Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Усамітнення ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Усамітнення ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 15
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Усамітнення ( проза)

     Весняні, прохолодні подихи…  Все піднебесся  в сірій пелені.  Уже три дні Дмитро не бачить сонця, сум’яття на душі.  І ось сьогодні, з  самого ранку за вікном дріботів міленький дощ. Може сказав би дощик, але ж так набрид, надто зачастив. Так дуже хочеться присісти в крісло під старою грушею і просто посидіти, відволіктися від сумних думок. Воно би так, але щодня лунають сирени, лякають. Невже  не зупиниться ця російська звіряча орда? Ось і сьогодні вночі гуділо і свистіло. То добре, що недалеко від Києва є ППО, спокійніше на душі. Але ж десь знову люди  страждають, від руйнувань, страху, від безпорадності.
  Війна…чи  він  думав, що колись її побачить на власні очі? Ні, не думав, бо ж народився в сорок шостому році. О,скільки мати розповідала про війну, як  всі тікали, хто куди. Щоб тільки в Германію  не погнали.То добре, що іще була біля матері, ніби під захистом,часто ховалася в підвалі, вдалося вижити. А після закінчення війни її взяли працювати в бригаду по  встановленню мостів.
   Ох- ох життя – підстерігали думки. Воно  в такі роки, коли вже за плечима  за  сімдесят літ, хочеться, геть з головою накритися пледом і просто відпочити. Побути на самоті, можливо щось і згадати, але хочеться пригадати щось краще, таке, щоб на душі полегшало. Щодня новини з фронту не на втіху. Та  в душі іскра надії не вгасає - нам мають допомогти інші країни. Ой біда,знайшовся  якийсь  бовдур, гаркнув, як звір, що немає такої нації, як українці?  То, що маразм? Чи можливо шезофренія? Але ж  він там не один, у томі Кремлі?! 
  Росія…. скільки пам’ятає і побував там, ще при союзі,  думав, що навчаться люди жити по- справедливості. Більше працювати - більше мати. Але ж  біда вся в тому, що є земні надра, можна й за  їх рахунок жити й випивати. Щодо культури - куди їм до нас?! Вбрання, будівлі, навіть і хати. Он у нас який народ  - трудівники і трудівниці. Що побудувати, то більше чоловіки, а жінки  ж господині, тут ніхто нічого не заперечить. Народ гарячий до роботи, цього в нашої нації не забереш. Щоб хата й в хаті, як годиться все до діла. А господиня - то оберіг, продовження сім’ї , майстриня на всі руки і славнозвісна на весь світ  кухарка.
    Так, він із заможніх, по селі люди  кажуть, але його таким зробила праця. В сараї хрюкає поросятко, восени придбав. Думав на Великдень, чи на Зелені свята буде свіжина.А воно всі плани порушила війна. Думали  родиною  зібратися та де ж тут. Зять  десь  у роз’їздах на службі в ДСНС, молодший  син у територіальній обороні, а старший син  медбратом, там ,ближче до передової,  поруч з воїнами.Часом дзвонять, але ж про війну ні слова. 
 -Зрозуміле діло,-  не раз казав дружині, -Ти Галиночко, не квохкай, як квочка,  повинна знати, що це секрет, не будь же дитиною. Як я служив у війську, були на навчаннях,теж усе тримали в секреті. А зараз війна, тим паче, тішся, що живі.Тож, молімося Богу, щоб цей кат до нас недобрався.
    Він у літній кухні, захотілося побути на самоті.  Біля вікна схилився над столом, рукою згріб крихтинки хліба, відправив у рот, прицмокнув, 
-Який же він смачний наш,український хліб.
На душі тепло, тішився дружиною  -  Молодець моя половинка, раз в три дні пече хліб. З печі  його духмяність розноситься навкруги, аж слина тече. Хоч хліб вчора пекла та він пухкий, ніби спечений зранку.
     Кілька раз переступив з ноги на ногу й знову присів на стілець. Думки джмелині - Як там мої хлопці,чи в них є шмат хліба?
  Раптово зморшки на обличчі   іще більше заглибилися, по щоці котилася   сльоза. Одна, а потім іще одна, уже й по двох щоках сльози - Ой діти- діти, ніби й не такий старий та десь поділась сила, нема здоров’я. Мені би вам допомогти та де ж тут,  ноги, як колодки,   по судинах таке печіння, що здається на них хтось та  щось смажить. Невгомонний біль часто заважає спати. Та хто зараз міцно спить?! Війна…  люди  давно забули про спокійний сон.
Він взяв до рук,старенький вишитий рушник, що лежав  край столу. –О ,це ж іще весільний! Скільки ж йому літ? Так - так, уже пів віку прослужив. Прикрив круглий, духмяний хліб -  Шкода…. кольори потускніли. Так - так, час все змінює.Ось і моє життя потускніле,  тернові думки зробили свою справу. Став сивим, як густий туман пізньої осені, а воно ж хочеться весни. Щоб колір волосся, як  в молоді роки.  На жаль поверненню часу нема.Усе пережите, ніби заховане в засіки, ніхто окрім мене й  ні про що не згадає. Може воно й на краще, хай би  пам’ятати тільки краще. Та де ж тут, як  ця клята війна, а потім, що потім? Відновлення! Але ж це так важко! Це подібне потягу, що набрав швидкість і  мчав вперед на зелене світло та враз ніби хтось всі колії зруйнував. І потяг зійшов з рейок. Скільки часу треба буде для полагодження, щоби знову відновити рух і досягти тієї швидкості, як колись. Ой, важко буде і дітям, і онукам, але мають витримати! Ми ж колись витримали, мусили витримати і змиритися з тим, що дарує доля. А що я уже нині, чим здатен допомогти? Ну дав два мішка бараболі та  пару  трилітрових банок  сала та якогось варення волонтерам,  щоб передали воякам – героям. Та це ж, як краплина води в морі. Воно би іще й грішми допомогти та ліки дорогі, без них ніяк.Тож хочеться дожити до перемоги.  Хто знає, чи цей рік буде врожайним чи ні? Доволі довго тримається холоднеча,  уже давно пора  тепліших ночей і днів.Кажуть біда одна не ходить та не втрачаймо віри в краще! 
   Раптовий  скрип старих дверей примусив його здригнутися.  Це дружина  з’явилася,
-Старий, ти тут?!  По вікнах заглядала -  на обійсті нема. Думаю, де пропав?
-Та просто захотілося побути на самоті.
- Може хтось з дітвори дзвонив?
-Та ні! Ти не хвилюйся, мабуть ввечері подзвонять.
-Ну пішли, я борщик зварила, пообідаємо.
    Галина розвернулася до виходу, непоспішаючи йшла до хати. А  він, крехтячи встав з-за столу, рукою погладив рушник на хібові  й ледь передвигаючи ногами  пішов за нею.
   Не оминула думка - Як добре, що вона поруч,! Воно іноді й непогано побути на самоті, але ж важко, надто важко, коли немає з ким заговорити. Людині притаманне спілкування, підтримка. На цьому тримається весь світ, тоді  і живеться краще, і світлі мрію про майбуття зігрівають серце й душу.

                                                                                                    2023р.



ID:  987227
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 27.06.2023 07:56:58
© дата внесення змiн: 27.06.2023 08:15:31
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 17 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Lana P., Надія Башинська, Світлая (Світлана Пирогова), Катерина Собова, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик
Прочитаний усіма відвідувачами (351)
В тому числі авторами сайту (29) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Артур Сіренко, 04.08.2023 - 08:26
Дуже цікавий текст! give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Шарм, 11.07.2023 - 20:03
Сподобалось, чудово пишете: все так життєво, по справжньому. Напевно багатьох зараз тривожать такі думки. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Сокол, 09.07.2023 - 18:48
Ваші прози життєві й завжди нас повертають до питань - А хто ж Я. 12 give_rose 22 19
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Кожна людина особистість....Як квіти в полі наші долі...різноманітні і на волі... give_rose
 
Lana P., 06.07.2023 - 21:27
завжди із задоволенням читаю Вашу прозу 021
Дякую 16 22 23

.
Людині притаманне спілкування, підтримка. На цьому тримається весь світ, тоді і живеться краще, і світлі мрію про майбуття зігрівають серце й душу.
, на то ми і люди... give_rose 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Маг Грінчук, 04.07.2023 - 08:29
Чудовий, душевний твір. 16 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую шановний пане!Рада,що читаєте мої твори. Нехай щастить! give_rose
 
ВАЛЕНТИНАV, 01.07.2023 - 11:10
Таке знайоме та близьке почуття...
Дякую за гарний твір. 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна Валюшо! give_rose
 
Галина Лябук, 29.06.2023 - 08:59
Щирий, душевний твір, в якому майстерно передали почуття неспокою, роздуми, хвилювання та життєві моменти героя. Адже, це сьогодення, на жаль, мільйонів українців.
Дякую, Ніночко, всім нам миру, віри, добра.
12 12 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна пані Галинко! give_rose
 
Надія Башинська, 28.06.2023 - 21:34
16 23 16
Людині притаманне спілкування, підтримка. На цьому тримається весь світ, тоді і живеться краще, і світлі мрії про майбуття зігрівають серце й душу. 23 23 23 23 23 Правда, що так!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна Надійко! give_rose
 
Leskiv, 28.06.2023 - 13:48
12 17 17
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Пісаренчиха, 28.06.2023 - 12:04
Твір Ваш навіяв мені думку, що ми не вміємо радіти тим маленьким успіхам, які отримуємо. От Ваш гарой. Чому він не радіє, що віддав волонтерам картоплю, консервацію. Він засмучується, що не може дати грошей. Але ж він дав дуже багато по мірі своєї сили. А як знецінюєш своє,воно відніметься.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Мабуть у кожного свої погляди на це....Різні люди й думки різні. Нехай щастить! give_rose
 
12 16 16 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Сара Ґоллард, 28.06.2023 - 10:06
Гарний твір. Дякую вам ros
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна п. Сарочко! give_rose
 
Микола Холодов, 27.06.2023 - 22:47
12 Гарний твір! Дякую. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Сокол, 27.06.2023 - 18:20
Так, сумні життєві слова. Москалі весь час воюють, загарбують. В них другого нічого не має. 12 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Катерина Собова, 27.06.2023 - 17:46
12 12 12 Такі життєві роздуми, Ніночко! Так хочеться, щоб на самоті приходили в голову радісні думки, але наш час такий жорстокий!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую , Катрусю! Дай Боже нам дожити до перемоги,щоби побачити щасливі обличчя дітей,онуків і правнуків! give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: