Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Михайло Донець: кара без злочину - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Михайло Донець: кара без злочину - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Михайло Донець: кара без злочину

Ще одна видатна постать українського музичного мистецтва ХХ століття – співак Михайло Донець. Людина і митець великого таланту, непересічна особистість, один з провідних солістів Київського театру опери та балету, Михайло Донець був серед тих, хто в надскладну добу нашої історії підніс українське мистецтво на новий щабель – та розділив долю багатьох, кому це коштувало життя.

Михайло Донець народився 23 січня (н.ст.) 1888 року в Києві, у багатодітній незаможній родині. Злидні, втрата батьків, необхідність змалечку працювати – ось чим плекало його дитинство. Саме за таких умов Михайло почав співати – спершу в церковному хорі, де його й помітив композитор і диригент Олексій Грінченко та вивів юного артиста на оперну сцену.

Природа зглянулася над молодим талантом та ніби відшкодувала йому прикрості хлоп’ячого віку: якщо в дитячому хорі він співав сріблястим дискантом, то внаслідок вікової мутації його голос не зник, а перетворився на баритональний бас – і надзвичайно красивого тембру. 1903 року Донця запросили до Київської опери, а наступного року – до Москви, і до Києва він повернувся лише напередодні Першої світової війни, 1913 року, вже увінчаний славою першокласного оперного співака.

Михайло Донець вирізнявся колосальною працездатністю. З початком війни його мобілізували до військового шпиталю; отже, вдень Донець рятував поранених, яких було надзвичайно багато, а ввечері біг до театру – співати. Без цього він просто не міг жити. По демобілізації Донець цілком присвятив себе музиці.

За своє творче життя Донець опанував понад 130 партій басового оперного репертуару, в тому числі й такі складні, за які, кажуть, і Шаляпін не волів братися. І він не просто брався за такі партії, а надзвичайно майстерно брався, до того ж його голос вирізнявся красивим тембром, широтою діапазону, рівним у всіх реґістрах. Не дивно, що саме Донець став першим заслуженим артистом УРСР (1924), а 1930 року отримав звання народного артиста.

На 20-30-і роки припав розквіт таланту Михайла Донця: він працює в Київській опері, гастролює усім Радянським Союзом, записує платівки з аріями та народними піснями, отримує від уряду звання, нагороди та щедрі подарунки (йому виділи кошти на спорудження дачі на Звіринці). Однак творчість митця співпала в часі зі змінами в ідеології: якщо у 20-і роки українська мова в опері вважалися цілком схвальним явищем, то з початком 30-х почалися репресії проти різного роду «ворогів». За Донцем почали стежити.

Тим не менш, 1936 року він був нагороджений орденом Трудового червоного прапора - в березні Донець з великим успіхом виступав у Москві на першій Декаді української культури, його відзначили орденом за партію Карася в опері Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» 
Напередодні ж Великої вітчизняної війни репресії проти будь-яких «елементів», що могли становити загрозу, посилися. 2 червня 41-го на партійних зборах Донцю висунули претензії, починаючи від політичних анекдотів і аж до дружби з Остапом Вишнею, якого ще 1934 року запроторили на 10 років до в’язниці. В ніч з 2 на 3 червня співака заарештували. Матеріали слідства збереглися; ось що інкримінувалося Донцю: «Антирадянські налаштована особа. Критикував заходи партії та уряду, розповсюджував антиукраїнські пасквілі й анекдоти, листувався із знайомими та родичами за кордоном» - зрозуміло, що такі речі могли потрапити до справи виключно з доносів; здається, цим доказова база звинувачення й вичерпалася. Власна позиція Донця також зафіксована в протоколах: «Никакой контрреволюционной работой я никогда не занимался и националистом никогда не был. Я любил и люблю украинскую народную песню и украинскую музыку и больше никаких националистических увлечений у меня нет». Останній документ слідства, де згадується ім’я артиста, датований 6 липня 1941 року; що було з ним далі, достеменно невідомо, але 10 вересня 1941 року за наказом міністра держбезпеки СРСР Меркулова усіх осіб, утримуваних в київських в’язницях, розстріляли. Вважається, що Михайло Донець загинув того дня. 1955 року його справу закрили «за відсутністю складу злочину», а наприкінці 80-х її матеріали стали публічними. Від 1992 року ім’я Михайла Донця носить колишня вулиця Затонського. На щастя, збереглися записи, і ми, попри всі звиви нашої історії, досі можемо чути голос Михайла Донця та шанувати його світлу пам’ять і щедрий внесок у розвиток мистецтва України
23.01.2017

ID:  714020
Рубрика: Проза
дата надходження: 23.01.2017 15:09:44
© дата внесення змiн: 23.01.2017 15:10:37
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Світлана Моренець
Прочитаний усіма відвідувачами (624)
В тому числі авторами сайту (4) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 25.01.2017 - 10:29
Ніякі нагороди, премії, звання нікого не рятували.
Часом, здається, їх спеціально давали, щоб потім людину знищити.
Натрапила сьогодні на матеріал про молодого німецького режисера, на якого доніс у часи нацизму його друг-сценарист, внаслідок чого цей режисер був заарештований і повішений в тюрмі. Після війни сценариста судили, конфіскували половину майна і засудили до 4-х років каторжних робіт (щоправда, випустили через два). У нас, здається, ніколи нікого за доноси не карали.
"Ой, не шуми, луже!" -- одна з найгарніших пісень.
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Вікторія Т., 25.01.2017 - 10:47
Свого часу був такий вигук "Слово і дєло!" - ним будь-хто міг виказати особу, що якось там несхвально ставилися до московського очільника. Поступово, як можна очікувати, вигук став аж занадто популярним: так будь-хто міг помститися незалежно від реального ставлення нещасного до монаршої особи, в той час як справжні заколотники гуляли безкарно. Отже, заборонили вигукувати оце та запровадили кару батогом, а також виривання ніздрів та інші такі штуки. І що? - знали, що батогом битимуть, та все одно волали: Слово і дєло! Тобто все це виховувалося в людях віддавна, але ніколи не лікувалося насправді (адже покарання не виховують, тільки глибше розбещують). П.С. Пісня дійсно - надзвичайна. Дякую.
 
Яка ж багатюща талантами наша земля! 12 12 12
Спасибі, Максиме! 17
 
Максим Тарасівський відповів на коментар Світлана Моренець, 24.01.2017 - 09:33
Правда. Дякую, Світлано
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: