Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Щєпкін Сергій: Люди і закон - ВІРШ

logo
Щєпкін Сергій: Люди і закон - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 9
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Люди і закон

Є люди, і є закон. Закон буває писаний і неписаний, дієвий і бездіяльний, любий і ненависний, старий набридлий і новий незвичний. Незалежно від усіх ґрадацій, від будь-яких уподобань чи переконань, будь-який закон, точніше – будь-яку спробу порушити взагалі будь-яке законодавство, можна легко віднести до однієї з трьох корзин: «Вбити», «Вкрасти», «Збрехати». Без котрогось із цих трьох не можна здійснити жодного правопорушення, за яке саджають, штрафують, чи просто засуджують.

Людей теж можна умовно, але дуже точно розділити: незалежно від того, хто ти і який – писемний наскільки чи не писемний зовсім, любий комусь чи ненависний багатьом, великий начальник чи засмальцьований підлеглий, старий знайомий чи новий комусь родич, – всіх абсолютно людей можна розділити на дві когорти.
Перша – це люди, які, за необхідності вибору між людиною і законом, і наявності в них всіх беззаперечних даних, вибирають закон в усіх випадках. Тобто, люди із першої когорти вибирають закон і в тому випадку, коли його порушив чужий, і в тому випадку, коли закон порушив свій, родич. Ці люди не тільки на словах, вони й внутрішньо, підсвідомо звинувачують людину, яка в їхньому світі, як і взагалі будь-яка інша людина, в усіх разах стоїть на другому місці після закону, з яким вони всі погодились і живуть. І навіть не навіть, а тим паче, якщо та людина близький родич, бо порушення чогось людського далекою людиною може бути тобі паралельним, а от якщо це робить хтось із близьких, то це лягає вже на саме серце. 
Звичайно, справедливість і вартість законів можна оскаржувати до всіх видимих горизонтів, але це вже зовсім інше питання.

А люди із другої когорти вибирають родича. Можливо, не на словах, можливо, кажуть вони те, що потрібно (бо є іноді "правильне" начальство, патріотизм, дружба і т.п.), але внутрішньо, підсвідомо, з їхнього погляду цілком природньо (бо ми ж ЛЮДИ), – вибирають родича, або начальника вибирають, того, що "неправильний", або коханку, або… коротше – вибирають людину, а не закон. Внутрішньо, підсвідомо.
Пояснення, чому все саме так для них правильно, а ніяк не інакше, приймаються всі, й одразу линуть у шухляду «До останньої інстанції». Розмова зовсім не про мотиви і обставини – розмова про факт природи буття.

В першій когорті, в когорті законників, теж траплятимуться випадки, коли люди вибиратимуть людей, а не закон. Але єдиним поясненням цьому може бути тільки те, що людина не знала достатньо правди, всього того, що було насправді, щоб по своїй природі вибрати закон.
 
Спостереження показують, що переважна більшість людей на планеті – із другої когорти.
І допоки люди із першої когорти не навчаться примусити всіх жити згідно цих двох, основних ґрадацій, – три підґрадації щодо закону і дві щодо людей, – доти на планеті Земля буде рейвах, в тому чи іншому вигляді.

А що буде, коли навчаться примусити? На всяк випадок – часи вже такі, що дозволяють – винайдуть досконалий детектор брехні, і за вбивство, скоєне спеціально – вбиватимуть; за крадіжку, яка принесла шкоду – відрубуватимуть руку; за свідому брехню, яка принесла шкоду – відрізатимуть язика. Або, і це буде темою довгорічних дебатів, замість язика відрізатимуть вказівного пальця. Але після третьої брехні все одно буде язик.
Міру шкоди, за яку вже буде застосоване обов’язкове покарання, буде встановлювати законодавство, що буде прийняте загальним голосуванням. Ну і, звичайно, «поблажки» типу «родич» чи щось інше, не діятимуть, бо за таке порушення закону буде таке саме покарання, а то ще й гірше.
Виконувати вирок буде хтось із боку родичів потерпілого або звинуваченого, або будь-хто бажаючий. Скорше, це вже не буде робитися власноруч, а буде десь так: бажаючий оплачуватиме відповідну операцію, яку будуть виконувати висококваліфіковані лікарі під наглядом поліції. Якщо бажаючих заплатити не знаходитиметься, звинувачений буде перебувати в спеціальній ямі на спеціальній площі міста, аж поки не знайдуться бажаючі звідти його «визволити», або поки не оплатить операцію сам, або поки не вмре.

Відчуваю, як навколо сміється вся друга когорта. Прямо чую своїм єдиним вухом – регіт стоїть неймовірний!

Колись давно, як ми тільки навчилися з вогнем ходити,  тільки такі закони й змогли здобутий вогонь зберігати. І я ще й досі пам’ятаю дуже багатьох, хто після всіляких поневірянь погоджувався жити з нами саме за такими правилами. І так жили безкінечно, сотні тисяч років. А потім якась малеча у когось вкрала і прикотила колесо… і закрутилося…

А зараз у Всесвіті вже не знайдеш жодного місця, крім однієї планетки, де можна було би просто так брехати, просто так красти, і просто так вбивати.
І так само не знайдеш жодного місця, щоб його мешканці надавали перевагу собі подібному, а не якомусь із законів, згідно якого вони всі погодилися жити.
Одне тільки не зрозуміло: чи там відразу були такі умови, що не потрібно було нікого вбивати, не потрібно було ні в кого красти, і не потрібно було нікому брехати? Чи тамтешні мешканці теж дійшли до того самі, в ході своєї еволюції?

***

ID:  976657
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 11.03.2023 14:01:05
© дата внесення змiн: 11.03.2023 14:01:05
автор: Щєпкін Сергій

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (510)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Анно Доміні, 12.03.2023 - 09:30
Цікаві роздуми... якщо все було б так, як ви кажете, то ми б жили у жорстко (і жорстоко) тоталітарному суспільстві, вам не здається? (Якщо взагалі у принципі можливо зорганізувати суспільство за пропонованим принципом.) І люди дотримувалися б законів лише через страх, а не через те, що вони "всі погодилися так жити" (тим паче, що ніколи не буває так, щоб УСІ ВСЕ щось разом чи однаково...) Не будуть красти, не будуть брехати тощо лише тоді, коли кожен Бога матиме у себе в серці, і усілякі надії на "добру від природи" людину тут марні.

П.С. "Пенітенціарна" тема мене віддавна цікавить, і якщо я і категорично проти відрубання рук чи язика, чи тим паче смертної кари -- то все ж вважаю, що у сучасному світі (ну, на Заході, принаймні) із в"язнями аж занадто "носяться": і різносоли їм, і прогулянки, і телевізори... звісно, права людини і все таке, але такі "розкоші" мало сприяють тому, щоб людина розкаялася у своїх вчинках (тему несправедливо засуджених не будемо підіймати) і забажала стати кращою. Якби кожного садили в одиночку на хліб і воду, або давали клаптик землі, де б в"язень сам вирощував собі харч -- думаю, це більше б сприяло заглибленню у себе і переоцінці своїх цінностей. Тільки от де набрати на всіх одиночок, а тим паче -- клаптиків землі?... та навіть якби і знайшлися, то за вашим же принципом розподілу людей на дві категорії завжди знайшовся б хтось по цей бік, хто намагався б полегшити в"язневі життя, і не із милосердя, а просто маючи на меті якийсь свій зиск у майбутньому від того в"язня...
16 23
 
Щєпкін Сергій відповів на коментар Анно Доміні, 14.03.2023 - 17:07
Ви думаєте, що люди дотримуються законів не через страх?

Не хочу Вас ображати великою нотацією) але відкрию Вам, і трохи розповім про одну таємницю) - все на світі двоїсте!
Один Бог троїстий, і то тільки з однієї точки зору, але з точки зору "Однієї медалі" - Він теж, можна таке сказати, двоїстий, а може навіть одинарний.

Так от, кожнісінька людина теж двоїста і складається з особистості та індивідуальності.
Індивідуальність - це генетичні властивості кожного - зріст, вага, співвідношення довжини рук і ніг до тулуба, розумові здібності (це теж гени), спадкові хвороби. А ще індивідуальність - це виховання від батьків/бабусь/дідусів в самому ранньому віці, до школи, можливо до дит. садка.

Індивідуальність кожної людини абсолютно не схожа на індивідуальність будь-якої іншої людини. Це властивіть індивіда, це ніби к'ю-ар код в одиничному екземплярі.
 
Щєпкін Сергій відповів на коментар Анно Доміні, 14.03.2023 - 17:11
А особистість людини - це те, що набуває навколо себе молодий, наприклад, вчитель, коли з дипломом педагога приходить на перший свій урок в школі. Яким би він не був індивідом, у нього з'явилася особистість вчителя, і тепер всі про нього будуть говорити не інакше, як про вчителя. І вчитель буде цим користуватися, це дуже зручно, це ніби суспільство довірило тобі новий костюм, новий твій одяг.
Особистість - це те, чого навчило тебе суспільство. І якщо в суспільстві більшість його членів вважає, що легше жити брешучи і крадучи, то звичайно воно виховає в кожного "правильне" відношення до цього, типу "ніякої смертної кари". І от уявімо екстремум - до особистості верховного судді приводять злочинця, який вбив трьох за просто так. Закони смертну кару не дозволяють, але особистість судді раптом взнає, що ті троє - то його мати, дружина і донька.
Що скаже йому його індивідуальність? Та, що без диплома, начальства, підлеглих,законів?

А якщо поставити на місце того судді будь-кого іншого? Поставити всіх по черзі! Хто внутрішньо погодиться із тим законом, що забороняє сметрну кару в цьому випадку? То може смертної кари немає тільки тому, що не вбивають родичів суддів і тих, хто пише закони?

А так би було: тату, а чому отой дядько без рук? Бо він багато крав. А чому отой дядько в магазині тільки иекає? Бо він багато брехав.
Брехала б тоді дитина? Чи красти б її потягнуло?
І коли повмирають всі безрукі та без'язикі, отоді всі й забудуться генетично, як це красти і брехати.

Отакий я з іншої планети)) ros
 
Щєпкін Сергій відповів на коментар Анно Доміні, 14.03.2023 - 17:36
А іспанський сором - це коли соромно за вчинки чи слова когось другого. Коли таких багато, тих, за кого соромно, тоді виростає мізантропія - це коли соромно за людство взагалі.
Я колись намагався боротися з мізантропією, потім почав здаватися, а потім прийшла ця велика війна, і мізантропія стала моєю служницею - світ чітко і відверто розділився на адекватів, зрадників, і довбо. І оскільки світ двоїстий, за довбо йде скажений бій - зрадники їх тягнуть до себе, а адеквати до себе. Зі зрадниками все зрозуміло, а от навіщо довбо адекватам? Ніяк не можу зрозуміти...

Спасибі за увагу) вибачте як що не так) ros
 
Анно Доміні відповів на коментар Щєпкін Сергій, 16.03.2023 - 12:03
Шановний пане Сергію, дякую за можливість поспілкуватися із адекватним опонентом, який аргументовано викладає свою думку, а не плюється "сам дурний" на всіх, хто з ним не згоден. smile

Далі по суті. Щодо "двоїсто-одинарного" Бога -- я розумію, про що ви, але відповім на це так: чи не надто дитинно стверджувати, що ми, люди, знаємо, який там є Бог? Занадто різні масштаби -- Його і людини. Кант навчив, що кожну річ слід розглядати із двух точок зору: "річ назовні" і "річ у собі". "Річ назовні" -- це те, як ця річ відкривається нам, як ми її бачимо. "Річ у собі" -- це, ясне діло, якою ця річ є у собі smile Що більш співвимірними є масштаби нас і досліджуваного об"єкта, то більшою є вірогідність того, що ми цей об"єкт (більш-менш) пізнаємо. Але -- це все одно буде пізнання "речі назовні". "Річ у собі" може пізнати хіба лиш сама ця річ. І одне діло пізнати молоток, чи комп"ютер, куди важче -- які-небудь молекули-атоми; що вже казати про Бога? (Філософія мені важко дається, але сподіваюся, ви зрозуміли, про що я.)
 
Анно Доміні відповів на коментар Щєпкін Сергій, 16.03.2023 - 12:35
Друге. Щодо "конструкції" людини: цікава точка зору, і я не можу сказати, що не погоджуюсь із нею. Тільки задовольняти цілковито вона може хіба атеїста, а для мене, як для вірянки, тут є один величезний пробіл: де у цій конструкції те, що ми називаємо Духом? Те, що Творець вдихнув у нас? Бо саме Дух, трапляється, штовхає нас на учинки, які і з точки зору індивідуальності, і з точки зору особистості є нелогічними, для нас некорисними, а часто -- і просто шкідливими? (Як ілюстрація -- фільм "Голгофа" із Бренданом Глісоном. Спойлерити не буду.) Ну, але безбожник, який виходить із того, що "людина -- міра усіх речей", згодна, обмежується вашою схемою. (А хто ви -- я так і не зрозуміла.)

Третє: щодо "відрубаних рук, язиків..." і генетики, що дозволяє забути про крадіжки... Бог водив євреїв 40 років по пустелі, аби вимерли ті, хто був рабами (та й ідолопоклонниками), тобто мав рабсько-ідолопоклонницьку особистість (чи індивідуальність?). При тому скільки див їм було показано -- куди там відрубані руки! У Землю Обітовану ввійшли ті, хто, по-ідеї, був вірний Закону. І що, ніколи більше вони не збочували зі шляху, ніколи не грішили? Ага, ще й скільки! То як же їхня генетика, у яку мали ввійти вірність і негрішність? Чому не спрацювало? Я думаю, якраз навпаки: працює тільки поти, поки живі безрукі-без"язикі.
 
Анно Доміні відповів на коментар Щєпкін Сергій, 16.03.2023 - 12:38
І так: я вважаю, що люди не завжди дотримуються законів через страх. Часом керуються совістю (коли веління закону збігається із велінням совісті).
Дякую. 16 23
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: