Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Mary Anna: Пішки - ВІРШ

logo
Mary Anna: Пішки - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Пішки

 Ходити вулицями, шукати місця, в яких відчуєш щось нове: захоплення або спокій, зацікавлення побаченим, страх невідомого. Ходити самій, ніхто не відволікає, а ноги знають, куди йти. Якось влітку я пройшла від озера додому близько 9 кілометрів, начебто й небагато, але сонце пекло немилосердно, все в рюкзаку здавалося безглуздо лишнім, а босоніжки ставали меншими і меншими від розпалених втомлених ніг. Я продовжувала йти, знаючи, що в будь-який момент можу сісти на автобус, але ж не шукаю легких шляхів. Просто було цікаво безтурботно плентатися вулицею, якою так часто пролітаємо машиною, але завжди швидко, і погляд не встигає зупинитися на деталях. Один поворот, інший, світлофор, кава нашвидкуруч і бургер при дорозі, до озера від парковки три хвилинки пішки, подивилися і досить, а всередині - емоціі навіть не встигли зародитися, поспіхом все. Пішки - зовсім інше відчуття, від озера в голові кружляється, кінця-краю не видно, небо падає у воду, чи то вода піднімається до неба, чайки, як навіжені викрикують зрозумілі лише ім самим звуки. Навіть влітку прохолодно, тому без светра до озера ніяк, от і рюкзак стає все важчим. 
Люди лежать на траві, діти щось між собою перегукуються (я мовчки заздрю рівню іхньоі англійськоі), собаки чемно чекають, доки іхні господарі приберуть за своіми улюбленцями, в парку ж не можна, цивілізація. От і я плетусь півгодини береговою лінією, аби нарешті знайти білий кафель серед парку, згадується Украіна і дитинство,  в якому: "Постій на шухері, я попісяю за деревами". Інший світ, зрозумілий тільки нам. Чомусь саме тут, де доступні найвишуканіші кекси і гарячий шоколад, я згадую хліб, вмокнутий у воду,  а потім в цукор, і швиденько, бо мама на вулицю ще раз не пустить,  а з сьомого поверху не кине, хіба курточку чи яблуко. Це  ж треба, за тисячі миль біля безкінечноі води згадувати маленький дворик  у містечку, де я відкривала світ. 
Повернеш голову від озера в сторону міста і здається, що от-от на тебе впаде бетонний велетень і не один, а цілою колоною усіх відтінків сірого. Стає не по собі заходити межи його великі асфальтовані пальці, де безперестанку сигналять машини, бігають заклопотані люди і повітря, розподілене між всім цим потоком живого (?) стає все важчим і отруйнішим. Десь між цими дзеркальними будинками губляться маленькі азіатські квадратики, бо ресторанами 3 метри на 4 важко назвати подібні заклади. З них завжди пахне рисом і морепродуктами, а змучені очі китайців (хай простить мене неграмотну цей народ, бо може японців чи корейців), кажуть більше, аніж усміхнені білозубі американці на білбордах про рівень життя в краіні. Страхові контори, англійською, іспанською і всюди навіть польською яскравими вивісками заманюють вберегти своє завтра. Автозапчастини, мийки, перукарні, для собак і різноі породи людей, ломбарди, де швидка готівка без паспорта, кава і два пончики за ціною одного, кредит сьогодні без довідки про доходи, потрібна офіціантка, метрометрометро, музика з барів, бомжі, знову бомжі, меблеві салони, антиквар, коледж, бібліотека, здається кімната, розпродаж, знакизнакизнаки і знову безкінечний  рух. Піднімаєш голову від пронизуючого до кісток сигналу оскаженілого водія, який ледь не зрівняв сорок неуважних кілограмів з недавно залитим блискучим асфальтом. Я жива, жива, айм окей. Тільки  у відповідь чуєш убогий набір американського лексикону. Це все відволікає, відводить очі від важливого! Не читати, не бачити, відчувати. Звернути з вулиці і йти поза будинками, де рядочком вибудувані гаражі, синій смітник і чорний, екологія бачте,  а поряд розкидані пришмалені шини, старий диван  і запах трави, від якого починає здавлювати у горлі. Уявити, як піднімаєшся сходами у дім із коричненою мансардою і кріслом вишневого кольору. Як поряд живе сусід Френк, імені якого ти й не знаєш, досить того, що ви любязно киваєте при зустрічі, демонструючи, за що ваш дантист купив дім в передмісті. 
Люди бігають в обідній час, серйозно? Це ж як треба жити і чим заробляти на життя, аби бігати в обідній час?  Я не засуджую, я реально цікавлюсь.
Вивіски змінюються, не міняючи суті і відчуттів. Де-не-де ловиш поглядом зелень, аби позичити краплю повітря. Не жива, не ділиться. Двері і вікна ховають у маленьких світах великі життя кожного, непримітні для оточуючих і певно важливі для Всесвіту. Хаотичний пазл без кінця. Тиснеш, затулюєш шматочок, а якийсь бік ну ніяк не підходить, закушуєш губу, ну ж бо ще раз спробую, дратуєшся, відкидаєш половину складеного навколо і починаєш спочатку, кудись же підійде твій шматочок, для чогось він був створений у коробці цього пазлу. Хоча на кожній фабриці можливий брак.

ID:  715060
Рубрика: Проза
дата надходження: 29.01.2017 08:13:38
© дата внесення змiн: 29.01.2017 08:13:38
автор: Mary Anna

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (447)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

baidarama, 29.01.2017 - 12:35
"лишнім" – небажане; "продовжувала йти" – канцеляризм; "білі кахлі"; "безкінечної" – небажане; "нескінченний ( безустанний невпинний ) рух"; "піднімаєш голову" – ледаче. підносиш підводиш задираєш підкидаєш голову – чи просто "підкидаєшся, скидаєшся"; оповідання гарне
 
12 12 12 give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: