Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Крилата (Любов Пікас): Віра-художниця - ВІРШ

logo
Крилата (Любов Пікас): Віра-художниця - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Віра-художниця

Віра жила в невеличкому місті, яке одним боком впиралося в луг, на якому пасли худобу ґазди із сусіднього села, й за яким височіли гори  Карпат, а другим – об кам’яний схил, по якому збігала, співаючи і пританцьовуючи у такт власній пісні, річка.   Жінка змалку любила своє місто, що влітку вкривалося  різнобарвними килимами з кущів  та  квітів, топилося в людському гаморі та співі пернатих, а взимку чарувало  блиском та свіжістю білих гобеленів, витканих  зі снігів, чарувало (в релігійні свята) голосом дзвонів,   співом колядників та щедрувальників. Віра теж співала колядки й щедрівки радо від маленької – для бабці, дідуся, мами й тата та близьких.  Дуже любила дівчинка гори, які манили її своєї величчю, красою, щедротами дарів.  Віра сходила їх і вздовж, і впоперек. У них з бабусею чи мамою гриби збирала, лікувальні трави на чай. З них  взимку на санчатах злітала чи на лижах. Ходила й до річки, яка ніколи не замерзала. В ній біль, що в душу влазив, залишала, думки купала, а у спеку тіло освіжала. Не тільки цим займалося дівча. Батькам з дитинства Віра помагала по  господарству, при цьому і у школі добре вчилася, книжки художні у бібліотеці брала, читати їх щодня встигала,  в ігри з однолітками грала у дворику шкільному і своєму. 
    Як Віра виросла, то закінчила вуз і стала вчителькою англійської мови та образотворчого мистецтва. Мрію свою дитячу здійснила. Пішла до школи працювати – в село, що знаходилась недалеко від її міста, за 10 кілометрів. Невдовзі й заміж вийшла – за   електрика Івана, який жив в тому селі, де Віра працювала. В автобусі з ним познайомилась, як їхала з роботи  додому. Привітним з нею був, зичливим, запропонував піти їй з ним до каварні на каву. Пішла. Та й зав’язалась дружба поміж ними, поки не перейшла у шлюб.  Як вийшла заміж за Івана, то пішла жити до нього. В шлюбі народила   двійко дітей – хлопчика Мирона і дівчинку Оксану. Ростила їх, у школі працювала, свекрусі помагала: городину садити і збирати,  з фруктами саду власного раду давати, варити, прати, прибирати. Лиш кіз Віра не пасла, яких свекруха її – пані Оля, тримала, і не доїла їх.  Отак і жила. Ніби й непогано. Іван її достатньо заробляв. На море з діточками відправляв що через рік відпочивати і все, що треба було, приносив до хати, вмів заробляти. 
   Та якось впав зі стовпа електричного, коли на ньому дроти поправляв опісля буревію, руку зламав і   вдарився об камінь головою. Отримав струс мозку середньої важкості. Лікувався. Та за якийсь час на місці удару пухлина виросла – злоякісна. Вчасно не виявили її лікарі. А коли виявили, то   запізно було її вже вирізати. Помер. Донька навчалася тоді у технікумі,  на 1 курсі, а  син –  у сьомий клас ходив. 
Важко було Вірі змиритися із втратою чоловіка, вести одній  обох дітей. . У всьому себе обмежувала, аби лиш їх добре  нагодувати та зодягнути, зібрати гроші на навчання. Та  дала собі раду,  вивчила обох. Весілля справила їм, у життя пустила з дипломами, з уміннями, знаннями. І Мирон, І Оксана залишили маму, пішли жити до своїх половинок. Залишилася одна. І нарешті почала займатися тим, чи давно хотіла: картини стала малювати. Вона й раніше пробувала це робити,  на картках альбому  фарбами чи олівцями зображала різні предмети, пейзажі, але нікому не показувала своїх робіт. А коли у Віри з’явилося більше часу і більше  грошей (менше тратила їх  на своїх дітей), то почала частіше цим займатися  й інколи (у свята)  виставки організовувати. Не спішили признавати талант Віри її краяни, навіть вчителі, з якими працювала,  рідко приходили на творчі заходи, які вона організовувала у своєму місті, мало хто купував її картини. Дещо вдавалося продавати жінці хіба он-лайн. Але тих коштів, які отримувала Віра за продані роботи, ледве вистачало на папір, полотно, фарби та чай з пиріжками. Була, звісно, рада й тому. Хоч хотіла б більшого.  
   Минуло 10 років. За цей час у Віри в  з’явилися онуки: хлопчик Олесь у Оксани та дівчинка Руслана в Мирона. Помагала ростити їх дітям, поки до школи не пішли. А як пішли, менше стала до внуків приходити. Тепер більше навідувалися  вони до неї –  зі своїми батьками чи самі. Раділа,  коди переступали поріг її дому. Коли потрібно було, допомагала онукам у навчанні, читала також їм  книжки і продовжувала малювати, коли мала час і надих.   
   Визнання Віра за цей час  так і не здобула у своєму місті, хоч майстерність її з кожним роком помітно росла.   Картини її нечасто купували. Наскладала мальованих полотен на горищі стільки, що хоч з них хату викладай.  «І навіщо трудилася, коли моя праця нікому не пригодилася? Нездара я, мабуть, або безталанна», - думала собі..  «Але чому так, Господи, скажи? Чим таким я прогнівила тебе? Весь вік свій працювала. Дітей піднімала. Онукам  і час, і   любов дарувала. Тобі подяку слати не забувала за все, що здобувала» - питала Віра в Бога, пускаючи сльозу. Відповіді не чула. Хоч після кожного відчаю та плачу щось таки з намальованого продавала.
  Минуло ще сім років. Віра пішла на заслужений відпочинок, тобто, на пенсію, хоч хотіла школі ще працювати: мала що дітям сказати й була в непоганій спортивній формі – гори не полишила і в річці плавала. Але треба було молоду особу до школи прийняти, а її – геть, бо має чим займатись і на картинах заробляє. Ледве оговталась Віра від різких змін у своєму житті. Але поплакавши трішки, прийняла їх і навіть зрозуміла, що новий етап –  їй на користь: лягала спати і вставала з ліжка, коли бажала, над її головою сокирою більше  не виснули оці вічні: «Здати, написати, подати, перевірити, впорядкувати, бути, відбути, прибути і т. д.» . Забула все це, як страшний сон, наповнилась новим буттям, сіла на інший потяг, який віз її по рейках життя в новому напрям. Фарби й полотна, правда, поклала у валізу, з якою до потяга сідала, а любов до дітей і онуків Віра завжди у своєму серці  тримала, її з нього ніколи не виймала.   
   В якийсь із днів спала Вірі на думку така ідея: поїхати   до районного міста і спробувати там продати свої роботи.  Так і зробила. Взяла зі собою п’ять картин: на одній були зображені гори, на другій – річка, на третій – центральна вулиця міста ввечері з увімкненими ліхтарями. На четвертій – поле зі сонцем, маками й соняхами. А на п’ятій – літо, діти, водограй. Просиділа на ринку 5 годин. За цей час одну картину продала,  ще й трохи знизила ціну на неї, просила  жінка. «Ну, хоч би щось!- подумала. -  Буде чим за місце заплатити і за що фарби для малювання купити.  Їхала додому – і раділа, і плакала. Більше плакала. «Не буду більше малювати, - вирішила. – Не вмію. Завжди хтось знаходить у моїй  роботі ґандж – то зайвий мазок на мальованому предметі, то не зовсім чітка виразність в образі. І я не можу з цим не погодитись. Не вистачає мені терпеливості доводити задум до ідеального втілення його в практику».
    У неділю пішла Віра до церкви. Молилася, співала, в Бога відповіді на свої питання шукала. Почула: «Тримайся!Не здавайся!»   По обіді  в гори махнула, щоб душу скріпити серед природи, яка її  завжди  радо приймала і розуміла, як ніхто інший. Походила гарами, з деревами пообіймалася, квіти похвалила – за ріст, запах та красу, ворона погодувала  печенням – впав біля її ніг, як сіла в долинці між горами  на камені, щоб відпочити й води попити. Усміхалася, коли дзьобом крихти печива збирав, в очі їй заглядав, ще й моргав. А як полетів, заплакала.   Навіть не так – заридала! Душу її жива гірська картина прорвала.  У цей час  вітер долиною пробігав,  почув він гучні схлипи Віри, зупинився, спитав у жінки:
-	Чого плачеш?
-	Не знаю, що мені робити. Ніби своїх років я й   не дармувала: учнів у школі відповідально навчала, у вільний від нагальних справ час малювала, в підсумку ж не отримала ні вдячності, ні визнання. 
-	Отримаєш.
-	Коли?
-	Колись  це станеться, - мовив, -  повір. 
Він поцілував Віру в носа й у щічку  і полетів.
-	Колись – це після смерті?  - спитала Віра сама себе. - Бо у нас так є, поки живий, тебе не помічають (якщо не топчуть та брудом не поливають), а як помреш – пам’ятники ставлять, квіти у день народження чи у день смерті несуть до нього.
 Жінка  знову заплакала.
-	Не плач, люба, - проказала стара сосна, що стояла позаду художниці.  - Притулись до мого стовбура, я тобі трохи своєї сили передам.
Підійшла Віра до сосни, притулилась до її стовбура. Відчула, як чиста прадавня енергія дерева наповнює її клітини. Погладила сосну, мовила:
-	Дякую тобі, дорога соснонько! 
-	Це я тобі дякую за щирість твою, за любов до природи, - сказала сосна.
Горобці та синиці, які сиділи на довколишніх деревах і чули розмову ,теж підлетіли до Віри, вони почали стрибати біля її ніг, кружляти довкола неї.  Пісню їй заспівали.  Подякувала їм. А сонечко погладило Віру по голові своїм золотим теплим промінчиком і сказало:
-	Не плач, ти була хорошою вчителькою. Бачило я це.  Заглядало, й не раз, до віконця класу, в якому ти проводила урок. Чуло, як ти діток вчила час шанувати, як ділилася з ними знаннями та багатством своєї душі. І малюєш ти гарно - серцем. Мене зображати на своїх картинах не забуваєш. Приємно це!
-	Дякую тобі, сонце, за тепло твоє фізичне і духовне! 
-	А я тобі – за приязнь. Не прощаюсь. Триматиму над тобою долоні, поки сидітимеш тут і як ітимеш додому.
-	Та піду вже. Все, що хотіла почути, почула тут, у горах. Думала, що не буду більше малювати, але буду.
-	І це правильне рішення!
   Віра йшла і  думала: «Як добре, що я походила горами, порозмовляла з вітром, сонцем, з деревом, пташками. Чи це тільки була уява? Може, й так. Але яка ж яскрава, наповнена світлом, теплом і звуками» Хай там як, але  додому я йду зовсім іншою, ніж ішла з дому. Я набралася віри та твердості».
   Віра   продовжила свою працю в якості художниці. І недарма. Жінку нарешті помітили. Рівно через три місяці після того, як вона  по горах ходила, сум гойдала, сльози проливала, її запросили виставити свої картини в обласному Будинку  творчості для участі в конкурсі на тему «Природа рідного краю». Виставила кілька і  здобула 2 місце.  Її картини, на яких були зображені гори, річка, вівці на полонині, квіти та поля були прийняті на ура, їх розхапали відвідувачі, як гарячі пиріжки надворі голодні перехожі в холодний день, тим паче, що ціни Віра поставила не захмарні. Про художницю з-під Карпат  написала в обласній та районній газеті, її запросила на розмову журналістка обласного телебачення. Запис цієї розмови транслювали на обласному каналі ТБ і в соціальній мережі Фейсбук розмістили. Про Віру, як про художницю, дізналося багато людей. Картини її почали купувати, в тому числі й мешканці міста, в якому жінка весь вік прожила, яке змальовувала, популяризувала. При зустрічі з нею віталися, зичливо всміхалися і ті, які її особисто знали, й ті,  які опосередковано. До школи Віру почали запрошувати, залучати у своєму місті та інших містах країни до різних мистецьких проектів. 
   Прийшло визнання таки! Вітер щось знав! Дяка йому. Ну, і Богу слава!

ID:  1003778
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Вірші для дітей
дата надходження: 22.01.2024 16:20:09
© дата внесення змiн: 22.01.2024 16:20:09
автор: Крилата (Любов Пікас)

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (180)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
moden - We
Обрати твори за період: