Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Під стук коліс (проза 2 ч. ) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Під стук коліс  (проза 2 ч. ) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Під стук коліс (проза 2 ч. )

Аж ось і  місто Дніпро…. від вокзалу мчало таксі. Надія  роздивлялася місто. Ельвіра час від часу  відволікала її,
-Ну, як тобі наші новобудови? О, це тут  іще не все видно. Якось матимеш час, краще роздивишся наше місто, я його обожнюю. Була можливість виїхати до родичів у Ізраїль, але рідний край миліший.
   Вони піднялися на третій поверх. Тихо відчиняючи двері своєї квартири, жінка сказала,
-Ну нарешті ми вдома! Ти проходь, не соромся.
І відразу до Макса,
-Наші валізи залиш у прихожій, а її валізу занеси в дитячу кімнату.
   Дівчина  боязко переступила поріг квартири… була шокована.  Їй   не доводилося такого бачити. Просторі  чотири кімнати, окремо ванна кімната, туалет. Красиві коштовні люстри. Меблі в чудовому стані й зі смаком підібрані шпалери та фіранки на великих вікнах.
Ельвіра усміхаючись,
-Ну от, як бачиш дякувати Богу, ось так  ми живемо. 
    Час відпочинку залишився за плечима, попереду буденні дні.
 Два дні поспіль Ельвіра з Надією були в перукарні.  Двох майстринь Ельвіра  відпустила додому. Спостерігала за роботою дівчини. Ввечері разом поверталися додому, задоволено сказала,
-А ти нічого…  можна сказати молодець! Бачу любиш свою роботу, до клієнтів привітно відносишся. Швидкість рук, умілість зробити те, що бажає клієнт, це багато значить у нашій  роботі. Дівчата по черзі підуть у відпустку. В залі працюватимуть двоє, думаю покищо достатньо, взимку завжди менше клієнтів. Працюватимете по дванадцять годин. Ну звичайно один вихідний, тільки ж не субота й не неділя, в такі дні клієнтів більше.
І вже веселіше,, з усмішкою на обличчі,
- А нам же треба побільше грошей заробити, хіба не так? Так, доречі, я уже спілкувалася з друзями, думаю тобі  квартиру  скоро знайдемо. Тут основне  не треба поспішати. Тобі ж потрібно, щоб недалеко від роботи та й щоб ціна не кусалася.
   Цього вечора, Надія  після вечері  з валізи дістала  фото, поставила  на комод. Раптово в кімнату постукали, в дверях з’явився Макс,
-І чим займаєшся? Може підемо прогуляємося? Чи ти дуже зморена?
Повів очима по кімнаті й  присів на стілець,
 -Щось матуся занадто взялася за вас. Вистояти щодня  по дванадцять годин важко. Треба підказати, може б краще працювали в дві зміни, одна зранку, друга з обіду, а потім навпаки.
Простягнув руку до фотографії, 
-Я подивлюся, ти не проти?
- Яка ти смішненька! І скільки тобі тут років?
- Чотири.
Бачу колір волосся, як у батька.
Він помер?
-Та ні, зник і все. Мене виховувала мама з  відчимом.Тепер маю двох братів – близнюків.
-Так ось чому ти в мандрах, в пошуках самостійного життя. Тут ми з тобою чимось схожі. Мій батько  іще змолоду  з друзями поїхав у Ізраїль до далеких родичів. Там знайшов гарну роботу, він фізик. Часто прилітав, як не мав можливості, висилав гроші. І ми з мамою кілька раз до нього їздили, влітку там  відпочивали. Таке в них було кохання, літали один до одного. Звав до себе, але мама навіть після подій на Майдані категорично відмовилася. Через рік автомобільна аварія, от і все. У спадок залишив квартиру, правда дві кімнати. Зараз квартиру здаємо по найму. Мама нікуди  їхати не хоче,  каже хай на всякий випадок, далі видно буде, як житт складеться.
-Знаєш, ти кажеш батько в Ізраїлі, мені цікаво, як тобі дозволили піти на Майдан?
-А чому не піти? По материнській лінія я українець, батько й дід поляки, ніби прабабка була єврейка та  і це не точно. Та хіба тут національність грає ролі?
На якісь секунди запала тиша, продовжив,
- Ну то що, може перед сном прогуляємося по алеях?
-Гаразд, ти йди,  я зараз переодягнуся й вийду.
Надія одягнена в  чорні брюки, курточку й в біленьку пухову шапочку, усміхнена, вийшла з квартири. Тільки Макс зачинив двері, як позаду них привернув увагу скрип. У дверях  навпроти з’явилася  тендітна дівчина невисокого зросту, з писком кинулася  на шию Макса,
-Максе! Максе, яка я рада тебе бачити! Я так скучила! Так скучила! Ти просто не уявляєш. Що ж ти ні разу не подзвонив і не написав?  Ви так надовго пропали, я уже й хвилювалася, думала не приїдете.
Шпилька, що тримала в купі  її довге волосся відлетіла в сторону, воно розсипалося по плечах.
  Надія відразу помітила волосся світло - русявого кольору. Думка, як перлинка  - Бач, що його приваблює, щоб волосся довге й нефарбоване.
   Дівчина ніби не помічала Надії, збуджена, обома руками одночасто намагалася погладити його обличчя.  Часто кліпала очима, в них раз  - у – раз з’являвся блиск.
Макс розсміявся та вмить забрав її руки,
-Та залиш ці ніжності.Ти, як дитина.
Її очі округлилися, трохи незадоволено,
- Я просто   хотіла тебе в щоку  поцілувати. Що тут такого, я ж скучила. Іще й ляпнув, - Як дитина! Ти забув,  у  суботу мій  день народження! Ні Максику, я не дитина, а квіточка, якій виповниться двадцять років. І думаю така, що при бажанні  можу  когось і  причарувати. 
-О!  Ну звичайно, двадцять років це багато! Щодо  іншого сказаного я не сумніваюся, -  у відповідь підбадьорив її.
Повернув голову до Надії, усміхнувсь й підморгнув їй. Зразу ж продовжив до дівчини, 
-То ти  Маргаритко  запрошуєш нас відсвяткувати твій день народження? Я правильно зрозумів?
Тільки тепер дівчина повернулася до Надії, яка спостерігала за ними. Зміряла її з ніг до голови,
-А це хто? Може родичку з Ізраїля привіз?
-Так, це покищо гостя, але може тут і залишитися.
Враз обличчя дівчини стало сумнішим, погас блиск очей. Здвигнувши плечима, подивилася на обох, стиснувши уста, виконала реверанс,
-В такому разі  я офіційно запрошую обох. Буду  чекати в суботу на сімнадцяту годину. Максе, попрошу обов’язково передай запрошення Ельвірі  Борисівні. Вона ж приїхала?
Він не дав їй  договорити,
- Рито,то ти ж познайомся, це Надія!
-Я  гостям буду рада. Мене звати Маргарита.
Макс, непоспішаючи взяв  під руку Надію,
- Я думаю ти зрозуміла, це наша сусідка, з якою ми  дружимо уже чотири  роки. Я для неї ніби охоронець, принаймні так мама вважає.
Маргарита почервоніла,
-Ну то я на вас чекатиму.
Різко розвернулася, лиш  кілька кроків, вже за собою різко зачинила двері квартири.
  Вони  мовчки спустилися по східцях. Надія не захотіла першою розпочинати розмову, чи задавати запитання. Вирішила, як захоче щось розповісти, тоді й послухаю.
   Свіже повітря зняло втому… вона запропонувала,
-Давай зайдемо в кав’ярню, я б чаю  випила, чи кави. Може й ти хочеш?
 -Чому ні? 
   В кав’ярні провели цілу годину. Макс розповів, що п’ять років назад, у Рити,  після онкологічної хвороби, померла мати. Вони  з батьком залишилися вдвох. Сусідами стали чотири роки назад. Її батько так і не одружився. Часто спілкується з  його мамою, вечорами грають у шахи. Розповідав, як  разом відпочивали біля річки. Завершуючи, прямим поглядом подивився в її очі,
- А я по- сусідські підтримую дівчину. Важко їй без матері, тому й тулиться до нас. Вона  весела, компанійська, має багато знайомих, друзів. Така, що за словом у кишеню не полізе.
Після почутого,  запитала його,
-А вона  не закохана в тебе?
 -Та ні, не думаю! Та й поводу я їй не давав. Колись допомагав зробити уроки, після вечірок забирав зі школи. Зараз в медінституті навчається, на другому курсі, думаю там є в кого закохатися.
     Суботній вечір…. Ельвіра  стояла навпроти дзеркала, обома руками поправляла волани на білій блузці, 
-Ану Надю…  подивися, я гарно нанесла макіяж.  Як ці морщини приховати?
-Та все нормально, не хвилюйтеся.
  Дівчина одягла сукню  блакитного кольору, вона їй дуже пасувала до кольору очей. Невеликий виріз сукні приховав пишні груди, а прямий крій підкреслював стрункість, придав витонченості. Щоб виглядати більш елегантно, волосся зібрала в пучок і закріпила красивою шпилькою з синіми шифоновими метеликами. 
Макс, одягнений в чорний костюм і білу сорочку, з букетом білих троянд, уже стояв біля дверей, голосно до них, 
-Ну пішли!  Скільки можна вертітися біля дзеркал! Уже  пів на шосту. Мабуть всі гості за столом, а ми ніби далеко живемо.
   Вони заходили в квартиру Рити разом з парою молодих людей. Дівчина  гостинно зустрічала, приймала вітання й подарунки.
   За  святковим столом гучно… друзі Маргарити  раз - у - раз підіймали келихи з вином, проголошували тости. Батько дівчини, представився Миколою Миколаєвичем, гостинно запрошував відвідати страви. Поряд з ним сиділа Ельвіра, часом нахилялася до нього, щось шепотіла. У відповідь в знак згоди, він кивав лисою головою. 
  Минуло зо дві години... молодь веселилася, танцювала під модні ритми та улюблені хіти. Ельвіра з  батьком Рити сиділи в іншій кімнаті, про щось розмовляли. Макс постукав у двері, разом з Надією зайшли до них,
-Миколо Миколаєвичу там так гучно, всі скачуть, штовхаються, думаю де нам трохи відпочити? Ви не проти, якщо  ми тут кілька хвилин посидимо.
-Та звичайно, я не буду вам заважати, відпочивайте.
Ельвіра  піднялася з крісла,
-Ми підемо на кухню, думаю пора солодощі подавати.
 Макс присів  у крісло, Надія  стояла біля серванта, роздивлялася кімнату.  На столі стояла купа  зошитів, підручник з біології. На стіні  невеличка картина »Садок вишневий коло хати», старенький годинник з картиною берега річки. 
Максу, лише на  хвилин п’ять вистачило терпіння, встав з кріла, підійшовши до неї, обійняв.
-Ти як? Може підемо додому? Мені від цієї музики, аж у голові бамкає.
 -Зараз скуштуємо торта тоді й підемо. Я теж хочу відпочити, завтра неділя, буде багато роботи.
Рапторо Макс губами  торкнувся її пишненьких губ, вона відхилилася до серванта. Враз  очі округлилися, зблідла.
-Тобі що погано? - випалив  він.
Рукою торкнулася  свого чола,
-Дай я присяду.
-Я принесу тобі води.
-Не треба, це щось так від побаченого, зараз минеться.
Він не міг зрозуміти в чому справа. Стояв перед нею на колінах, тримав за дві руки.
-А може…та ні ти ж майже не пила. Наче й страви усі свіжі.
Трохи отямившись Надія нахилилася до нього,
-Макс, там за склом моє фото,  де я з батьком.
- Не зрозумів…  ти напевно помилилася.
Діставши з серванта фото, здивовано подивися. Так, то було таке саме фото, як у неї й на зворотній стороні написаний рік.
- Треба зрівняти. Я зараз піду й  принесу твоє фото, ти не проти?
-Звичайно ні, воно  на комоді стоїть, а може це воно?
За пару хвилин,, він уже стояв з  фоткою в одній  руці, в другій тримав келих з водою.
Надія не плакала, в недоюмінні, як бути далі, схилилася на його плече. 
-Може підемо додому? Думаю зараз не на часі щось з`ясовувати.
-Звичайно і я до розмови  не готова.Та й не варто дівчині  в день народження псувати настрій.
   Прийшовши додому, вони вирішили все розповісти Ельвірі. Можливо вона щось дізнається про життя Миколи Миколайовича.
Надія довго не могла заснути, врешті- решт сон подолав її.
    В квартирі тиша. .. Максу не спалося, це ж треба такого?!  - Невже справді він її батько?- Емоції переповнювали його. Раптовий дзвінок у двері, думка- оса - І кого це принесло в таку пору, уже  ж  всі сплять.
   Одягнена в легенький халат, перед ним стояла Маргарита,
- О, я вчасно,ти іще не в піжамі. Може ми підемо до тебе в спальню, чи до мене?
-Ти що перебрала?
-Та ні, не думай, що як випила зайвого, то втратила контроль над собою. Ти оце привіз якусь, не знаю хто вона тобі, але бачу дивишся на неї, мов кіт на сметану. Вона що й досі  тебе до себе в ліжко не вклала?  Чи може ти її, як і мене боїшся. Я дурепа по вуха втюрилася в тебе! А ти, а ти, – розплакалася, руками  штовхала його в груди.
-Заспокойся! Рито,заспокойся! І будь ласка тихіше, весь під’їзд розбудиш. Батько тебе не бачив, що вже  спить?
-Так, хропе в своїй кімнаті. А я одна….
-Пішли до тебе, вип’ємо чаю, поговоримо.
Вона задоволено повела очима, всміхнулася,
-Пішли… пішли, я тільки за!
Розмова була важкою…  за дві години йому ледве вдалося її заспокоїти. Зміг  довести, що між ними нічого немає  і бути не може. Що відноситься до неї, як брат, який при потребі завжди допоможе.
   Минуло три дні… Ельвіра  зайшла в кімнату Надії,
-Я маю гарні новини. Вітаю! Це твій батько. Що я хотіла -  все  дізналася, в нього другий шлюб. Він тут  служив в армії, в медпункті познайомився з медсестрою Мариною.В той час вона  з лікарем – терапевтом  часто приїздила, допомагала  в оформленні паперів про обстеження військових.
 Відслуживши, поїхав додому. Та через п’ять років приїхав. Настільки я зрозуміла,  на вокзалі в нього вкрали всі документи. Тож  приїхав до Марини, як кажуть голий і босий. Додому таким  повернутися не наважився, а чому не пояснив, змовчав. Ось бачиш, як воно в житті буває. Ночами розвантажував вагони, вдень навчався в педінституті. Зараз в школі викладає біологію. От, я все, як на духу роповіла, про тебе поки що змовчала. Це ми вчора грали в шахи, я поступово  все і вивідала.Тепер оце  думаю,  може тобі і не варто шукати квартиру?
-Ні - ні, обов’язково. Я хочу жити окремо,  не хочу їм заважати. Допоки не куплю квартиру не хочу, щоб він знав, що я його донька. Та й Маргарита подумає, що я буду претиндувати на якусь частку. Ні, думаю нехай це пізніше станеться.
   Аж ось і мороз завітав, під місячним сяйвом  по шибках  розмалював картини. Все зима запорошила, запушила поля, сквери, замела стежки, алеї,  місту  придала  свіжості.
    Напередодні Нового року, Надія перебралася жити до старенької одинокої жінки. Вона мала дві кімнати по дванадцять квадратних метрів. Одну з них жінка виділила їй. Платня невелика, з урахуванням, що вона має  прибирати в квартирі, доставляти ліки, продукти.
 Макс часто приходив у гості, наполягав на одруженні. Але вона не поспішала, хоч і відчувала, що кохає та все ще не покидала мрії -Спочатку придбаю квартиру, як буду від усіх незалежна тоді й одружимося. Розмов про батька не торкалися, він відчував, як їй боліло.Тому й чекав, коли вона сама вирішить з ним поспілкуватися.
    Ельвіра  ж мала свій план… якось ввечері вона  навідалася до Миколи Миколайовича. За грою в шахи запитала,
-Як тобі наша  Надія? Вона  тобі  нікого не нагадує? 
-О! А чого це ти раптом мене  про неї запитуєш?
-Ну принаймні бачив, яке в неї волосся? Що в неї і в Рити колір однаковий. Та чи мало  жінок з подібним волоссям?! Ну…  дівчина симпатична. Слухай, а до чого це ти хилиш? Кажи прямо, якщо щось  маєш сказати. 
- Слухай земля кругла… з тебе гарний могорич. Ми зустріли твою доньку в Москві, вона там  три роки на заробітках була. Думаю скажу тобі, мабуть не від хорошого життя.
-Моя донька  в Москві?! Та це якась  маячня, хіба мати могла  б її  відпустити? Невже заміж вийшла?!
  Він  зразу дуже рознервувався.Та коли Ельвіра показала фото (яке потай взяла в Надії), заспокоївся, зажурився.
  Не одну чашку заспокійливого чаю випили за розмовою. Ельвіра, що  про неї знала -  все  розповіла. Вони вдвох дійшли згоди, це триматимуть  у таємниці. А при нагоді, в якийсь один день, повідомить усім.
   Одного вечора Надія повернулася з роботи… в квартирі застала чоловіка, років сорока. Він представився Вадимом, родичем  хазяйки квартири. 
   За чаєм старенька повідомила, що поїде жити до  племінниці та вже
 почала займатись оформлянням опікунства.Через адвоката за  три  - чотири дні документи будуть готові.
Жінка  хвилювалася,
-Надійко я не знаю, як тобі сказати та я квартиру виставлю на продаж. Вибач, що так все вийшло. Я думала з весни почнуть збирати документи, а вони  бач, як швидко справилися.
-Не хвилюйтеся! Може ми з вами  в ціні зійдемося. Я давно відкладаю гроші на квартиру та не знаю скільки ви за неї захочете.
-О, як  добре все складається.
Звернулася до Вадима,
-Я їй продам квартиру. Цій дівчині можна довіряти, щира, добра людина. Ти там дізнайся що і як?
-Та я  уже  про все дізнався. За цим не журіться.
Того ж вечора сторгувалися, за три дні Надія мала придбати квартиру.
 Наступного  дня Ельвіра помітила Надію в піднесеному  настрої,
Ану відкрийся мені,  ви що заяву в  РАЦС подали.
-Та ні!
Але ж ти така весела, літаєш, як пташка, до всіх усміхнена.
-Є гарні новини, хай це буде сюрпризом.
     З екрану телевізора лунало новорічне вітання.  Ельвіра з Маргаритою та з  її однокурсником Віктором  закінчували сервірувати святковий стіл. Надія куховарила на кухні, Макс допомагав їй, на стіл носив тарілки з деякими стравами.
Ельвіра привернула увагу,
-Так, все покинули і  всі за стіл!
І вже, лукаво позирнувши, тихіше,
-Миколо Миколаєвичу, я вам довіряю відкоркувати шампанське!  І будь ласка швидше - швидше! Ось уже зараз буде рівно дванадцять!
     І, як годиться в Новий рік - бризки шампанського, вітання, поцілунки, сміх, веселі розмови,тости.Тільки й розмов Новий рік- нове життя.За кілька хвилин Ельвіра взяла слово,
-Друзі в цю чарівну новорічну ніч, я хочу повідомити новину. Мій син Макс уже давненько освідчився  у коханні і зробив пропозицію  моїй помічниці Надії. Сьогодні, напередодні Нового року, вона погодилася стати дружиною. Я хочу щоб усі знали і привітали цю чудову пару.Тож наповнимо келихи  виноми і вип’ємо за них!  Удачі вам діти!
-А коли ж весілля? - запитала розчервоніла Маргарита.
-Думаю в далекий ящик не відкладемо. Земля освятиться свяченою водою, от тоді й відгуляємо весілля.
Після спустошеного келиха вина, Микола Миколайович, щось тихо сказав Ельвірі. Вона  кивнула рукою, ледь чутно до нього,
-Сміливіше!Не хвилюйся!
За мить він уже стояв з повним  келихом вина, заговорив видимо  хвилюючись,
-Увага ! У мене теж є новина. Для когось це буде сюрпризом. Але таке воно життя…  я відкрию таємницю. В молоді роки свого життя я мав шлюб з іншою жінкою, вона народила мені доньку Надійку. Але так сталося, напевно проти долі не підеш, я покинув їх.
Його голос затремтів,
-І ось тепер через стільки років, завдяки вам ми зустрілися. Пробач мене, Надійко. Прошу, пробач мене донечко! Я всіх запрошую випити за тебе, будь здорова і щаслива!
Його очі наповнилися слізьми. Ельвіра помітила, потягнула за руку,
-Ну-ну! Присядь, а казав будеш триматися…
Надія, звичайно шокована почутим, прихилилася до Ельвіри,
-Це ваша робота?
- Думаю так краще. Мені  не важко це було зробити. Ти б рознервувалася, плакала. Навіщо в новорічну ніч ронити сльози. Бачиш усе добре.
 На мить запала тиша. Маргарита  з подивом зиркала - то на батька, то на Надію. Враз зухвало подивилася на неї. Хотіла встати, але  Віктор їй завадив, шепотів на вухо,
-Тихо- тихо! Вітаю, в тебе є сестра! А я іще й трохи дивувався,  обидві круглолиці й однакового кольору пряме довге волосся.
Дівчина в її бік блиснула очима, звела брови, тихо до нього,
-Я  їй зараз щось скажу!
Він взяв її  руку і переплів свої пальці з її. Його очі  дивився на неї ніжно і закохано,
-Змирися! Прийми її! Це ж просто чудово коли є родина. Посміхнися,  скоро на весіллі погуляємо.
Кілька хвилин затишшя.. в руках  Надії пляшка вина,
- Ну що, тепер моя черга!
Ледь червоніючи,  наповнила келихи,
-Не хвилюйся тату.  Мені не вісімнадцять років, я вже трохи  пізнала життя. Нам Бог дає багато »посильних» випробувань. В житті не завжди виходить так, як плануємо. Основне вірити  в себе. Думаю ми будемо спілкуватися. Гадаю і з Маргаритою порозуміємося.У мене теж для вас усіх є новина. Пару днів назад, я  придбала двокімнатну  квартиру.  Я давно про це мріяла….. 
Ельвіра перебила її,
-Я вибачаюся! Та чого ж ти мовчала?
В розмову втрутився Макс,
-Досить балачок! Запрошую підтримати Надію.  За тебе кохана! Хай і надалі  твої мрії збуваються !
      Тихий, пухнастий сніг супроводжував їх до самого  будинку.Надія ключем відкрила замок квартири,
-Ну ось, прошу, заходь.
 Його очі  зацікавлено зиркали довкола.
-А меблі теж тобі дісталися?
-Я б не хотіла та кому вони потрібні. Якщо продам, хазяйці перешлю гроші. Як ні, то казала  хай так залишаються.
Роздягаючись,  сказала весело,
-А мені вчора привезли нове ліжко.
Дивлячись на неї, швидко знімав одяг,
-Давай  чобітки зніму.
-Та ні, не чіпай, я сама!
-Ти все будеш робити сама? Бач, Новий рік,  квартира, нове ліжко. А мені  на ньому місце  знайдеться?!
-Я у ванну….
-А мені можна?
Її очі округлилися, - Ні- ні, будь ласка…

                                                                      Далі буде
                                                      

ID:  997448
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 31.10.2023 10:21:39
© дата внесення змiн: 03.11.2023 18:14:37
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 19 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Lana P., Ганна Верес, Світлая (Світлана Пирогова), Valentyna_S, Катерина Собова, Маг Грінчук, liza Bird
Прочитаний усіма відвідувачами (258)
В тому числі авторами сайту (26) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Пісаренчиха, 10.11.2023 - 13:49
А тут Надія мені сподобалася: квартира, куплена до шлюбу - її особиста власність.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже дякую! Основне бути незалежною- багатьох жінок мрія.Нехай щастить! give_rose
 
ВАЛЕНТИНАV, 08.11.2023 - 15:05
Дякую, сподобалось. Такий цікавий твір, швидко змінюються події, читала із захопленням. 12 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Мені дуже приємно. Щиро дякую пані Валю! give_rose
 
Маг Грінчук, 04.11.2023 - 14:43
Дякую за гарну прозу. 16 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Parallax, 03.11.2023 - 21:24
Гостросюжетна, чуттєва й емоційно насичена проза. Дякую!
12 21 give_rose friends hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам дякую, шановний! give_rose
 
Артур Сіренко, 02.11.2023 - 13:31
Цікавий текст. Зачепило. give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Ганна Верес, 01.11.2023 - 23:00
Ніночко, пречудово! З нетерпінням чекатиму продовження. 12 12 12 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Приємно,що не забуваєте. Щиро дякую! give_rose
 
Валерій Лазор, 01.11.2023 - 19:46
Важко було відірватись, мало не проїхав свою зупинку. Дякую, пані Ніно. Чекаю продовження 16 16 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам дякую! Рада,що зацікавила проза.Заходьте,читайте,завжди Вам рада. give_rose
 
Віктор Варварич відповів на коментар Валерій Лазор, 01.11.2023 - 22:01
12 12 12 smile
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Віктор Варварич, 01.11.2023 - 18:22
12 Як гарно і майстерно! 16 give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна пане Вікторе! give_rose
 
Микола Холодов, 01.11.2023 - 18:10
12 12 12 give_rose Дуже приємно, що буде продовження! hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,шановний пане Миколо!Значить мої герої твору на вірному шляху. give_rose
 
Н-А-Д-І-Я, 01.11.2023 - 11:04
12 12 16 16 16 Чудове продовження!Хочеться, щоб у ваших ЛГ склалося все добре.Та життя непередбачене, а в творі все залежить від автора. Ви добра і талановита жінка, то й кінець твору вашого,буде мати щасливий кінець. Я чомусь так і впевнена. Удачі. Чекаю продовження. biggrin give_rose hi sp 21 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиросердечно дякую п. Надійко!В житті смуги чорні й білі,цього ніхто не може уникнути. Та все ж не втрачаймо віри в доброту.Удачі Вам і натхнення! give_rose
 
Галина Лябук, 01.11.2023 - 10:44
Одним подихом прочитала другу частину твору. Дякую, Ніночко. Все-таки, яке ж воно життя, скільки сюрпризів чекало на кожного з героїв! Цікаво, яка ж буде розв'язка? Жду з нетерпінням. Дай, Боже, Вам силоньки, Ніночко, - це ж величезна і виснажлива праця. hi 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! Пишу,ці миті для мене частка щастя.Я рада,що читаєте мої твори.Миру і добра вашому дому! give_rose
 
Lana P., 31.10.2023 - 19:19
дякую give_rose 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада,що завітали.Щиро дякую! give_rose
 
Grace, 31.10.2023 - 19:00
Дякую, п. Ніно, за душевну прозу. Розповідь захоплює і читач ніби поряд з героями, баче їх, чує, співчуває. Всього Вам самого доброго. 16 give_rose 21
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,шановна Грейсі!Рада,що завітали.Удачі Вам і натхнення! give_rose
 
Гарно.Сподобалось. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! Приємно,що читаєте мої твори. Нехай щастить! give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: