чужой путь и чужой рост...(8cool
Н.К.Рерих:"Цивилизация пред*явит свои требования. Но она никогда не поймет, что есть истинный национализм, что есть характерное звучание народа, полное твворческих возможностей...Ценности национализма нужно синтезировать,для сокровищ творчества нужна оправа и понимание".Я не все сказав. Немає місця.Треба набути достоїнства осмисленості свого
життя...
 
Кириван, 23.02.2011 - 19:39
я как-бы и пытаюсь Вам писать правдиво) беда в том, что видимо вам не нужно такой правды - у Вас своя.
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Прошу Вас,якщо можливо, подивіться дещо про пояснення моєї позиції, правди у відповіді поетесі Nomy на її коментар мого "тексту".Це поки що на цій сторінці,26.02.11
 
Кириван, 23.02.2011 - 17:28
а когда по Вашему я буду ГОТОВ? когда стану шарахаться от русскоязычных граждан?
или?
я отдаю себе полный отчет в том, что единый язык способствует объединению нации. Но! В Украине (так уж сложилось) ФАКТИЧЕСКОЕ двуязычие. И для кого-то русский язык не то что как второй государственный, а как ПЕРВЫЙ.

И еще, если я ВСЕ ЕЩЕ НЕ ГОТОВ к серьезному разговору на ЭТУ тему (не готов после прочтения Вашего поста), то зачем вообще Ваш пост? Для кого? Для тех кто НЕ ГОТОВ он получается бесполезен, поскольку с теми, кто НЕ ГОТОВ разговаривать Вы отказываетесь.
Выходит этот пост для тех кто ГОТОВ? Для тех кто ГОТОВ - этот текст ровным счетом ничего не дает, то есть бесполезен.
Ваш текст БЕСПОЛЕЗЕН.
Или?
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Цитую по пам*яті:"Правдива любов історика до своєї країни має виявлятися у суворій повазі до правди..." Микола Костомаров

Повторюю,без правдивості, незаангажованості і обізнаності одного з співбесідників - якісний діалог у цій темі неможливий...
Не виключено, що знайдуться особи, для котрих мій "текст" буде корисним.
Дякую за увагу і, повірте,- бажаю добра. З щирою повагою до людей з щирим, добрим, відкритим серцем - українців, росіян, татар...
 
Кириван, 22.02.2011 - 18:21
Много чего уже по этому поводу сказано. Ничего нового в Вашем произведении не нахожу для себя. Всё та же болезненная обиженность на всех и вся, что русский язык (хоть и неофициально) является вторым государственным.
Зачем выступать против естественного процесса применения доброй половиной населения страны удобного им и понятного ВСЕМ (в отличие от татарского и румынского) языка?
А по поводу территории компактного местопроживания русскоязычного населения вообще молчу. ОНИ ЕСТЬ! Вы же не с луны свалились, чтобы это отрицать.

И последнее: не нужно вообще поднимать таких тем как наделение русского языка статусом государственного.
Лично мне все равно - гос-не-гос язык. Я буду говорить на том языке, который мне удобен, понятен, и в конце концов - является родным. До тех пор, конечно, пока борцы с ветряными мельницами не пролобируют смертную казнь за применение недержавнои мовы.
 
aleksandr.s1938 відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Ви не готові до серйозної розмови на цю тему.
З побажанням успіхів
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: