Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Щоденник погоди для 1-го класу. Частина 1 - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Щоденник погоди для 1-го класу. Частина 1 - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Щоденник погоди для 1-го класу. Частина 1

Максим Тарасівський :: Щоденник погоди для 1-го класу. Частина 1
ПЕРЕДМОВА

Мене, як, мабуть, і решту світу, в школі навчали дечому про навколишній світ. Ось, це дерево, в нього є стовбур, гілля, коріння, воно живиться водою та мінералами з ґрунту, вдихає діоксид вуглецю, видихає кисень, тому що фотосинтез і т.д. Пригадую, в першому класі наука природознавства передбачала ведення «щоденників погоди»; школярики мали їх особисті, де записували погоду та природні явища, які спостерігали, а також класні – величезний аркуш ватману, на якому черговий по погоді, ставши на стільця, щодня позначав стан атмосфери: напрям і силу вітру, вологість, температуру, опади... – і так поступово утворювалося щось на кшталт прогнозу погоди на минуле.

Я постійно забував писати в моєму природничому щоденнику та заповнював його казна чим, коли вчителька раптом оголошувала владним і дещо скрипучим голосом: «здаємо календарі погоди на перевірку» (нащо таке взагалі перевіряти? хіба з виховних міркувань?). Уявляю, які відкриття чекали в тому щоденнику на справжніх метеорологів; напевно вже, за моїми записами наша південна місцевість демонструвала виключно погодні дива та аномалії. Але до пожадливих рук науковців моя писанина так і не потрапила, ніхто, крім вчительки, її не бачив, а вона навряд чи звіряла мої записи з офіційними повідомленнями «Гідромєтцентру»; а от коли на мене припадала черга вести календар погоди на ватмані... - тоді катастрофічні зміни клімату робилися відомими всьому класу: я заповнював календар абичим, абияк, навмання, завжди – постфактум. Щоправда, не пригадаю, аби хтось на те зважав.

Це ніяк не стосується того факту, що природа як така, відповідні книжки, телепередачі та документальні фільми – все це мене вабило з дитинства. Я все це завжди любив і досі люблю; але тоді, в початковій школі, мій щирий інтерес цурався будь-якої формальності: дитячі очі хотіли дивитися, руки - хапати-ловити-мацати та, каюся, часом роздирати на шматки, - а от всі ті записи, класифікація, впорядкування - нє, то було не про мене і мій світ...  

Минув час, мабуть, рівно стільки, скільки для того треба, - і ті прадавні шкільні, невиконані або виконані абияк вправи наздогнали мене. Із ретельністю, якої марно вимагала від мене школа, я роздивляюся хмари, спостерігаю рослини, ганяюся за комахами та бентежу увагою птахів, записую в свій щоденник природні явища, та й загалом – веду життя природознавця-аматора. Безжурне, щасливе, неформальне та за вчительською міркою цілком недбале спостереження природи – а по суті, перебування в ній, - врешті решт перетворилося на щось, за вчительською ж міркою, більш-менш. Втім, може це не школа мене доганяє; може, саме так росте любов?..

Так чи ні, але й нині, цього чудового ранку («температура плюс девятнадцать, облачность один балл, ветер южный, 0,5 метра в секунду»*) я прокинувся вдосвіта та знову заходився згадувати бачене, сортувати сфотографоване та записувати помічене.

«НЕ ВІДПУСКАЙ, ТРИМАЙ, ТРИМАЙ, ТРИМАЙ…»**

Ці бабки звуться промовисто - «блакитна стрілка» (Enallagma cyathigerum). Якщо подивитесь у Вікі статтю «бабки», знайдете довжелезний опис їхнього статевого апарату, який є абсолютно унікальним і в решти комах геть не такий. Щоправда, розібратися в тому, що саме викликає захват, зможе тільки фаховий ентомолог; нефаховий, аматор, такий як я, зверне увагу на коротеньку фразу: «Яйца самки откладывают в сопровождении самцов на подводные части растений, при этом самка погружает только брюшко или спускается в воду полностью».

На мій нефаховий погляд, цей момент життя бабок заслуговує на і більше замилування, і на детальніший опис. Виправляю цей недолік: на фото ви бачите, як самець тримає самку: якось так хитро, ніби за потилицю; відповідно, він має тримач-захват, а вона - роз'єм для тримача-захвата, пристосування, за яке тримати. Це, дорогенькі мої, по суті те, до чого ми нині поволі доходимо: спільні роди.

Звісно, вона могла би приземлитися на латаття, опустити хвоста у воду та спокійнісінько робити свою справу. Але ж це не тільки її справа! – навіть якщо відкинути всі ліричні міркування про кохання, родину, плекання дітей і все решту, що в основі своїй вимагає двох – і суто з прагматичного боку це справа не тільки її. В цю мить самка відкрита всім небезпекам, починаючи від банального втоплення і аж до нападу риби, жаби чи іншої бабки; її єдиний захист, надія, опора та порятунок – друга блакитна голка, що нині тріпоче над водою скляними крильцями, чимдуж тримаючи кохану за … що там в них? – аби вона відклала яйця, аби народилося нове покоління, аби… - а у випадку небезпеки витягнути її з води. 

«Не відпускай, тримай, тримай, тримай…»** – не дарма в нас такі пісні, це навіть і нам, людям, цілком зрозуміло. Звісно, бабок скеровує сліпий інстинкт; наші, сапієнсові інстинкти «зрячі», мають над нами куди меншу владу, ніж над крихітними бабками; але оці зворушливі блакитні пари над водою чомусь заважають мені беззастережно визнавати перевагу нашого – такого розумного – виду.

Зверніть також увагу на кольори: зазвичай в бабок загалом і блакитних стрілок зокрема виражений статевий діморфізм, тобто самці та самиці наочно відрізняються. Водночас трапляються випадки поліморфізму, коли стать змінює типову зовнішність або й взагалі набуває ознак (наприклад, кольорів) протилежної статі. Самка стрілки - та, що хвостом у воді, - мала би бути рожева, коричнева, червонувата, а вона блакитна, як самець. Що її вирізняє, крім власне відкладання яєць, - колір очей. Подивіться: в самця очі карі, а в самки - зелені. Я зробив не один десяток фото (здебільшого невдалих), і скрізь так. Не виключаю, що це може пояснюватися кутом освітлення, але... в жінок і самиць бабок мені подобаються зелені очі, тому - хай буде так!

Далі буде

Липень 2018 року
Фото автора
Більше фото до цього тексту тут: facebook.com/MSFedorchenko/posts/969684649876872 

*Цитата з повісті бр. Стругацьких "Второе нашествие марсиан"
**Цитата з пісні гурту "Бумбокс"  

ID:  799598
Рубрика: Проза
дата надходження: 17.07.2018 08:35:12
© дата внесення змiн: 18.07.2018 17:18:05
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (278)
В тому числі авторами сайту (6) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 24.07.2018 - 05:43
Бабки -- фантастичні створіння, і я цілком поділяю Ваше захоплення. Подяка за фотографію! Щодо спільних родів,то тут усе залежить від бажання самої жінки. Є жінки, яким присутність чоловіка при родах тільки заважає. Але бабки все ж -- химерні, як пришельці з інших планет.І ще -- Ваша перша вчителька Вами би пишалась.
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 24.07.2018 - 06:14
Справді, бабки нагадують прибульців smile
Загалом, на Дніпрі все викликає захоплення та змушує зупинитися та замилуватися. На жаль, нині почався сезон дощів, чекаємо кращої погоди.
Дякую, Вікторіє. Зараз надішлю Вам якусь гарну бабку поштою.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: