Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Ніна Незламна: Байдужість ( проза) - ВІРШ

logo
Ніна Незламна: Байдужість ( проза) - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Байдужість ( проза)

  Сонце  йшло до обрію… останні промені торкалися землі.  Поволі  западали  весняні сутінки. 
   Минув  ясний, сонячний, теплий день, придав Марії сили й віри, що все буде добре!  Вона останньою зійшла з рейсового автобуса.  А далі, їй потрібно дістатися  до залізничної станції. Там дочекатися електрички  і лише тоді, уже майже буде  вдома, хоча добиратися  до села, треба пройти  іще  цілих три кілометри.
      Озирнувшись довкола, хоч і зморена та стало любо на душі, легко на серці. Усе, що було  задумане -  здійснилося! Поверталася від сина - відчувала в собі  піднесення духу.
  До станції ішла легкою ходою, згадувала зустріч і з усмішкою, і з болем.Роїлися думки - Хоч і поранений,  але ж  у лікарні. І головний лікар пообіцяють, що скоро рана загоїться, лише потрібен час, гарний настрій. А іще впевненість у собі,а ця риса є в його характері. 
    Ті люди, що зазвичай їздять електричкою, напевно знають розклад потягів і електричок. Вона ж розчарувалася, коли прочитала цей розклад, адже в нічні години ні потягів, які б зупинялися, ні електричок немає. Але ж куди подітися ? Звичайно в  нічний час найнебезпечніше місце, це   в приміщенні станції дочекатися ранку.
    Кілька спарованих стільців розставлені в два ряди, один навпроти одного. Майже посередині рядка,  в обіймах сиділа молода пара.У віконечку касира світилося, але із-за білої фіранки нікого і  нічого не видно.
-Ну, що ж , хай вибачають - подумала про себе і оминаючи крайнє місце присіла на стілець. Хоч  у сумці тільки  пляшка води, рушник та кілька серветок, все ж  руками пригорнула до себе -Ось так буде й тепліше, хоч і весна та все ж  у приміщенні прохолодно.
  Раптово  відчула чийсь погляд.. Звичайно, хто може дивитися, глянула до молодих людей. Дівчина занурилася обличчям до грудей  хлопця, а він прямим поглядом  дивився на неї.
  Чомусь  зашарілася, зробилося ніяково,  на голові  поправила  теплу, світло- коричневого кольору хустинку і комірці фіолетової курточки  - От та здається ж  усе добре, курточка хоч і старенька, але ж чистенька, не міг  же  про мене подумати казна що. Здається  на безхатченку не схожа.  Та хто вони? Можливо місцеві, але ж чого тоді тут сидіти, он  неподалік кав’ярня, двері навстіж відчинені.Там тепліше і можна кави випити. А може в  кишенях вітер гуляє, тоді звичайно  їм не до того..
  Ох,  життя…. життя. Але ж цей молодик призивного віку, чомусь тут, не пішов захищати Україну, насолоджується життям, як у мирний час.
   Гучний голос диктора відволік від думок,
- Увага! По першій колії проїде швидкісний потяг. Не стійте край платформи, будьте уважні і  обережні!
Вона  подумки ніби підтвердила слова диктора - Так- так, у наш час  треба бути дуже обережними, добре хоч сирени не чути, може сьогодні буде спокійна ніч. Це ж треба нам такого життя, батьки бачили війну та й нам доводиться відчути, побачити і все це пережити.  Шкода дітей, скільки чоловіків і навіть молодих, неодружених загинуло  на полі бою.Уже й жінки на війні… дожилися. Важко, ой, як важко нам дається воля, на жаль сусід віками не дає спокою.
   Думки полинули за сина – Як добре, що поїхала, хоч і казав,  - Не їдь, тебе  до мене  можуть не пустити.  Та яке ж  материнське серце  витримає, щоб не поїхати? Хіба можна бути байдужою до рідної кровинки, не пригорнути, серцебиття не відчути. Про це й  не тощо мови, а й думок не має бути. Звичайно, коли побачила  сина з перев’язаною лівою рукою, защеміло під серцем, ніби клубок застряг у горлі, їй би розплакатися. Та вона спромоглася взяти себе в руки  - То добре що не права рука та й лікар сказав,  що не варто хвилюватися, усе буде добре. 
 Коли побачила  рідненьке личко, його погляд ощасливив її, завспокоїлася – Дяка Богу живий, любий мій, живий і це основне.
.  Скільки ніжності і тепла він  побачив у материнських очах. Невчасно скотилася сльоза, навіщо розтривожувати материнську душу. Хоч і це сльоза радості та все ж, він відчував, перед нею має бути мужнім.
   Дві години, швидко минули, здавалися миттю.З теплою усмішкою, син із сумки викладав  гостинці, підморгував хлопцям по палаті,
- О! Живем братці тут усе домашнє, посмакуємо!
Прщалися…в обіймах сина, устами торкнулася чола ,
-Видужуй любий, якби ж не ця війна, то разом би поїхали додому. А так синочку надіюся на твою добру долю і на Всевишнього. Хай він  і ангели оберігають  тебе. За нами правда! Тож нехай не покидає нас світла  надія, що Україна переможе і ми скоро будемо разом.
  Хоч намагалася стримати хвилювання, все ж покидала лікарню з душевним болем. Щеміло серце, боліло, тисло в грудях, хоч це було зробити  надто важко. Все ж перед сином зуміла стримати сльози, не показала  свою слабкість.
 В  автобусі  їхала з каяттям у душі - Пробач синочку, що я інколи  жаліла, що тебе народила  в свої тридцять сім.О, скільки недоспаних ночей! Часто хворів, низенький на зріст, був схожий на крихітний росточок.Та дяка Богу з роками відійшли хвороби, після  п’ятого класу змужнів - став широкоплечим,середнього зросту.
 Уже трохи  вгамувавши свій біль, ніби виправдовувалася - Та це напевно така доля, тепер у мене тільки ти одна надія, мій промінчик радості, з тобою доживатиму вік.
   Марія, ніби перевертала  сторінки  особистого щоденника- згадувала зустріч і прощання з сином. Несподівано  в голові зашуміло,   перед очима губилось світло, мигтіла  темінь. Чомусь не дуже слухалися руки, з кишені ледве дістала ліки,…уже тримала під язиком. На якусь мить злякалася, здавалося  втрачає орієнтир, закрила очі.
  По приміщенню, подібно хвилі шурхіт, відкрила очі, поряд нікого, молоді люди копошилися, про щось тихо говорили.
-Та мабуть уже все минулося - подумки себе заспокоїла -Це поїздка далася в знаки, за три ночі може й відпочила зо три години, не більше. Враз затримала погляд на молодій дівчині - А дівчина славна, якби ж то щастя, щоб усі жили під мирним небом. А моя донька теж славна, а чи доля,чи така байдужість до всього, що надто рідко дзвонить. Скільки любові і уваги їй було подаровано, скільки ніжності і тепла. Різниця ж з сином десять років.Той час для неї був казковим,  всі  її забаганки виконувалися, може й тому стала така. А може так подіяли події дві тисячі чотирнадцятого року.Після Майдану з чоловіком  поїхали в Хорватію.Уже й синочок і донька є, лише фото прислали, але сюди не їдуть.То ніби між нас айзберг, а може тому, що його батьки  живуть в росії. Ну хай там він, а вона…  навіть не приїхала поховати батька. Ох, чому ж усе так?! Що ж ти доню не дзвониш, ти ж знаєш, що поїхала в лікарню  до  Олега, навіть не поцікавишся що і як. Чому така байдужа?А мені ж зараз так потрібна підтримка.
  Раптово на мить закрутилася голова…стиснувши руки - Ой, що ж це я, на душі важко, ще й думок - стерв’ятників не можу позбутися. Із сумки дістала пляшку з водою, зробила кілька ковтків і мокрою долонею  змочила обличчя. Привернув увагу голос хлопця, він щось говорив, але розібрати про що йшла мова було не зрозуміти. Вони  уже сиділи під самою стінкою, він обома руками гладив їй голову.
- Ой, як  же я їм заважаю,тільки й змогла подумати,  у вухах задзвеніло, очі накрила сіра пелена.
   Тим часом молоду пару сполохала жінка років п’ятидеся. Вона гучно відчинила двері, з скрипінням заволокла кравчучку з великою  клітчатою сумкою. Тихо бурмотіла,
- Ой, ба знову ця парочка тут!  Нічого хай потерплять, не все коту масляна. Чекай , але ж тут іще хтось є. Вона підвезла кравчучку ближче до Марії. 
- Та вона ж, як полотно біла! - гучно вирвалося з її вуст.
 І відразу ж  звернулася до молодих,
-Гей, закохані! Ви що не бачите, що жінці погано? Чому ж такі байдужі?!
Хлопець, злегка посміхнувся, не відпускаючи дівчину з обіймів, відповів,
-Та вона недавно щось із пляшки пила, може перебрала.
  Жінка  уже тримала Марію за ліву  руку,  рахувала пуль. На її смуглявому обличчі відобразився біль й розчарування. Хвилюючись дала кілька ляпасів по обличчю, окропила водою,
-Ану, ану давай  рухайся, що це ти?! Ану відкривай очі! Чуєш, тобі кажу, відкрий!
Нарешті в очах Марії  прояснилося, перед нею жінка, відразу запитала,
-Ви хто?
-Я Ганна, а от ви хто тут? Часом не проїздом,? Бачу не з наших.
-Так  проїздом. 
-Що ж ви, ваше серце, як  пошкоджений мотор, то чути, то не чути, а кудись їздите. З таким здоров’ям, самій  в дорогу не варто  вирушати! Зараз ніби краще, посидьте, помовчить, ось валідол , візьміть під язик. 
Марія тихим голосом,
-Дякую  та в мене є корвалмент. Правда я уже  його приймала та думаю іще одну можна взяти,
   Вона тільки тепер зрозуміла, що на якийсь час втратила свідомість. Як добре, що ця жінка небайдужа, хто знає, можливо й спасла їй життя. На Ганну дивилася  розгубленими очима. Та відразу помітила й до неї,
-Ти не дивися, що я так одягнена, повір життя безхатченків не мед. Хоч і ображена на долю, але байдужою ніколи не була й не буду. Допомогти людині завжди готова, а от красти ні, ніколи не посмію, тож не бійся. Я тут  лише на  зимовий  час затрималася з безхатчинками. Поїду в місто, хтось щось дасть з’їсти, чи якусь копійчину кине.Уже  й на душі спокійніше - не сиджу у когось на шиї. Я оце тепер  збираюся додому,  на схід, тут у селищі є далекі родичі, як кажуть  провідала та  пора  честь знати. Дочекалася весноньки, з кожним днем теплішає, треба повертатися до зруйнованої хати. Кажуть  моє селище  уже звільнили,треба їхати наводити лад. В гостях добре та вдома краще, наших багато виїхало та все ж думаю будуть повертатися.
Марія співчувала жінці, жалісно запитала,
-А з переселенцями не хотіли поїхати?
-Та ні, серед рідні, хоч і далекої все ж краще. Зима, довгі ночі,хоча і часто світла не було, але ж у теплі та й словом підтримають і то добре. Ну, а ви не хочете поділитися, чому у цих краях?
Чому не хочу… до синочка в лікарню їздила.
   Минуло зо дві години…за цей час Марія розповіла про своє життя, про поїздку.
Ганна закопошилася, зиркнула на віконце касира,
-Зараз касир розпочне  продаж квитків на електричку. Так що скоро ми з вами поки що поїдемо в одному напрямку, а  далі в кожної своя дорога.
-- А може зі мною поїдете, поживете до перемоги? Удвох веселіше та й  у нас безпечніше.
-Ні-ні, що ви,дякую!
-Ну тоді хоч погостюєте кілька днів. Ви  ж мені, можна сказати, життя врятували . 
-Я відчуваю у вас теж  душа добра, якщо комусь стане зле, теж не залишитися байдужою. За запрошення дякую та ні, не маю часу. Давно з  дому, якщо його можна так назвати та й рідна земля кличе.
   Відчинивши двері з приміщення станції, передранкова вогкість пахнула їм назустріч. Легенький вітерець злегка зняв напругу.
     На платформі всього кілька чоловік чекали електричку. Звуковий сигнал електрички попередив пасажирів про прибуття на станцію.
   Дві жінки поспішали до дверей вагона. Марія першою піднялася по сходах, допомогла Ганні підняти кравчучку на площадку вагона.
    Двері зачинилися, електричка набирала швидкість.
   Дві добрі, чуйні жінки, ніби дві сестри, задоволені зайшли у вагон. Зайнявши свої місця, кожна з них,з блиском у очах відчувала полегшення. Як сонячне проміння віра і надія зігрівала їх серця. Вони повернуться додому, дочекаються перемоги! Народ України заслуговує на щасливе, заможне життя.

                                                                                      Квітень 2023р

                                                         ***
                                                  Шановні друзі!

                                             Не будьмо байдужі!
                                        Сьогодні у день Покрови,
                                  хвилиною мовчання  пом’янемо
                                           наших синів і доньок,
                             які віддали своє життя за Незалежність.
                              Хай Марія -  покровителька з небес
                           візьме під своє крило нашу рідну землю,
                                        квітучу, славну Україну!
                               Вітаю наших  оборонців зі Святами
                                       Покрови і Днем захисників
                                            І захисниць  України.
                                             Миру усім іі добра!

                                                                         01.10.2023р



ID:  995143
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 01.10.2023 09:37:18
© дата внесення змiн: 01.10.2023 10:38:46
автор: Ніна Незламна

Мені подобається 19 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Любов Іванова, Lana P., Cнежана, Світлая (Світлана Пирогова), Valentyna_S, Катерина Собова, Маг Грінчук, Наталі Косенко - Пурик, Irкina, Валерій Лазор
Прочитаний усіма відвідувачами (350)
В тому числі авторами сайту (32) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..
Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед




КОМЕНТАРІ

ВАЛЕНТИНАV, 01.12.2023 - 13:52
Без болю та сліз не прочитаєш. Шкода, що реальне життя...

Бажаю перемоги нам усім!
16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
Любов Іванова, 21.10.2023 - 18:50
Ця історія, як і усі Ваші історії - хвилююча, життєва, повчальна і дуже майстерно написала. 12 12 12 16 16 16 sp sp ft ft 021 021 ros ros ros ros ros cup cup
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую пані Любо! Удачі Вам і натхнення! give_rose
 
Артур Сіренко, 08.10.2023 - 12:00
Дуже цікавий текст! give_rose hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose
 
Сара Ґоллард, 07.10.2023 - 18:33
Сумні реалії...
"Народ України заслуговує на щасливе, заможне життя",- особливі слова. Дякую 23
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна п. Сарочко! Удачі! give_rose
 
Галина Лябук, 04.10.2023 - 08:48
Війна, все-таки, змінили людей, проникла в черстві, байдужі душі. Доброта і милосердя зустрічається все частіше у людських вчинках. Звичайно, молодь сприймає все по-іншому.
Як завжди, майстерно написана історія захоплює до глибини душі, Ніночко, бо в ній наше сьогодення, наша гірка правда. 17 12 12 16 give_rose give_rose give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дуже рада,що завітали. Щиро дякую! give_rose
 
Irкina, 02.10.2023 - 15:16
Пані Ніно, 16як Ви вмієте описати життя! give_rose Так проникливо,стільки добра,мудрості ! Читала зі сльозами на очах 17 Дуже сильний твір!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую Вам! Приємно,що читаєте мої твори. give_rose
 
Cнежана, 02.10.2023 - 12:46
12 12 16 16 16 Гарний твір про доброту людську! У нас тепер таких чимало.
Дякую за повчальний твір! hi 9 019 021
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую,шановна пані!Удачі Вам і натхнення! give_rose
 
Маг Грінчук, 02.10.2023 - 08:55
Хвилююча, життєва проза. 17 16 give_rose 22 hi
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна! give_rose
 
liza Bird, 01.10.2023 - 21:28
Дуже люблю вашу прозу п.Ніно! Скажу одним словом НЕПЕРЕВЕРШЕНО! hi 12 16 ́
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую шановна п. Лізо! Вершини далеко... пишу щиро від серця. give_rose 22 22 21
 
Lana P., 01.10.2023 - 19:58
Дякую за чуттєву,змістовну розповідь, пов'язану з нинішніми реаліями - прочитала на одному подиху give_rose 16
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна, Ланочко! give_rose
 
Микола Холодов, 01.10.2023 - 19:09
12 Прочитав цей Ваш твір, шановна пані Ніно, і мені згадалась біблійна притча про милосердного самарянина. Дуже гарний Ваш твір!give_rose hi

Навзаєм Вітаю Вас зі святами.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам вдячна пане Миколо! give_rose
 
Чайківчанка, 01.10.2023 - 19:07
give_rose 12 дуже цікава розповідь, дякую.
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую! give_rose
 
Гарно, життєво і дуже зворушливо,Ніно. Майстерно показали читачу таку життєву ситуацію. Такий твір спонукає до роздумів, бо в найшій реальності скільки байдужості... Дякую. 16 12 12 12 give_rose
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро дякую за підтримку п. Наталю!З Святами Вас! Миру і добра! give_rose
 
Valentyna_S, 01.10.2023 - 16:59
Завжди зачитуюся Вашими прозовими творами. Вони цікаві, багаті образами, добрі й того добра навчають читачів.Дякую. Слава Героям!
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам дякую! З Святами Вас! Миру і добра! give_rose
 
Душевна та гарна розповідь! 12 Дякую! 16 give_rose 22 22
 
Ніна Незламна відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро Вам дякую! З Святом Вас! Миру і добра! give_rose
 

Сторінки (2):    назад [ 1 ] [ 2 ] вперед
ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: