Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Під стук коліс ( проза 1 ч) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Під стук коліс  ( проза 1 ч) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Під стук коліс ( проза 1 ч)

        За вікном осінь…   потяг мчав лісосмугою.
    Надія уже кілька хвилин, як вийшла із купе, стояла біля привідчининого вікна. Віяло прохолодою, вона дивилася у вікно. В небі безхмарно…. сонце котилося до заходу.  Та дерева так миготіли,  що губився контраст пейзажу, лише на якісь миті помічала сонячне проміння, що тут же зникало. Часто  кліпала очима,  все ж  намагалася  розгледіти барвистість дерев.
  Через кілька хвилин по спині відчула холод.  Злегка здригнулася  і впоспіх зачинила вікно. На голову накинула капішон сіренької курточки, стала зручніше,  боком обперлася  об стінку.
     Вагон погойдувало… поринула в думки  - Ось мамо, ти й дочекаєшся мене, мій приїзд  стане сюрпризом. Ой давно ж ми з тобою не бачилися. А й справді так швидко пролетів час. 
***
     Надія  з дитинства мріяла стати перукарем. Уже після п’ятого класу мамі  укорочувала, підрівнювала  волосся. Згодом  робила  їй стрижку і вже все частіше підстригала відчима.
   Після школи, в містечку закінчила курси перукаря. В селі майже рік займалася перукарською справою. В неї це добре виходило, люди були задоволені. 
-Але ж це не заробітки -  вкотре задумувалася, треба  кудись їхати.
    І  ось, у таку  ж саму пору року, під стук коліс, їхала за покликом душі. 
 Чи довго думала? Мабуть ні!  Незважаючи, що на Сході вже третій рік йшла війна, молодь із села тікала. Хтось у великі міста й  навіть до Польщі, Німеччини. А хтось, як і вона,  мріяв заробити грошенят в росії. По селі  часто розповідали, що там теж непогано оплачується праця. З мовою проблем не буде, то чому й не поїхати? Планувала на заощаджені гроші придбати квартиру в Україні. Можливо  навіть у Дрогобичі, чи в Бориславі, неподалік від перукарні де навчалася своєї професії.Та й від рідного села недалеко, щоб навідуватися до рідних. 
  Від поїздки мати не відмовляла. За одне бідкалася - телефон кнопочний, не бачитимуть одна одну. З  приємною усмішкою сказала,
-От і ти  доню, вирішила погнатися за  довгим рублем?! Важко буде, але побачимо що з цього вийде!
В неї склалося враження, що мати навіть зраділа такому рішенню. А нічому й дивуватися, звичайно матері  важко. Відчувала -  являється тягарем для сімейного щастя. Вона ж донька  від першого шлюбу, на жаль батька й слід простив, мати навіть не отримувала аліментів. Є одне - єдине фото, на ньому мама  і він тримає її на руках. 
На зворотній стороні фото написаний рік, на ньому їй чотири  роки. Але батька  вона не пам’ятає. Знає, що  Миколаївна, а прізвище в свідоцтві про народження мати записала своє. Мабуть була для цього причина, тому  не торкалася цієї теми, навіщо  матері серце  ятрити.
   Три  роки  жили удвох та згодом мати  прийняла чоловіка з яким побралася. Народила  двох синів - близнюків, які  уже ходять до школи і щодня, як циганчата просять гроші. А де ж їх взяти, як відчим  любить у ліжку полежати та за день спалити не одну цигарку. А щодо роботи, то ледачкуватий. На якийсь час знайде роботу на будівництві, влаштується помічником і то ненадовго. Та тут усе зрозуміло, адже без професії,  кращої роботи і не знайдеш. 
По дорозі до автобуса  Надія зустріла сусідку тітку Тамару. Побачивши її з валізою, жінка здивувалася,
-О! І ти вже кудись зібралася, часом не до батька?
Дівчина трохи розгубилася, але випалила,-
-Якби знала адресу, може б і до нього поїхала.
-Ой, ні дитинко, адреси не знаю. По селі чутки ходили, що служив у Дніпропетровську, ніби туди й поїхав. Та хто ж тепер  нам на весілля  буде зачіски робити? Але, як вирішила, хай Бог допомагає! Щасливої дороги!
Подякувавши, Надія  поспішала на автобус.Та розмова за батька чомусь збентежила її – Я взяла сімейне фото та чи він  пам’ятає, що в нього є донька?! Таких татусів на землі напевно мільйони.
  Москва велике місто,  людей, як комах,. На жаль ні в центрі міста, ні поблизу, роботи не знайшла. В пошуках три дні, дві ночі мусила пересидіти на вокзалі  в платному залі відпочинку.
    Здавалося об’їздила пів світу. Та нарешті їй вдалося, на околиці міста  в перукарні, знайти вільне місце й неподалік зняти квартиру.
  Однокімнатна квартира в новобудові її влаштовувала. В мікрорайоні  кілька багатоповерхівок, магазини, школа, дитсадок, лікарня й дві перукарні. В одній із них, після місячного випробувального строку її прийняли на роботу.
   Довкола будинків дороги не приведені в належний стан, в дощову погоду під ногами багно. Та мешканці протоптували стежки. І кожного ранку можна було спостерігати, як люди вереницею  поспішали до зупинки автобуса, щоб потрапити на роботу.
    Працюючи в перукарні, Надія перший рік висилала матері гроші. Але згодом зрозуміла, скільки не вишле, то все мало. Довелося замислитися, а чи варто?  А кому я потрібна, хто про мене подбає? Та минуло два місяці, її гризло сумління,чи правильно зробила? Можливо  мамі дуже потрібні мої гроші?!
   Хоч дитина і на відстані, напевно кожна мати серцем і душею відчуває тривогу за своє чадо.Тож Надії довго сумніватися не довелося. Як зазвичай,  раз на тиждень,  ввечері подзвонила мати. Поцікавилася її справами, розповіла про  братів- близнюків, про своє життя, буденні клопоти. Уже, як прощалися сказала,
-Ти оце перестала гроші висилати, то вже й не треба. Я розумію на чужині життя не мед, тобі мабуть і самій скрутно.Ти ж знаєш,  ми тобі нічим не допоможемо. Мені боляче це казати, але розраховуй на себе. Будуй своє життя, більше заощадиш, може й справді придбаєш квартиру. Ми самі поставимо хлопців на ноги, не хвилюйся, якось воно буде.
Ці слова втішили Надію,
-Мамо, дякую за підтримку. Я постараюся, щоб усе задумане  здійснилося.
    А час летів… багато планів, надій і сподівань та все пішло не так, як мріялося. Зустріла  Олега… перше кохання. Часто приходив у гості та  через якийсь час стали жити разом. Він пропонував одружитися, але з часом  вона засумнівалася, не треба поспішати.  Адже він транжирить гроші. Хоч і оплачує квартиру  й дає гроші на  продукти та щодня витрачає гроші на пиво і два-три рази на тиждень ходить  до клубу «Комп’ютерні ігри». За професією  будівельник, зарплата  непогана, але про заощадження й не мріє. Вважав знявши квартиру, в ній можна все життя прожити. Це її насторожило, рішення було остаточним -  він не готовий до сімейного життя. В одній із розмов Олег  проговорився, що приїхав з Донецька і  тут залишиться жити при любих обставинах.
 Ось тоді Надія  і вирішила - Попрацюю іще з рік, матиму гроші, тоді можна й  повернутися в Україну.
  Минуло півтора року…
 Осінній вітер…   шелест листя. Руде  знівечене, а деінде з зеленими смужками, воно по обіч дороги змішане з багном, ніби низенька огорожа,  що відділяє стежку. По ній здаля по воді де-не - де маленькі калюжі,  в них подібні корабликам,  плавають жовті  листочки.
    В коротеньких чобітках на низеньких підборах, вона йшла по стежці й тягнула валізу. Намагалася йти  якнайшвидше та все ж остерігалася, щоб не захляпати   темно – коричневі штани . Хоча вони вузенькі, але обережність не завадить. Легенька усмішка прикрасила обличчя, коли перед собою  в калюжі побачила  листочок – Ох осінь - осінь, але ж так  красиво!  Мені б такий, тільки справжній кораблик, щоб швидше потрапити додому. Та нараз думки роздвоїлися –Додому… А що там на мене чекає? 
   Вона тільки тепер  усвідомила, що був сплеск емоцій, все вирішила спонтанно.  Але ж терпець урвався,- заспокоїла себе. Три роки разом, а порозуміння  так і не досягли. Майже щоденні  сварки  за гроші, примусили зробити вибір.
  В цей же день звільнилася з роботи, зібрала валізу.  Розчервонілий на обличчі, Олег лежав на дивані, мовчки спостерігав.
Коли віддала ключі від квартири, розчула сарказм у його голосі,
-А не пошкодуєш?!
-Та ні, наші стежки розійшлися.
-Ну тоді щасливо!
   По дорозі до автобуса бурчала ,- Ну то й добре, можна сказати розійшлися друзями. Ох, мамо, важко зробити такий крок, але я не хочу такого щастя, як у тебе. 
  У автобусі багато вільних місць… вона присіла  біля вікна. Автобус набирав швидкість, що за вікном не помічала. Думки снувались павутинно - А чи було в нас із ним кохання? Та мабуть ні! Чи це роки, чи сумісне життя придає мудрості?  Хоча в душі таке гірке розчарування та все ж, я зробила правильний крок. Я сильна, все витримаю, життя продовжується. 
    На залізничному вокзалі занадто гучно…люди  з сумками, валізами, всі поспішають хто куди. Надія впоспіх прочитала розклад потягів. За  пів години відійшла від каси, в руках тримала квиток. Задоволена, злегка розчервоніла, поспішала. До відправлення  потяга залишалося хвилин десять, не більше.
   Підійшовши, до вказаного в білеті вагона, вона рукою намагалася з чола забрати мокре волосся. Бальзаківського віку провідниця, взяла квиток, зміряла її з ніг до голови  й посміхаючись,
-Ото життя і все ми поспішаємо, чому нам ніколи не вистачає часу.
 Важко перевівши подих, Надія заговорила тремтячим голосом,
- Мені до вас! Добре, що встигла.
-Давай проходь, бачиш, уже зелений сигнал горить, тож  будемо відправлятися.
 В тамбурі пусто, з полегшенням перевівши подих - Ну от, здається я їду.
   У купейному вагоні майже всі двері відчинені. Чути  розмови, шелест паперу, брязкіт ключів, скрип валіз, сидіння.
    Аж ось і її купе… двері відчинені. Її зустрів пронизливий погляд жінки,
-О! Дивися синку до нас поповнення. Маємо супутницю, дорога не близька, думаю не сумуватимемо. 
  Дівчина привіталася, зиркнула на хлопця - О, як схожий на маму! А йому років двадцять п’ять, не більше. 
 В сторону відставила валізу, хлопець зразу ж піднявся,
-Якщо вам не потрібна, давайте я її поставлю під сидіння.
- А він чемний –в її умі мелькнула думка.Трохи розгубилася, почервоніла. За мить втрутилася  жінка, ледь всміхаючись, підтримала його,
-Так Максе, постав під своє сидіння, жінкам завжди треба допомагати.
Біля себе долонею постукала по сидінні,
-А ви не соромтесь, присядьте. Чую  рідну українську мову, то ви теж до Харкова їдете, чи десь ближче?
-В Харкові пересадка, а там і додому.
   Чи  й  снилося їй колись, що вона потрапить у таку компанію - точно ні! 
   Познайомилися…, жінку звали Ельвіра  Борисівна. Хоч і роки та вона дивилася за своєю зовнішністю - брови, манікюр, макіяж, як  ніби жінка з якогось французького серіалу. Тоненький, в’язаний, світло- сірий  светр з люрексом пасував до її карих очей і каштанового волосся. Каре - зачіска ідеально підкреслює вилиці, придала обличчю виразність, привабливість.
   В купе сміх, веселі розмови… разом вечеряли, пили чай.
Надія кілька раз на собі  відчувала  погляд Макса. Він сидів навпроти, свердлив очима її тендітні плечі і доволі об’ємні груди. Дівчина час від часу на грудях  поправляла  кінчики  розпущеного світло – русявого волосся, намагалася  їх приховати.
  Раптовий дзвінок мобільного телефона перервав бесіду. Ельвіра незадоволено подивилася  від кого дзвінок й з обуренням до сина,
-Ох і коли я буду мати спокій. Це знову з роботи.
Надія піднялася,
-Я на кілька  хвилин вийду…
-Ні-ні! Тут ніяких секретів, сядьте, - заперечила жінка.
З телефона лунав жіночий голос,  Ельвіра слухала, хитала головою. кліпала очима, нарешті  заговорила,
-Ну у вас,  як завжди, тільки я не на місці, відразу проблеми. Так, я все  зрозуміла. Перукарню не закривайте, через два дні вийде Волошина. Ти  сама попрацюєш. У тебе ж є записані на манікюр?
Вона слухала і знову кивнула головою,
-Ну то й добре, як приїду,з усім розберемося. Ну все, бувай!
Надія дивилася на неї прямим поглядом,
-Ви маєте свою перукарню?
-Так! Маю на свою голову. Жіночий колектив, це вічна проблема. Одна у декретній  відпустці. Друга відпочиває в Трускавці, через два дні має бути на роботі А в третьої донька хворіє, терміново повезла в Київ. От і думай, як залишитися на плаву, не втратити клієнтів.
   В дівчини забігали очі - Сказати чи ні? А може це мій шанс? Намагалася приховати хвилювання, нарешті наважилася,
-А ви знаєте я перукар, маю стажу майже чотири роки.
Макс зацікавлено подивився на неї, 
-І  чоловіків теж стрижете?
-Так,звичайно. 
Він всміхався позирав, то на неї, то на матір,
-Оце так новина. Думаю вам є про що поговорити, на якийсь час  я вас залишу.
Він вийшов…
 Ельвіра засипала Надію запитаннями, попросила коротко розповісти про себе. А що ж їй було робити - Нехай пан, або пропав або користь, або невдача та все ж зміниться життя. Ніби на сповіді, навіть непроховала що мала стосунки з Олегом.
Після  почутого, Ельвіра, аж прицмокнула губами,
-Ну- ну,думаю тебе життя чогось навчило.Та ти молода, попереду іще не одне буде розчарування, таке воно  наше земне життя.
Вона повернулася до вікна. Ніби у світлі придорожніх ліхтарів шукала рішення.Чи довіритися інтуїції, запропонувати до себе на роботу? Здається непогана дівчина, хто живе без помилок? Та іще ж така  віком, як мій син. Але ж плани має, хоче купити квартиру. Кому яке щастя! Хтось живе на всьому готовому, а  хтось вливається в цей несправедливий світ, в надії всього досягнути самому.  Треба поговорити з Максом, що він скаже? Не думаю, що вона стане завадою його дружбі з Маргаритою. На перший погляд, вони  неначе  і  чимось схожі, чи може кольором волосся, але ж Маргаритка молодша. Чотири роки,як з батьком нам стали сусідами, ніби порядні люди. Втрата  рідної людини напевно дуже подіяла на життя цих двох. Але все ж Микола молодець, не знайшов собі іншу жінку. Всю увагу приділив доні, щоб добре навчалася та поступила до медінституту.А мені  на старості років, вдома краще мати медика,чим перукаря. Але ж дівчині допомогти треба, ніби щира, не розбещена.
  Надія розуміла - зараз її краще  залишити, вийшла з купе.
  Біля вікна стояв Макс,
-Ну і ну, напевно моя мама запитаннями засипала вас. Співчуваю та я піду, думаю час відпочити.
У відповідь побажала хороших снів.
Він тільки відчинив двері купе, біля нього прослизнула Ельвіра,
-Надіє, ти мабуть дивуєшся, що син не запропонував тобі нижню полицю. Він у лютому місяці дві тисячі чотирнадцятого року був на Майдані. Отримав травму  правої ноги. Хоч і зробили кілька операцій, але  й нині шкутильгає. Оце ж  і літаємо в Ізраїль, на консультації.
-Та нічого, основне живим залишився., співчуваючи сказала дівчина.
І вже веселіше,
- Він молодий, може для цього потрібен час, звикне. Звичайно це важко прийняти, але  основне в житті, щоб був нормальним серцевий ритм і велике бажання жити.
 Ельвіра повернулася в купе. Надія, трохи постоявши, теж повернулася в купе. Відчинивши двері, зрозуміла, що перервала розмову.Та не проронивши й слова, за мить  лежала на верхній полиці. 
  В купе запала тиша, лише стук коліс порушував її. Дівчині не спалося,  думок цілий міх, після розмови, емоцій не приховати. Минуло з пів години, Ельвіра  встала, випила води й тихо прошепотіла,
-Надю, Макс так солодко спить, давай  вийдемо, поговоримо.
  Вони довго спілкувалися, в основному про роботу. Ельвіра  запропонувала провести турне по Харкову і по Києву. Дізнавшись, що дівчина навіть і в Києві не була, просто наполягала. Надія не знала, що сказати, шкодувала грошей, адже вони їй так будуть потрібні. Із відкладених на квартиру, боялася й сотню взяти. Все зважувала, розуміла, допоки немає роботи, треба економити.
 Жінка хитро позирала, побачивши, її сумне обличчя,зрозуміла, що хоче відмовитися. По – дружньому поклала руку на плечі, прихилилася,-Не вагайся, Поїдеш  з нами, будеш працювати в моєму салоні. Хіба ти проти? Думаю така пропозиція тобі сподобається.
В Надії серце пташкою затріпотіло, ледь не вирвалося з грудей. Душа переповнена радістю. Від почутого, емоції зашкалювали.Вона ладна була розцілувати цю жінку, хвилюючись запитала,
-Це  ваше рішення, а ви не передумаєе? Мені й справді дуже  потрібна робота.
-Ні, ну що ти. Я слів на вітер не кидаю. На цю тему уже й з  Максом поговорила, він не проти. Восени і взимку важко зняти квартиру, якщо навіть  і не вдасться  знайти, місяць - другий  поживеш у нас. О ледь не забула, а  в паспорті  стоїть штамп про одруження?
-Ні, ми просто жили разом, я ж вам все розповіла.
-Добре! Ти подумай  над тим, що я тобі запропонувала.Зараз треба хоч годинку поспати, приїдемо в Харків, там усе й вирішимо.
    Надія ні на мить не стулила повік. В голові роїлися думки. - Погодитися чи ні? Собі задавала  запитання - А що я втрачу? А, як  моє обслуговування клієнтів  їй не сподобається, що тоді буду робити? Сама каже, що важко зняти квартиру, але ж  я  не хочу  їм дошкуляти. Цікаво…  щоб  мама сказала? Та воно  напевно на краще, вона ж й досі не знає, що я покинула Москву, не буде хвилюватися, не  чекатиме.
  Потяг Київ – Дніпро відправився згідно розкладу, набирав швидкість..
Вони їхали в плацкартному вагоні. Збуджені, виснажені, але задоволені. Позаду турне по Харкову  й  по Києву. 
 Надія від побаченого  в захваті.  Лежачи на верхній полиці, роздумувала – Ні, не шкодую, що поїхала з ними.Чи й довелося б мені коли небуть у житті  побувати в  історичних місцях, храмах та дізнатися скільки всього нового. Цікаво, чи це доля мені  познайомитися з цими людьми?  І тут же згадала маму, яка ніколи не виїжджала з рідного містечка. Думала про братів -Треба буде сказати мамі, щоб не тримала їх біля себе. Після закінчення школи, нехай  в обласне місто їдуть навчатися, згодом хоч світ побачуть.
Раптово Макс торкнувся її руки,
-Надіє, я уже зголоднів, може повечеряємо.
-Добре, я не проти - відразу донизу опустила ноги.
  Він не чекаючи, зняв її з полиці, не відпускав, прямим поглядом дивився в її блакитні очі, прошепотів,
-Я ладен у них втопитися.
В цей час Ельвіра лежала до них спиною, але почувши шурхів, повернулася.
-Я що заснула? Ми що будемо вечеряти? Вже носять чай?
 Макс відійшов у сторону,
-Та оце ж розбудив Надію. Я такий голодний, а ви спите.
Жінка, років тридцяти, що лежала навпроти Надії, почувши ці слова посміхнулася до Макса й повернулася до стінки. Він, трохи виправдовуючись,
-Вибачте, ми вас потурбували, але ж це  плацкартний вагон.
 Після вечері, кожен намагався заснути. Звичайно купейний вагон набагато комфортніший, але інколи  треба змиритися з тим що є.
Надія згадала, як вони з Максом були в  Києві у МакДональдсі. Ельвіра чекала поки вони  дещо придбали на обід. Коли Надія намагалася  дати йому гроші, він категорично заперечив,
-Е ні! Досить, що за турне заплатила сама, змирився, а тепер іще за це? Ти  мене хочеш принизити? Я чоловік, чи хто?
Її щоки вмить почервоніли, випалила,
-А ми що вже перейшли на ти?
-Еге ж перейшли! Скажи чого лямку тягнути, час летить, не втрачаймо його! І не сердься, краще всміхнися, це тобі більше личить.
Здвигнувши плечима, погодилася,
-Ну добре, добре.Тільки не ображайся!
Їй хотілося запитати, а що скаже пані Ельвіра? Але він так на неї дивився, що побоялася й слово сказати.
Думки роздвоїлися - Ба, гадала він балуваний матусин синочок, напевно помилилася. Та хіба б тоді пішов на Майдан? І  чого я  про нього так подумала?!
 Поверталися  до Ельвіри …Макс тримав її під руку, сказав ледь усміхаючись,
-Ти не дивуйся, що інколи в мами  беру гроші.
Продовжив уже з веселою ноткою в голосі,
- Просто  в неї надійніше  від злодіїв  приховати. 
 Та за мить його голос посерйознішав,
-Щоб ти знала, я не ледар і не симулянт, закінчив технікум, нині  працюю  бухгалтером у двох невеличках фірмах. О, до того ж у мене після травми третя  група інвалідності, думаю тобі мама сказала.
  -І що так довго?-  Назустріч підійшла Ельвіра, продовжила.
-Гайда! Швидко обідаємо і на потяг, а то чого доброго іще запізнимося.

                                                                                           Далі буде

ID:  997293
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 29.10.2023 15:00:24
© дата внесення змiн: 04.11.2023 09:42:03
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 17 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Н-А-Д-І-Я, Любов Іванова, Lana P., ТАИСИЯ, Микола Холодов, Надія Башинська, Ганна Верес, Світлая (Світлана Пирогова), Valentyna_S, Катерина Собова, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Рясна Морва, Валерій Лазор, liza Bird
Прочитаний усіма відвідувачами (284)
В тому числі авторами сайту (36) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

Пісаренчиха, 03.11.2023 - 11:10
Щось хвилююся за Вашу Надію. Довірлива, відкрита.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада вашому візиту.Щиро дякую! give_rose
 
Ганна Верес, 01.11.2023 - 22:36
Нарешті знайшла час, аби прочитати Ваш твір, Ніночко. Як завжди, майстерно, захоплююче. Відчуваю, що далі буде ще цікавіше. 12 12 12 16 17 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Рада,що завітали. Щиро дякую п. Ганно! give_rose
 
Галина Лябук, 01.11.2023 - 09:23
Завжди з величезним інтересом і бажанням читаю Вашу прозу, Ніночко. І цей твір мене заворожує і насторожує, що зав'язуються у вузлик життєві події, але це тільки початок. Знаю, що буде цікава згодом розв'язка. Продовжую читати. Цікаво. 12 12 16 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна пані Галинко!Гарного відпочинку! give_rose
 
ТАИСИЯ, 31.10.2023 - 23:40
Капитальная работа!
Друг о друге проявляется в семье ЗАБОТА! hi 12 16 16 friends love03 ros ros ros
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Большое спасибо, Таичка. Конечно проза длинновата...но увы, ведь такова жизнь наша. Удачи! give_rose
 
Маг Грінчук, 31.10.2023 - 21:06
Гарне оповідання. Сподобалось. 16 give_rose 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,шановний! give_rose
 
Рясна Морва, 31.10.2023 - 20:58
give_rose 16 hi 12 12
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Шарм, 30.10.2023 - 19:04
Цікаво, напевно будуть проблеми з дівчиною Макса Маргаритою... ой! вибачте, вже прогнозую biggrin
Чекаю продовження! 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! В житті всього буває та час все змінює і ми разом із ним. give_rose
 
Любов Іванова, 30.10.2023 - 18:18
Історія, яка захоплює з першого речення і тримає у захоплені до останнього... 12 12 12 12 sp ft 021 021 021 cup cup cup ros ros ros
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую пані Любо! Рада,що читаєте мої твори. give_rose
 
Горова Л., 30.10.2023 - 17:01
Цікаво.
Дякую.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Lana P., 30.10.2023 - 16:04
ros 16 дуже цікаво - дякую, чекаю на продовження...
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую, Ланочко! give_rose
 
Parallax, 30.10.2023 - 13:49
12 Багатообіцяючий жіночий роман з цікавим сюжетом! give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам дякую! Не знаю чи роман але рада, що читаєте. give_rose
 
Катерина Собова, 30.10.2023 - 11:57
12 12 12 Ніночко, захоплюючий початок, негайно викладайте продовження!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую за підтримку. Продовження буде Катрусю. Удачі! give_rose
 
Віктор Варварич, 30.10.2023 - 02:04
12 Дуже гарно і цікаво! give_rose friends hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна пане Вікторе! give_rose
 
Микола Холодов, 29.10.2023 - 23:23
12 З великим нетерпінням чекаю продовження!.. give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую пане Миколо!Рада,що читаєте мої твори. give_rose
 
12 Зацікавили, то ж чекаю продовження. 16 Супер! 22 22 021 give_rose sp
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую пані Світланко! give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: