Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Дантес: Зерновий фарватер - ВІРШ

logo
Дантес: Зерновий фарватер - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Зерновий фарватер

Дантес :: Зерновий фарватер
-	Навіщо потрібна дорога, якщо вона не веде до храму? – риторично питає старенька з фільму «Покаяння» Тенгіза Абуладзе.
-	Навіщо потрібен термінал, якщо до нього не веде дорога?  -  приблизно так мали розмірковувати у компанії - операторі зернового терміналу у Н-ському порту.  
(Туман секретності тут - не примха автора, а данина воєнному часові. Так що просимо віднестись з розумінням, якщо він далі  буде вживати назви «Н-ський» порт  замість «Усть-Дунайський»,  і «Аметист» замість «Микола  Стребко»)
Власне,  дорога, себто фарватер, була, його навіть поглибили перед війною, щоб забезпечити підхід суден класу панамакс. (Панамакс – це максимальний розмір суден, що можуть протиснутися Панамським каналом: майже 300 м довжини і 32 м ширини)
Але 24 лютого 2022 року внесло корективи. 
В перші дні російського вторгнення була реальною загроза морського десанту під Одесою.  Щоб ворогові шлях не здавався встеленим пелюстками троянд, на вхідному каналі  Н-ського порту був затоплений списаний буксир «Аметист». Він частково, але не критично, перекрив фарватер: невеликі судна під управлінням лоцмана проходили вільно, великі – з певними пересторогами, судна класу панамакс не могли проходити взагалі, хоч десяток лоцманів на них посади. 
Але ось підводний флот РФ поповнився ракетним крейсером  «Москва»,  морський десант залишився у вологих мріях тамтешніх архістратегів,  і у відповідних  кабінетах заговорили про незручний «Аметист».
А із підписанням зернової угоди питання про звільнення каналу від перешкоди стало гостро.  Адже зерно – це не тільки хліб для вічно голодуючих африканців, це ще й валюта для воюючої країни. 
Підрядника адміністрація порту знайшла швидко  -  ним стала компанія, вже відома одеситам по участі в підйомі танкера «Делфі».  Вона взяла на себе водолазні роботи, а це процентів 90 всього фізичного об’єму робіт. Фінансове і матеріально-технічне забезпечення лягло на адміністрацію. І, найголовніше, остання виділила на весь період операції плавкран «Витязь» вантажопідйомністю 300 тон, який, окрім основної функції,  став ще й плавбазою експедиції.
Кілька слів для любителів дробових чисел: тип затонулого судна (ЗС):  морський буксир–судно забезпечення, довжина  67,3м, ширина максимальна – 12,86м, водотоннажність порожнем – 1509,4т.
Водолазне обстеження від 4 серпня 2022 року показало, що буксир затонув догори днищем  на глибині 17,7м, з диферентом коло 9м на корму. Судно опиралось на грунт в носовій частині - дахом штурманської рубки і димовими трубами, в кормовій –  ролом і палубою. Мінімальна глибина над днищем ЗС (затонулого судна) – 1,8м (в районі форпіка).
Оверкіль -  це був подарунок долі, бо в іншому випадку підняти буксир в цілому вигляді  не було ні найменшої можливості, а різати на фрагменти було надто довго, дорого і ризиковано.  Технічне рішення лежало на поверхні: треба просто загерметизувати корпус, заповнити його стисненим повітрям, витіснивши звідти воду, і таким чином повернути судну здатність плавати, хоч і вверх кілем. Для остаточної утилізації цього недостатньо, але прибрати буксир з каналу і розчистити фарватер – більшого завдання наразі не ставилось. 
Так, рішення лежало на поверхні, але і у айсберга 90% об’єму ховається під водою. Окрім двох пробоїн від вибухівки, зовнішня обшивка судна мала і інші отвори:  кінгстонні ящики, закриті решітками, шпігати, ілюмінатори, тріщину і просто дірки від корозії. Щоб прибрати підняте судно з каналу на акваторію з меншою глибиною, слід було зрізати під водою виступаючі частини: димові труби, штурманську рубку, щогли… Час показав, що це була навіть не половина айсберга.
Роботи на об’єкті почались 30 серпня з установки рейдового обладнання (залізобетонних якорів) для «Витязя». Півтора місяця пішло на герметизацію корпуса: водоприйомні отвори заробляли підводним бетонуванням, відливні - дерев’яними чопами з фіксацією металевими планками, ілюмінатори – пластирами, корозійні отвори – гужонами, тріщину заварили. На палубі крана встановили потужний електрокомпресор, в кожен танк чи відсік ЗС (загалом більше тридцяти) завели повітряні шланги, в основному через вентиляційні головки на палубі. Пробна продувка показала, що цементний ящик на носовій пробоїні не тримає повітря, на нього довелось встановити металевий «саркофаг». 
Роботи просувались повільно: осінні шторми чергувалися з сигналами повітряної тривоги. Крім того, по кілька разів на день буквально в 20 метрах від об’єкта проходили судна із/за  зерном, водолазів доводилось піднімати на поверхню. Та й працювати на глибині 17-18 м вони могли лише трохи більше години.
17 жовтня приступили до продувки носової частини ЗС. Море відпускало свою здобич неохоче: далося взнаки і так зване «присмоктування» об’єкта до глинистого дна каналу, і те, що димові труби були вдавлені в нього масою судна на добрих п’ять метрів. Вже в темряві над гладдю води почав виростати горб, спочатку в могильній тиші, потім з-під палуби з ревом вирвалось «зайве» повітря, море закипіло. За якихось десять секунд носова частина буксира піднялась над рівнем води на 4,5м. 
На другий день була спроба зрізати  димові труби і рубку металевим стропом, яка закінчилась обривом стропа. Але була надія, що вже  підрізані електрокисневою різкою труби зігнуться при буксируванні об’єкта по мілині, тому зосередились на підйомі кормової частини. 
Тут все було складніше: неконтрольований (тільки за рахунок стисненого повітря) підйом корми ЗС обіцяв бути ще стрімкішим, ніж носової частини, і міг закінчитись переворотом буксира, а так ризикувати на суднохідній частині каналу було вкрай необачно. 
Відповідно до розробленого  плану, піднімати корму «Аметиста» повільно, метр за метром, мав плавкран при навантаженні на гак 150-200 т. Оскільки підйомна вага ЗС становила коло 1400 т, зрозуміло, що різницю в 1200 т мало компенсувати стиснене повітря, закачане у відсіки буксира. Це повітря мало більш-менш рівномірно розподілятись по довжині судна, але вже підйом носової частини поставив рятувальників перед неприємним фактом: ні одна поперечна водонепроникна переборка не була непроникною. За винятком деяких танків, все повітря, подане у відсіки  кормової частини буксира, вільно перетікало в ніс і виходило через палубу бака. Того, що залишалось, було замало для підйому корми, але наближалась зима з її лютими штормами і морозами, тому  24 жовтня спроба була зроблена. І закінчилась вона невдачею, незважаючи на те, що  кран навантажили до 250 т. 
Стало остаточно ясно, що без додаткових заходів підняти корму, а отже і все судно, неможливо. В даній ситуації можливі були два варіанти: відновлення герметичності частини переборок з метою утримання стисненого повітря у кормовій частині ЗС або прикладення до неї додаткових зовнішніх зусиль у вигляді понтонів (при незмінному застосуванні СПК «Витязь» у обох варіантах). 
Перший варіант вимагав роботи водолазів всередині забруднених паливно-мастильними матеріалами танків, був вибухонебезпечний та трудомісткий. 
Тому в якості основного був прийнятий  другий варіант:  із застосуванням м’яких понтонів парашутного типу вантажопідйомністю 35 тон  кожен. Такий тип понтонів має тільки одну точку кріплення, тому не залежить ні від диференту судна, ні від його зміни в процесі підйому. Розрахунки визначили необхідну кількість: мінімум 7, максимум 10 шт. На всяк випадок замовили 11.  
Виробник понтонів зобов’язався поставити їх тільки в січні наступного року, так що восени встигли ще заламати краном обидві димові труби і затопити носову частину буксира, щоб уникнути сюрпризів під час майбутніх штормів.
На об’єкт повернулись 19 лютого 2023 року, як тільки дозволила погода. Носову частину ЗС знову поставили на плав, заламані ще восени димові труби і щоглу підняли з води, зрізали сильно деформовану штурманську рубку. Обшивку в кормі очистили від обростань (мідії і балянуса), щоб уберегти понтони від порізів, приготували для них  вузли кріплення. Варіантів підвіски було кілька: через закладні деталі в горловинах відсіків і вирізах в корпусі, за кнехти, за буксирну дугу, за валолінію гребного гвинта. Стропи для понтонів вибрали теж м’які, з поліестеру, тому їх довелось захищати від пошкоджень об гострий метал. Один із понтонів використали для перевірки вузлів кріплення на повне навантаження, всі вони успішно пройшли тест, а рятувальники отримали можливість потренуватись в установці понтонів, бо подібного досвіду ніхто не мав.  Для завершення операції потрібно було зовсім небагато: якихось 4-5 днів хорошої погоди. 
Нарешті прогноз видав бажане вікно, і 2 травня приступили до монтажу  м’яких понтонів і встановлення понтона-проставки (щоб витримати безпечну дистанцію між корпусами ЗС  і плавкрана).  На ранок 4 травня всі 11 понтонів були закріплені і частково продуті стисненим повітрям, повністю продуті вцілілі кормові відсіки буксира, плавкран остропили і дали навантаження на гак 120 тон. В такому положенні продовжили нагнітання повітря в понтони. Об 11-й годині був зафіксований відрив від грунту кормової частини ЗС. Подальший підйом корми приводив до падіння навантаження, що пояснюється розширенням повітря в понтонах і відсіках судна. Для запобігання самовільному спливанню корми частина повітря із понтонів була витравлена. Плавкран на своїх швартовах перетягнувся на 30 м (до бровки каналу), поклав кормову частину судна на грунт і залишився так до ранку 5 травня.
Наступного дня корму підняли на 3 метри над грунтом,  вибрали швартови і якорі «Витязя»,  і з допомогою 4-х буксирів плавкран із судном на стропах перейшов до недобудованого пірсу. Там  «Аметист» був притоплений на десятиметровій глибині до того часу, коли питання його подальшого підйому і утилізації не буде вирішено остаточно. 
У суднопідйомі не буває однакових операцій – всі вони унікальні. І вже точно не варто шукати аналоги в історії України. Підйом «Аметиста»  - це приклад вдалого поєднання традиційних, ще епронівських, методів з сучасними технологіями. Хоча, звичайно, і тут були невдачі і прорахунки. Але залишається фактом: на сьогодні вхідний канал Н-ського порту працює без обмежень.

На фото: «Аметист» в процесі затоплення біля недобудованого пірсу.

ID:  985858
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 11.06.2023 16:30:13
© дата внесення змiн: 11.06.2023 16:31:25
автор: Дантес

Мені подобається 3 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (249)
В тому числі авторами сайту (6) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 15.06.2023 - 21:16
12 12 12 З величезним задоволенням читаю до кінця. Дуже цікаво!
 
Дантес відповів на коментар Катерина Собова, 16.06.2023 - 14:53
Дякую, пані Катерино! Мені дуже приємно apple
ros ros ros
 
@NN@, 12.06.2023 - 13:09
Дай Боже вам здоров'я, з задоволенням читаю ваші есеї... friends
 
Дантес відповів на коментар @NN@, 12.06.2023 - 20:15
Уявляю, як важко дочитати їх хоча б до середини (бо і сам не люблю, коли багато слів), а у Вас іще із задоволенням виходить... smile
Дякую, Анно, таких читачів, як Ви, треба заносити не в білий список, а в Червону книгу umnik
ros ros ros
 
@NN@ відповів на коментар Дантес, 12.06.2023 - 21:56
Це ж не просто слова, які ви написали, це героїзм, відданість, самопожертва і тяжка праця,яку роблять одні люди, щоб іншим людям було добре...
 
Дантес відповів на коментар @NN@, 13.06.2023 - 12:42
Напевне, так воно і є насправді, і так виглядає зовні (для тих, хто хоче бачити). Самі рятувальники відносяться до своєї роботи більш буденно, так вони працювали і до війни. Хіба що цього разу обстановка була напруженіша, не тільки від повітряних атак, але і від тягару відповідальності за канал: все могло закінчитись не так добре, як закінчилось.
Дякую ще раз, Анно hi
 
інша, 11.06.2023 - 19:56
Цікаво! hi Якщо ви споріднені з морем і його підводним світом - пишіть частіше. Там мабуть багато історій ховається. 32
 
Дантес відповів на коментар інша, 11.06.2023 - 20:35
Однозначно ховаються wink
Трохи є на цю тему, гляньте хоч би рубрику "Проза життя".
інша - на польській Інна. Може, саме так Вас і звуть?
У будь-якому випадку квіточка Ваша give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: