Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Цикнева: Зміни себе – і світ зміниться на краще (особиста думка, роздуми над спостереженнями) - ВІРШ

logo
Цикнева: Зміни себе – і світ зміниться на краще (особиста думка, роздуми над спостереженнями) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Зміни себе – і світ зміниться на краще (особиста думка, роздуми над спостереженнями)

З сумом згадую своє дитинство, що проходило у мальовничому селі на Бессарабщині, яке стало для мене настільки рідним, що досі видніються десь вдалечині милі серцю образи. Пам’ятаю теплі літні вечори, коли бабуся поралася надворі біля глиняної плити, а я гралася на стадіоні, який знаходився зовсім поруч, і тільки чекала, коли покличуть до смачного столу. Яке це щастя – вечеряти в напівтемряві з рідними людьми і насолоджуватися такими  чистими та світлими хвилинами гармонії. А ще полюбляла спостерігати за вогнищем на городі після того, як зібрали кукурудзу, та ховатися у кланях з подругами. Дні проходили цікаво, весело, бадьоро. Навіть повсякденна робота (а в селі її, звичайно, багато) приносила тільки позитивні емоції. З кожним роком я ставала доросліша, і чим вище піднімалася по східцях життя, тим більше цікавості воно дарувало. Та останнім часом все раптово змінилося. 
Мої роздуми не покидає той факт, що світ з кожним днем стає дедалі жорстокішим та байдужішим. Звичаї і традиції забуваються, нація втрачає збереження та продовження своєї історії. А пройшло ж не так й багато часу – років з 10. Ніхто з молоді, та і людей дещо старшого віку, тепер не варить мамалиги, не збирається за вечерею в родинному колі, не відзначає свята. А що вже говорити про національний одяг! Зараз існує тільки одне гасло: «Чим коротша спідниця у дівчат або модніша сорочка у хлопців, тим краще». Магазини заповнені імпортом і домішками. Складається таке враження, що людям це подобається, адже вони охоче купують копчене м’ясо чи сало, вдвічі переплачуючи, аніж готують самі. Легше придбати картопляне пюре чи суп у коробочці та розвести кип’ятком, аніж начистити картоплі і приготувати самому. Краще віддати дві гривні за маршрутку і проїхати двадцять метрів, ніж пройтися пішки. І все це – майбутнє покоління. Тривалість життя наших дідусів та бабусь, які жили в час, коли ніхто не знав про чіпси та сухарики, неординарні відбілювачі, зубні пасти і кондиціонери, складає приблизно 80-90 років. Цікаво, скільки проживувать наші діти, яким ще й року не виповнилося, а ми вже годуємо їх дорогими сумішами. А колись коров’яче молоко розводили водою, і що, хіба не виживали?
Та й міцність і авторитет сім’ї різко внизилися. Немає згуртованості, організованості, спільних традицій. Батьки не цікавляться справами дітей, не влаштовують родинний відпочинок. Снідають, обідають, вечеряють окремо. Немає ніякої цікавинки, ніяких повчальних і розважливих занять, уроків, як це було колись. Зараз діти сміються, як побачать свого однолітка, що випасає корову, чи допомагає на городі батькам. Так і виникає неповага, відмінність соціального статусу. 
Раніше існували певні норми моралі, коли сусід допомагав сусіду, друг – другу, багатий – бідному, всі жили злагоджено і мирно. А зараз хіба немає норм моралі? Є. Але люди вирішили, що краще виділити ділянку пам’яті на згадку про похід до магазину за пивом, ніж на їх запам’ятовування та виконання. В наш час і син мамі чи допоможе? Все змінюється, та чи на краще? Напевно, ні. Допоки кожен думатиме тільки за себе, ніколи не повернуться незабутні хвилини щастя. Байдуже, багата людина чи ні, головне, щоб її серце наповнювала щира радість і позитив. Сьогодні досить популярна думка, що все купується і продається. Яка ж черства душа в тих, хто так вважає. Суспільство отруїлося неправдивою реальністю, яку саме собі ж і видумало. Всі женуться за матеріальними благами, думаючи, що в них – впевненість і благополуччя. Отак і живемо ми, сумуючи за минулим, роблячи хибні кроки у теперішнім і, руйнуючи майбутнє.
А, може, потрібно  вибудовувати зовсім інші блага – блага духовні? Дайте відповідь на це запитання у своєму серці, без масок і зобов’язань перед кимось і, можливо завтра ви прокинетеся у зовсім іншому світі та з гордістю скажете: «Дякую Тобі, Боже, що подарував мені життя, адже воно – таке прекрасне»!

ID:  193430
Рубрика: Проза
дата надходження: 03.06.2010 11:23:07
© дата внесення змiн: 03.06.2010 11:23:07
автор: Цикнева

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1077)
В тому числі авторами сайту (20) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Смерічка, 03.06.2010 - 15:04
Та не все так погано.
Є багато добрих, безкорисних, порядних і відповідальних людей, які прийдуть на допомогу.
Зустрічаються і "чупакабри" - таке воно життя...
Звертайтесь smile
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
дякую за пропозицію допомоги. але в моєму оточенні більшість саме так званих "чупакабрів". на жаль...
 
Смерічка, 03.06.2010 - 14:41
Запитання до автора:
з Ваших слів
***Раніше існували певні норми моралі, коли сусід допомагав сусіду, друг – другу, багатий – бідному, всі жили злагоджено і мирно.*** - невже ЗАРАЗ все так погано?

***Багатий - бідному*** - які це роки?
Як раніше можна було розрізнити багатого від бідного? 23
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
На жаль, зараз і справді все дуже погано, бо коли ти звертаєшся за допомогою до знайомих людей, вони відвертаються до тебе. а раніше такого не було. одного дня, наприклад, будували хату в одного, а другого - в іншого. Багатий - бідному - приблизно десять років назад, можливо навіть менше. Раніше хто мав корову, той уже вважався багатим. щоправда, зараз дещо інші критерії визначення багатства. але не в цьому справа, взаємодопомоги немає. кожен думає за себе.
 
Смерічка, 03.06.2010 - 13:31
Готую смачну мамалигу, збираємось за вечерею всі разом, маю шикарну вишиванку( купила недорого на Краківському у Львові).
Люблю згадувати босоноге дитинство у своїх бабусь, але не сумуючи згадую, а з радісним щемом, приправленим ностальгічними нотками щастя.
З дитини, яка випасає корову, не хочеться сміятись, а закрадається думка: чи є у їхньому селі школа?
Якщо у школі нецікаві уроки - позаймайтесь увечері разом, почитайте щось цікавенько-смішненьке.
До автора запитання:
- Що це означає - духовні блага?
( у Вашому розумінні)
-Поясніть Ваш вислів:
***потрібно вибудовувати зовсім інші блага – блага духовні? ****

P.S. Блага - матеріальні. 23
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Найперше хочу сказати, що вам дуже пощастило, що зберегли у своєму домі українські звичаї і цінуєте свою родину. але ж це зараз не часто побачиш, чи не так?
блага духовні - гармонія внутрішнього світу людини із зовнішнім, на яку не впливають гроші і все що з ними пов'язане, тобто матеріальне, бо все це проходить і від нього залишається тільки безліч непотребу (а саме в багатстві чимало людей вбачають щастя); досягнення відчуття благополуччя внаслідок розвитку та реалізації потреб і резервів власного внутрішнього світу, тобто душі, а не тіла. Вибудовувати блага духовні (див. вищенаписане). ну і про блага матеріальні, думаю, все сказано, хоча, якщо не зрозумієте щось, пишіть, із задоволенням поясню свою думку.
 
Le Magnifique, 03.06.2010 - 12:20
Клуня - це приміщення, де зберігають всякий сільськогосподарський реманент. І туди ж можуть складати всілякі припаси.
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Зрозуміло. ми ніби пограли в гру "Я вам - ви мені".
 
Цікау і потрібну тему Ви зачепили. Коли читала - щеміло десь у серці, від розуміння правдивості і солідарності, з Вами сказаним.
Так, Ви абсолютно праві, кожен з живучих нині повинен задавати собі подібні запитання і не відвертатися від реального стану речей, не ховатися від правди, нести особисту відповідальність перед самим же собою, за все, що трапляється у нашому житті. Бо ми до цього причетні.
Дякую, за Ваші думки, висловлені в голос.
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Будь ласка. вам також дякую, що зрозуміли і підтримали.
 
Le Magnifique, 03.06.2010 - 11:35
А, ніколи й не знав... Дякую. Видно, у нас стільки кукурудзи не вирощували, аби аж складати в клані. А я було подумав, що ви ховалися у клуні... wink
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
О, як цікаво. А що таке клуня??? До речі, можливо в нас і справді більше кукурудзи вирощують, адже тільки на одному городі налічується в середньому 30 клань.
 
Le Magnifique, 03.06.2010 - 11:29
Що робити, Яно - вік деградації, вік брехні та лицемірства, Залізний вік, вік Калі-Юги... Залишилось лиш чекати на вкраплення Золотого... wink

А що таке "клані"? wink
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
коли складають кукурудзу (здебільшого по 30 снопів)у вертикальному положенні, під нахилом. Це у нас називають кланею. Всередині робиться простір, де сільські діти часто полюбляють гратися.
 
ДРУГ, 03.06.2010 - 11:26
clap clap hi
 
Цикнева відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую!!!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
moden - We
Обрати твори за період: