Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Цікаві факти про музеї - ВІРШ

logo
Тома: Цікаві факти про музеї - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Цікаві факти про музеї

Тома :: Цікаві факти про музеї
Цікаві факти про музеї
      Самим найстарішим у світі публічним музеєм є Капітолійський музей в Римі, він був заснований Папою Сикстом IV в 1471 році, коли він передав частину античних скульптур зі своєї колекції в дар римському народу.
      Першим націоналізованим музеєм  стала Третьяковська галерея.  У 1918-1920 рр.  були видані спеціальні декрети про націоналізацію колекцій С. І. Щукіна, І. А. Морозова, будинки Л. Н. Толстого  і ін.
      Одним з найвідоміших музеїв світу є Ермітаж , щоб його весь обійти, причому, не зупиняючись, буде потрібно 12,5 годин.
      В Амстердамі є унікальний музей - «Музей-Тіло».  Він має вигляд макета людини, висотою 35 метрів і точно імітує тіло людини.  Музей оснащений вельми точними імітаціями всіх процесів людського організму.  Фішкою музею є те, що крім візуального ефекту, відвідувачі отримують також звукові і чарівні доповнення, що дозволяють створити повністю реальну картину життєдіяльності людського тіла.
      У Нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва в 1961 році була виставлена картина Анрі Матісса «Човен».  Тільки через 40 днів хтось звернув увагу на те, що картина висить догори ногами.
       Найпопулярніший музей в кіно - Музей природної історії в Нью-Йорку.  Він «знявся» у двох частинах «Ночі в музеї» (2006, 2009), фільмах «Екзорцист II» (1977), «Малколм Ікс» (1992), «Щоденники няні» (2002), «Кальмар і кит» (2005  ), «Післязавтра» (2009), мультфільмах «Ми повернулися: історія динозаврів» (1993) і «Американська історія 3: Скарби острова Манхеттен» (1998).
         За рік паризький Лувр приймає 8,5 мільйонів відвідувачів, що робить його найбільш відвідуваним музеєм у світі.  До трійки найбільш відвідуваних входять також Британський музей (5, 8 мільйонів відвідувачів на рік) і Метрополітен-музей у Нью-Йорку (5,2 мільйона відвідувачів в рік).
        Колекція Британського музею містить, щонайменше, 8 мільйонів об'єктів і охоплює два мільйони років людської історії.
     Найбільший музейний холдинг в світі - Музей Смітсонівського інституту у Вашингтоні, там знаходиться 136 мільйонів експонатів.
        Найбільша колекція, зосереджена в одному музейному приміщенні, належить Державному Ермітажу в Санкт-Петербурзі - в ній знаходиться 3 мільйони експонатів.
        Найвищий музей - Каса де ла Монеда - монетний двір і Національний музей у місті Потосі, Болівія, він знаходиться на висоті 4100 метрів над рівнем моря.
        Найменший у світі музей «Баубліс» знаходиться в ... дуплі старого дуба в литовському селі Біетай.  Музей офіційно існує з 1812 року.
       В одному з музеїв німецького Вупперталя зберігається колекція з декількох тисяч листівок, що зображують один і той же пейзаж, але прикрашених марками багатьох країн.  Кожному гостю музею служителі вручають чисту листівку з проханням вислати її назад після повернення на батьківщину.
      У будинку-музеї Хемінгуея живе більше 50 кішок, половина з яких мають зайві пальці на лапах, так як багато є нащадками мейн-куна Снєжка з генетичною мутацією, подарованого письменнику.
      У Калузькій області відкрився перший  Художній музей Сміття ( «МУ-МУ»).  В експозиції музею представлені роботи, виконані з побутового сміття, знайденого на звалищах.  Відслужили свій вік речі в руках умілих майстрів знаходять друге веселу, а іноді і корисне життя, перетворюються на справжні арт-об'єкти.
       Найнепривабливіший тематичний музей розташований в Голлівуді.  Це Музей смерті.  У ньому зберігаються твори мистецтва, створені серійними вбивцями, фотографії з місць злочинів Чарльза Менсона, макети знарядь тортур і вбивств.
     Самі незвичайні музеї
У Лондоні в замку «Лідс» є «Музей собачих нашийників».
 У штаті Массачусетс, що в США, є «Музей поганого мистецтва».
 У місті Нью-Делі (Індія) є «Музей туалетів».
 У Санкт-Петербурзі є Музей метеликів, де до уваги відвідувачів представлені численні види тропічних метеликів, пурхають по залу.На острові Хоккайдо всередині льодових печер розташований Музей сніжинок.
 У німецькому місті Кюріца є Музей брехні.
 У місті Індепенденс (США) є музей волосся, всі експонати якого, а це 2500 різних предметів - вінків, прикрас, аксесуарів, виготовлені з людського волосся.
 У невеликому місті Розуелл в США відкрито Міжнародний музей НЛО.
 У Голлівуді знаходиться Музей Книги рекордів Гіннесса.  Його колекція розділена на розділи «Світ людини», «Світ тварин», «Планета Земля», «Пристрої та механізми», «Спорт» і «Розваги».
 У Стамбулі створено великий світ динозаврів, де доісторичні мешканці представлені в натуральну величину.  Назва цього незвичайного дитячого музею - Jurassic Land.
 У Санкт-Петербурзі є Музей сновидінь Зигмунда Фрейда.
 У Тулі знаходиться Музей самоварів.
 У Москві є Музей історії пияцтва.
 У Чикаго є Музей незвичайних речей.
 У Сіань (Китай) є Музей теракотових воїнів і коней.
 У Стокгольмі (Швеція) є Музей «Ваза», він був побудований навколо корабля «Ваза», що належав шведському флоту XVII століття.  Це найстаріше бойове судно, що збереглося до наших днів.
 У Лісабоні (Португалія) є Національний музей карет.
 У Мінамі-Кюшю (Японія) на місці колишньої авіабази ВПС Японії існує музей камікадзе.
 У Нагасакі (Японія) є Музей атомної бомби.
 У Ла-Кросс (США) є Музей колючого дроту.
 У Римі (Італія) є Музей покійних душ.
 У Празі (Чехія) є Музей алхіміків і магів.
 У Лондоні (Великобританія) є Музей Гаррі Поттера.
 У місті Хусавік є Ісландський музей фалосів.
 У Кесвіке (Великобританія) є Музей Джеймса Бонда.
 У Ваттенсе (Австрія) є Кришталевий музей Сваровскі.  (Swarovski Kristallwelten).  У Кришталевому музеї працює 16 залів, де можна побачити кришталь у всіх мислимих і немислимих варіаціях, в тому числі найменший і найбільший кристали, внесені в Книгу рекордів Гіннеса.
     Незвичайні музеї створюються не тільки для дорослих відвідувачів, є музеї, призначені для дітей.
У Санкт-Петербурзі є музей «Лабірінтіум».  Там дітей знайомлять з основами законів фізики, причому все робиться експериментальним шляхом.
 У Лондоні (Великобританія) є музей дитинства.
 У Відні (Австрія) є дитячий інтерактивний музей-центр.  У центрі виділяють чотири головні зони, в яких в ігровій формі проводяться заняття-навчання.
 в Бадені (Швейцарія) є Дитячий музей.  Його експозиція розповідає дітям ... про дітей - чому вони цікаві, чому грають в ігри, чому не хочуть вчити таблицю множення.
 У Художньому музеї Тампер (Фінляндія) є Долина Мумі-тролів з це п'ятиповерховим Мумі-будинком, де оселилися улюблені всіма герої письменниці Туве Янсон.
 У Москві для дітей створені кілька незвичайних музеїв: Музей Буратіно-Піноккіо, Музей кіностудії Союзмультфільм, Музей народної іграшки «Забавушка», Ляльковий Дім, Музей унікальних ляльок, Музей барона Мюнхаузена ...
 В Італії є Музей олов'яних солдатиків, Музей ляльок ...30.09.18     11.48
Віртуальний музей музеїв
        На сьогоднішній день в світі налічується більше 100 тисяч музеїв, і кожен з них унікальний по-своєму.  Постійно з'являються нові музеї, часом досить незвичайні.  Вже немає такої сфери діяльності, розвитку якої не був би присвячений музей.
 У ресторані Інтелектуальної кухні ерудит розпочато створення віртуальної колекції самих незвичайних і цікавих музеїв світу.
 Відвідувачам пропонуються «екскурсії» по наступним музеям:
Музеї сну і сновидінь
 Музеї води
 Музеї танцю
 Музеї та колекції бурштину
 Музеї Баби Яги
 Музеї кози і козлів
 Музеї кішок і котів
 Музеї штопора
 музей пам'яток
 Музеї туалетів
 Музеї півня
 Музеї собак
 Музеї електрики
Надалі планується розширення нашого списку віртуальних екскурсій.
Про останні поповненнях нашої незвичайної колекції можна дізнатися в розділі «Подробности» на сторінці цій сторінці, вибравши категорію «Музеї».
 У нашому незвичайному музеї з'явилася нова експозиція - «Музеї їжі, продуктів і кулінарії».
 Такі музеї є практично у всіх країнах.  Це і музеї громадського харчування, і музеї окремих продуктів, і музеї їжі взагалі.  І пригоріла їжі зокрема ... Є і такий музей.30.09.18   11.52
У Запоріжжі відкриється музей з квестами і роботом-екскурсоводом
    Відвідувачі зіткнуться з дивовижними експериментами, інтерактивними експонатами, пізнавальними мультфільмами і незвичайними завданнями
 
 Незвичайний Музей Науки з роботом-екскурсоводом і інтерактивними експонатами відкриється 16 червня в Запоріжжі по вулиці Троїцькій, 29/16.  Новий музей обіцяє бути цікавим для відвідування і дорослим, і дітям від 8 років, а також вельми технологічним.  Про це повідомляє Управління туризму Запорізької міськради.

 Звуть робота Флік, свої екскурсії він буде проводити у вигляді захоплюючого квесту, де відвідувачі зіткнуться з дивовижними експериментами, інтерактивними експонатами, пізнавальними мультфільмами і незвичайними завданнями.  В Управлінні туризму обіцяють, що в новому музеї можна буде не тільки весело провести час, а й дізнатися багато корисних Лайфхак
 До речі, варто відзначити, що використання сучасних технологій поступово входить в практику серед українських музеїв.  Так, в історичному музеї Дніпра скульптурам привласнили QR-коди, за допомогою яких можна отримати доступ до аудіоекскурсія.  Також активно розвиваються віртуальні екскурсії.  А в Запоріжжі робот Флік буде вести свої екскурсії-квести з екрану монітора.

 "Музей Науки - це історія юного робота, який поставив собі за мету зрозуміти, як влаштований світ навколо нас. А коли почав розуміти, він був в захваті. Тепер, як і будь-якій дитині в такій ситуації, йому не терпиться поділитися всім, що він дізнався  ", - йдеться в повідомленні Управління туризму Запорізької міськради.
 Також недавно унікальний музей з'явився в Харкові.  У Музеї дитинства зібрані іграшки різних часів і народів, а пограти ними дозволяють не тільки дітям, а й дорослим.3.12.18   10.46

Музеї кіно
     Кіно люблять усі, особливо кіно гарне і цікаве.  Але цікаві не тільки фільми самі по собі, не менш цікава історія кінематографа зі своїми таємницями, легендами, унікальними документами та дивовижними фактами.  Музеї кіно дозволяють зберегти історію кіно як виду мистецтва, досягнення кінематографа як складного технічного процесу, залишити в пам'яті зародження і розвиток епохи кіно.
      Музеї кіно існують повсюдно.  Створюватися вони стали і на базі великих кінофабрик, і на основі приватних колекцій.
     Музей Люм'єр в Ліоні, Франція
     Музей історії кінематографії знаходиться в будинку-садибі винахідників кінематографа братів Люм'єр.  У музеї можна побачити різні винаходи знаменитих братів, а також їх батька.
     Основна експозиція присвячена історії винаходу та розвитку кінематографа.  У музеї демонструються перші фільми братів Люм'єр і пізнавальні ролики про кіно і його знаменитих винахідників.
    Музей мініатюр та декорацій кіно
 (Musеe des Miniatures et dеcors de Cinеma) в Ліоні, Франція
   Цей незвичайний музей був створений Деном Олманом, який протягом багатьох років подорожував по світу і збирав експонати і знімальний реквізит.
Музей займає п'ять поверхів, в експозиціях музею розміщено понад 120 різних знімальних експонатів і 60 мініатюр самого Дена Олма.
      Два поверхи музею присвячені фільму «Парфумер», тут представлені меблі, яка використовувалася для зйомок фільму, а деякі кімнати і зовсім були перенесені в музей зі знімального майданчика.  І, звичайно ж десятки різноманітних баночок, колб, скляночек     Також в музеї можна побачити голову, куртку і зброю Термінатора, холодних інопланетян з фільмів «Люди в чорному» і «Цілком таємно», костюм і капелюх Індіани Джонса і чимало інших не менш захоплюючих експонатів.  Є в Музеї мініатюр і декорацій кіно зал, в який дозволено входити тільки дорослим, так як там представлені макети трупів і інші жахливі речі.
     Вся ця колекція є плодом двадцятирічних відносин з тридцятьма європейськими та американськими кіностудіями і титанічної роботи самого Дена Олма.
     Музей кіно в Жироні, Іспанія
   Відкриття першого в Іспанії музею кіно відбулося 8 квітня 1998 року.  Музей заснований актором і режисером Томасом Малльола, його приватна колекція і склала основу музейної експозиції.
     У колекції Музею кіно близько 20 тис. Експонатів: кінематографічне обладнання та аксесуари до нього різних періодів, безліч афіш, фото- і кінодокументи, плакати, гравюри, малюнки та картини, бібліотека з колекцією книг і журналів, а також фільми різних жанрів.
     Особливо цікаво збори об'єктів, пов'язаних з передісторією кінематографа і ранніми роками кіноіндустрії, в тому числі маріонетки китайського театру, пристрої для демонстрації рухомих намальованих картинок, «чарівний ліхтар» та інші технічні пристрої.
     Крім постійної експозиції в музеї здійснюється освітня програма про кіно, створений Інститут досліджень (Instituto de Estudios) з бібліотекою, відеотекою та архівом, працює на базі музею клуб акторів (Club de Actores), влаштовуються тимчасові експозиції, а також відкритий музейний магазин.
     Музей кіно й кіно технологій (Museo del Cine)   в Вільярехо-де-Сальванес, Іспанія
    Творцем музею став Карлос Хіменес, власник мережі мадридських кінотеатрів.
     Музей знаходиться в будівлі колишнього кінотеатру «Париж», відкрився він у січні 2012 року.  Площа музею 1 тис.кв.м.
В експозиціях музею кілька тематичних виставок.  У музеї представлені раритетне і сучасне кіноустаткування, історичні фотоматеріали, кіноафіші і документи.
      У колекції кінотехніки музею кіно, зібраної Карлосом Хіменесом протягом 50 років, тобто 500 кінопроекторів різних епох, в тому числі 2 проектора, що належали свого часу братам Люм'єр, 30 перших моделей кіноапаратом.  Представлено в музеї і перше обладнання для створення спецефектів: - калейдоскоп, праксиноскоп, перфоровані дзеркала, камери-обскура.музеї кіно
      Також в музеї можна побачити історичні фотоматеріали, колекцію кіноафіш, їх в музеї 22 тисячі, і семиметрову статуетку Оскара.
    Музей автомобілів кіно   (Museo de Coches de Cine) в Толедо, Іспанія
    Музей культових автомобілів, що знімалися у фільмах відомих режисерів, відкрився влітку 2013 року.  В експозиції музею таких автомобілів більше 100.
      У числі транспортних засобів, представлених в музеї, є зрешечений кулями SEAT 1430 з картини «Сумна балада для труби», червоний Ford Granada, яким керувала Пенелопа Круз у фільмі «Повернення», автомобілі героїв різних фільмів і серіалів.
      Національний музей кіно   (Museo Nazionale del Cinema) в Турині, Італія
     Національний музей кіно був створений в 1941 році режисером Альберто Барбера.  Це один з найвідоміших музеїв кіно, він повністю присвячений історії кіно.  Те, що музей знаходиться в Туріні дуже символічно - саме в Турині в 1914 році був знятий перший німий італійський фільм «Кабірія».  В музеї знаходиться і величезна фігура Молоха, створена майже 100 років тому художниками до цього фільму.
       З 2000 року Музей кіно знаходиться в головної визначної пам'ятки Турина, що є символом міста, - вежі Моле Антонелліана.  Експозиція Музею кіно розташована на п'яти поверхах, загальна площа музею - 3200 кв.м.  На середньому рівні є «Храм кіно», де демонструються кращі кадри з класичних фільмів.
      Величезний внутрішній зал музею по периметру охоплює гвинтові сходи, а навколо - зали, присвячені історії кінематографії та окремими знаковими фільмами.
     В експозиціях музею є і особисті речі «зірок світового кіно»: шарф Федеріко Фелліні, туфлі і прикраси Мерилін Монро, котелок Чарлі Чапліна і навіть труну Дракули.
     На швидкісному ліфті можна піднятися і на оглядовий майданчик, вона розташована на висоті 85 метрів, і звідки відкривається вид на місто.
     Лондонський музей кіно    (London Film Museum), Великобританія
     Музей кіно і телебачення був створений співробітниками лондонського інституту кіно Девідом Френсісом і Леслі Хардкастлом і відкрився в Лондоні в 1988 році, публіці був відомий як Музей рухомих образів.  У музеї були зібрані експонати, присвячені історії кіно.  Однак через нестачу коштів музей довелося закрити.  Це було в 1999 році.
 У 2008 році музей відродився.  Тоді частина експонатів під назвою «Movieum» увійшла до складу нового Лондонського музею кіно.  Movieum був організований Джонатаном Сендс на хвилі успіху виставки 2007 року, присвяченій Зоряним Війнам.  У 2010 році від назви «Movieum» відмовилися на користь «London Film Museum».
   Музей повністю оновився і об'єднує дві філії - у Саут-Банку і в Ковент-Гардені.
  Філії відрізняються за тематикою.  У Ковент-Гардені в музейних експозиціях представлені, в основному, технологічні аспекти розвитку кінематографії - від китайського театру тіней, світлового ліхтаря і старовинних фото-, кіноапаратом і кінопроекторів до сучасних комп'ютерних технологій.  Експонуються і реквізити перших кіностудій, (Shepperton, Pinewood і Elstree), а також розповідається про історію їх становлення.
      Філія музею в South Bank, в основному, присвячений сучасному етапу розвитку кіно.  Одне з центральних місць в експозиції музею займають персонажі Зоряних воєн.  Важлива частина виставки присвячена Гаррі Поттеру.
      Одна з постійних виставок Лондонського музею кіно присвячена життю і кар'єрі великого Чарлі Чапліна.
     З грудня 2012 року в Covent Garden великим успіхом користується виставка Lights, Camera, London!  ( «Світло, камера, Лондон!») Вона присвячена історії Лондона в кіно.         Інтерактивний музей кіно в Шанхаї, Китай
       Розташований цей музей в одному з найбільших китайських міст - Шанхаї.  Під музей переобладнана кіностудія.  Це приміщення площею понад 15 000 квадратних метрів на чотирьох поверхах величезного споруди.музеї кіно
     Головною особливістю Музею кіно є можливість для відвідувачів відчути себе співучасником кінематографічного життя: приміряти на себе роль великого режисера, керівника знімальним процесом, пройтися по червоній доріжці під спалахами фотокамер журналістів, «поспілкуватися» з чотиривимірного голограмами відомих акторів і актрис.
       Художні інсталяції та історичні експонати охоплює широкий період існування китайського кінематографа - від його зародження в 1896 році і до наших днів.  У музеї відтворено знімальні майданчики знаменитих фільмів, знімальне устаткування і реквізит, що використовувалося на знімальних майданчиках шанхайської кіностудії.  До речі, саме тут були створені перші в Китаї звуковий і кольоровий фільми.
      Крім виставкових стендів в музеї є 4-D кінотеатр і багатофункціональний зал з екраном IMAX.
    Німецька синематека    і Берлінський музей кіно і телебачення, Німеччина
     З кількох наявних в Німеччині музеїв кіно Берлінський музей кіно і телебачення є найбільшим і найвідомішим.  Офіційно цей музей був створений ще в 1963 році відомим режисером Герхардом Лампрехта.  Спочатку це було скоріше наукова установа під назвою Німецький музей кіно і телебачення.  Але тільки після переїзду на Потсдамскую площа в одну з будівель комплексу Sony Center його роками збираються експонати стали доступні для огляду.
      У музеї представлена вся історія німецького кінематографа: від піонерів німого кіно і до сучасності.
    Окремі зали присвячені головним шедеврів німецького кінематографа: фільмам Фріца Ланга «Метрополіс», Роберта Віне «Кабінет доктора Калігарі», Лені Ріфеншталь «Олімпія».
      Окремої залу удостоїлася актриса німецького кіно Марлен Дітріх.  У музеї дбайливо зберігаються її костюми, фотографії, ділові та особисті листи і навіть обклеєні наклейками важкі шкіряні валізи, з якими актриса подорожувала з Німеччини в США.
    Крім постійних експозицій в музеї проводяться різні тимчасові виставки.
     У Німеччині є ще музеї кіно: Музей кіно Мюнхена, Музей кіно Дюссельдорфа, Музей кіно Франкфурта-на-Майні, Музей кіно в Потсдамі.
Музей кіно і телебачення в Стамбулі
    Музей був заснований фондом Тюрвак, заснованим відомим режисером Тюркера Інаноглу.  Музей знаходиться в анатолийской частини Стамбул, вхід в нього безкоштовний.
    Музеї кіно і телебачення можна простежити за процесом становлення турецького кінематографа.  Книжное сховище музею має 22000 матеріалів і приблизно 10000 зарубіжних і місцевих теле- і кінофільмів, кілька сотень документальних фільмів.  У технічному залі є 16-ти міліметрова монтажна панель Moviolo, плюс перший портативний обладнання по перегляду 35-ти міліметрової плівки в умовах будинку, найперший в Туреччині прилад для записування звуку, перша камера зі звуком великого Мухсіна Ертугрула і камера Пате 1938 року.
    Частина матеріалів для музею надана режисерами, артистами, приватними колекціонерами і їх сім'ями.
     Музей історії білоруського кіно був створений в 1966 році за ініціативою білоруських кінематографістів і приурочений до піввікового ювілею фільму «Лісова бувальщина» - першого знятого в Білорусі (БРСР) художнього фільму.  Спочатку Музей кіно розташовувався в будівлі при Белорусьфільме, потім в будівлі Республіканського будинку кіно Союзу кінематографістів БССР (сьогодні - костел святих Симона і Олени), а з 2002 року він перебуває в будівлі по вулиці Свердлова, 4, яке є архітектурною пам'яткою першої половини ХХ століття  .  З січня 2005 року музей є філією «Державного музею історії театральної та музичної культури Республіки Білорусь».
      У Музеї проводяться тематичні виставки, присвячені історії та сучасності світового і білоруського кіно, художні та персональні експозиції, а також здійснюється показ фільмів з колекції вітчизняної і зарубіжної кінокласики.
     Експозиції розміщуються на другому і третьому поверхах Музею кіно.  У залі на другому поверсі - постійна виставка «кіноспадщини Білорусі: досягнення різних епох», в залі на третьому поверсі проводяться найрізноманітніші мистецькі та фото виставки.
     У фондові сховища музею вхід дозволений тільки фахівцям.
      Музеї кіно в Росії   Музеї кіно в Росії разом з усією кіноіндустрією переживають не найкращі часи.  Створені раніше музеї в силу різних причин не завжди доступні для відвідувачів, музеї при кіностудіях не завжди відповідають сучасним вимогам, є і плани по створенню нових музеїв кіно, але поки до організації роботи музеїв кіно за кордоном нам поки далеко.
     Державний центральний музей кіно, Москва
    Музей кіно в Москві був відкритий в 1989 році в спеціально побудованому для нього будівлі на Пресні.  У Кіноцентрі на Пресні розміщувалися фондові сховища, виставкові зали та кінозали.  У 2005 році архіви музею були перевезені в кіностудію «Мосфільм» і побачити їх тепер можуть тільки фахівці.  Окреме приміщення для колекцій музею кіно поки не виділено.
     Незважаючи на те, що музей кіно закритий для відвідувачів, він продовжує збирати, систематизувати і зберігати документи і матеріали, пов'язані з історією кінематографічного мистецтва.  Багата колекція розділена на кілька фондів: рукописний, образотворчий, фонд анімації, фонд плакатів, фототеку, предметний фонд і бібліотеку.
    Серед експонатів - особисті архіви кінематографістів і кіностудій (сценарії, повісті, мемуари, записники і т.п.), твори художників кіно, анімаційні ляльки, маріонетки, ескізи декорацій, фотографії, афіші, плакати, кіноапаратура.
     25 травня 2015 року, між ФГБУК «Державний центральний музей кіно» і ВАТ «ВДНХ» укладено договір про довгострокову оренду павільйону ВДНГ № 36, де в 2016 році будуть здійснені ремонт, реконструкція та пристосування приміщення для повноцінної діяльності Музею кіно.  Передбачається, що в новому просторі Музею кіно на ВДНГ розмістяться три кінозалу для показу фільмів з колекції музею, будуть обладнані зони для постійної експозиції та тематичних виставок, аудиторії для проведення лекцій з історії та теорії кіномистецтва, відкриються кафе і фірмовий магазин.Є в Москві Музей анімаційного кіно (в Політехнічному музеї) і Музей анімації.
     Петербурзький Музей кіно    Ідея створення Петербурзького Музею кіно виникла в кінці 1990-х, в період застою в російському кінематографі і відсутності можливості у широкої публіки, учнів і фахівців задовольняти свій інтерес в області кіномистецтва і кінокультури в цілому.
 Музей знаходиться в будівлю на вул.  Караван, 12 (колишня Толмачова), де розташовувався один з перших кінотеатрів в Петербурзі - «Сплендид Палас».
     Є в Росії Музеї кіно при деяких кіностудіях.
      Звичайно ж, це не всі музеї кіно.  Такі музеї є в багатьох країнах: музей кінематографії в Салоніках, Греція;  Австрійський музей кінематографії у Відні;  Музей кінематографії в Лодзі, Польща;  Музей кінематографії в Лісабоні, Португалія;  Музей історії кінофікації і кінопрокату в Новосибірську;  Французька синематека (Cinеmathеque Franсaise) в Парижі;  Нідерландський кіномузеї (Netherlands filmmuseum) в Амстердамі;  Музей рухомих зображень (Museum of Moving Image) в Нью-Йорку і ін.
          Готується до відкриття перший в світі Музей індійського кіно, він відкриється в Боллівуді.30.09.18        13.47

Музеї меду і бджільництва
Музей меду, Мерефа, Харківська область, Україна
     Музей існує вже протягом декількох років.  Як зізнаються ініціатори створення об'єкта, цей музей покликаний розвивати культуру споживання меду в Україні.
 Під час екскурсії відвідувачам розкажуть про історію розвитку галузі та обладнання, за допомогою якого за старих часів здобували мед, про його цілющі властивості меду, а також про особливості пчелоразведенія.
 На завершення екскурсії гостей чекають частування медом з чаєм.  Також всі бажаючі можуть придбати тут екологічно чисту продукцію, що називається, з перших рук.
     Національний музей бджільництва України, Київ, Україна
Заснований Національний музей бджільництва України в в середині 1980-х років.  Він є структурним підрозділом Інституту бджільництва, заснованого завдяки роботі Петра Прокоповича і його соратників.
      У музеї зібрані матеріали з історії бджільництва, фотографії вчених-пасічників, є розділ апітерапії, нових досягнень і технологій в цій галузі.  Експозиція музею розповідає про всі етапи виробництва меду, починаючи з особливостей життя бджолиної сім'ї, різноманітних технологіях збору меду і закінчуючи повір'ями і легендами, пов'язаними з медом.  Окремий стенд присвячений розвитку наукового бджільництва.
 У вітринах музею виставлено інвентар бджолярів XIX століття, є малюнки і гравюри, присвячені меду, є і перші видання, що відображають розвиток «медової науки», як на Україні, так і в світі.
      Є в експозиції і матеріали про святих, які, згідно з легендою, сприяють медозбору, про традиційні народні «медових» святах, про те, як за старих часів готували медові напої та солодощі.
 Є три діорами, а також фонограми, що дозволяють простежити історію розвитку бджільництва та його сучасний стан, включаючи такі його форми, як апітерапія і ветеринарія бджіл, також на території музею працює кабінет апітерапії, де можна скористатися послугами медового масажу.
       Гостей музею розважають народні колективи.
 У музеї бджільництва можна продегустувати і купити різні сорти меду.
   Музей меду в Мукачеві, Закарпатська область, Україна
    Мукачівський музей меду відкритий в старовинному закарпатському містечку Мукачевому в 2010 р сім'єю бджолярів Переста.  Музей включений до туристичного маршруту «Солодке Закарпаття».
      Експозиція музею знайомить гостей з усіма аспектами бджільництва, з видами і властивостями меду.
 Особливу увагу привертає справжній вулик з прозорими стінками, а також велика колекція іграшкових бджіл і різноманітних інструментів пасічника.  Також в музеї можна на власні очі побачити, як «народжується» мед.
 Гордістю закладу є унікальна колекція, в якій представлені зразки меду з 27 країн світу, в тому числі з Тибету, Індії, Моравії, Австралії, Ізраїлю, Чехії та інших країн.
 Відвідувачам "Медового дому" пропонують дегустацію 4 видів закарпатського меду, а також деяких медових напоїв: медовухи і медового бальзаму на травах.
     Музей меду (Museum of honey) в Кондріці, Молдова
     Недалеко від Кишинева є непримітне село Кондріці, в якому у 2000 році відкрився музей меду.  Його творець - потомствений бджоляр Андрій Загаряну.
 Тут абсолютно все присвячено бджолам - і величезна бджола на стіні будинку, і власноруч зроблені господарем вулика (деякі з них з особами).  Під дахом зібрана начиння, необхідна на пасіці.  Деяким предметів більше 200 років.
 Серед експонатів - унікальні вулики, зроблені з липової колоди, вулики, сплетені з вербових прутів, барила для зберігання меду, чавунна толкушкой з чаном, які були призначені для подрібнення цукру (для підгодівлі бджіл), самовари, книги з бджільництва та інші.  На поличках стоять зразки меду і воскові свічки, зроблені по особисто розробленої технології майстра.
     Будинок меду, село Рачула, Молдова
    Будинок меду (CASA MIERII) сім'ї Стегереску багато відвідувачів називають Музеєм бджільництва через виставкового залу з великою кількістю продуктів бджільництва.  Також можна побачити вулик зі скляними стінами.Іншою визначною пам'яткою є будинок і дегустація продуктів бджільництва (кілька видів меду, вина з меду, пилок, стільники, і т.д.
     Бджолине Ельдорадо Лолуа, Грузія
   Так називають в Тбілісі живу декоративну пасіку-музей на вулиці Важі Пшавелі, у дворі школи імені Комарова, господарем якої є професор консерваторії Арчіл Михайлович Лолуа.
 На пасіці є старовинні вулики, серед яких грузинські сапетки і Кокозей.  Такі вулику робили тисячу років тому.  Є і плетені з лози і обмазані зовні і всередині глиною з коров'яком старовинні житла кавказьких.  Виставлено на пасіці ж Лолуа і древній вулик-дуплянка, вулики з кори черешні, глиняний вулик-горщик, дерев'яні, плетені, солом'яні та інші не менш цікаві житла для бджіл.
     Є на пасіці і майстерня, в якій робляться вулики.
     Музей старовинного бджільництва, Литва
     Музей старовинного бджільництва розташований в селі Стріпейкяй, в північно-західній частині Аукштайтійскій національного парку.  Це єдиний музей такого типу в Литві.  Розташувавшись в 1984 році в одній садибі, він ріс і розширювався.  В даний час експозиційна частина музею вже займає 6 будівель, частина її діє і зовні, під відкритим небом.  У музеї зібрано близько 500 експонатів, встановлено 25 скульптур.  Всередині скульптури бджолиного бога Бабіласа знаходиться також бджолине сімейство.  У музеї можна дізнатися про розвиток бджільництва від давнини до наших днів і поспостерігати крізь скло бджіл і їх життя.
       У музеї є медовий бар.  У ньому можна придбати медові продукти, морозиво, прохолодні напої.
       Музей меду в Лавароне, Італія
       Музей меду займає нову будівлю, площею в кілька сот квадратних метрів.  На вході в музей - прапор ЄС, що свідчить про те, що здійснення цього проекту відбувалося підтримки ЄС.  Біля входу в музей знаходиться красива плитка із зображенням бджоли.
      У музеї можна подивитися фільм про видобуток меду.  Є дуже цікавий наглядова вулик з прозорими стінками, виставлені і вулики з усього світу самих різних конструкцій і виготовлені з різних матеріалів.
 У музеї є магазин з продуктами бджільництва і місцевим ароматним медом.
     Пчеловодная експозиція в селі Орт на Дунаї, Австрія
      У 15 кілометрах від Відня в селі Орт є бджолиний музей на відкритому повітрі, відкритий він був у 1992 році, коли відзначалося дев'яностоліття місцевого пчеловодного суспільства.
     В експозиції цього музею представлені всі, що застосовуються людиною з давніх часів до наших днів, бджолині житла: нерозбірні вулики - дупла, борти і сапетки;  а також ж розбірні - з соломи, все системи вуликів з дерева і вулики із сучасних матеріалів.
 Крім цього, можна дізнатися безліч фактів з історії австрійського бджільництва і безліч висловлювань про бджільництво і його користь, наприклад, наводиться загальновідомий вислів «Бджільництво - це поезія сільського господарства» і відомості про те, що перше пчеловодное училище було засновано королевою Марією Терезією.
      Музей бджільництва в Болгарії
     Перший приватний музей бджіл в Болгарії, названий «Бджільництво з давнини і до цього дня» створений в місті Несебр на Чорноморському узбережжі бджолярем Кирилом Кірова.  Музей знаходиться на пасіці, де у бджоляра понад 100 бджолосімей.
 У колекції музею експонати, що розповідають про житло бджіл, починаючи з кам'яної ери і по наші дні.  Серед них вулика, зроблені в дуплі дерева або, наприклад, сплетені з гілок зі стінками, замазаними грязьовим розчином.  У всіх цих вуликах живуть бджоли, живуть вони також і в макетах будівель, що відтворюють саме місто Несебр з його церквами Христа Пантократора, Святого Стефана і Святого Іоанна Хрестителя, вітряними млинами, фортечними стінами, ханським шатром.  У музеї виставлено і медогонка, за допомогою якої качали мед більше ста років тому і вона все ще працює.
 Сам Кирило Кіров користується особливою повагою серед своїх колег, і вважається основоположником апітурізма в Болгарії і бджолярів №1 в країні, а в 2005 році він був обраний і "Царем бджіл".За його ініціативою з 2002 року щорічно в Несебрі, на початку вересня, проводиться Міжнародний фестиваль меду, на який з'їжджаються сотні учасників і гостей з різних країн світу.
        Музей бджільництва і Міжнародний фестиваль меду прославили Несебр як місто - столицю меду.
 Відвідувачі іогут спробувати мед їх стільники, освіжитися медовухою та придбати сувеніри та горщики з чистим болгарським медом, запечатані бджолиним воском.
      Бджільницький музей в Гёдёлё, Угорщина
     У 28 км від Будапешта, столиці Угорщини, є містечко Гёдёлё, на околиці якого знаходиться науковий інститут, який займається дослідженнями в галузі сільського господарства.  Тут знаходиться і двоповерхова будівля пчеловодном музею.
 Експозиція першого поверху присвячена догляду за бджолами і технології бджільництва.
 У великій вітрині представлені продукти бджільництва, косметичних і лікарських засобів, зроблені з них, ліки і засоби для боротьби з хворобами і ворогами бджіл.  Також представлена історія угорської пчеловодной періодики.
 Експозиція другого поверху присвячена бджолиної житла - вулика.
 У парку знаходиться інститутська пасіка.
     Музей бджільництва в Веймарі, Німеччина
      Найстаріший в Німеччині музей бджільництва був заснований в 1907 році за ініціативою Тюрінгського пастора Фердинанда Герстунга (Ferdinand Gerstung, 1860-1925).
 Музей має найбагатшу колекцію бджільницьких приладдя, які використовувалися в минулому, цікавих фотографій і матеріалів по бджільництву, а також справжніх вуликів, які перебувають в спеціально створеному ботанічному саду.  У числі найцікавіших експонатів - 22 вулика в формі різьблених фігур солдатів, маврів, селянок і аристократок.
      На подвір'ї музею є сад з фруктовими деревами, де відвідувачі можуть переконатися у величезному значенні бджіл для вирощування різних рослин.
 На першому поверсі музею розташовано кафе, де можна покуштувати різні страви, приготовані з використанням меду.
     Музей бджільництва в Познані, Польща
    Музей бджільництва розташований в маленькому містечку Сважендз, що в 11 кілометрах від Познані.  Цей унікальний музей знаходиться прямо під відкритим небом.  
      Музей створений в шістдесяті роки ХХ століття стараннями професора Р. Костецького, який в той час очолював інститут, в якому вивчали всілякі бджолині хвороби.  В результаті цього на площі в п'ять гектар виставлено близько двохсот експонатів - від примітивних дерев'яних колод до майстерних скульптур.
 Найстарішим експонатом є пихтовая колода, яка була виловлена в двадцяті роки ХХ століття в річці Буг.  Для свого віку (близько шести століть) вона виглядає дуже навіть непогано.  Відвідувачів залучають також два старовинних вулика, які зображують покровителя бджолярів Святого Амвросія
       У музеї можна ознайомитися з історією польського бджільництва, побачити бортики, ступки, колодязі, вулики ще багато іншого.
 У музеї бджільництва є вулики, зроблені у формі сови, риса на бочці, музиканта, голови китайця.  Є там і фігури ведмедів, знаменитих аматорів солодкого, які дуже часто вказували людям шлях до меду.  Більшість вуликів - діючі.
 Є в музеї і різні скульптури, причому не обов'язково пов'язані з темою бджільництва ...
        Музей меду, Кольменар, Іспанія
        Музею меду знаходиться в старовинній будівлі, що належить Співдружності фермерів і реконструйованому для розміщення сучасної інтерактивної експозиції.
     Колекція включає в себе інструменти та книги з бджільництва починаючи з XVIII століття.  Вулики і пчелоинвентарь з різних епох знайомлять відвідувачів з розвитком технологій отримання меду.  Цікаво, що назва міста Кольменар (Colmenar, 400 кілометрів на південь від Мадрида) в перекладі з іспанської означає "пасіка", а саме місто має давні традиції бджільництва.
       Музей бджіл, о.  Родос, Греція
     Єдиний на території Греції Музей Бджіл розташований в селі Пастіда.
     У музеї організовуються різні пізнавальні екскурсії, які дають можливість відвідувачам дізнатися про розвиток бджільництва, починаючи з давніх часів і до нашого часу.
 В експозиції музею представлена колекція старовинних знарядь праці бджолярів і хліборобів, можна поспостерігати за дивовижним світом бджіл крізь прозорі стінки вуликів.
 У музейному відділі виробництва можна спробувати і придбати натуральні продукти: мед, пилок, маточне молочко, а також медові солодощі ..
      Музей бджільництва Китаю
     Музей бджільництва Китаю знаходиться при Інституті бджільництва АН КНР на території Пекінського ботанічного саду (район Хайденом) розташованого в самому мальовничому куточку Пекіна - Сяншань (що можна перевести як Запашні гори).  Музей був заснований за участю Міністерства сільського господарства КНР 20 вересня 1993 року, напередодні 33-го міжнародного конгресу бджільництва, що проходив в Пекіні.
      Виставкова площа музею - 150 кв.м, музей складається з 3-х залів, в яких відображені всі основні питання, пов'язані з бджільництвом - починаючи з найдавніших згадок бджіл у вигляді наскальних малюнків, закінчуючи сучасним виробництвом біологічно активних препаратів, на основі продуктів бджільництва.
 Біля входу в інститут розташований кіоск, де можна купити "з перших рук" лікувальні натуральні продукти бджільництва, вироблені місцевої пчеловодческой компанією.  Крім того, на території Інституту розташовується редакція центрального ілюстрованого журналу "Бджільництво Китаю"
        Готуються проекти нових музеїв бджільництва в різних містах нашої країни і за кордоном.
      Є і незвичайний музей, присвячений бджолам.    Музей бджоли, Сандово, Тверська область
    Створення Музею бджоли пов'язано з геральдикою Сандовского району.
 У музеї є пасіка з пасічником і Великий вулик, де живе багато кумедних бджілок зі скла, кераміки, бісеру, дерева, пластика.  Є навіть закордонні бджілки з Македонії та Німеччини.
     У музеї можна познайомитися з історією бджільництва, починаючи з бортництва і, закінчуючи сучасною пасікою, покуштувати різні сорти меду, спробувати медовухи, каші з млинцями і медом, придбати на пам'ять сувенір.
 У музеї також представлена продукція бджільництва: мед, віск, прополіс, перга, косметика на основі меду та ін.      30.09.18     14.13
Незвичайний музей відкрився в Хорватії.
 6 червня в Задаре (Хорватія) відкрився Музей ілюзій.
  Музей ілюзій пропонує відвідувачам 70 виставок-головоломок, інсталяцій-обманок і оптичних пазлів.
 Гостей різного віку очікують розваги у вигляді інтригуючих візуальних і сенсорних переживань.  Світ ілюзій, в який пропонує поринути музей, змушує відвідувачів сумніватися в своїх почуттях.
 Перші гості сміливо увійшли в тунель ілюзій Vortex, який є першим у своєму роді атракціоном в цій частині Європи.  Вони намагалися пройти по обертається циліндру, невпевнено ступаючи на абсолютно рівну і стійку поверхню.  Діти були в захваті від кімнати з безліччю дзеркал, які спотворюють відображення предметів і людей, пропонуючи новий і незвичний погляд на дійсність.
 Ще одна новинка в Задарського Музеї ілюзій - кімната зі стільцем, яка демонструє, як в залежності від навколишнього оточення змінюється сприйняття розмірів людини.  Наприклад, він може здаватися дуже маленьким щодо інших людей, які знаходяться в приміщенні.
 Відвідувачі грають з дидактичними і логічними іграшками і вирішують важкі головоломки, що приносить їм багато задоволення.
 Велика кількість виставок і забавні оптичні ілюзії інформують гостей про розумові здібності людини і сприйнятті навколишньої дійсності, допомагаючи розібратися їм у тому, чому очі бачать реальність, яку не сприймає мозок.
 Очікується, що Музей ілюзій, який працює з 9:00 до півночі, цього літа стане найпопулярнішою пам'яткою міста.  28.10.18     7.33

 Цікавий музей вібраторів
    Американець на ім'я Майк Кемпбелл володіє незвичайною колекцією вібраторів.
    Житель міста Енн-Арбор, штат Мічиган, почав збирати свою колекцію 15 років тому.  Може бути, комусь здасться неймовірним, але багато екземплярів, представлені в музеї вібраторів, були створені більше сотні років тому.  Неймовірний факт: величезна кількість електричних приладів мали офіційний патент.
     У цій колекції представлені такі експонати, як пневматичні вібратори, електричні, вібратори на батарейках, а також ручні.  Можна вирішити, що всі ці прилади виготовлялися виключно з метою задоволення різноманітних сексуальних потреб, але це не так.  Багато вібратори були створені для масажу, чисто з оздоровчою метою.
28.09.18    6.56
У Києві відкрився музей сиру
  Це найперший музей сиру в Україні.
Екскурсії проводять українською та англійською мовами.  У програмі є дегустація та майстер-класи для дітей з ліплення сирних коників, повідомляє Хроніка.інфо з посиланням на РБК-Україна.
У закладі можна побачити, як зароджувалося і розвивалося сироваріння в Україні та світі.
Фермери-сировари, які відкрили музей, зібрали колекцію унікальних ножів, створили точну копію преса для сиру за старовинними кресленнями, розшукали оригінал лотерейного квитка сирної лотереї в Англії і гравюру найстарішого сирного базару в Нідерландах в 1873 році.
Музей розмістився в одному з найстаріших будинків Києва по вулиці Шовковичній, 50а. 28.10.18    7.23
У Харкові з'явився унікальний музей: дзеркало з тапок, кістки мамонта і меч з "Зоряних воєн"
Дітям і дорослим дозволяють грати конструктором Star Wars і динозаврами
Відвідувачі.  Можуть проводити час в музеї за грою і так, як їм заманеться.  Фото з архіву В. Лейко
 У Харкові запрацював незвичайний музей, де зібрані іграшки різних часів і народів, а пограти ними дозволяють не тільки дітям, а й дорослим.  Музей дитинства - місце, де не тільки проводять екскурсії, розповідаючи про захоплення дітвори в середині минулого століття, але і навчають сучасних дітей основам історії, археології та географії, розвиваючи інтерес до читання.
 Харків'янин Валерій Лейко 10 років збирав колекцію, в якій набралося більше 10 000 експонатів.  Тут є все: іграшки для хлопчиків і дівчаток, для малюків і підлітків, старовинні монети та амфори, грошові купюри з усього світу, книги, цеглу та скляні посудини.  "Я втомився рахувати кількість примірників, зупинився, коли з'явився десятитисячний", - розповідає Валерій.
 Спочатку всі експонати він зберігав удома і організовував виставки в школах міста та країни.  Коли колекція почала розростатися, йому вдалося осісти в шкільному музеї, але потім довелося з'їжджати.  "Тоді купив гараж, адже всі мої експонати просто не могли поміститися будинку", - розповідає Валерій.  Тепер же в світлому і просторому приміщенні освітнього центру Nickname на вул.  Полтавський Шлях, 18, з'явився повноцінний музей.
    Перше, що бачать відвідувачі, переступивши поріг, - десятки фотографій сучасних дітей, знімки зроблені півстоліття і 130 років тому.  Поруч стоїть стара відреставрована парта.  "Її я знайшов в одному райцентрі, коли проходив повз школу. Парту хотіли викинути, я заплатив якісь символічні гроші і забрав її", - згадує Валерій.
 Вітрини музею поділені тематично: на одній з них є все про космос: сучасні фігурки космонавтів, меч із саги "Зоряні війни", незвичайний радянський конструктор тієї ж тематики, випущений в 1980-е.  На особливу увагу відвідувачі удостоюють місяцехід харківського виробництва.  "Про нього в ті часи мріяв кожна дитина", - каже колекціонер.
 Пограти в музеї можна сучасними фігурками динозаврів і кістками мамонта, туру і носорога.  "Кістки, що лежать у вітрині, - це мамонт і тур, які бігали по нашій землі 40 000 років тому. Знайдено в Харкові. Особливо дітям подобається щелепу болотного носорога", - розповідає Валерій.
 Окрема експозиція присвячена дівчаткам, там є німецькі і радянські ігрові набори маленької господині, посудка і металева газова плита, які були зроблені в 1960-1980-е.  Є окремий стенд і для любителів конструкторів: спробувати свої сили можна в збірці наборів 40-річної давності і сучасних.  Передати колорит дитинства минулого століття Валерій вирішив ще й за допомогою одягу і взуття.  Наприклад, з дитячих сандалів він вирішив зробити рамку для дзеркала.  "Я, правда, не розумів, навіщо я їх купую, але вирішив, що вони мені знадобляться", - згадує Валерій.
 Сьогодні Валерій Лейко в Музеї дитинства читає лекції і намагається через іграшки і старовинні речі прищеплювати дітям любов до науки і читання.  "Потрібно дітей забирати з віртуального життя, адже в реальності так багато всього цікавого і корисного. Під час занять, ми можемо шукати скарб, проводячи невеликі розкопки. Ви б бачили очі дітей, коли їм вдається знайти старовинні монети та інші речі. Та й вони  стають добрішими, перестають заздрити один одному ", - ділиться Валерій.
 АВОСЬКА з монстрами
 У творця Музею дитинства своя формула вибору правильних іграшок.  Валерій Лейко вважає, що фігурка або набір тільки тоді цікаві і корисні, коли за ними є історія: "Наприклад, бере дитина фігурку космонавта і хоче більше дізнатися про космос, шукає інформацію, читає і відкриває для себе щось нове".  Щоб показати різницю між доброї іграшкою і негативним персонажем, колекціонер збирає монстрів в авоську.
  В Києві може з'явитися підземний музей.Влада хоче зберегти стародавні артефакти, в тому числі садиби часів Київської Русі, які були знайдені близько трьох років тому під час будівництва ТРЦ.
 А скульптурам в історичному музеї Дніпра присвоять QR-коди.  Відсканувавши код за допомогою планшета або смартфона, відвідувач музею зможе отримати доступ до аудіоекскурсія українською, англійською та російською мовами.
 А ось, в унікальному музеї Хорошева в Житомирській області зібрали українські "діаманти", берили, топази і навіть місячний грунт.  Музей коштовного і декоративного каміння в Хорошеве - мрія геолога.  У нього немає аналогів в Україні, а колекції можуть позаздрити багато закордонні конкуренти.
 У музеї всього одна кімната з вітринами, але в ній виставлено більше тисячі каменів.2.13.18  15.37

Мінералогічний музей
Жива краса каменю
 За адресою Ленінський проспект, будинок 18 корпус 2, за широкою спиною масивного будинку номер 18, в тихому провулку розташувався невеликий зовні, але просторий і пишний всередині будиночок.  Він був побудований на початку XIX століття, він був і дворянської садибою, і царською резиденцією для проведення балів.  Зараз же в цій будівлі розташований мінералогічний музей імені А.Е.Ферсман, що належить Академії Наук.  Заснований цей музей ще Петром Великим в 1716 році в Санкт-Петербурзі і спочатку називався Мінеральних кабінетом Кунсткамери.
 У наші ж дні величезна безцінна колекція самих різних порід каменів і мінералів «проживає» тут, на Ленінському проспекті.  Саме «проживає», оскільки тисячі зразків порід (здавалося б, звичайних камінців, в тому числі, дорогоцінних) тут постають як живі, в нескінченному безлічі квітів і переливів, в самих різних розмірах, від жменьки піщинок до цілих валунів в половину людського зросту.
Усередині будівля виглядає набагато просторіше, ніж з вулиці.
Стеля прикрашений золотими узорами.
Фотоапарат передати їх унікальність і красу в повній мірі не зможе, краще побачити це вживу.  Це цілий маленький світ каменів і мінералів, багато з яких навіть красивіше і барвистіший багатьох живих квітів.  Також до складу експозиції входять і прекрасні вироби, створені з цих порід (вази, годинник, посуд, прикраси).
Тисячі зразків порід найрізноманітніших розмірів, кольорів і хімічного складу покояться на полицях під склом.
Є тут і аметисти  ... і малахіт
І кварц самих різних форм, кольорів і розмірів
І фрагменти сірки, немов шматочки лимона
Сфалерит, схожий на шоколадний кекс, обсипаний горішками
Чароит, дуже красива порода, єдине в світі родовище є на кордоні Якутії і Іркутської області.
Унікальна порода Окене, видобувається в Індії, схожа на раковинку, наповнену ваткою.  Насправді, це порода, схожа на грудочки вати, складається з мікроскопічних, скріплених між собою камінчиків.
 Ставроліт завжди «виростає» в вигляді лепесточков
Кальцит, схожий на кісточки древніх морських гадів
Родохрозит в розрізі схожий на кров'яні тільця
Берили схожі на надкушене огірки   Клінохлор нагадує лобове скло мчить крізь зірки космічного корабля
Магнетит - наче волосатий  Галіт, ізросшій на гілку
Ще один шматок чароита.  Щоб було зрозуміло, якого він розміру, праворуч стоїть стільчик     халцедон
   Турмаліни, ельбаїти і рубелліти схожі здалеку на тюбики з косметикою
   Невелика, але велична мармурова ваза
   Пейзажний онікс - видали дійсно здається, що це полотно, на якому зображені чи то вежі, то чи щогли кораблів
   О 17:00 музей закривається.  Головний доглядач строго стежить, щоб всі відвідувачі пішли вчасно
   Взагалі це дивно;  гірські породи, камені, мільйонами років вироблялися, обточувалися, вимивалися і ін. Начебто хаотично, але вийшли ідеально рівні візерунки.23.09.18      11.37

ID:  876418
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Оповідний
ВИД ТВОРУ: Поема
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 18.05.2020 20:02:30
© дата внесення змiн: 18.05.2020 20:02:30
автор: Тома

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (270)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: