Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 6. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Ностальгія - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: ЧОЛОВІЧА  ЛЮБОВ. 6. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Ностальгія - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

ЧОЛОВІЧА ЛЮБОВ. 6. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Ностальгія

30.11.2015* 7:30
						6. ТРЕТЄ ЖИТТЯ. Ностальгія

Як тільки навчився читати, в першому класі, так поринув у всесвіт Читання. Досі пам'ятаю, що моїми першими книжками були "Волшебник изумрудного города" і "Анна Каренина". Першу мені подарували і я був причарований нею, через неї почав малювати, треба було ж якось свої почуття вилити, а другу читав мій дядя Петро, я теж її прочитав. нічого не зрозумів, але подолав перепону від корки до корки!

З того часу я фанатичний читач, маю свою бібліотеку - широкий спектр професійної та художньої літератури на українській, російській та польській мовах. 
Читання завжди приносило мені багато несподіванок і однією з них було моє знайомлення із суттю хвороби "Ностальгія".

Десь у дев'ятому класі мені потрапило до рук рідкісне видання оповідань Тараса Шевченка на російській мові - виявляється, що він і на ній писав. Там було оповідання "Хохол". Розповідалося про молодого українця, який був неймовірно талановитий і розумний - приїхав до Пітербургу, навчився, зробив кар'єру, одружився на генеральській доньці, досяг вершини успіху, але потрапив в лабети всього цього і вже не міг вирватися до України і ностальгія вбила його - він помер від ностальгії за Ненькою-Україною.

Оповідання врізалося мені в пам'ять, бач: досі пам'ятаю його, але я ніколи не міг уявити, що ця хвороба навалиться і на мене.

Мінмонтажспецбуд СРСР. Один із союзних монстрів індустрії того часу. І мене опустили "парашутистом" в один із індустріальних інститутів цього міністерства, бо генеральним підрядником на будівництво санаторію по моєму проекту став Дніпромонтажспецбуд, який підкорявся безпосереднього союзному. а не республіканському міністерству України.

В очікуванні оформлення всіх формальностей попрацював трохи в Дніпропетровську головним архітектором СКБ тресту "Дніпромонтажспецбуд", потім десь півроку я перекантувався в закритому готелі цього міністерства у Москві, а потім отримав трьохкімнатну квартиру в Апрелівці на посаду ГАПа. І привіз сім'ю - дружина, донька та син. І зразу потрапив у лабети Долі.
 
Треба сказати, що на цей момент моє життя непомітно стало схожим на пиріг із шарами реалізацій: 
•	Робота - основа всього і вся. Запросив свого друга Давида Гінзбурга  (він закінчив Мухинку в Пітері і давно одружився на москвичці) очолити  проектувальників, він привів всю свою бригаду;
•	Заочна аспірантура - кожний день насолода роботи в Читальному залі Бібліотеки імені Леніна;
•	Підготовка квартири до приїзду сім'ї;
•	Гриби - я став  завзятим грибником, накупив книжок і почав брати і лісі Апрелівки біля 30 видів грибів, адже Підмосков'я є знамените грибними місцями;
•	Малювання - перевірений засіб втечі від одинокості.

Зараз, коли я, як кажуть в Одесі, "Такий мудрий, як твій тато потім!", знаю, що я був під прокляттям і тому все  у мене йшло шкереберть, але це тепер я такий знаючий.

По дорозі з Києва до Москви в поїзді мої діти підхопили дизентерію - донька перенесла її легко, а син опинився на грані життя: пішло ускладнення на легені, його врятували, але він на все життя отримав ушкодження легенів.

Дружина мала певний бзик: народилася в селі, з дитинства розмовляла українською мовою, закінчила школу із золотою медаллю, але поступила в педінститут на факультет російської мови та літератури, бо обожнювала цю мову та не любила українську.  Вона мала природну грамотність - розвагою було читати газети і не заради змісту статей, а заради пошуку граматичних помилок в них, і рідко бувало таке, щоб цих помилок не знаходила.
Коли ж приїхали до Москви, то, починаючи від Київського вокзалу, а нам треба було їхати по Київському напрямку електричкою до Апрелівки, вона все розпачливо питала у мене: "На якій мові вони розмовляють? Це ж не російська!" Для неї стало трагічним мовне оточення.
Заради вищої зарплати пішла працювати в інтернат для олігофренів, а це ще більше посилило її мовний дискомфорт - дома ми розмовляли виключно українською.

На роботі у мене почали збиратися хмари: генпідрядник вже почав на ділянці підготовчі роботи, креслення у нас вихоплювали прямо із під рук, але грошей на все було виділено в 2 рази менше потрібного і почала пробуксовка в розробці. Почалися разбірки польотів.

Між мною і дружиною, особливо після того, як врятований син повернувся додому з лікарні, пробігла чорна кішка - тепер я мав свою кімнату, а вона з дітьми - свою і спала посеред них....Непомітно роздратування все частіше і частіше виливалося у скандали.

Раптом мені стало погано, піднялася температура і я потрапив до лікарні.  Але це не простуда. Два тижні  лікарського спостереження і мене виписують з направленням до районного психоневролога. Той ставить радісно діагноз "Депресійний стан" і починає лікувати. Його лікування зводиться до постійного посилення дози психотропних і закінчується все це тим, що через півроку лікарняного я потрапляю до обласної психлікарні. Там мене не лікують, а наглядають як з мене поступово виходить вся гидота, що в мене вкачав районний психоневролог.

І все.
Робота втрачена, бо як тільки я захворів, так зразу радісно закрили мій проект. Дружина забрала дітей і поїхала до матері в село.  Потім мої брати запросили мене із сім'єю приєднатися до їх постійного літнього табору на Козинці (вони примусили мати визнати моїх дітей!) і я два місяці лікувався на природі.

Додому поїхав сам: треба було щось робити з роботою. Їхати було тоскно.
Якось приїхав до Москви, зайшов до Третьяковки, а потім почвалав по набережній і побачив вивіску "Діпрокіно". Зайшов запитати чи не потрібні їм архітектори і виявилося, що потрібні. Став працювати. Спочатку ГІПом, а потім ГАПом реконструкції кіностудії "Мосфільм". 
Робота була цікава, зустріли мене добре, з'явилися теплі товариські стосунки з колегами, але сум та печаль все сильніше і сильніше почали давити мене. Почав шукати обмін квартири і знайшов трійний обмін, в результаті чого опинився в трьохкімнатній квартирі в Українці під Обуховим.
Але весь цей час мене давила Ностальгія.

Я вже розумів, що основа всього і вся стала вона для мене. Дратувало все: матюкальна розмова пересічних громадян і інтелігенції, хамство та надсадна ненависть між людьми, шовіністичні закидони до мене, бо моє обличчя та манера триматися, навіть при умові розмови на російській мові, кричали, що я українець.

До Українки я приїхав на грані зриву, але ухопився за можливість витягнути себе із прірви роботою в Києві - архітектор в КиївНДПІмістобудівництва. Тільки вночі йшли сни про те, як я правдами та неправдами робив собі відрядження до Києва заради того, щоб тільки пройтись по Хрещатику, щоб ховаючись за кіоском побачити своїх доньок; як я проходив медичну експертизу, бо так разувірився в собі, що просив інвалідність - слава богу, психіатри не дали, а психологи взагалі поставили високий рівень, хоча я від слабкості і не міг стояти на ногах.

Ностальгія. 
Вона і була головною хворобою, а не депресія, яка була тільки квіткою на стовбурі підступної рослини. 

ID:  632435
Рубрика: Проза
дата надходження: 30.12.2015 10:06:50
© дата внесення змiн: 30.12.2015 10:07:21
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (186)
В тому числі авторами сайту (4) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: