Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Олена Жежук: А що ж ви, мамо, накоїли? - ВІРШ

logo
Олена Жежук: А що ж ви, мамо, накоїли? - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

А що ж ви, мамо, накоїли?

Олена Жежук :: А що ж ви, мамо, накоїли?
    Сьогодні Юзьку рано не будять. Сонце вже добряче  випалювало зашкарублу глину на стінах хати, нагріло шибки вікон і гралося Юзьчиним волоссям. Пташки переспівали всі свої вранішні пісні і затихли. Але Юзька давно не спить. Вона чула, як батько гупнув полінами біля печі, як мати принесла відра з водою, чистила картоплю та совала горшками в печі. Батько поспіхом випив кварту свіжого молока, витягнув з-під ліжка  кирзові чоботи, звечора начищені дьогтем, взувся і вийшов з хати. 
    Батько зібрався на базар.  У сінях вони з матір'ю про щось говорили, а Юзька, здавалось, й не дихала, вслухаючись у розмову батьків. Чи нагадає мати батькові про її день народин? Натомість мати казала, що в Янека нема чобіт, а йому на осінь до школи йти, нагадала про сито, сіль і мотузку до колиски Анелі. Батько говорив про нові голоблі до воза, які замовив дядьку Семену. Згодом мати кинулася до скрині, довго там вовтузилася, пірнувши туди з головою. Юзька чула, як мати ляснула дверима і вибігла наздоганяти батька. Дівчинка здогадувалася, що мати взяла в скрині гроші, відкладені про запас і понесла батьку.  Вона знову уявила ту ніжно-голубу сукенку, яку бачила в місті в магазині пана Войцеха.
- Хіба для дівки на виданні чи панночки, - відповіла мати, коли Войцех запропонував купити. 
     І ось Юзька кружляє в сукні спочатку в магазині, потім вулицями села, що вмить ставали тісними для такого вбрання. Хіба Юзька не дівка? Ну й що, що їй буде лише 12. Хіба не будили її щоранку, аби вона допомагала готувати  обід,  пасти корову, давати раду меншим братикам і сестричці, сапати в городі та робити ще сотні справ, які виконують дівчата на виданні? Хіба вона не заслужила цю сукенку, аби піти на Великодню службу в костел? Нехай дивляться Мілько зі Стефкою, яка вона вбрана. Вона йтиме і даватиме  всім «добридень», кланяючись так, аби не запилилося біле мереживо, що так гарно пришите до полів сукенки. А ще як Юзька заквітчається, то й кожен озирнеться, що то за панночка до костьолу йде. А  нехай і знають, яка працьовита та гарна дочка в Горайчуків виросла. 
- Юзефіно, а чого ти стоїш, мов у землю вкопана! – гукала мати і дівча спускалося  зі своїх мрій кульбабовим пухом на землю. Груба полотняна  спідниця враз стала важкою і Юзька, підхопивши фартушок у руки, щоб не плутався за ноги, побігла наздоганяти матір.
     Але сьогодні Юзьку рано не збудили, значить не забули про народини.
- Мамо, а чому не збудили корову пасти?
- Дай Боже тобі здоров'я та довгих літ, доню, – примовляє мати і цілує у голівку. – А корову хлопці пасуть, та треба йти до них, аби лиха не учверила та малеча.
    Звісно, Юзька попасе. Вона ладна всю роботу наперед переробити.  Нехай Юзька і не на виданні, нехай і не панночка, та не згірше будь-якої дівчини в селі. Пасе Юзька корівку і на дорогу поглядає, чи не йде батько з міста. Важко, певно, йому нести і голоблі, і чоботи Янеку і всякого іншого начиння, що накупував.  Шкода їй батька, побігла б Юзька назустріч, так  вдома стільки порання та й Анелю треба колихати. Хіба мати самі впораються?

- Юзька – молода, Юзька – молода, - дражняться Янек з Андрієм, коли вона одягнула врешті сукню. То нічого, що інша, без мережива, все одно гарна: пишненька аж за коліна, з довгими рукавчиками, під шиєю на ґудзик застібається. Така біленька, як хмаринка в небі. Радіє Юзька сукенці, і  всі радіють з нею: братики он шкіряться, що сестричка така вбрана, мати з батьком  усміхаються.
-  Нічого, до зими і пальто купимо, - каже матері й дістає чоботи Янеку. 
А Юзька цілує татові руки, дякує мамі за сукенку і приказує братикам, аби не торкалися і не замастили світлу сукенку. Мати кажуть, що одягне її на Зелені свята. То дарма, що до свята ще чотири тижні, Юзька почекає. Та й як же воно добре чекати, коли сукенка вже є, мати покладуть в скриню, обгорнувши полотном.

А поки Юзьку й будити не треба, вона й сама прокинеться вдосвіта. Скільки роботи переробило дівча до свята! І все то з охотою та любов'ю. Мати не натішаться, батько не раз приголублять, та й сусіди щоразу добрим словом згадають. Бо Юзька кожному допоможе, а кого й так втішить добрим словом. Направду дав Бог добру дитину Горайчукам. Білить Юзька хату, стукає щіткою зі смичаю шпари  в стелі, роз'їдає вапно пальці, але Юзька терпить. Ввечері подрібнить листочки  деревію і загорне ранки подорожником. І далі прибирати: застилає чисто випрані самотканні доріжки і радіє, що так любо в хаті! А чисто – хоч і Анельку на підлогу садови.
     Але ще не все. Біжить Юзька до лугу на свято лепехи нарвати. Хай і не вірить вона, що злі духи бояться зелені Божої, але ж як то гарно буде в хаті! Вона не боїться загрузнути, бо знає це болото: не раз ряску для качок тут рвала. Але що це там біліє посеред болота? Дві перкалеві лілії гойдаються на широкому смарагдовому листі. Як же гарно буде заквітчатися завтра лілеєю і вдягнути сукню. Недовго думаючи, Юзька знімає грубу сорочку і пливе до лілії. Вода чорна і холодна, але вона не боїться втопитися. Юзька добре плаває, а матері не скаже про студену воду. 
    Зблизька лілії ще кращими були, що їй на мить стало шкода рвати. Але поруч ще багато бутонів і ось пливе Юзька назад, тримаючи в руці довге стебло своєї дівочої радости. На березі скрутила лозиною оберемок  вологої лепехи, закинула за плечі, а в руки лілію. Липне сорочечка до спітнілого тіла, важко дівчаті нести лепеху, але ось і домівка виглядає.  Мати порають біля хати. Але що це  вона вивісила таке коричневе на мотузку? Все ж попрано до свята. Калатає Юзьчине серце, тріпоче пташечкою все більше і більше. Рояться в голівці різні думки, здогадується вона, але переконує себе, що мати не зроблять зле своїй донечці. Бо ж Юзька хоч і дитина, але старшенька, їй вже 12.
    Підходить Юзька до хати, стала серед двору та й розлущилася, мов той горіх на осонні. Дивиться Юзька на  свою сукенку, яку мати перефарбувала у розчині дубової кори (аби не така марка була, аби мила багато не тратилося на прання), дивиться Юзька на це ряденце і слова сказати не може. Розв'язалася лозина, посипалася лепеха, мов горе бідацьке, викотилося велике озерце з голубих очей Юзьчиних. Теребить вона лілею в руках і не спроможеться ні вдихнути, ні видихнути. А далі поглянула на білі пелюстки, що попадали додолу, мов розтріпана душа і сказала не своїм голосом:
- А що ж ви, мамо, накоїли?

Нині Юзьку знову не будять. Юзька слабує ось уже другий місяць…

#невигаданіісторіїмоєїродини

ID:  952891
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 11.07.2022 00:26:53
© дата внесення змiн: 16.07.2022 19:56:26
автор: Олена Жежук

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (552)
В тому числі авторами сайту (18) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Надія Позняк, 15.07.2022 - 01:04
Майстерний твір.
 
Квітка)), 15.07.2022 - 00:48
Доросла практичність іноді завдає стільки горя маленьким серденькам...
Я це іноді помічаю на власному досвіді(
 
Олена Жежук відповів на коментар Квітка)), 16.07.2022 - 23:24
Це про мою бабусю.
Дякую 16
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: