Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Собачий GPS - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Собачий GPS - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Собачий GPS

Коли Тоня вперше вийшла на вулицю, видовище було жалюгідне. Собача плазувало, наче паралізована на три кінцівки та хвіст ящірка, трусилося, як перевантажена пралка на першій сотні обертів віджиму, загалом, було нажахане до нестями. Нічого не лишилося від задерикуватого підлітка, якого ми поза очі називали little bitch – та, хто вдома панувала над звідсіль і світзаочі аж до тієї стіни, на вулиці просто зникла. Але фізіологія тричі на день виводила її на ту саму страхітливу вулицю, і незабаром Тоня припинила плазувати та заходилася досліджувати – це треба було бачити: і цей ніс, що неспинно всотував запахи, і ці очі, в яких відбувалася титанічна інтелектуальна робота, і цей хвіст, який наче телеграфний ключ щомиті передавав нам Тоніни емоцій. І я, так би мовити, її псар, мимоволі визначив процес:
- Тоня складає свою GPS.

І не помилився. Наші прогулянки спершу узвичаїлися, а потім урізноманітнилися, ми почали брати Тоню з собою у справах і на тривалі прогулянки, спершу з власної ініціативи, а потім на її наполегливе прохання – і на власні очі могли пересвідчитися, як вільно вона біжить знайомими просторами, і як уповільнюється та напружується її крок, коли в її голові вмикається деякий редактор, щойно ми заходили за те, що вчора було межею Тоніного світу, а ось просто зараз доточується до нього – зокрема, й тими невидимими нитками, які не сприймає наш ніс із десятками тисяч нюхових рецепторів, а її, з кількома мільйонами – аж бігом. А варто нам було під час цих прогулянок називати осіб, предмети та ознаки, виразно та вголос – і Тоня опановувала імена та назву, принаймні, всіх своїх друзів, людей і собак, вона знає на ім’я, а те ім’я, як і Тоніне поточне місцезнаходження, лягає на її GPS і визначає, де вона і куди їй йти, а радше бігти (так само і з назвами місць). Еге ж, якщо я питаю Тоню, чи підемо до улюбленого сусіди Юри або «зустрічати хазяєчку», вона – і я слідом – бігтиме до Юриних дверей або до однієї з станцій метро або зупинок автобуса, де це зворушливе зустрічання й відбувається, тобто відбувалося, такі, бачте, часи… А ще « в магазин» - бо в тій крамничці її завжди пестують і частують, і щиросердно.

Навесні я пересвідчився, що Тонін GPS існує, а ще вона вміє ним послуговуватися не гірше за таксистів. Втома, робота, недуга, погода, іще щось – і я три дні поспіль обмежував наші ранкові прогулянки прилеглими дворами та ґанками, а до Ботсаду не потикався. Тоня ті три дні покірно обходила ці не вельми цікаві місця, мабуть, подумки ображалася порушенням розпорядку – собаки на диво регулярні істоти, коли-куди-як є маст - але на четвертий ранок її терпець увірвався. Ми ж гуляємо як: вона йде слідом, доки я йду «туди», щойно я звернув «не туди», вона зупиняється та дивиться «туди», і доки я «туди» не піду, не рушить, хіба що я наполягатиму. І отак от вона керувала мною хитросплетіннями Паньківських дворів, доки ми не опинилися просто перед діркою в паркані Ботсаду – а я збагнув про всі її «не туди», тільки коли ту дірку побачив, ось так. За межами відомого їй простору вона ще не знає нічого, за тими межами пустка й темрява, – зате в межах відомого орієнтується відмінно та може скерувати впертого псаря туди, «куди».

А вчора ми з нею занурилися в хащі Ботсаду, де якось помітили квіткового павука-краба, сніжно-білого, ідеально пристосованого для полювання на комах із засідки під білими пелюстками злинки однорічної – і нам, а надто мені дуже хотілося побачите оте його полювання (еге ж, саме так, полювання, павуки-краби не плетуть павутиння, чатують на здобич із засідки, хапають її, кусають, та й амінь комашці). Та щойно ми наблизилися до заповітних заростей, нас хтось смикнув за наші природознавчі лахи. Класична ситуація, ну, майже Кінг-Конг: непролазні хащі, велетенські хижі павуки, здичавілі равлики розміром із жорно, антропофагічні іспанські слимаки, відчайдушні мисливці - і заблукала гаренька білявка із татуйованим передпліччям, а може, не тільки із ним. Називає адресу – і Тоня, наче компас, одразу носом вказує напрямок, і справді, цей номер на тій вулиці щодо нашої поточної локації саме там. Та де там… - це ж ми з Тонею місцеві та в курсі. Розгортаю мапу на телефоні білявки, показую, де вона, а де її «куди» та пояснюю, пояснюю… - а Тоня вже все збагнула, можливо, вона сприйняла мої вказівки «прямо, праворуч, ліворуч, сходами униз, уздовж…» як наказ, а може, це якась жіноча солідарність, але вона попрямувала саме туди, куди я намагався відправити нещасну. Отак от за Тонею білявка вибралася спершу з хащів, а потім дісталася й такого місця, звідки тільки «прямо і боронь Боже кудись звертати».

Власне, я про що. Попри те, що в моїй голові є певне уявлення про цілу Земну кулю та деякі простори навколо, а в руці я тримаю смартфон із картою, а в іншій заяложену паперову карту зі стрілочками та хрестиками, я можу заблукати навіть не в трьох, а в одній сосні. Таке зі мною сталося в Маастріхті, коли я, навантажений знаннями десь так далеко не ущерть і підручниками десь так добре понад вінця, прямував на екзамен – прямував, прямував, доки не запізнився, так і не знайшовши клятої адреси. А приміщення стояло просто поруч із Університетом, околицями якого я і мої товариші і тоді, і тепер, 20+ років потому, здатні пересуватися із заплющеними очима. Таке зі мною час від часу стається і в Києві – тобто я знаю багато, але здебільшого абстрактно, плюс-мінус, відхилення від цілі набагато гірше, ніж у найтупіших ракет країни-терориста.

А Тоня – вона не має уявлення ані про космос, ані про Земну кулю, ані про ті місцини, де ще не була, цурається картографії та не користується смартфоном, але ті місця, де вона була, знайомі та знані їй конкретно, на рівні власного сенсорного досвіду – на запах, на дотик, візуально, дещо на смак, як-от мій стіл, - нехай досвіду лімітованого межами, за які ми разом іще не заходили, зате із точним позиціонуванням «там, де я» і «там, куди мені». А ще ж – 70+ тисяч років еволюціонування поруч, Тоніних і моїх предків, можливо, не знайомих між собою особисто, але в межах двох видів – напевно. Ми зробилися природними супутниками – не просто ми з Тонею, а Людина і Собака. Либонь, завдяки цьому, коли ми рушимо за межі звичних прогулянок, у простори, ще не знані нам обом, ми удвох і разом складемо деяку систему позиціонування, можливо, не надто глобальну, зате – незаперечно спільну, нашу, в якій не загубимося самі та не загубимо одне одного.

IX.2023

ID:  993248
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 07.09.2023 07:46:22
© дата внесення змiн: 07.09.2023 08:18:49
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (88)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

@NN@, 07.09.2023 - 23:04
... така тонка межа між любов'ю і відданістю, і дружбою, між двома...
Дякую, Максиме, ви нагадали мені нашу Тоню, її портрет до цього часу на аватарці в компі мого чоловіка, хоч все тринадцять років його серце зайняте нашою таксою Sanny... вони дивовижні і ми відповідаємо за них. give_rose
 
Максим Тарасівський відповів на коментар @NN@, 08.09.2023 - 06:02
Правда. Наразі Тоня вже 5-ий рік в мене, спостерігаю та розумію, що колись інтуїтивно сформулював дещо на кшталт істини: "кожна дитина знаю, що собака абсолютно необхідний для щастя, і кожен дорослий знаю, що без собаки можна чудово обійтися". А це ж значить - без щастя.
Колись бачив такий мем: стосунки з батьками, друзями, коханою та псом у вигляді ліній життя, твоя лінія - пряма. Перші три - складно та хаотично перетинаються з твоєю, а псова - коротенька рисочка, набагато коротша твоєї, проте суворо паралельна твоїй лінії життя. Дивлюся на Тоню та гадаю: як страшно та прекрасно влаштоване життя.
 
Ulcus, 07.09.2023 - 14:14
дуже сподобалось оповідання. аж починаю переживати за того, кого ви любите smile wink зате Тоні переживати точно немає за що - ваша любов пахне безумовністю biggrin імпонують асоціативні образи. так «вжилася» у ваш твір, що коли ви писали про білявку, то думала, що продовжуєте оповідь про павучиху. і запитувала себе: а звідки в неї смартфон?)))
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Ulcus, 08.09.2023 - 05:55
До речі, саме за Тоню варто переживати найбільше - така її охопила за господинею журба нерозважна, що відмовилася від їжі, зовсім охляла, силоміць ледве-ледве щось їй згодовував. Було днів кілька, що я вже й не сподівався, що далі буде. Ба ні, звикла до новогоспособу життя, принаймні, харчується та рухається. Щоправда, водить мене до метро, ну що поробиш. Любов - річ безумовна, Ви 100% рації тут маєте. Знала б Тоня, хто в тому всьому винен... втім, якщо подивитися, як вона рве гумовий тапок на прізвисько путін - то сумнівів немає: вона все знає та при нагоді помститься
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: