Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Фіалкова: Фіалка - ВІРШ

logo
Фіалкова: Фіалка - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Фіалка

Я запашна й прохолодна, безжурна фіалка. Я прокидаюсь рано навесні, струшую з себе залишки снігу та сну. Щороку сонячні стріли будять мене своїм вогнем. Крізь віти дерев та безліч атмосферних шарів вони проникають у мене, щоб через тоненькі судини подати перший сигнал серцю. Так, наперекір ботаніці, воно у мене є, хай навіть не бачить його найточніший мікроскоп.

   А далі перший подих. Солодкий, бо вільний, глибокий, бо довгожданий. Вдихнувши вуглекислий газ, я подарую людям кисень, подарую їм життя. Відчувши прилив сил, я стану суцільним органом чуття. Я смакуватиму приємною вологою, легкий вітерець огортатиме мене ледь помітною прохолодою. Я слухатиму шурхіт лісу, його ранкову величну симфонію. Я танцюватиму під неї, повільно погойдуючи тендітним стеблом. Але це не той танець, який я б хотіла виконувати. Гаряча й натхненна, я б кружляла по усіх просторах, тримаючи граційно свою голівку, я б стала лісовою балериною. На осяяній сонцем сцені з найприроднішими у світі декораціями. Вражені й вдячні, мені б аплодували дерева; пробуджені мелодією, вилізали б зі своїх схованок звірятка і завмирали б, боячись пропустити хоча б один мій рух. У всьому  світі не знайшлося б вдячніших глядачів. Але тоді я змушена була б зректися коріння, а це означає повільну запаморочливу смерть…на сцені…танцюючи…

   Я вдихаю запахи.  Заспокійливий аромат залежаного торішнього листя, по-материнському рідний аромат вологого грунту. Для мене запах – це ідентифікатор. Маючи власний, унікальний, я щоденно зваблююсь тисячами інших, вони манять мене своєю новизною, інколи відвертістю. Хто не має запаху, не має обличчя, хто його втратив, втратив себе.
Маючи безмежний потенціал до радості й втіхи, я, фіалка, чомусь є втіленням смутку. Крихітна й тендітна мешканка лісу, я відчуваю на собі його великий  біль. Гострим ножем мене ріже несправедливість, тонкою голкою проколює безпорадність. Моїм свіжим цвітом греки прибирали смертне ложе передчасно померлих дівчат, ніби підкреслюючи: краса не вічна, а невинна краса – й поготів. І я йшла за ними у небуття, щоб пробудитись знову, даруючи людям надію. Без гасел, без пафосу, але щиро та віддано. 

   Я – перевтілена сльоза вдячності  Адама за радісну вістку про прощення Господнє . Я забула своїх кривдників, я посміхаюсь їм, а вони стоять розгублені і шукають відповідь. Я б пояснила їм, що пробачити – значить стати багатшим, але з ними я мовчазна. Я можу говорити тільки з вітром, гомоніти з швидким потічком, перешіптуватись з травами. Й мені не потрібно слів, щоб відчувати себе потрібною, бо тут, у відповідності з кожною деталлю, я славлю природу, я є її гармонійним продовженням.

   Я захоплюю своєю чарівністю. Щойно народжені метелики, ще не пізнавши смак життя, злітаються на мій запах, кружляють і замислюються, та зрештою відлітають. Вони розуміють, що перетнути мої кордони неможливо, бо якась чудодійна сила циркулює в моєму тілі, робить мене інакшою, владною. Наївна, закохана дівчина в нестримному бажанні причарувати бризне на повіки хлопця соком фіалки…Чи полюбить він її враз – невідомо, та запам’ятає таки напевно. Як і ті метелики, що відвідавши сотні пишних бутонів, не забудуть запашну прохолоду моєї душі. Просто тому що вона залишилась непізнана…

   Але завжди знайдуться руки, які не знають жалю, не знають краси. Своїми цупкими пальцями, а то і гострим ножем, вони позбавлять мене коріння, а разом з ним лагідного вмивання росою, можливості бути собою…Вони змішають мене з десятками інших, зв’яжуть у пучок, де прикрашена кольоровою стрічкою, я назавжди втрачу себе. Моє призначення зведеться до того, щоб кілька днів помилувати чиєсь око. Лише б знати, що це недарма. Я буду безмежно щаслива, помітивши непомітну сльозу смутку, що спаде з материних повік, чи нестримну радість дівчини, яка, можливо, чекала на квіти вік… Хтось доповнить мене своєю вдячністю, ніжним трепетом першого кохання, невимушеністю глибокого зітхання.

   В останні хвилини свого життя я не буду думати про втрачене, адже здобуду його ще не раз. Моя зів’яла душа неодмінно знайде притулок, щоб через рік пробудитись від світла згори і пробудити світ навкруги. Такий вже мій фатум – жити від весни до весни, любити без відчуття міри и вини, дарувати й не приймати дари.

ID:  132260
Рубрика: Проза
дата надходження: 01.06.2009 22:34:16
© дата внесення змiн: 01.06.2009 22:34:16
автор: Фіалкова

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (2231)
В тому числі авторами сайту (15) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

fialka@, 21.06.2010 - 22:26
16 flo01 flo01 flo01 heart
 
Оценка поэта: 5
Дуже душевний, зворушливий і повчальний образ!
 

ДО ВУС синоніми
Знайти несловникові синоніми до слова:  візаві
Enol: -
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
x
Нові твори
Обрати твори за період: