Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Останній шанс (Циганська пристрасть) 18+ проза - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Останній шанс (Циганська пристрасть) 18+ проза - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 14
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Останній шанс (Циганська пристрасть) 18+ проза

          1
        Серпневий вечір… у горах  поступово  темніє.
 Небесним простором заволоділи сірі й чорні хмари. Гори здаля ніби одягнуті в капелюхи. Сірі хмари, як  великі, пухкі подушки.Та від подиху вітру здригаються, за мить розтягнуті,  гублять краплини дощу.
    Микола  присів під  крислатою,  густою сосною  - Здається тут зможу пересидіти. Озирався, роїлися думки - Як бути далі, куди йти? 
  Ні, такого з ним іще ніколи не було. Він майже щороку відправлявся у мандри.  Раніше поїздки до моря, а згодом по історичних містах України. Цьогоріч  вирішив помандрувати в Карпатському краї. 
А що йому,один у матері  і в батька,  живе окремо, має свою  двокімнатну квартиру. Працює в  школі, викладає фізкультуру. Хоч і в районному містечку, але  його це влаштовує. У міському басейні зібрав волейбольну команду, навчає молодь, з ними їздить на змагання. Завжди радів відпустці, кожен день можеш присвятити собі, відволіктися від щоденних клопотів. Хоча й роки, уже розміняв свої тридцять п’ять, але  іще не насолодився життям. Мріяв …  літав - весь час кудись манило  побачити іще щось нове. Сприймати красу землі, відчувати окриленість, радіти життю. Сімейне життя не приваблювало…хоч інколи і зваблювали дівчата, згодом жінки. Але ті миті залицяння і  інтиму, не несли за собою відповідальності, не замислювався, щоби змінити своє життя. Взаємне фліртування просто на якийсь час, визивало задоволення  душі і тіла. 
   За плечима рюкзак з палаткою,  дещо з одягу та невеличкий термос з міцним чаєм. Документи  й  банківська картка в надгрудній кишені курточки. Телефоном користувався часто, тому тримав, як не в кишені джинсів,то в руці. 
    Третій день блукає  по лісу, бачив гірські невеличкі ріки, хащі і галявини. Після відвідування  водопаду його підстерігла невдача. Непомітно для себе, чи задумався, чи щось інше  відволікло, ледь не впав у прірву. Саме в цей час у руці тримав телефон,  різкий рух назад, телефон вислизнув. Тихий брязкіт  луною відбився в прірві…. підкралося  розчарування.
  Микола іще раз  подивився під ноги й на небо. З півночі сунула чорна хмара. - Чи тут поставити палатку? Ні, гаяти часу не можна, уже й так краплі пролітають.
 Стук молотка губився  по окрузі… забивши кілки  в землю,  підтягував, вирівнював палатку. Краплі густішого дощу підганяли його,  за мить дощ, як з бочки. Не втримався на ногах, підслизнувся,  упав ниць.
- Та що це?! Ніби вся вода зібралася,щоби мене  прогнати з цього місця.  
 Холодна вода з  піском й землею  потрапила під  комір курточки, по спині ніби хтось лід приклав.
-Ні – ні, тут не можна залишатися,треба спускатися нижче.
Похапцем  зняв  палатку, на ходу впхав у рюкзак. Раз – по - раз мацав  кишеню з документами – Може не змокнуть, добре що в салафані.
  Гірській стрімкій воді важко протистояти. Обережно зробив лише два кроки,  здригнувся від ударів граду.Озирався, довкола барабанив град.Мусив над головою тримати рюкзак - Оце так- так, ще й такий, як куряче яйце! Ой, що ж це коїться - охопила безпорадність.
 Не в змозі втриматися,  впав на коліна, його крутнуло разом з багнюкою й понесло вниз.
      2
   Промоклий до нитки,  в забрьоханому одязі й кросівках, втомлений і змарнілий зупинився під трьома густими смереками. Вони росли  близько одна до одної, ніби обіймалися,  гілки раз – у – раз здригалися від граду.
  Думки на злеті -Ні, далі не піду, тут почекаю. В душі запала смута за телефон. На  ньому ж був маршрут, де він тепер, цього не знав.
За  кілька метрів, за високою пишною сосною,  побачив  дах будинку,
 - Ого, це іще нижче,  мені ж здавалося я уже внизу. 
    В цьому  будинку мешкала Віра, їй  недавно виповнилось тридцять вісім років. Бідкала на долю, що занесла  її в цей край , але згодом звикла.
  Після початку війни на Донбасі, в дві тисячі чотирнадцятому році, вони  з чоловіком  переїхали до старенької бабці Ольги, яка чоловікові  доводилася далекою родичкою.  До війни Віктор  працював на шахті, змиритися з загарбниками не захотів. За день  -  два, зібравши  валізи, якнайдалі втекли від війни.
   Через два роки стареньку поховали. Чоловік мав  водійські права , тому влаштувався на роботу далекобійником. Воно би усе  й нічого, навчилася збирати  лікарські трави, гриби,  ягоди, горіхи, здавала посередникам,  на прожиття  мала  якісь грошенята. Віктору часто затримували зарплатню, тож приходилося викручуватись. Не пройшло й два роки після смерті бабці, як він зник. Куди тільки й не писала листи, шукала, але  він ніби крізь землю провалився.  Здивувалася, коли їй повідомили, що  такої фірми не існує. Тож отримати, розраховувати на гроші, про які він не раз говорив,  не було сенсу.  Ще й  з Прикордонної служби прийшов лист, що даний громадянин кордону не перетинав. Зразу плакала, але сльозами горю не допоможеш. Одне втішало - Хоч старий, але добротний будинок маю,  з чоловіком встигли  перекрити дах, тож не пропаду. Іще їй дуже подобалася  низька, але велика за розмірами  будівля з каменю, в ній  сарай і баня. В сараї  відділення  для курей, при вході здорова пічка, на якій завжди підігрівали воду для купання. Поруч з нею вхід у баню,  дві дерев’яні полиці, де можна полежати. А саме більше  їй подобалася стара широка дубова бочка.У ній усі купалися, покійна бабця заварювала трави для купеля.Уміла старенька готувати і трав’яні пахучі напої. Смакуючи їх, забувалися усі негаразди, душа і тіло відпочивали. Потреби воду носити не було, адже замість даху, над банею стояв здоровий алюмінієвий чан, який завжди наповнювався дощовою водою. Влітку  вода майже завжди тепла, а в  прохолодну,чи холодну пору, воду гріли на пічці. Біля бочки камін, при купелі  в ньому завжди жевріли дрова.
   Сьогодні субота… день купання. У каміні уже потріскували дрова. Хоч і літня пора та ночі уже прохолодні, тому воду  довелося  нагріти. В такі дні  Віра дуже відчувала одинокість, розчісуючи  волосся,  яке інколи падало у воду, з ним і падали сльози. Сльози нудьги  і самоти. Не покидало бажання  відчути себе  жінкою, мати  ласку, дотики, поцілунки, це  робило її немічною, ніби підбитою пташкою. При повному місяці все навкруги збуджувало, дратувало. Інколи, себе порівнювала з голодною вовчицею, що  в одинокості виє на місяць.
-Я ж іще жива!
Згадувала  слова матері,  що  вона дуже схожа на батькову родину. Дід був українцем, а бабця циганка. Хоч про це мовчали та  будучи присмерті, стара на прощання сказала,
-Онученько, люба моя, в тебе тече циганська кров, вона завжди  гаряче протікає по судинах. А особливо, коли  до твого серця підкрадеться любов, себе не стримуй.  Знаю, на тебе чекає важка доля та ти прислухайся до свого серця, інколи може й треба, заради щастя кинутися у вир з головою.
   Через рік після зникнення чоловіка, Віра мала інтимні стосунки з Вадимом, він був посередником, забирав у неї товар, комусь здавав на продаж. Але він був одружений, розраховувати на сім’ю не доводилося. Наполягав на обережності, щоб не завагітніла. А вона ж тільки про це і мріяла. Вкотре повторювала, - Мої роки…  це  ж уже останній шанс.Чи я у Бога не заробила на дитя?  Мені  й чоловіка не треба, хай би маленьке янгелятко потішило  своїми ніжними дотиками,  дзвінким голосочком, усмішкою, любов’ю.
        3
    Мокрими, ледь окровавленими  руками, Микола, міцно тримався за стовбур  смереки. За кілька хвилин  здригалося тіло – Ой, за що ж це мені Божа кара! Чого жду? Мабуть треба туди, до будинку. 
Знервовано відпустив одну руку, хотів хапнути рюкзак, але той  піддався силі води, перевертаючись поплив з течією.Однією рукою не втримався й опинився у вирії води, ніби летів за рюкзаком.
   Від сильного удару, на мить потемніло в очах. Різкий біль пронизав спину. Мілкий дощ періщив  у обличчя,  змиваючи бруд, вода потрапляла  на груди, за комір курточки, джинси  уже були зовсім мокрі. Він зрозумів, його принесло під кам’яниий паркан. У голові гуділо, намагався стати на ноги, але  ковзав по бруду змішаному разом з градом, мусив  передвигатися на колінах. Нарешті, за кутом паркану вдалося побачити залізну браму. Зібравшись з силами, перевів подих – Думаю тут  мені допоможуть. У руці тримав перший попавший камінець, зі всієї сили гатив  по брамі.
   Саме в цей час… Віра поглянула у вікно.Усе подвір’я встелене градом, зверху сіяв густий мілкий дощ.  Швидко замотала голову  у великий  вишитий  рушник, виконаний у гуцульському стилі ручної роботи, вийшла з будинку. 
- Ой, хто ж це так стукає? В душі похололо - Де ж мій пес?
 -Сірко! Чого ж ти не гавкаєш? Ото хал*ра  би тебе забрала, знову заліз під паркан. Що безпечніше  у виритому лігві?  Ехе -хе, а іще пес, чого забоявся, це ж не гроза. Але тобі мабуть все одно, чи град, чи гроза, ти вже старий,  глухий  й майже сліпий!  
Махнувши рукою, поспішила до брами.
  Помітивши доволі молодого чоловіка,  добре натягнула рушник на лоб. 
-Нехай думає, що я старша за віком.
Допомогла піднятися на ноги,  а він  мов п’яний, кліпав очима, придивлявся до неї - На вид ніби не молода, а  в руках  цупка,  пробурмотів,
-Ви мені допоможете? Там за кутом паркану мій  рюкзак.
-О! Напевно в горах  відпочивав,чи мандрував. А тут бачиш  яка негода. До хати такого замурзаного не візьму, йдемо до бані.
   За декілька хвилин  уміло  знімала липке, мокре  з багнюкою вбрання. Сорочку й майку він знімав сам. Тим часом вона потай мазнула своє обличчя брудною дровиною.- Може так менше на мене буде зирити.  Хто знає, що він за один?А не дай Бог якась приблуда!
-Там.. у курточці мої документи, вони в пакеті, думаю не  намочилися.
Пристально дивився на неї - Які карі очі! То у них блиск, то  за мить смуток. Скільки ж їй років?
Вона ж від погляду зніяковіла, все ж усміхнулася й тихо запропонувала махровий рушник,
- На, приховай свою гордість, а то чого доброго, іще до гріха доведеш. Вода в бочці є, зараз добавлю кіп’ятку з лікувальною травою! Ти  залазь, відпарюйся, приходь до тями. А я тим часом від багнюки  прополощу одяг та замочу з порошком,  пратиму трохи пізніше.
Він спостерігав за кожним її рухом,
-До речі мене звати Микола, я можу й сам попрати.
Помітно звела брови, весело сказала,
  -Ну мене всі називають Вірою. А ти що уже зігрівся? Ба, такий гарячкуватий, а он по шкірі й досі  є сироти.
Лежачи  з закритими очима,  він рукою притримував рушник, щоби  часом не видати себе. Її чарівні карі очі збуджували, манили до себе.
   Його особисті речі уже  замочені  в тазику.  Як тут не подивися на документи?  Не змогла  стримати жагучу жіночу цікавість.
  Від задоволення, напруга й легке хвилювання зникло,  адже штампа в паспорті про одруження не було. –То добре…  з документами все впорядку, значить сьогодні в мене є останній шанс. Чого соромитися і боятися, тим паче я за нього старша всього на три роки. Ой, грішниця я, боюся не зможу подолати бажання спокуси.
   Їй потрібна ця ніч, завтра мали  прийти забрати  консервовані гриби, які уже лежали в кошику. Хто з посередників прийде вона не знала та це в даний момент, не було важливо.
 З глиняним глечиком підійшла до нього,
  -Ти спиш?
Відповів не зразу,
 -Вибачте, задрімав.  Щось і справді на сон хилить.А, що це так приємно пахне?
- Слухай, думаю  недоречно до мене звертатися на ВИ,  не така я вже й стара! Ось візьми, це пахне  мій  напій, випий! Досить духмяний іще й солодкий.  Я в дитинстві  часто такий пила, згодом мене бабуся навчила. Він придає сили, освіжає пам’ять, добре зігріває. 
Подякувавши, він  з задоволенням випив напій.Вона відразу запропонувала, 
-А давай  я тебе трішки березовим віником полупцюю. Я  зараз відвернуся, а ти залазь на полицю, побачу який терплячий!
     4
 Він лежав  ниць, поклавши голову на зігнуті руки, запитав,
-У вас є чоловік?
 З  під лоба здивований погляд, її голос долинув ніби здалеку, 
-Отакої! ! Знову на ВИ?! Якби був,  чи я би  тебе так купала,  як перед шлюбною ніччю. Ти краще руки вздовж тіла поклади.
Знову  у голові дурман,  перед очима туман. Вона березовий віником водила по спині, рукам, ногам, лише злегка торкаючись поверхні тіла. Ще якийсь час він відчував  легкість, розслабленість, поступово розчинився у міцному приємному сні.
Їй не вдавалося бути байдужою, любувалася його тілом, долонями ніжно проводила по стегнах,  збуджувала себе, відчувала велике задоволення.
 - Яке пружне тіло, що то молодість, від такого й завагітніти не гріх. О, як важко вгамумавти свої бажання?!Та чи він це розуміє?
 Згодом,  на  його тіло легенько наносила  пахучу мазь , зроблену за бабусиним рецептом. Запах лаванди, як гормон щастя, заспокоював  її. 
    Під навісом  уже  висіли випрані речі. Поки Микола спав, впоралася на кухні, в кімнаті на столі стояла вечеря.
   В бані, не порушуючи його сну, в бочку налила чистої води. Вирішила й собі хоч трохи обмитися, придати тілу свіжості й запаху.
-Чи знову дощ?- плескіт води пробудив Миколу. 
 Присівши навпочіпки, Віра милася в бочці. Такий купіль в самотності, частинка насолоди, особливо коли запах лаванди п’янив, знімав напругу.  
  Очам не вірив - Таке моложаве тіло.На спині невеличке пасмо довгого волосся прикривало  хребет. Вона паралоновою мочалкою намагалася дістатися плеча й різко зупинилися. Передчутття…  напевно уже не спить. Лиш на мить озирнулася… він  лежав на боку, рушником прикривав чоловічу гордість.
 Ова!- Ледь не вирвалося з його уст! Чи я сплю,чи й справді це вона. Скільки ж їй років? Чи ввижається  такою молодою?
Її голос перебив думки,
 -Ти помиєш мені спину?  Тебе тягнула, спітніла,  такій лягати спати не годиться. Треба освіжитися, потім підемо до хати, повечеряємо.
  Навіщо тут якісь слова, він зрозумів її бажання .Не приховуючи своєї наготи,за мить стояв позаду неї.Мовчки, не озираючись, подала мочалку.
  Ніжний дотик до шиї, прибрав волосся. Вона ж здригнулася, відчувала прилив жару до обличчя. По тілу струм,  від збудження, ледве переводила подих.
 Він бачив, як повільно підіймалися і опускалися  її пишні груди. Посміхнувся,  думка  -  хвиля  - Ану хто з нас терплячіший до спокуси? Я бачу, ти хочеш ніжності, ласки.
 Пару раз мочалкою провів по спині. За мить вона здійнялася на ноги, повернулася.  Довге волосся ледь прикривало груди. В голові роєм завихрилися думки -Але ж красива!  Молода!  А очі! Відчував, як тривожно  закалатало серце- Може я під гіпнозом? Його ніби магнітом тягнуло до неї. Не контрольовані рухи… вмить опинився в бочці.  Розчервонілий, збуджений, губами припав  до її губ.  Затяжний поцілунок – бажання бути поруч, не відпускав. То ніби квітка під вітром, що пестив пелюстки…. Здалася. По судинах гаряче, затремтіла, враз  різко відштовхнула. 
-Ти моя! Не відштовхуй!Ми удвох бажаємо цього.
 Гарячі долоні торкнулися пружніх сосків, слизнули по талії,опустившись на коліна, обцілував  стегна, 
- Ти зводиш з розуму!
З закритими очима, в  очікуванні чогось іншого, вона гладила його по голові, по плечах, злегка притискала до себе.
 У очах блиски  громовиці, від бажання до знемоги  сп’янілий, терпіть не сила, він різко підхопив на руки, поніс на лавку.
      5
   В кімнаті  тиша… у келихах недопите вино. Розмова затягнулася  далеко за північ. Все зрозуміло, вона хоче дитину. Але ж самій виховувати важко. Не зміг сприйняти  її душевний біль самотності, адже завжди серед людей, це відчуття для  нього  незнайоме.
  Він задоволений, лежав у ліжку… чекав на неї.  В умілих руках праска,  за декілька хвилин, на столі лежали вигладжені речі. Думок про  щось інакше й не було,  лише щоби  на завтра  швидше все  приготувати І знову  в  шаленій пристрасті торкнутись губ, відчути ніжність,тепло.
  Місяць вповні  освічував частину ліжка й кімнату. Сьогодні їй не до нього, вона  не плаче, не ридає, в неї є гість. Раділа,  як влітку троянда, що розкривається перед сонячним промінням, в бажанні запелитись.
 Кожен його дотик втішав душу, вона мала те, про що давно мріяла. Дві постаті потопали у взаємних поцілунках.  Здавалося серця і стегна відбивали в такт… час від часу здригалось ліжко,  приводячи іх душі до забуття.
   Угомонилися під ранок… знесилений, але щасливий від взаємних ніжних почутті, він спав, як дитя. А в неї зовсім пропав сон, на кухні готувала сніданок, іще трав приготувала, щоби передати на продаж.
        6
   На годиннику восьма ранку. За вікном росянисто, прохолодно. Губилася думками -Може іще раз пригорнутися до нього. Як хтось  і прийде, тож  не раніше дев’ятої години. Як втримати себе коли така спокуса в насолоді. Як вкрасти те, чого не можна вкрасти, коли його поряд нема.  А коли таке  сильне бажання…та чи хтось це  зрозуміє?
За мить, нагою  притулилася до гарячого тіла. Долоня ніжно прилягла  нижче пупця.
      Він уже був її …  тілом, ніжністю, ласкою, радістю.  Бездонне бажання…  поцілунки, як п’янке вино.
- Хай би довіку з тобою пити це вино, тебе чекала я  занадто довго. Ти ж мій останній шанс! Чи ощасливих ти мене? Чи  я пізнаю материнство?
     По брамі стукали, загавкав пес…. вона швидко накинула махровий халат,
-Миколо… треба вставати!.  Прийшли за товаром. Я йду, твій одяг лежить на столі.
   Цього разу за товаром прийшов дядько Павло. Побачивши Миколу подав руку,
-Будемо знайомі!  - зміряв  поглядом  з ніг до голови,
- Це добре, що вже не сама. Он ми з бабкою, хоч інколи і сваримося, але удвох все ж веселіше. Хоч і  діти є, але в них своє життя.
-Давайте поснідаємо, тоді вже  підете, - запропонувала Віра.
   Вузенька стежка від паркану губилася поміж дерев. Микола йшов поряд з Павлом, а вона через шпаринку в брамі, дивилася вслід. Пекучі сльози по щоках, то ніби та злива, що була напередодні.
  Павло час від часу позирав на  супутника – Наче нормальний чоловік та чому ж не залишився? Але ж такий мовчакуватий.
  Прйшовши більш, як половину шляху, дід  не витримав мовчанки,
-Я не знаю хто ти і що за один, але бачив,  у її очах сяє любов.
 Шкодуватимеш, вона порядна, гарна жінка,справна господиня. Хоч  номер телефона додумався взяти?
Миколу ніби хто по голові довбонув. Зупинився, сердито махнув рукою,
-От бовдур!  Знаєте я свій телефон загубив, вірніше  він упав у прірву, розбився. Я був такий розчарований. Від її чаклунських поглядів не насмілився спитати, забракло рішучості.
-Та ладно… в такі роки  забракло рішучості! Мовчи! Я тобі напишу її номер телефона.
-Добре, заодно і свій напишіть, може  через вас  про неї дещо  дізнаюся.
-  Я зрозумів ти не з наших країв, цікаво за що ти їй сподобався?
-Я з Поділля. Діду, а  згадай свою молодість, жінок, хіба не знаєш за що вони нас люблять.
Дід прищурив  носа, хитро позирнув,
 Кохання, пристрасть, як  еліксир молодості,  не гріх зізнатися, нам це теж до вподоби. Шкода, мало часу нам Бог дає для такої втіхи.    
    По приїзду додому,  через кілька днів Микола придбав телефон. Укотре  перекладав документи і всі речі, але того шматка бумаги, з номерами телефонів не знайшов. У голові не вкладалося, де ж я зміг загубити? Думки на роздоріжжі -А чи я їй  потрібен ? А може це, як знак -  не доля бути разом? Але ж гарна, спокуслива, пристрастна. І тут же виправдовував себе - Та я ж іще не планував заводити сім’ю, хоча й роки та хочеться погуляти.
       7
   Минуло три роки… літо в розпалі. Віра з сином поверталася з лісу. У одній руці кошик з грибами,  другою рукою намагалася втримати руку сина, він смикав нею, злегка присідаючи, щось бурмотів.
-Миколко, любця моя, нам трішки  залишилося  йти. Вдома на подвір’ї  квіточки є й мурашки, там будеш гратися.
Звернувши  за куток паркану, біля брами  сидів чоловік.  Крислатий бриль був опущений на лоб,  хто то , відразу не можна було розгледіти.
Та коли він підвівся, впізнала. Микола йшов назустріч, розставивши руки, радісно сказав,
-Ану, покажися, який ти виріс! Ходи до татка… ходи. 
    Багато слів….  кілька щасливих ночей.  Вони збиралися в дорогу. 
З дядьком Павлом прийшов старший син  з сім’єю. У піднесеному настрої, старий сказав,
-У нас у хаті три сім’ї, кожному по кімнаті, тіснувато. Думаю тут  їм буде добре. Може з часом і в ціні  зійдемося, купимо цей  будинок.
Микола закривав валізи,
-Час покаже, це їй вирішувати. Нам є де жити.
Син голосно джикав, машинкою їздив по закритих валізах. Віра  в дорогу готувала  бутерброди з сиром і ковбасою.
  Що в неї на душі… про це говорять сяючі, щасливі очі. Свої емоції і хвилювання намагалася  вгамувати.  Подумки втішала себе – А що мені й залишається  робити з успадкованою циганською сексуальною пристрастю? Чи я в такі роки знову закохалася? Можливо таке рішення і спонтанне, але ж будуть ночі спокуси, без яких надто важко прожити.
 І врешті -  решт  у нас  сім’я, а це ж так важливо для сина.

                                                                                         2020р.










ID:  974706
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 23.02.2023 08:22:14
© дата внесення змiн: 23.02.2023 11:00:34
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 18 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Lana P., Закохана в море, Світлая (Світлана Пирогова), Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Валерій Лазор
Прочитаний усіма відвідувачами (823)
В тому числі авторами сайту (42) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

MAX-SABAREN, 28.04.2023 - 19:09
12

Я вже пересвідчився -- жінка вибирає собі пару...

І це є добре...

Але...

Не все так просто в цьому житті...

friends give_rose friends

Гарно і... щиро, як бажання...

Хай сповниться...

Всім...

give_rose 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Тетяна Білогай, 28.02.2023 - 13:30
Оце кохання - справжнє і несамовите.
Гарний твір give_rose hi 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам дякую!Рада, що сподобалася проза.Удачі Вам і натхнення! give_rose
 
Paris, 28.02.2023 - 12:23
12

З життя..

12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
М_А_Л_Ь_В_А, 28.02.2023 - 12:03
Дякую, пані Ніно, за чудову прозу! Прочитала із великим задоволенням! 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
ВАЛЕНТИНАV, 27.02.2023 - 19:28
Дякую, сподобалось. Читала, як кажуть, на одному подиху. Бажаю добра та любові.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Валюшо!Навзаєм! Хай Бог береже нас і Україну! give_rose
 
Галина Лябук, 25.02.2023 - 09:12
Як завжди, Ніночко, чудова проза про людські долі. Прекрасний, цікавий твір, майстерність в подачі подій, що захоплюють, манять читати. Спасибі, Вам за миті відпочинку. 12 12 16 icon_flower
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 25.02.2023 - 08:05
12 12 16 16 16 Дякую за ранковий сюрприз! Ваші прозові твори примушують задуматися над життям. Воно важке і непередбачуване.
Гарного і спокійного вам дня, Ніночко! Пишіть такі твори ще! sp 9 019 021Удачі вам!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна!Дай Боже спокою і закінчення війни! friends Нехай щастить! give_rose
 
Валерій Лазор, 25.02.2023 - 00:34
приємна пластична новелка, перемикає на позитив 16 16 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Сара Ґоллард, 24.02.2023 - 19:30
Цікавий твір. Дякую вам. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Zoja, 24.02.2023 - 00:04
12 Дуже цікаве оповідання! Дякую! give_rose 16 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Lana P., 23.02.2023 - 18:43
12 give_rose дякую!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Маг Грінчук, 23.02.2023 - 18:29
Цікаве хороше оповідання Ви нам подарували.Дякую. 16 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Віктор Варварич, 23.02.2023 - 18:12
12 Гарно! 16 22 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Микола Холодов, 23.02.2023 - 17:31
12 !!! hi give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Рунельо Вахейко, 23.02.2023 - 16:54
12 hi give_rose
Цікаво і про гори і про інше...
Слава Україні!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! Героям слава! give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: