Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Олександр Подвишенний: "Моя субтильна Незалежність" - ВІРШ

logo
Олександр Подвишенний: "Моя субтильна Незалежність" - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

"Моя субтильна Незалежність"

Олександр Подвишенний ::
	Часто чую від пересічних людей про те, що ми – мої однолітки та я – це нова ґенерація, здатна змінити Україну на краще. Раціональне зерно в цьому є, мовляв, ми не застали «советського союзу»: ковбаси по 3 гривні, чи то пак рублі, примарної безоплатної медицини, високих пенсій, боротьби з «туніядством» і так далі. Разом із тим ми не застали двох голодоморів, двох світових воєн, ГУЛАГу та багато інших «цікавих» речей… Проте, чим далі я починаю вглядатися в обличчя моїх друзів і просто мешканців краю, то розумію, боротьба ще тільки починається.
	У моєму рідному Рівному, що етнічно й історично належить до Волині, доволі контрастне суспільство. Незважаючи на те, що на наших теренах зародилася Українська повстанська армія, а не на Галичині, як це вигадала радянська, а підхопила й поширила російська пропаганда, троє моїх земляків загинули на Майдані під час Революції гідності, однаково в людей повертається язик казати: «А що таке? Так! Я їздив до Москви, бо там заробітки…» або водії до пасажирів: «Чхав я на твоє посвідчення УБД, я тебе на війну не посилав!» – і після таких слів закипає кров. Сповнюєшся ненавистю до того стада, що понатягувало вишиванки і хвацько п’є горілку «Бандерівку», а в маршрутках слухає російський шансон-блатняк і читає книжки «по-русськи», інакше в таких людей закипає мозок від «насильницької українізації». Тут постає питання: що з цими людьми не так? Як на мене, то їх світоглядний примітивізм не дозволяє їм побороти бацилу рабству у своїх генах. Смішно, проте якось Віктор Федорович змолов, як виявилося, правильну сентенцію: не генофонд, а «геноцид нації». Ми самі себе вироджуємо, дозволяємо кому не лінь витирати об себе ноги, зневажати себе і свою минувшину.
	На моїй малій ба́тьківщині неодноразово вандали нищили стелу із зображеннями героїв Небесної сотні. Найприкріший випадок стався 1 січня 2015 року, коли невідомі написали на стіні чорною фарбою: «Безбожна чернь» або 24 квітня 2017 року чоловік закидав яйцями пам’ятну дошку Сашку Храпаченку, який загинув від кулі снайпера на вул. Інститутській у Києві в лютому 2014. Хотілося б вірити, що це якісь «диверсанти-ФСБшники» плюндрують наших героїв, але ні, як показало слідство, це все етнічні українці, які чомусь так ненавидять свою Вітчизну, але ніяк не зберуть свої речі й не поїдуть туди, де їм добре… Мав рацію Симон Петлюра, який казав: «Нам не страшні московські воші, нам страшні українські гниди».
	Ще десять років назад відомих рівнян, як Улас Самчук, Ніл Хасевич, Василь Червоній називали «бендерами і зрадниками», але кого вони зрадили? Україну? Ні! Вони боролися за її незалежність і самостійність, бачимо, як суспільство в ретроспективі переглядає ті чи ті позиції, але однаково знаків питання більше, ніж відповідей. Ми не знаємо своїх героїв – ось у чому біда! Запитати середньостатистичного рівнянина хто така Яна Зінкевич або Григорій Арутюнян, з якими я пов'язаний особисто. Мало хто дасть ствердну відповідь, а ці люди віддали хто життя, а хто своє молоде здоров’я за те, щоб ми жили в новій державі… І така сумна ситуація не лише на Рівненщині, а й по всій Україні загалом.
	Моє покоління байдуже до долі країни, адже та нічого їм «не дала». Влучно колись сказав американський президент Кенеді: «Не питайте, що ваша країна може зробити для вас – питайте, що ви можете зробити для своєї країни!» Проте вони воліють мити бурштин, їздити на заробітки до Росії та Польщі, не ходити на вибори, але кожен божий день нарікати на погане життя. Ось таке моє покоління!
	Цьогоріч 26 років, як Україна здобула незалежність, мені 24. Я не пам’ятаю той світ, що був колись, проте я чітко усвідомлюю факт, що моя Батьківщина по-справжньому ще не вільна, на ній висять пута популізму, олігархії, байдужості та безвідповідальності. Моя принципова боротьба розпочалася в листопаді 2013 року, коли я вперше свідомо висловив протест проти злочинного режиму, спробував сказати «Ні!» системі, що вбиває мою державу. Революційний чин кинув мене у вир війни, де я був волонтером й учасником добровольчого руху, згодом я так само добровільно вступив до лав Збройних Сил України, тепер черговий виток громадсько-політичної роботи…
	Я ніколи нікого не засуджую, адже кожна людина робить свій вибір самостійно, і колись мені не соромно буде сказати дітям, що їх батько разом із побратимами зберіг і зміцнив для них ту «субтильну незалежність», яку нащадкам доведеться ще довго й важко розбудовувати. Проте все має свою ціну, а справжня незалежність узагалі безцінна.

ID:  747620
Рубрика: Проза
дата надходження: 24.08.2017 11:31:15
© дата внесення змiн: 24.08.2017 11:42:30
автор: Олександр Подвишенний

Мені подобається 5 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: горлиця, Світла (Імашева Світлана)
Прочитаний усіма відвідувачами (655)
В тому числі авторами сайту (10) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Ol Udayko, 24.08.2017 - 19:05
12 Мені імпонує Ваша позиція, Олександре! Тільки не кажіть: "Я ніколи нікого не засуджую"... Засуджувати треба тих, хто руйнує святу землю України, її Незалежність! Адже Майдан продовжується... до повної перемоги господарів цієї Землі!

СЛАВА КОЗАЦЬКІЙ УКРАЇНІ! friends
 
Олександр Подвишенний відповів на коментар Ol Udayko, 24.08.2017 - 21:43
«Не судіть, та не судимі будете, бо яким судом судите, таким будете судимі; і якою мірою міряєте, такою і вам будуть міряти»

Євангеліє від Матвія (гол. 7, 1-2 ст.)
 
Интересно. Это Волынь. А что говорить за Донбасс, где люди не поддались насильственной украинизации, особенно свирепствовавшей в 20-30гг. прошлого века, сохранили родной язык и культуру, и уважение к своим героям? А в 2014 поднялись в борьбе за свободу и мужественно выдерживают все невзгоды военного времени.
 
горлиця відповів на коментар Строитель Вселенной, 24.08.2017 - 15:12
Вам Мабуть треба дякувати за підвищену ненависть до Московії А ви думали що допомагаєте Москві дурниці це все Україна Була і буде самостійна і незалежна включаючи і наш Донбас і Крим і Луганськ і схід і захід разом
 
Строитель Вселенной відповів на коментар горлиця, 24.08.2017 - 16:39
Да пусть будет самостійна. 5-6 областей ей для самостійности хватит? А фантомные страдания за Крым и Донбасс пора прекращать. Ну, не захотят люди, поднявшиеся за свободу, вновь под гнет идти. А кто за ними последует - время покажет. Но лучше определяться уже сейчас.
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Строитель Вселенной, 24.08.2017 - 17:59
Строитель Вселенной, ви усiх жителiв Криму i Донбасу до Захарченка, Плотницького i Аксьонова не прирiвнюйте. Так, е, звичайно, там i таки пройдисвiти, якi вiдмовляються вiд рiдноi краiни i пiдтримують Путiна, ну, таких i в iнших регiонах можна знайти. Але ж е серед уродженцiв Криму i Донбасу люди з патрiотичними поглядами, якi називають цi регiони невiд'емною частиною Украiни, тому що так воно i е. Наприклад - кiнорежисер Олег Сенцов з Криму, студент Олександр Кольченко з Криму, журналiст, редактор iнтернет-сайту "Остров" Сергiй Гармаш з Донецька, журналiстка газети "Свободный репортер" Марiя Варфоломеева з Луганська i багато iнших.
 
Ol Udayko відповів на коментар Дмитро Кiбич, 24.08.2017 - 19:00
Оце той випадок, коли сайт начебто "безсилий" проти подібних тролей! Боюсь, що - провокації, які влаштовують горе-строители, санкціоновані... 17
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ol Udayko, 25.08.2017 - 00:20
Так вони ж ще до рiзних хитрощiв вдаються, занадто мотронi цi провокатори. Як у тiй пiснi прямо:
По дорозi жук, жук
По дорозi чорний
Подивися, дiвчинонько
Який я моторний. 39
Його заблокують за вiдвертi украiнофобськi висловлювання, за заклики вiдривати вiд Украiни шматки, а вiн одразу пiд iншим псевдонiмом рееструеться. Сьогоднi вiн - Строитель Вселенной, а завтра вже буде - Виконроб Галактики. fright
А такi персонажi на багато iнформацiйних ресурсiв намагаються пролiзти - i на сайти, i на телеканали. То он не бачили, як на телеканалi News One cхожий персонаж - податкiвець Олександр Семченко, друг колишнього начальника Податковоi iнспекцii Олександра Клименка, який утiк до Росii. Так той Семченко виправдовуав засланих козачкiв вiд Путiна, виправдовував, поки ведучий Микола Вересень не витерпiв i облив його водою зi склянки. Та водою, то таким недостатньо, то вже треба собi палицю у помiчники брати, тодi у них розумiння швидше приходить.
 
Ol Udayko відповів на коментар Дмитро Кiбич, 25.08.2017 - 14:11
В державі повинні бути не крадії ж-ські, a13 а козаки-характрники... a9
 
Дмитро Кiбич відповів на коментар Ol Udayko, 25.08.2017 - 15:45
То ж, до речi, ви у наукових колах спiлкуетесь, може ви батька Миколи Вересня i особисто знали. Його ж батько Костянтин Ситник колись був директором Iнституту ботанiки iм. Холодного Академii наук Украiни.
 
Ol Udayko відповів на коментар Дмитро Кiбич, 25.08.2017 - 23:00
wink знаю, Дмитре! Ручкався з Костею Меркурійовичем... Та не був він лояльним до нашого інституту і керівництва... apple
 
16 16 16 12 12 12 Дякую тобі, сину, за мудрість, і твоїм батькам уклін, що виростили такого патріота. Слава Україні!Героям слава! 16 17 16 12 heart
Додаю в Обране, прочитаю своїм учням 16
 
Олександр Подвишенний відповів на коментар Світла (Імашева Світлана), 24.08.2017 - 21:47
Щиро дякую Вам за розуміння! Здоров'я Вам та Вашим школярикам apple
 
яся, 24.08.2017 - 12:42
Мабуть нелегка та наука Життя. Будемо ще вчитися
жити, любити, страждати, прощати..., вчитися
бути у своїй державі своїми.
Ми усі на Божий Суд прийдемо, свої справи з
собою візьмемо. А може ми себе судимо уже тут,
і зараз, і самі?
 
горлиця, 24.08.2017 - 12:33
Дорогий Олександре! Беру вашу статтю на згадку, як приклад для інших ,як молодих так і старших віком, які ще не розуміють України і її самобуття! Нарешті підростає молодь, УКРАЇНСЬКА МОЛОДЬ! Від щирого серця схиляю свою старечу голову перед вами, дорогий юначе! Слава Україні і слава таким як ВИ! 16 16 16 16 16 16
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: