Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Леся Геник: Радуйся - ВІРШ

logo
Леся Геник: Радуйся - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 14
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Радуйся

Леся Геник :: Радуйся
(з циклу "Різдвяне")

Добрий вечір тобі, пане господарю!
Радуйся, ой радуйся, Земле…

Та не святочно чулася Анна, не до радості їй було. Та й ніколи, напевно, аж надто не уміла тішитися ані Різдву, ані иншим святам. А сьогоріч і поготів.
В гості до рідних чоловік не пустив, бо традиційно вже, як на десять літ подружнього життя, вечеряли у його матері. Своєї ж святвечері не готувала - як на біду, зараз не мали грошей на найнеобхідніше. Така вже кризова ситуація в Анниній сім’ї настала, певно, у відповідності до складної ситуації в країні. Спочатку просилася-молилася – вже, здавалось, і скреснув лід мужевої незгоди, і сам готовий був, за сприятливості якихось-там обставин, поїхати з нею, але, як завжди, підкорила свою волю не своїй. Звикла вже до того, що у житті вкрай рідко виходило керуватися поняттям «хочу» – перевага  завжди була за банальним усвідомленням «мус» і «треба». Тож дарма було сперечатися, буде цього року, як і торік, і позаторік – поїдуть на Вечерю до чоловікової родини.
Проте, Анна відчувала наперед щось недобре. Вже з початку тижня було якесь мульке і нав’язливе відчуття чогось не надто приємного. Відганяла те передчуття від себе, але не могла ніяк відігнати. Тепер же бачила, що дарма не прислухалась до своєї інтуїції (а вона, до слова, у Анни завжди була добре розвиненою). Але що б то могло змінити? Рівним ділом – нічого!
Вже звично, близько полудня приїхали в Андрієве село. За кілька хвилин добрались до будинку матері. Та як навмисне, виявилось, що і хвіртка, і брама були наглухо зачинені. Отже потрапити на обійстя без вилізання-перескакування через паркан не обійтися. Андрія це неймовірно розлютило, адже так виходило, що їх, наче, ніхто тут і не жде. А ще й ніби зумисне, лютував мороз. Давно вже не було такого Різдва – зі снігом, з морозом, що голосно порипує під черевиками, без в’їдливого, пронизливо-кусючого вітру, що продирається у кожну дірочку і ворохобить дрижаками все тіло. А ще ж довкола люди – хто спішить з останніми, необхідними до свята, покупками додому, хто порається по господарці коло хати, а хто й просто з цікавості визирає з вікна – бо й справді цікаво, чого то Тимофійчуччині діти під парканом вже хвилин з десять тупцюються?
Врешті Андрієві не залишилось нічого іншого, як видиратися на паркан, і вже зсередини відмикати-відсувати всі застібки та засуви, на які була зачинена брама. А тут ще й до хати без ключа не потрапиш. Одним словом – треба чекати, чекати і мерзнути. Настрій, звичайно, з’явився відповідний. Особливо у Андрія. Анна вмовляла чоловіка заспокоїтися: «Що так сталось, то вже нехай, головне, аби не сваритися, бо таки Святвечір над людьми розстелив свою святкову скатерку». Хоча і сама промерзла до нитки, ноги закацябли, аж запарі зайшли у пальці – а мерзнути їй, ой як не вартує, бо є купа всяких болячок. Та що вже поробиш.
Невдовзі повернулися додому Андрієва мама з його братом – їздили на цвинтар та й трохи затрималися, а про Андрія у поспіху якось вилетіло з голови, що має прийти. І, може б нічого, зігрілися б, перекинулися б словом-другим і все,  та де там! Брати зчепилися не на жарт – Андрій не витримав і налетів з криками та звинуваченнями на брата (бо саме той так усе позамикав), мовляв, «як не хочеш, аби ми сюди приходили, то й не будемо!». А той у відповідь розходився ще май ліпше – сказав, що «ніхто і нікого тут не тримає і можна звідси забиратися». Галас здійнявся неймовірний. Жінки намагалися перекричати чоловіків та заспокоїти їх, але чи це так легко? Зрештою обидва розскочилися хто-куди – Андріїв брат доробляти ще якісь дрібниці по господарству, а сам Андрій нервово курити. Анна ж підсіла до свекрухи, помагати доліплювати вареники з капустою – ці, певно, чи не найсмачнішими після куті видавались їй на святвечірньому столі. 
Анні було зле, дуже зле, бо слова чоловікового брата зачепили за живе – так, він тут ґазда, але чи варто такі речі зопалу кидати комусь в очі? Тим паче Анна мала таку особливість, що все, сказане неладно, готова була приймати на свій рахунок. Вона ж тут чужинка, свої порозуміються, а потім ще її й винною зроблять. Проте, намагалася дати раду і собі, і своїм емоціям та думкам.
Уже, може на тому було б і стало, та Аннина свекруха ніяк не могла собі дати спокою з цією ситуацією. Поверталася і поверталася в обгризанні подробиць, в пояснюванні свого бачення, в обсосолюванні кожної найдрібнішої трісочки. Андрій з того нервувався, то ж і Анні було не по собі. Просила свекруху закрити тему і не обговорювати все це далі: «Що сталося – те сталося, назад не вернеш, а нині Святвечір, то ж сваритися не треба». 
Наче по-трохи почало вщухати. Але де жінка годна довго язика не висувати – хто, де, коли таке бачив і чув?
Слово за слово, почалась якась інша балаканина, проте з відчутним впливом щойної катавасії. І якось, ніби поміж іншим, Андрієва мама сказала Анні, що: «Доброго чоловіка маєш, ой доброго!». До чого тут це, Анна не зрозуміла, проте не заперечувала чоловікової доброти ніколи. Тож погодилася із твердженням свекрухи, а від себе додала, що і «їй, Анні, нічого не бракує і Андрій має не найгіршу жінку». На що Андрієва мати скрушно похитала головою й іронічно відповіла: «А хіба я знаю?».
Якийсь величезний клубок підкотив до горла Анни: «Якщо за десять літ  життя з її сином, вона (свекруха) ще не знає, яка Анна, то про що можна говорити?!». Серце закалатало у всі калатала, молодиця відчула, що зараз розплачеться і прожогом вилетіла з кухні.
Сльози повножальними потічками котилися з очей, серце болісно щеміло від гіркого усвідомлення, що тут, у цій господі, у цій родині вона чужа. І скільки б зусиль не прикладала, як би добре не ставилася до усіх, зрештою, як би не любила чоловікову родину, вона тут назажди приречена бути просто невісткою. Наче й нема в тому нічого такого, бо й справді невістка, та ба, завжди хотілося Анні бути рідною, не чужою в цій сім’ї. Найболячіше буває тоді, коли вмирає ілюзія. Так зараз було й Анні. За збігом дивних обставин чомусь зрозуміла це саме нині, у святвечірню днину, далеко від своїх рідних, і чимраз далі від нездійсненних мрій. Своя сорочка таки ближча до тіла, скільки б і як не хотів подивитися на цю обставину з іншого боку.
Тихо потріскувала свічка. Родина мовчки вечеряла за святвечірнім столом, тільки іноді перекидаючись словом-другим. Та Анні несолодка була кутя нинішня, не так духмяно пахло сіно, супився під образом тогорічний дідух. Самотньо було їй за цим щедрим святочним столом і гірко, до болю гірко на серці. Чому всі ці прикрі непорозуміння та непривітні слова мали мати місце саме сьогодні? Чому саме зараз, у таку світлу мить, мали палати у серці смолоскипи якихось образ? Проте,  мабуть, на все воля Божа. А, може, то й на добре, що так сталося – бо дасть Бог діждати, на другий рік Андрій таки повезе свою жінку до її рідних на різдвяну гостину. Може, хоч на́рік Аннине серце усміхнеться радісними дзвіночками. І солодко смакуватиме кутя, і до куті, та дзвінко лунатиме коляда  - і за столом, і за вікном:

Райдуйся, ой Радуся Земле, 
Син Божий народився!

7 січня 2015 р.

ID:  550499
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 10.01.2015 23:24:14
© дата внесення змiн: 07.01.2021 21:23:33
автор: Леся Геник

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: zazemlena
Прочитаний усіма відвідувачами (599)
В тому числі авторами сайту (22) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Oleg Kolibaba, 13.01.2015 - 13:18
Знаєш, Лесю, мені сподобалося!!! І хоч написання прози - річ вельми тяжка, поети апріорі мають плюсик, бо володіють порівнянням (метафорою) як елементом прози.
Я не люблю критикувати прозу через неоднозначність її сприйняття. Комусь треба сюжетну лінію, комісь її розвиток. Основне у творі ти донесла - усвідомлення героїнею власної недолі, або не настільки бажаної для себе долі. Відповідно, можливе абстрагування ситуації як соціальної події. Добре. Є постановка конфліктної ситуації. В драматургії радять приділяти увагу динаміці таких подій. Далі. На мою думку, недосконала фабула, хоча виключно в хронології подій, тому що анагноризм присутній (зі слів "Якийсь величезний клубок..."). Немає перипетії, хоча, може, вона й не завжди потрібна при кульмінації. І ще, здається, задовгі речення подекуди. Ось перші речення другого і четвертого абзаців, наприклад. "Тимофійчуччині діти" - серед сотень прізвищ ти вибрала таке тяжке в прочитанні слово (чи то від прізвища Тимофійчук). Ось навіть "Бойчуківські діти"-щось, значно легше.
Це, звісно, все дурницями я займаюся з таким-то аналізом, тому що, для більшості читачів тут присутня душа. Душа, яку народжує сюжет, і яка сприймається до болю по-життєвому. Це, дійсно, є гарний зразок і сюжетної композиції і драматургії, тому я вдячний тобі за таку прозу 12 12 12 give_rose
 
Леся Геник відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Олеже! насамперед за те, що зайшов, а ще ж і дочитав до кінця! І не тільки дочитав, але й проаналізував - повір, маю то за велику радість! І ті перші слова твої - "Знаєш, Лесю, мені сподобалося!!!" Якщо зважити, що це чи не перша прозова моя спроба - то я вже всміхаюсь у кутики уст і вельми тішуся!))))
Щодо зауважень, так, і сама бачу, що треба попрацювати над деякими реченнями, аби вони не притумлювали початок, допоки дійдеш до їх кінця)))). Щодо кількох термінів, даруй, я таки чесний профан!))) Ну хіба-що важковичитуване "Тимофійчуччині" - то спеціально, аби додати тяжкості самому цьому персонажу (свекрусі)))
Ще раз дякую за таку детальність аналітивного підходу! Мабуть, зайвим буде говорити, що ціную це у Тобі?
Із старим новим роком! Віншую і щедро засіваю побажаннями добра!
І ще... чекаю на сторіночках наступних прозових етюдів)))) 22 wink
 
Наталя Данилюк, 12.01.2015 - 14:23
Не кожному вдається прижитися в чужій родині... Важка ситуація і вирішення знайти тут нелегко. Хіба що - змиритися і не розпалювати ворожнечу. Зворушливий жіночий образ вийшов, реалістичний і чуттєвий. 16 Я й не сумнівалася, що проза у тебе вийде не гірше, ніж поезія, бо знаю, які чудові статті ти пишеш! 12 Вітаю з новими горизонтами і бажаю не випустити цю хвилю! kiss 19 22 ny2
 
Леся Геник відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталонько! Вельми втішена твоєю оцінкою своєї скромної спроби. Не знаю звідки воно сипонуло, але втримати в собі не змогла...
Дякую Тобі ще раз, дорога! 16 16 16
 
zazemlena, 11.01.2015 - 11:38
Дякую, пані Лесю...Прожила з героїнею всі моменти... розумію її...дай, Боже, щоб наступного року вона відчула всією душею радість свята 12 give_rose 31
 
Леся Геник відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за добре слово, за відчуте!
Рада Вам!

Гарнх свят!!! 16 give_rose
 
ОЛЬГА ШНУРЕНКО, 11.01.2015 - 09:38
Родинна драма... На жаль, такі відносини існують в багатьох родинах... Здавалося б, саме на Різдво люди мають миритися і єднатися... День всепрощення... Та не так сталося, як гадалося...
 
Леся Геник відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так, буває по-різному. Інші іпостасі будуть в інших новелках...
Дякую, п. Олю. за прочитання! Рада Вам!
Зі святами Вас!!! 16 give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
moden - We
Обрати твори за період: