Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Прозектор: Momento mori - ВІРШ

logo
Прозектор: Momento mori - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Momento mori

Мені ще тільки дев’ятнадцять,
Та вся душа просякла жалем –
Хай інші втіхами маяться, 
Мій цвіт у грудях став зів’ялим.

Ходжу в думок їдких облозі,
А що надвтішного сказати?
Що я, тепер анатом, в морзі
Роблю із трупів препарати?..

Щораз, торкаючись ланцета,
Бринять чуття: momento mori*,
І вабить мрійний дух поета
У край, де тільки тиш і зорі...

Та ні, не ллю в рядки я скарги,
Люблю ж бо ту роботу щиро.
Лиш нині серце в темпі ларго
У ребра б’є зі спраги миру.

Сильніше з часом відчуваю,
Що все підвладне в світі тліну
І не тече, а мчить до краю
Життя без ласки та упину...

На тло небес гляджу прозоре,
Немов на води, що яряться,
Й бринять чуття: momento mori,
Нехай мені ще дев’ятнадцять.

ІХ.23 р.

*Memento mori (пер. «Пам'ятай про смерть») – латинський вислів, що став крилатим. Фраза є нагадуванням про неминучість смерті та непостійність життя, служить закликом до роздумів про цінність часу і важливість жити сьогоденням. Даний вираз має давню історію й часто пов'язується з мистецтвом, філософією чи релігією. 

ID:  995499
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 06.10.2023 11:00:03
© дата внесення змiн: 31.12.2023 20:57:40
автор: Прозектор

Мені подобається 6 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (246)
В тому числі авторами сайту (23) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Коли мені було 20 років, тільки лінивий не запитував у мене: "Пачіму так мрачна?" На жаль, розумів тільки я. Читаю Ваші твори, Ярославе, і впізнаю себе. Мені дуже близька Ваша поезія. Ось і цей вірш прочитав і майже присвоїв собі. Тонке сприйняття реальності - це і нагорода, і покарання водночас. Дякую, що довірили нам свої почуття! Чудовий вірш!
 
Ярославко відповів на коментар Артур Дмитрович Курдіновський, 10.10.2023 - 16:31
Певно, як і будь-який інший поет, я радий чути, що хтось в моїх нехитрих рядках знайшов щось близьке для себе. Приємно, Артуре, вельми вдячний hi
 
Артур Сіренко, 08.10.2023 - 22:32
Цікавий філософський твір. Успіхів! friends hi
 
Ярославко відповів на коментар Артур Сіренко, 08.10.2023 - 23:48
Красно дякую, радий візиту і навзаєм! hi
 
Шарм, 08.10.2023 - 18:12
Цікавий вірш, наштовхує на глибокі роздуми про скоротічність буття.Образна
глибина думки. Щодо - маЯться, не скажу точно, але напевно, що - мАються з наголосрм на А. Взагалі треба погуглить... friends hi
 
Ярославко відповів на коментар Шарм, 08.10.2023 - 19:07
"Мая́ться" від "маїтися" = "квітчатися", такий собі неологізм від "маїти". Вдячний за візит і відгук hi
 
Zorg, 07.10.2023 - 19:46
Будьте осторожны в выборе тем, молодой мастер. Поэзия материальна. А уж если взялись, то на два метра в глубину, как минимум. В данной теме должно быть больше темноты, загадочности, страха, как мне кажется. Одно дело вскрывать тела и совсем иное препарировать души. Я бы не смешивал два эти понятия, ибо рутина и латынь антагонисты, даже если ваша профессия напрямую с этим связана. Но это всего лишь моя точка зрения.
Теперь по сути: в паре мест ударения просели и концовка немного смазана. Предложу свой вариант, а вы уж сами решите.
Бо смак гіркий momento mori
Вже скуштував у дев’ятнадцять. hi
 
Ярославко відповів на коментар Zorg, 07.10.2023 - 22:00
Ви, як і будь-який читач, закономірно побачили в моєму творі головне моменти близькі Вашому світобаченню, котрі, певно, я не зобразив достатньо добре через відсутність подібного наміру. Я не прагнув сюди вплітати якусь містику, страх чи темноту, адже просто описав свою нинішню вимушену рутину з думками, що з'явилися на її фоні. Для мене смерть - закономірне, звичне явище типове для будь-чого живого. Я не вірю в жодну таємницю смерті чи те, що після неї щось є і до своєї праці ставлюсь рівно, як до праці кухара, столяра чи ще кого-небуть. Просто 6-7 годин частого перебування в колі мертвих закономірно наштовхують на якісь свіжі думки, як і на будь-якій іншій новій роботі (ця в мене за іронією долі перша).
Повертаючись до суті, хотів би поцікавитися, в яких саме місцях спіткнувся автор. З ров'язкою поки нічого не робитиму, бо придумати альтернативи тим чи іншим рядкам ніколи не пізно, мене тут більше пару інших місць не задовольняють. Дякую hi
 
Zorg відповів на коментар Прозектор, 08.10.2023 - 09:53
Будь я Стивеном Кингом, то написал бы короткий рассказ о молодом прозекторе Михельсоне и садовнике (дворнике и немного слесаре) Барбье.
Первый - высокомерный юноша, носивший парусиновый плащ болотного цвета, цилиндр, лаковые штеблеты и темно-коричневый саквояж с любимыми инструментами.
Второй - пропойца, одетый в невесть бог знает что, с пропитым лицом земляного цвета, сменивший за последние несколько десятков лет не одну земскую больницу.
И все бы ничего, если б Михельсон не застукал Барбье за прямыми обязанностями в одном из подземелий больницы, восседавшего на троне из черепов, бубнившего тарабарщину на латыни и чертившего огненные руны. С тех пор прозектора никто не видел, а садовник благополучно перебрался в другую провинцию и в очередной раз трудоустроился по специальности.
Занимайся своим делом, не суй нос в чужую работу и помни о том, что ты смертен - лейтмотив данного произведения под названием "momento mori".
Никакой рутины, сплошной полет фантазии. Я бы так изобразил, хотя с лёгкой поправкой. Кингу такое не под силу, ибо туповат, а вот Эдгар Алан По был величайшим мастером подобных идей, или бредней, тут уж каждому свое.
Теперь по сути:
І нЕтече, а мчить до краю
У нЕбеса дивлюсь прозорі
В том размере, который вы избрали, каждая вторая гласная строки является ударной.
Как-то так, молодой мастер. hi
 
Ярославко відповів на коментар Zorg, 08.10.2023 - 12:59
Ну, подібного замислу у мене точно не було, позаяк це для мене вже занадто абстрактно. Вважаю, що теми для віршів потрібно більше брати з власного життя, ніж вигадувати (звісно, якщо задум того не передбачає). В будь-якому разі нормально мати відмінності в погляд на створення поезії.
Щодо правок: першу не змінюватиму, бо наголос там падає на окрему частку "не", а от другу найближчим часом підкорегую - наразі, на жаль, нічого в голову не приходить hi
 
Zorg відповів на коментар Прозектор, 08.10.2023 - 13:19
Изображать себя можно под личиной любого выдуманного литературного героя. Поэт всегда работает на публику. И чем красивее соврет автор, тем загадочнее выйдет произведение. Ведь, вы когда пишете о любви, не заостряете моменты на гормональном фоне организма, а изначально врёте о пустоте душевной, об увядании. Народу не интересен потный сталевар у мартена. Ему подавай огнеборца в латах золотых да ещё и с крыльями херувима. Зачем читателю герой социалистического труда? Гефеста на сцену, пусть меч кует зрителю на потеху! Хлеба и зрелищ! Вот и все, что надобно любому народцу, народишке, народу, народищу!
Поэты - это иносказатели (брехуны). И чем отъявленнее враль, тем выше проба на вензеле его произведения! Это, если совсем уж честно и открыто. Выбирать вам. Писать постную правду, обвитую рутиной, или взмыть под облака и описать невиданные красоты, глядя оком господним.
НЕтече из-за неправильного ударения читается одним словом.
 
Ярославко відповів на коментар Zorg, 08.10.2023 - 13:43
...когда пишете о любви, не заостряете моменты на гормональном фоне организма...

Ну, тут по факту, всміхнули)
 
Щєпкін Сергій, 06.10.2023 - 21:25
Про механіку не скажу, а ось про психіку можу: про вісім етапів Еріка Еріксона ЛГ не чув? Просто ради знайомства - варто! hi
 
Ярославко відповів на коментар Щєпкін Сергій, 06.10.2023 - 22:03
Психологія - псевдонаукова маячня, недарма таке вчать на філософському факультеті, а не в медвузі, ЛГ (я) - прихильник точних анатомії та фізіології cool hi
 
Щєпкін Сергій відповів на коментар Прозектор, 06.10.2023 - 22:24
?? ну тоді з механіки: "вся душа просякла", "цвіт у грудях", "мрійний дух" - це з анатомії чи з фізіології?))
і не психологія (бо це наука), а психіка - "Функція головного мозку, його здатність відображати об'єктивну дійсність" (Великий тлумачний словник сучасної мови).
е-е-х... to_become_senile
 
Ярославко відповів на коментар Щєпкін Сергій, 06.10.2023 - 22:28
То поезія та її образи, мистецтво. Те, що душа - нейрокортекс і серце - м'язовий насос, а не центр почуттів відомо й так усім (сподіваюся). А моє зазначення в коментарі психології стосується гера Еріксона, котрий же був за спеціяльністю не "психіком" wink
 
Щиро-душевно, зворушливо та гарно! 12 16 16 22 22
 
Ярославко відповів на коментар Валентина Ланевич, 06.10.2023 - 22:00
Красно дякую hi
 
Сподобався вірш. 16 У смерть людині не віриться, поки вона не втратить когось із близьких людей.
 
Ярославко відповів на коментар Світлана Себастіані, 06.10.2023 - 21:59
Ще і як віриться, позаяк це закономірний фінал будь-якого живого організму. Авжеж, трагічно подібне бачити мені регулярно, та шукаю в усьому плюси - на днях привезли дівчину років 25, випрепарував з колегою середостіння так, що не у всякій книзі настільки гарно зображують (словом, наші знімки підуть на укладання першого атласу університету, де я вчився) wink hi
 
Світлана Себастіані відповів на коментар Прозектор, 08.10.2023 - 17:49
Мені здається, Ви трохи бравуєте своїм підкресленим раціоналізмом (можливо, навіть звання циніка було б для Вас приємним), але займатися Вашою справою не кожному під силу, тож маєте всі права на крутість.)
 
Ярославко відповів на коментар Світлана Себастіані, 08.10.2023 - 19:04
Найбільш цинічна річ - це життя, я ж просто констатую. Всі ми смертні, колись і моє тіло хтось байдуже розітне, якщо то буде актуально, тож я переймаюся за інші речі. Жаліти чи оплакувати мертвих, як на мене, - безглуздя, трагічний хіба що сам факт втрати hi
 
Віктор Варварич, 06.10.2023 - 16:44
12 Так невблаганно втікає час, і тихі води стиха гомонять. hi
 
Ярославко відповів на коментар Віктор Варварич, 06.10.2023 - 17:47
Є таке. Вдячний за візит і відгук hi
 
Чайківчанка, 06.10.2023 - 15:42
give_rose 12
 
Ярославко відповів на коментар Чайківчанка, 06.10.2023 - 16:05
Дяка hi
 
Катерина Собова, 06.10.2023 - 15:39
12 12 12 Цінуймо кожну хвилину свого життя і спрямовуймо всі свої сили на добро!
 
Ярославко відповів на коментар Катерина Собова, 06.10.2023 - 16:05
Згоден з Вами, спасибі hi
 
liza Bird, 06.10.2023 - 11:29
Сильно! hi
 
Ярославко відповів на коментар liza Bird, 06.10.2023 - 16:04
Може, й так. Дякую hi
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
x
Нові твори
Обрати твори за період: