Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 5. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Тераріум - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 5. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Тераріум - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 5. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Тераріум

Левчишин Віктор :: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 5. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Тераріум
29.12.2015* 9:55
					5. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Тераріум

За декілька днів до Нового року 1968/69 до мене в Ялту приїхала друга дружина. Вона вже чекала нашу доньку Ладу і була налаштована на активне життя в Ялті, адже по посаді я отримав двокімнатну квартиру на Чайній гірці.

	- Я повинна бачити де та з ким ти працюєш! - сказала вона.
	- Добре, приходь до мене в обід - разом сходимо до кафе на Набережній. 

Прийшла. Була з усіма привітна, радісна, сміялася із навіть дрібних причин для цього, але в кафе була задумлива.
	- Ну, як тобі мої колеги? А місце роботи?
	- Потім. Я ще у школу сходжу, що поряд, адже мені треба буде працювати тут вчителем.

Сходила. Увечері у нас була розмова.
	- Що я тобі скажу, Ві? Ні ти, ні я тут жити і працювати не зможемо. 
	- Чому?
	- Тераріум.
	- Тобто?
	- Всі ненавидять один одного, сховані склоки, але у мене на такі речі рентген. Що у тебе на роботі, що у школі. Тебе не те що не люблять, а тихо ненавидять і будуть всіляко шкодити. Для них незрозуміло, як це корінний киянин приїхав сюди в якості головного архітектора з перспективою бути директором, відмовився від такої перспективи, зробив другорядну жінку тут директором і підхопив замовлення, яке вони завалили... Тебе з'їдять. Про школу навіть говорити не хочу - достатньо було просто пройтись коридорами та подивитися на вчителів. Ялта - дійсно смітник Союзу.
	- Але ж квартира! Мій проект! Таке цікаве замовлення: санаторій для Великого театру СРСР та Кремлівського палацу з'їздів!
 	- Я не буду виписуватися із гуртожитку для вчителів при інтернаті - вона працювала вихователем в інтернаті для покинутих дітей на Червоному хуторі в Києві та викладала російську мову і літературу. - Я буду тут народжувати, але ти побачиш, що я права.

А починалося все так гарно.

У Києві я не мав де жити - на квартиру, що отримала перша дружина, я не мав ніякого морального права претендувати, мати мене не приймала, бо викинула із свого життя, а тут пропозиція поїхати працювати до Ялти головним архітектором Ялтинського відділення Української філії інституту "Курортпроект"! Та ще і квартиру дають до посади!

Приїхав. Захопив ще з собою однокурсника на посаду керівника групи.
Пуста квартира. Спали на підлозі на газетках. Але нас захопила цікава проектна робота.
В першу ж суботу я надів шорти, в'єтнамську сорочку/распашонку, на ноги гумові в'єтнамки - і почвалав по Набережній: спочатку до Головпоштамту та Морвокзалу, там перекусив щось в кафешці, назад до "Оренди" і на пляж тут же. У неділю - те саме.

У понеділок мене покликала на розмову директриса.
	- Віктор Матвійович! Вас вчора і позавчора бачили на Набережній. Ви були одягнені як відпочиваючий. Так не повинно бути. Всі відповідальні працівники в Ялті ходять у відповідному одязі. Зверніть увагу як одягнений наш головний інженер, як одягаються всі чоловіку в Курортраді!  У нас в Ялті є три проектні організації, але тільки ви є головним архітектором! Таким чином, в Ялті є два головних архітектора: ви і головний архітектор міста. Зробить висновки! 
Мені сказали, що ви у суботу та неділю приходите працювати в офіс в шортах, бо потім ходите на пляж. Хай буде так. Але місцеві не ходять на загальний пляж. Треба ходити до прикордонників. Розпитайте де це.

Так, тоді дійсно всі чоловіки-чинуші ходили  одностроях: з короткими рукавами сорочка  з високоякісного полотна трохи бежевого, кремового чи попелястого кольору, обов'язкова вишивка на рукавах та по низу її, навіть було неявно відображений ранг в цих вишивках; полотняні світлі штани та легке взуття, але ніколи нічого на босу ногу!
Та я все це ігнорував.

Через два тижні мій товариш втік до Києва і я залишився сам. Інтуїтивно я відчував його правоту, але була і образа.

З'їздив до Києва, на декретні гроші купили меблі і я відправив їх до Ялти, забрав дружину і 1 травня вона народила доньку. І почались наші іспити.

Пологи були стрімкі, груди у неї розперло молоком, а дитину їй не давали, бо тоді була така методика. До того ж Першотравневі свята тяглися три дні і без вказівки лікаря дитину не давали до грудей. Стрімко почався мастит. Дитину годують весь час молоком інших жінок, але через тиждень сказали, що я повинен дитину забрати, а от дружина залишиться, бо їй будуть робити операцію.

Відвіз доньку в Будинок Малюка, де  були зібрані кинуті діти, і я місяць жив в режимі батька-годувальника: на 6:00 треба бути в Пологовому будинку, взяти приготовлене молоко в пляшечках і віднести його до Будинку Малюка - це сніданок доньці, а потім - на роботу і інтенсивна праця; під час моєї перерви я знову біжу цим колом, а увечері пізно - ще раз. При цьому мені дають ще і запас на вечір та на ніч.
Який я не був ходок в той час, як я не був тренований, але через місяць вже ходив як примара. Які там пляжі?
А в цей час дружині вже зробили 5 операцій! Останній раз операцію робив якийсь професор із Сімферополя, то він їй сказав:
	- Голубонька! Реальна загроза раку грудей! Даю пораду: народжуйте зразу другу дитину - є висока вірогідність, що врятуєтесь.

Нарешті прилетіла літаком теща, як тільки почалися канікули, адже вона теж була вчителька. У них вся сім'я була вчителями - батько (вбили в концтаборі під Києвом німці), мати, брат і моя дружина. Вчителі від бога.

А на роботі нібито все було гаразд: я зробив стадію "Проект", з'явився забудовник - трест "Дніпромонтажспецбуд", треба було розроблювати робоче креслення. Навколо мене відбувалися якісь дії, щось було неприємне, але я замикався на роботі та на турботах про сім'ю.  Та грім серед ясного неба з'явився.

Спочатку мені було сказане, що ми нездатні розроблювати робоче креслення, бо нема в Ялті відповідних фахівців, хоча їх було вдосталь; потім раптом прилетів директор Української філії з Києва, мені зробили атестацію і визнали мене невідповідним посаді. Все. Треба було тікати.

Подзвонив замовнику. Той вислухав і сказав:
	- Павуки в банці дістали. Чекай дзвоник на протязі години. Погуляй.

Я вийшов з офісу і пішов до Набережної, адже вона йшла перпендикулярно через малий квартал. Вийшов на неї і здивувався: вздовж неї стоять люди на відстані метра один від одного, голови підняті, руки розведені, очі закриті і розкритий рот.  А море штормить. Дрібний-дрібний пил котиться на людей і осідає на них І я зрозумів: це люди з хворими легенями, астматики...

Походив вздовж цих людей і пригадав, що в Ялті, в той час, була заборона міняти квартири з іншими містами держави для людей старше 40 років, бо місто було перевантажене різноманітними пенсіонерами, головним чином військовими та з тих, хто працював на Півночі. Основна маса жителів - люди, які ніде в іншому місці не можуть жити, бо тільки тут, в Ялті, для них клімат обумовлює їх життя...

Коли повернувся до офісу через годину, то мені зло люб'язно хтось сказав:
	- Вам дзвонили. Просили почекати дзвоника.
Дзвоник роздався майже зразу:
	- Будемо забирати вас до Москви. Завтра до вас приїде управляючий "Дніпромонтажспецбуд"  і ви про все домовитися.

Коли я через рік здав квартиру в Ялті, бо отримав трьохкімнатну на посаду під Москвою і вантажив меблі у контейнер, то біля мене подібну операцію робив молодий чоловік для відправки майна та меблів до Харкова. Я запитав його чого він їде із Ялти. Він гірко посміхнувся:
	- Одного поля ягідки ми? Мене направили сюди на високу посаду. Я економіст. Закінчую дисертацію. І року не пройшло - з'їли. Тераріум.  А ви архітектор? Теж робите дисертацію? Ну, колега, побажаємо один одному щастя!

Побажали.

ID:  632244
Рубрика: Проза
дата надходження: 29.12.2015 13:23:11
© дата внесення змiн: 29.12.2015 13:23:40
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (298)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Я з англійської переходила на українську. І перешла на російську. Як птшу, недивлюся, от Вам і результат! smile
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Я теж так інколи птшу biggrin
 
12 friends
Гарне оповiдання! Зауважу: якщо б навiть Ви, Вiкторе, не написали слово "Ялта", а написали б дещо на кшталт "мiста Н.", я б одразу здогадався, що то був не Тернопiль, не Львiв, не Iвано-Фрвнкiвськ, не Луцьк, не Чернiвцi, не Рiвне. Тобто, не Захiдна Україна.
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Це правда. Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернівці у свій час мене причарували, Луцьк та Рівне - менше, але все єдино там я, киянин, відчував себе комфортно, бо все навколо мене співало: це моя Батьківщина. Давно це було... friends
 
От вам ы терарыум... Ы зараз це все повилызало...
16 give_rose
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
В Одесі в таких випадках кажуть: "О, якби я був такий мудрий зараз, я твій тато потім!" give_rose give_rose give_rose biggrin give_rose give_rose give_rose
А Ви скучились за російським Ы?
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: