Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: 20. 03. 22 Пізнавально - ВІРШ

logo
Тома: 20. 03. 22 Пізнавально - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

20. 03. 22 Пізнавально

Тома :: 20. 03. 22 Пізнавально
20.03.22 Пізнавально
Цього дня у світі відзначаються
Міжнародні
ООН - День французької мови в ООН
ООН - Міжнародний День щастя
• День весняного рівнодення (Spring Equinox)
• День Землі (Earth Day)
• Міжнародний день франкофонії, День французької мови (International Francophonie Day, UN French Language Day)
• Всесвітній день жаби (World Frog Day)
• Всесвітній день горобця (World Sparrow Day)
• Міжнародний день астрології (International Astrology Day)
• Всесвітній день муки (World Flour Day)
• Всесвітній день розповіді історій (World Storytelling Day)
• Міжнародний день без м'яса (International Day Without Meat)
• Всесвітній день театру для дітей та молоді (World Day of Theater for Children and Young People)
Національні
• День націоналізації нафтової промисловості – Іран
День незалежності (Tunisian Independence Day) - Туніс.
• День творчої інтелігенції - Таджикистан
• Кельтське свято весни та відродження «Остара» (Ostara)
• Свято оленярів «Териб кор», День працівників тундри
США • День викрадення прибульцями (Alien Abduction Day) • День пива «Бік» (National Bock Beer Day) • День спалювання сніговика (Snowman Burning Day) • День «Поцілунок свого нареченого» (Kiss Your Fiance Day) • • День печива «Макарон » (National Macaron Day) День «Будеш моїм сусідом?» (Won`t You Be My Neighbor Day) • День «Стригай!» (National Jump Out! Day) • День равіолі (National Ravioli Day) • День бібліотеки(Bibliomania Day) День пропозиції (National Proposal Day)
• Фестиваль цвітіння та милування сакурою «О-Ханамі» (Hanami) - Японія
• День працівників побутового обслуговування населення та житлово-комунального господарства
• Фестиваль цвітіння та милування сакурою «О-Ханамі» (Hanami) - Японія Цвітіння сакури - головна весняна подія в Японії Неможливо не сказати, мабуть, про головну весняну подію в Японії - цвітіння сакури.Любовування сакурою японці називають о-ханами (яп. 花見).
Період цвітіння сакури не є офіційним святом у Японії. У японському календарі немає національного свята, ні спеціальних святкових чи вихідних днів, пов'язаних із цим чудовим природним дивом. Але психологічно це, безсумнівно, свято, як самих японців, так численних іноземних туристів. У дні цвітіння сакури парки, сквери, алеї, а також території буддійських та синтоїстських храмів з квітучою сакурою відвідують і проводять у них величезну кількість людей. Період цвітіння щодо коротень, тому цвітінням сакури милуються і в денний, і у вечірній час. Вечірній огляд сакури неймовірно популярний: після 6 години вечора дерева дуже вміло підсвічені, і прогулянка в такій атмосфері наповнена романтизмом та деяким таїнством. За офіційну точку відліку початку цвітіння сакури прийнято вважати час розпускання перших квіток на сакурі, що росте в стародавньому буддійському храмі Ясукуні в Токіо. Щойно перші рожеві квітки з'явилися з бутонів, метеорологічні служби відразу ж повідомляють про початок цвітіння сакури цього року. Приблизний час для Токіо та його околиць - кінець березня, орієнтовно 20-25 числа. Тривалість цвітіння – приблизно два тижні.
Але справа в тому, що Японія значно протягнута з півночі на південь, і на півдні Японії (острів Кюсю та острови Окінава) сакура зацвітає вже в лютому. До речі, і в північніших районах є такі «теплі оази», де алеями сакури можна помилуватися в середині лютого.Одним з таких «оазів» є містечко на півострові Ідзу, приблизно в трьох годинах їзди від Токіо. До середини квітня - початку травня "хвиля" квітучої сакури поширюється далі на північ острова Хонсю. У перші травневі дні розкішні парки та алеї сакури тішать око мешканців північних префектур Японії (Акіта, Івате, Аоморі). Приблизно в 10-х числах травня цвітінням сакури можуть насолодитися і жителі острова Хоккайдо. Традиція милування квітучою сакурою виникла при імператорському дворі в епоху Хейан (794-1185). Аристократія, витончена у витонченості та вишуканості манер, проводила годинник під квітучими деревами, насолоджуючись легкими напоями, салонними іграми та складанням віршів. У короткому блискучому цвітінні сакури аристократи бачили глибокий сенс: розмірковуючи про швидкоплинність життя, вони ототожнювали квіти сакури, що опадають, з хоробрістю і чистотою помислів.
У 2012 році ООН своєю резолюцією 66/281 проголосила 20 березня Міжнародним днем ​​щастяПам'ятний день було започатковано Генеральною Асамблеєю ООН 28 червня 2012 року з метою підтримки ідеї, що прагнення до щастя є невід'ємним бажанням кожної людини на планеті і як добробуту нації вони враховували також такі фактори, як рівень щастя, оскільки лише економічні показники не дають об'єктивної картини. Резолюцію підтримали представники всіх 193 держав – членів ООН.
Пропозицію вніс на розгляд до Генеральної Асамблеї ООН у 2011 році індо-американець Джейм Ілайєн, який до цього провів багаторічну кампанію з її прийняття. Він вибрав день весняного рівнодення, як світове явище, яке відчувається людством, що означає перший день весни в Північній півкулі, період оновлення та нових початків.
Резолюцією 66/281 на 118-му пленарному засіданні ООН визнала актуальність щастя та благополуччя загальнолюдськими цінностями та запропонувала всім державам-членам ООН, міжнародним та регіональним організаціям, а також громадянському суспільству застосовувати більш комплексний, справедливий і збалансований підхід до економічного зростання, що сприяє бідності, сталого розвитку та забезпечення щастя та благополуччя всіх народів. Резолюцію було прийнято з ініціативи Бутану, який визнає верховенство показника національного щастя над національним доходом з початку 1970-х років.Організація Об'єднаних Націй пропонує всім державам-членам, міжнародним та регіональним організаціям, а також громадянському суспільству, включаючи неурядові організації та приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя відповідним чином, у тому числі шляхом проведення просвітницьких заходів.
У 2015 році Організація Об'єднаних Націй прийняла 17 цілей у сфері сталого розвитку, спрямовані на викорінення злиднів, скорочення нерівності та захист нашої планети – три ключові умови, необхідні для досягнення благополуччя та щастя. У липні 2006 року було запроваджено Міжнародний індекс щастя для відображення добробуту людей та стану довкілля.
Той щасливий, хто пройшов серед мук,
Серед тривог та пристрасті життя галасливого,
Подібно до троянди, що цвіте бездумно,
І легше по водах тіні, що біжить.
А. Ахматова
Також, на думку засновників Дня, свято має показати, що щастя є однією з основних цілей людства. У зв'язку з цим засновники закликають усі країни спрямувати зусилля на покращення добробуту кожної людини.
ООН пропонує всім державам-членам, міжнародним та регіональним організаціям, а також громадянському суспільству, включаючи неурядові організації та приватних осіб, відзначати Міжнародний день щастя відповідним чином, у тому числі шляхом проведення просвітницьких та тематичних заходів.
Заснувавши Міжнародний день щастя, ООН також прагне звернути увагу світової громадськості на те, що економічний розвиток має бути збалансованим, рівноправним та всеосяжним. Результатом здійснення такої моделі розвитку стане стійке економічне зростання у країнах із подальшим зниженням рівня злиднів. Окрім цього ООН стверджує, що для досягнення глобального стану щастя на планеті необхідно підтримувати економічне зростання соціальними та екологічними програмами.
Цікаво, що ініціатива започаткування Міжнародного дня щастя надійшла з невеликої гірської країни — Бутану (Bhutan). Вважається, що жителі Королівства Бутан є найщасливішими людьми у світі – чемпіонами з коефіцієнта Валового Національного Щастя (Gross National Happiness Index), яким вимірюється національний добробут громадян. До речі, саме поняття коефіцієнта Валового Національного Щастя було запроваджено та культивовано четвертим королем Бутану і стало одним із понять неофіційної державної філософії країни.
Також для відображення добробуту людей та стану довкілля у різних країнах світу у липні 2006 року було запроваджено Міжнародний індекс щастя (Happy Planet Index).
Явище щастя вивчається науками як філософія, етика, психологія, і навіть богослов'ям. Фізіологи вивчають щастя у зв'язку з так званими «гормонами щастя» — ендорфінами, серотоніном та дофаміном. Протягом тисячоліть тема щастя надає найширший простір творчості поетам, художникам, музикантам, артистам.Для визначення ступеня благополуччя населення існує спеціальний показник, розроблений у 2006 році – Міжнародний індекс щастя. Він дозволяє оцінити, наскільки благополучні жителі певної держави. Завдяки численним дослідженням вдалося визначити, що за результатами останніх років найчастішими щасливими є канадці, бразильці, шведи, австрійці, данці, уругвайці, а також мешканці панами. Ймовірно, когось це може здивувати, але росіяни також опинилися в десятці країн, де живуть найблагополучніші громадяни. Однак слід розуміти, що це лише статистичні дані, які, іноді, не зовсім відповідають реальності. Крім цього, проведені дослідження допомогли встановити найнещасніших людей земної кулі. Ними виявилися афганці, сирійці, хорвати, грузини, малагасійці та гаїтяни. На думку світових психологів, кожна людина може стати трохи щасливішою. Для цього необхідно дотримуватися низки нескладних, але ефективних правил. Насамперед – це активний спосіб життя, зокрема заняття спортом. Головне практикувати це регулярно і з бажанням і перші результати з'являться дуже скоро. Увімкніть у свій режим ранкову гімнастику тривалістю 10-15 хвилин, вечірню пробіжку або пішу прогулянку. Також, підняти настрій допоможуть біг та плавання, йога приведе думки до ладу, відновить почуття душевного спокою. Забезпечте собі гарний сон. За твердженням учених, цей фактор відіграє важливу роль у боротьбі організму з тривожними думками та негативними емоціями. До того ж повноцінний відпочинок підвищує працездатність та сприяє покращенню мотивації.Більше спілкуйтеся з приємними особистостями: добрими друзями, будь-якими родичами, ввічливими колегами та просто однодумцями. Намагайтеся планувати події, здатні принести вам задоволення: подорож, побачення, заміська поїздка на пікніки, похід до театру на прем'єру цікавої вистави, придбання гарної речі. По можливості, надавайте допомогу людям та тваринам. Адже добрі вчинки, здійснені без корисливості, здатні створити справжнє диво.
День французької мови (Міжнародний день франкофонії)
Французька мова визнана однією зі світових культурних цінностей День французької мови (фр. Journée de la langue française), як і дні інших мов Організації Об'єднаних Націй, відзначається щорічно з 2010 року. Ініціатором запровадження нового свята став департамент ООН зі зв'язків із громадськістю, а метою цих днів є святкування багатомовності та культурної різноманітності, а також сприяння рівному використанню шести офіційних мов у всій Організації.
Датою вшанування французької мови було обрано 20 березня, коли відзначається Міжнародний день франкофонії (фр. Journée Internationale de la francophonie).
Франкофонія (фр. La Francophonie) – це міжнародна організація співпраці франкомовних країн світу. Об'єднує 88 членів, які представляють різні держави чи частини країн світу. Головними критеріями для вступу до організації служить не ступінь володіння громадян тієї чи іншої країни мовою галів, а, скоріш, культурні зв'язки з Францією. Тому до спостерігачів Франкофонії входять Україна та країни Прибалтики. Франкофонія існує вже понад півстоліття: 20 березня 1970 року в Нігері було підписано угоду про створення міждержавної організації франкомовних країн.
Кількість людей, здатних говорити французькою мовою, досягає 200 мільйонів (Фото: Piotr Marcinski, Shutterstock)
Французька мова входить до шести робочих мов ООН, а також є офіційною мовою великої кількості міжнародних організацій. Крім Франції, мова широко поширена у Бельгії, Швейцарії, Канаді та багатьох інших країнах. Окрім іншого, на сьогоднішній день французька — один із найпопулярніших у світі об'єктів вивчення серед іноземних мов. Кількість людей, здатних висловлюватися на ньому, сягає 300 мільйонів. Французька мова сама по собі залишається однією із світових культурних цінностей. Саме цією мовою говорили і писали Вольтер, Дідро, Гюго, Дюма, Бальзак, Рабле - і тільки ця мова може зберегти і передати всі тонкощі їхніх безсмертних творів.
Міжнародний день франкофонії (День французької мови) Своє свято шанувальники французької мови відзначають 20 березня. Називається дата Міжнародним днем ​​франкофонії. Етимологія слова зрозуміла: "франко" (по-французьки) + "фонія" (звучання, звук). Колись французькою говорила добра половина освіченого світу.Однією з яскравих ілюстрацій цьому є розмова імператора Олександра з полководцем Наполеоном. Як відомо, російський монарх і в толмачі (перекладачі) не мав необхідності, і володів мовою Гюго краще за корсиканця Бонапарта, ніж викликав у останнього чималу досаду. Другим яскравим прикладом є нарікання Пушкіна на свою героїню, Тетяну Ларіну. Поет скаржився читачеві на те, що Таня «погано знала по-російськи, не читала наших журналів і насилу розмовляла рідною мовою». Настільки, що навіть любовний лист Євгенові подряпав по-французьки, будучи впевнений, що адресат її зрозуміє. Відлуння колись істотного впливу франкофонії зустрічаються досі. У нинішніх дипломатичних документах імена особисті та прізвища записуються відповідно до французької транслітерації. Достатньо подивитися у закордонний паспорт, щоб переконатися в цьому. У російській мові вкоренилося багато запозичень, які мають французьке коріння, навіть у власних іменах. Так, Євгенія ми називаємо Женею завдяки французькій модифікації цього імені, Ежен. І не завжди замислюємося про походження термінів, звертаючись до візажиста, який користується лосьйоном перед тим, як завдати макіяжу (лосьйон, макіяж, візажист – слова французького походження). Французька мова є офіційною на територіях десятків країн, у кількох міжнародних організаціях, а також входить до однієї з шести службово-ділових мов ООН. Свято народилося, як традиція відзначати дату заснування Агентства культурної та технічної кооперації, це була перша міжнародна організація серед франкомовних держав.Угоду про її створення було підписано 1970 року, 20 березня, у нігерійському місті Ніамей. Міжнародний день франкофонії зачіпає не лише мову нащадків галлів, а й культуру, традиції, цінності та звичаї, так чи інакше пов'язані з французами. Оскільки територіально французька мова поширена широко, то на урочистості щодо цієї дати з'їжджаються представники різних держав. Одночасно на заходах присутні канадці та нігерійці, бельгійці та мешканці Сейшельських островів, жителі Люксембургу та Екваторіальної Гвінеї, утворюючи потужний рух під егідою свята.
Міжнародний день франкофонії у Франції
Міжнародний день франкофонії (фр. Journée internationale de la  Francophonie) — свято всіх, хто розмовляє французькою, а також усіх, хто вивчає і любить французьку мову. Вперше термін "франкофонія"
був використаний французьким вченим-географом Елізою Реклю. У 60-х роках минулого століття їм стали позначати поширення французької у всьому світі. Міжнародний день франкофонії - день всіх, хто розмовляє французькою мовою. Число людей, здатних висловлюватися на ньому, сягає нині 300 мільйонів.
Саме свято народилося 20 березня 1970 року. Цього дня у місті Ніамей, столиці Нігеру, було підписано угоду про створення першої міждержавної організації франкомовних країн – Агентства з культурного та технічного співробітництва (АКТС).
Метою її стало об'єднання всіх шанувальників французької мови, сприяння її популяризації та поширенню французької культури, а також культури франкомовних країн.
У 1998 році було створено міжурядову організацію франкомовних країн — Міжурядове агентство франкофонії.
Міжнародний день франкофонії — свято не лише сотень мільйонів людей, які розмовляють французькою, але також усіх, хто вивчає і любить французьку мову. Він відзначається кілька днів. Зазвичай у ці дні відбуваються наукові конференції та філологічні семінари, демонструються кінофільми, проводяться різноманітні концерти, презентації, диспути. Іншими словами, представлені найрізноманітніші наукові та культурні проекти. Сьогодні Міжнародна Організація Франкофонії об'єднує 88 членів, які представляють різні держави чи частини держав світу. Організація представлена ​​на всіх п'яти континентах, до неї входить приблизно третина країн, які є членами Організації Об'єднаних Націй.Вона націлена на поширення французької мови та на захист культурної різноманітності
Міжнародний день астрології
Дата події є унікальною для кожного року. У 2022 році ця дата - 20 березня Астрологія - вчення про вплив зірок на земний світ і людину Міжнародний день астрології (International Astrology Day), щорічно відзначається вченими-астрологами та ентузіастами 20 або 21 березня, - проводиться у День весняного рівнодення. Цей день унікального природного явища розпочинає новий астрологічний рік. На честь цієї події проводяться різноманітні тематичні та просвітницькі заходи.
1993 року західні астрологи запропонували відзначати це свято саме 20 березня — у перший день астрологічного року, коли сонце набуває знак Овна. Цікаво, що у Північній півкулі відзначається День весняного рівнодення, тоді як у Південному – День осіннього рівнодення Астрологією (від др.-грец. astro – зірка та logos – думка, вчення) називають вчення про вплив зірок на земний світ та людину. Астрологія виникла в давнину і була тісно пов'язана з астральними культами і астральною міфологією.
На початку 4 століття до нашої ери під час культурного обміну між Грецією та Близьким Сходом після завоювань Олександра Македонського з астрологією познайомилися грецькі філософи. Включивши у сферу компетенції астрології життя окремої людини, вони започаткували новий напрям — гороскопічну астрологію.
Пізніше астрологія набула широкого поширення в Римській імперії (перші гороскопи з'явилися на рубежі 2-1 століть до нашої ери).Найдавніша наука у різні століття опинялася то фаворі, то небуття. Проте, в наші дні її популярність стрімко зростає з кожним днем.
Статистики всього світу приходять до однозначного висновку: за останні два десятки років астрологія стала користуватися неймовірним успіхом, особливо бізнесменів і політиків. Інші вже без поради зірок кроку ступити не можуть. Хоча є думка психологів, що за прогнозами здебільшого звертаються невпевнені в собі люди.
Так чи інакше, але жити по небесних світилах тепер віддають перевагу багатьом. Може скластися враження, що для бажань мас, у світі розлучилася велика кількість псевдоастрологів. Але зірки не підпускають себе випадкових людей.
День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення України Дата події є унікальною для кожного року. 2022 року ця дата — 20 березня
Професійне свято День працівників житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення відзначається в Україні третьої неділі березня, згідно з Указом Президента № 46/94 від 15 лютого 1994 року в редакції Указу Президента № 385/95 від 19 травня 1995 року. Сучасне життя важко уявити без стабільної цілодобової роботи цих функціональних служб.
Туніс - День незалежності
Щорічно 20 березня в самій північній африканській країні — Тунісі, яка офіційно зветься Туніська. Історичний шлях Тунісу до незалежності дуже цікавий. На самому початку країна була частиною імперії Карфагена. Згідно з переказами, фінікійці заснували місто Карфаген у 814 році до нашої ери. З часом він став центром могутньої імперії. Починаючи з 264 року нашої ери, Карфаген вів війни з Римською імперією, внаслідок чого зазнав поразки і протягом семи століть був частиною римської провінції Африка. У 5 столітті територія потрапила під владу вандалів, і з 7 по 16 століття біля сучасного Тунісу правили арабські завойовники. Після цього якийсь час Туніс перебував під владою піратів, Іспанії, Оттоманської імперії. Наприкінці 19 століття Туніс потрапив під владу Франції, хоча номінально правителем вважався туніський бей.
20 березня 1956 року лідер туніського Руху незалежності Хабіб Бургіба підписав протокол з урядом Франції, який анулює угоди 1881 і 1883 років про протекторат Франції. Таким чином Франція визнала незалежність Тунісу, а протокол став символічним документом закінчення колоніального періоду в Тунісі. 25 липня 1957 року Туніс було проголошено Республікою. Щороку на День незалежності кілька тисяч людей виходять на проспект Хабіба Бургіба, щоб відзначити чергову річницю незалежності країни. Цього дня на ходах можна побачити практично всіх політиків Республіки, почути їх виступи та напуття. Тунісці приходять на святкування сім'ями, наводячи дітей.
Щороку 20 березня прийнято відзначати свято під назвою День Землі.Це свято було засноване в 1971 році з ініціативи ООН і несе в собі миротворчий, а також гуманістичний напрямок. Вперше замислився над захистом своєї планети американець Джон Мортон. Він 1840 року організував компанію з висадці дерев, а 1872 року запропонував закріпити для озеленення місцевості окремий день. Метою даного свята є привернення уваги громадськості до нашого будинку – планети Землі, змусити замислитися про дбайливе ставлення до природи та турботу один про одного. Дату проведення свята обрали не так. Саме на 20 березня припадає день весняного рівнодення, прокидається природа і починається новий рівень її розвитку. В наш час у День Землі проводять безліч екологічних та миротворчих заходів та акцій по всьому світу. Це свято є приводом ще раз задуматися про те, що нас оточує. Антропогенний вплив людини завдав значної шкоди нашій планеті, що може призвести до її руйнування. Наявність воєн у світі завдає природі шкоди, яку вона не може сама подолати. Внаслідок війни та антропогенного впливу людини забруднюється ґрунт, повітря та вода шкідливими та радіоактивними речовинами. Це позначається на здоров'ї та самопочутті людей. Найчастіше у цей день проводять конференції про природу, екологічні виставки, суботники, озеленюючі вулиці. У містах зупиняють рух автотранспорту на пожвавлених вулицях, тим самим зменшуючи викиди забруднюючих речовин у повітря.Також саме у це свято протягом хвилини дзвонять у Дзвон Миру, що символізує мирне життя, дружбу всіх народів, і закликає зберігати культуру та досягнення людства. Символічний свято День Землі – це символ єдності, усвідомлення, що лише об'єднаними зусиллями ще можна боротися з глобальними екологічними та існуючими соціальними проблемами на нашій планеті. У всьому світі 20 березня, за ініціативою ООН, святкується День Землі (англ. Earth Day). Причому в календарі міжнародних свят існує два Дні Землі – сьогоднішній день приурочений до Дня весняного рівнодення, а другий – 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий – екологічну. Дата 20 березня була обрана та офіційно затверджена у 1971 році ООН для Дня Землі саме тому, що на цей час випадає день весняного рівнодення, коли змінюється біологічний ритм планети, і вона переходить на новий виток свого розвитку, коли відбувається пробудження природи та її оновлення. У зверненні ООН йдеться: «День Землі – це спеціальний час, призначений, щоб привернути увагу всіх людей до усвідомлення планети Земля як їхнього спільного дому, відчути нашу всеземну спільність та взаємну залежність одна від одної».
Засновником цього Дня вважається відомий американський громадський діяч Джон Мортон, який у 1840-х роках розгорнув кампанію з посадки дерев та чагарників, у рамках програми дбайливого ставлення до довкілля кожного громадянина країни. Ставши секретарем Території Небраска, в 1872 він запропонував встановити день, який буде присвячений озеленення. Так з'явився День дерева, який одразу став дуже популярним.
День Землі веде свою історію від Дня Дерева, присвяченого озеленення
Протягом першого Дня жителі штату висадили близько мільйона дерев, і незабаром їхня ініціатива переросла в громадський рух. Починаючи з 1970 року сенс свята розширився до загальної ідеї охорони навколишнього середовища, і з'явилася нова назва – День Землі, який став загальнонаціональним. У 1971 році ООН офіційно прийняла це свято, і згодом воно стало всесвітнім, з кожним роком отримуючи дедалі ширшу міжнародну підтримку.
Сьогодні День Землі – всесвітній рух громадянських ініціатив на захист планети як загального глобального Будинку, що поєднує безліч різноманітних заходів та акцій, як природоохоронних та екологічних, так і миротворчих.Це не стільки свято, скільки привід ще раз задуматися про проблеми тендітного та вразливого довкілля, проблеми взаємовідносин людини та навколишнього світу.
Серед найбільш популярних заходів у справі захисту та благоустрою навколишнього середовища, що проводяться у цей день у різних куточках планети, - це екологічні виставки та фестивалі, марафони та конференції про природу, прибирання вулиць та територій у містах, посадка дерев та зупинка автомобільного руху на пожвавлених вулицях великих міст, культурні акції та концерти…
Також варто відзначити, що за традицією, щорічно в рамках Дня Землі в переважній більшості країн неодмінно прийнято протягом однієї хвилини дзвонити в Дзвон Миру, який є символом мирного життя, дружби і солідарності всіх народів, і закликом до дії в ім'я збереження культури і найкращих досягнень людства. Сенс цієї церемонії в тому, щоб протягом цієї хвилини люди подумали про те, як зберегти планету, як покращити життя на ній, відчути себе жителями і частиною Землі.
Відкриття акції «Дзвон Миру в День Землі» в Міжнародному Центрі-Музеї ім. ООН у Нью-Йорку. Він відлито з монет, зібраних дітьми всіх континентів, у нього також вплавлено ордени та медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Напис на Дзвоні говорить: «Хай живе загальний світ у всьому світі».Потім подібні дзвони почали встановлювати і в інших країнах - Японії (1954), Німеччині, Польщі, Туреччині (1989), Мексиці (1990), Австралії (1992), Монголії (1993), Канаді (1996), Бразилії (1997), Росії , Аргентині (1998), Еквадорі (1999), Узбекистані (2003) та інших країнах.
Є у Дня Землі свій прапор із зображенням однієї з перших фотографій нашої планети з Космосу. Це знак усвідомлення, що спільними зусиллями можна вирішувати глобальні екологічні та соціальні проблеми на Землі.
День весняного рівнодення
Весняне рівнодення (Vernal Equinox) — одне з найунікальніших явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «у момент рівнодення центр Сонця у своєму видимому русі екліптикою перетинає небесний екватор». 2022 року весняне рівнодення настає 20 березня.
Говорячи простіше, в цей день Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, знаходиться в такому положенні до світила, що сонячні промені, що несуть теплову енергію, падають прямо на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже дорівнює ночі. Весняне та осіннє рівнодення вважаються астрономічним початком відповідних пір року. Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називають тропічним роком. Цей рік сьогодні і прийнято для вимірювання часу. У тропічному році приблизно 365,2422 сонячної доби. Ось через цег«приблизно» рівнодення щороку посідає різний час доби, щороку просуваючись вперед приблизно 6 годин.
У День весняного рівнодення починається Новий рік у багатьох народів і народностей Землі: Іран, Афганістан, Таджикистан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан – практично всі країни Великого шовкового шляху пов'язують початок нового року із цим явищем природи.
Цього дня світло та темрява розділяються порівну. У давнину, коли не було календарів, весну визначали за сонцем. Вважалося, що саме з цього дня розпочинаються оновлення у природі: перший весняний грім, набухання бруньок на деревах, буйне проростання зелені.
День весняного рівнодення особливо шанувався і в язичницькій вірі. Вважалося, що у цей день у річному кругообігу Весна, що уособлює собою пожвавлення та відродження природи, приходить на зміну Зимі.
День оленярів «Териб кір» «Териб кер» – у перекладі «Швидкуватий олень» У день весняного рівнодення, коли день дорівнює вночі, зима відступає. За старих років рік починали відраховувати саме з цієї дати, адже починалося відродження природи, її оновлення. Олень радіє весняному світлу, саме тому до дня весняного рівнодення приурочено Національне свято оленярів «Териб кöр», що в перекладі означає «Бистроногий олень». за проведення – Відділ культури адміністрації МОГО «Інту».Мета свята – збереження традиційного способу життя корінних народів Півночі, самобутньої культури Комі, розвиток туристичного кластеру біля.
Найвидовищніше дійство – гонки на оленячих упряжках Проводи зими проводилися в Інті з 1962 року, а 1997 року відбулася заміна на етнічне свято «Териб кер», яке проводиться щорічно.
Програма свята розрахована на два дні. Першого дня відбуваються офіційні заходи, серед яких галузева нарада, куди запрошуються бригадири оленівських бригад. Після наради на головній сцені міста у Палаці культури та техніки організується святковий концерт «Сільські самоцвіти» за участю самодіяльних творчих колективів із сільських будинків культури та артистів Інти.
Святкування другого дня відбувається на Олень-полі, поряд із селищем Юстидор, де проводяться зимові оленячі ігри – унікальне, яскраве видовище. Тут можна побачити особливості побуту, будинки оленярів, те, як вони одягаються, почути самобутню мову, взяти участь у лотереї та розіграші головного призу – емблеми свята. Розіграш проводиться за номерами на браслетах, які видають усім гостям, в 2019 менш ніж за годину розійшлися понад 6000 тисяч таких браслетів.
Програма фестивалю насичена У програмі фестивалю: гонки на оленячих упряжках, метання аркана, стрибки через нарти, конкурс господарок чума, продаж сувенірів та дегустація національних страв. Найвидовищніше дійство – перегони на оленячих упряжках, гості й самі можуть покататися, а не просто спостерігати, а також позмагатися у стрибках через нарти або покидати аркан.У чумах гостинні господині почастують національними стравами, приготованими на багатті. У 2018 році команда Інти та проект свята оленярів потрапив у фінал Національної премії в галузі подійного туризму Russian Event Awards 2018. Про день оленярів дізналася вся країна. Керівництво округу визначило завдання – зробити свято «Териб кор» візитною карткою Інти. Інта – одне з найчистіших і найдоглянутіших міст Республіки Комі. Чисельність населення становить 28 тисяч жителів. Назву Інта містечко отримало від річки Інта, на березі якої воно стоїть. "Інта" перекладається як місце, де багато води. Місто розташоване на території Національного парку Югид-ва, «Світла вода», всього за 60 кмвід Полярного кола. «Териб кор» – світле, самобутнє свято, що дає можливість подивитися на побут оленярів на власні очі.
Всесвітній день горобця (World Sparrow Day) Дикі птахи – важлива частина фауни Землі, що підтримує екологічну рівновагу. 20 березня у всіх країнах відзначається Міжнародний день горобця. Як з'явилося свято? Чому горобець обрали як символ? Свято горобця запропонувала заснувати індійська некомерційна організація Nature Forever Society. Ідея з'явилася у фахівців спільноти внаслідок співпраці з французькою Eco-Sys Action Foundation. Ця ініціатива отримала схвалення багатьох національних та міжнародних громадських організацій. Засновником індійської спільноти є еколог Мохаммед Ділавар. На думку експерта, Всесвітній день горобців необхідний, щоб нагадати про важливість збереження природних популяцій тварин та птахів. Це «непомітні герої навколишнього середовища», що тисячоліття живуть поруч із людиною. Вперше "горобиний" день відзначали 20 березня 2010 року. Пташки сірого забарвлення практично не привертають увагу. Сімейство гороб'ячих налічує близько 40 видів, об'єднаних у 6 пологів. Ореол їхнього проживання – Європа, Азія, Африка. До особливостей пернатих відносяться невеликі розміри, короткі ноги, характерна манера пересування - стрибками. Горобці знаходяться поряд із людиною понад 10 тисяч років. У різних країнах ставлення до «символу 20 березня» варіюється від позитивного до різко негативного. Наприклад, відома тотальна компанія зі знищення «сільськогосподарських шкідників» китайцями у 50-х роках минулого століття. Потім, щоб відновити біоценоз, їм довелося ввозити горобців із Канади. Чому вважається, що ці птахи приносять велику користь природі та людству? Представники популяцій, що живуть біля садів, городів, полів, живляться сільськогосподарськими шкідниками. Іноді страждає врожай – насіння, плоди, ягоди. Але після повного винищення горобців в окремих районах урожаї були повністю знищені гусеницями.Таким чином, горобці бережуть посіви та насадження від біологічної загрози та отримують невелику «орендну плату». Крім гусениць, птахи харчуються попелицею, що живе на квітах, чагарниках, інших культурах. Інтерес до насіння універсальний – у хід йде не лише частина врожаю, а й бур'яни. Деякі фермери використовують горобців як універсальних клінерів. Досить розсипати землі, звільненої від посівів, трохи крупи. Птахи, швидко склевавши частування переберуть верхній шар ґрунту. В результаті попутно буде знищено насіння бур'янів. Ще недавно популяції будинкових горобців вважалися великими у багатьох регіонах. Але чисельність птахів скорочується з кожним роком. Якщо не вживати жодних заходів, горобці стануть видом, що зникає. Пташки ведуть переважно осілий спосіб життя. Причина відмовитися від тривалих перельотів – кожні 15-20 хвилин польоту потрібен відпочинок. Під час пересування витрачається велика кількість енергії. Тому потрібні постійні пошуки харчування. Без їжі більшість особин не проживуть і 2-х днів. Максимальна тривалість життя горобця становить 4-10 років. Але після суворих зим виживає лише одна десята чи двадцята частина особин. Крім того, птахи вважаються дуже емоційними та вразливими. Якщо сильно налякати горобця, він може померти від розриву серця. Основна мета міжнародного свята Дня горобця – інформування про будинкових горобців, інших «міських» птахів, важливість збереження природного біоценозу.Тільки об'єднавшись, можна зберегти своє довкілля, захистити Землю від руйнування, забруднення відходами, запобігти вимиранню багатьох видів тварин і рослин!
Всесвітній день жаби (World Frog Day) Починаючи з 2008 року, 20 березня визнано Всесвітнім днем ​​жаби. Це свято було створено з метою привернути увагу до проблем земноводних та присвячено захисту амфібій, деякі види яких знаходяться на межі вимирання. Більшості людей на планеті трохи відомо про жаби. Серед найбільш поширених фактів про них варто зазначити такі: • жаб у деяких країнах вживають у їжу; • ці земноводні є піддослідними під час проведення біологічних експериментів; • сьогодні модно тримати жаб у будинку як домашні тварини. На цьому ролі земноводних не закінчуються. Жаби - важливий елемент екосистеми, зникнення якого небезпечне втратою балансу в природних умовах та порушенням нормального перебігу природних біоритмів. Тому людям варто дізнатися більше про амфібію, в чому їм допомагає просвітницька робота, проведена у День жаби. Жаби – це численна група тварин із загону безхвостих земноводних. Вони належать до чотириногих хребетних істот, які ще називаються амфібіями. Серед маловідомих, але дуже цікавих фактів, що стосуються жаб, варто виділити: • жаби є першими хребетними земноводними істотами, які підняли
цінувати значення амфібій, адже вони роблять багато для всієї екосистеми та попереджають втрату створеного у ній балансу.
Міжнародний день без м'яса
Міжнародний день без м'яса (International Day Without Meat) багато країн відзначають з 1985 року. У цей день, 20 березня, магазини та ресторани відмовляються від продажу м'яса, а активісти пропагують вегетаріанство, а також ідеї співчуття тваринам та захисту навколишнього середовища. утриматися від м'ясних продуктів. Згідно зі статистикою, людство щорічно вбиває понад 60 мільярдів тварин (без урахування риб, членистоногих та молюсків) з метою вживання їх у їжу. Водночас, близько мільярда людей на планеті голодують і відчувають нестачу чистої питної води. А для виробництва одного кілограма м'яса сьогодні необхідно понад 10 кілограмів зерна та понад 15 літрів води. З урахуванням світового обсягу виробництва м'яса тієї кількості зернових, яка використовується для цього, вистачило б, щоб прогодувати всіх голодуючих жителів планети. Крім того, тваринництво виробляє 18 відсотків газів, що викликають парниковий ефект; це більше, ніж усі види транспорту разом узяті. Крім того, знищення лісів для створення нових пасовищ і виснаження земель під кормовими культурами не сприятливо позначаються на біосфері планети.
Проте слід бути особливо уважними до раціону, використовуючи лише вегетаріанські продукти.Для повноцінної життєдіяльності організму потрібен збалансований комплекс речовин, серед них особливо важливими є білки, на які багаті далеко не всі рослинні продукти. Для того, щоб необхідних речовин надходило в організм, стежте за харчуванням! Використовуйте різні цільнозернові крупи у поєднанні з різноманітними бобовими культурами, при не строгому вегетаріанстві включайте до раціону повноцінні білки яєць та кисломолочних продуктів.
Релігійні
Католицизм пам'ять Кутберта Ліндісфарнського;
пам'ять Вольфрама Санського (Фонтенельського)
Православ'я
• Свято ікони Божої Матері «Суручниця грішних»
пам'ять священномучеників, які в Херсонесі єпископували: Василія, Єфрема, Капітона, Євгена, Еферія, Єлпідія та Агафодора (IV);
пам'ять преподобного Павла Препростого (ІV);
пам'ять святителя Павла сповідника, єпископа Прусіадського (ІХ);
пам'ять преподобного Еміліана Італійського;
пам'ять священномученика Миколи Розова, пресвітера (1930);
пам'ять преподобномученика Ніла (Тютюкіна), ієромонаха, преподобномучениць Марії Грошової, Матрони Грошової, Євдокії Синіцина, Катерини Костянтинової, Антоніни Новікової, Надії Круглової, Ксенії Петрухіної та Ганни Горохової, послушниць (1938);
святкування ікони Божої Матері "Суручниця грішних" (1843).
OrthodoxCross(black,contoured).svg Православ'я (старообрядці)
пам'ять священномучеників, що в Херсонесі єпископували: Василя, Єфрема, Капітона, Євгена, Еферія, Елпідія та Агафодора (IV);
пам'ять преподобного Павла Препростого (ІV);
пам'ять святителя Павла сповідника, єпископа Прусіадського (ІХ);
пам'ять преподобного Еміліана Італійського;
пам'ять Нестора, єпископа Триміфійського.
Іменини
Католицькі: Вольфрам, Кутберт, Уна, Бенедикт.
Православні: • Василя, Єфрема, Капітона, Євгена, Ксенії, Омеліана, Надії, Павла, Анни, Марії, Катерини, Миколи •
Павлов день (Павло Капельник)
• Слов'янське свято весняного пробудження «Комоїдиця»
Комоїдиця - Масляна
Зараз багато хто забув, а хтось і не знав ніколи, що Масляна — не просто зустріч весни. Раніше Масляна називалася Комоїдицею, знаменуючи настання весняного рівнодення. Весняне рівнодення, яке в сучасному календарі припадає на 20 або 21 березня, — одне з чотирьох головних свят року в давній язичницькій традиції та одне з найдавніших. По суті це землеробський Новий рік.
Окрім зустрічі Весни та святкування початку Нового року, цього дня також вшановували слов'янського Ведмежого бога. Існує думка, що в давнину ведмедя слов'яни називали Ком (і звідси приказка - «перший млинець комам», тобто ведмедям). Тому рано-вранці, до сніданку, з піснями, танцями і примовками жителі села несли в ліс Ведмежому богу «млинці» (спечені до свята млинці) і розкладали їх на пеньках. А вже після починалися бенкети та широкі гуляння.Комоїдицю чекали, до неї ретельно готувалися: заливали для катань круті схили берегів, будували високі крижані та снігові гори.
фортеці, міста. Вважалося обов'язковим сходити перед останніми днями свята в лазню, щоб змити все погане, що було минулого року. Працювати цими днями заборонялося.
Відразу після свята починалися важкі будні, люди бралися за сільгоспроботи, які тривали всю теплу пору року.
Комоїдиці (Масляна за старослов'янським календарем) відзначається 20 березня Навесні прокидаються не лише квіти, птахи та нирки. Виходить із сплячки ведмідь, голодний, схудлий і тому злий. За старих часів ведмедика називали майже так само, як і зараз, виділяючи характерні риси звіра. Косолапий, кудлатий, топтигін. Була ще одна назва, "Ком". І саме комам, тобто ведмедям, віддавалися перші млинці на старослов'янську Комоїдицю, аналог нинішньої Масляної. Наші пращури задобрювали топтуна, що зголоднів, символами набирає сили сонечка. Звідси і пішла приказка «перший млинець віддай комам». Після дієслово «віддай» випало, залишилася нинішня форма. І означає вона зовсім не грудочки, тобто невдалу випічку. А посил пожертвувати млинці ведмедям. Якщо кожна господиня віддасть перший млинець комам, то голодні і ведмедики не будуть настільки люті після виходу з барлог. Вранці, до сніданку, люди виходили в ліс і з піснями та примовками розкладали частування на пеньках. Коми їли, люди святкували Комоїдицю. Робилося це 20 березня, в день, присвячений весняному рівнодення. Саме з цієї дати прийнято вважати, що Морена, зимове божество, починає віддавати права весні, Яриле. Гуляння супроводжувалися рясним стравою, щоб набратися сил перед виходом на виснажливі польові роботи.Потрібен був і святковий настрій, що надає припливу сил і енергії. Підбадьорливі свята зазвичай супроводжувалися стрибками через багаття, облогою снігового містечка, катаннями з гірок, водінням хороводів і лазанням на стовп за подарунками. Центральною дією вважалося спалювання опудала Морени, як ритуал відступу зими та входження весни до законних прав. На ляльку нав'язувалися старі обереги, "наузи", що відслужили свій термін за довгу зиму. Накручувалося старе ганчір'я, солома, інше горюче сміття. Чучело набувало вигляду дивовижний, строкатий і трохи жахливий. Тим веселіше було урочисто підпалювати його. Що символізувало прощання з віджилим, оновлення та переродження. Гуляння на Комоїдицю (Комоїдиці) тривали два тижні. Починалися за сім днів до рівнодення та тривали ще тиждень після. В останні дні свята неодмінно відвідувалася лазня, щоб змити всі негаразди минулого року і почати новий рік з чистою душею, тілом і помислами. Крім веселощів від очікування весни та зустрічі тепла, свято мало функціональний характер. Починалася пора важких сільськогосподарських занять, що триває все нетривале північне літо без вихідних. У людей після Комоїдиці не було часу на відпочинок та тривалі свята, не можна було витрачати короткий сезон, за який необхідно запасти якнайбільше припасів на довгу та холодну зиму. Тому радість та веселощі були заділом початку ефективних робіт. Чим активніше гуляння, тим більше світлих спогадів та бадьорості на виснажливих та рутинних заняттях.Навруз
Весняне новорічне свято рівнодення - Навруз Весняне новорічне свято рівнодення - Навруз, зародившись у Хорасані (історична область на північному сході Ірану) понад 3000 років тому, майже одночасно з виникненням землеробства, поширилося по всіх суміжних країнах. В даний час відзначається у дні, на які припадає весняне рівнодення. Слово Навруз (Новруз, Навруз, Нооруз, Невруз, Науриз) означає новий день, його написання і вимова може варіюватися в залежності від країни. Дата святкування також може відрізнятись. Навруз є найдавнішим землеробським святом, його походження пов'язане з виникненням землеробського календаря. Фірдоусі та Омар Хайям, який служив при дворі туркменського царя Мелік-шаха, пов'язували виникнення Навруза з іменами легендарних царів Джемшида, Каюмурса та інших.
За давнім звичаєм, до наступу Навруза люди повинні ретельно прибирати в будинках і навколо, повністю розрахуватися з боргами.
На святковий стіл викладали круглі коржі з пшениці, ячменю, проса, кукурудзи, квасолі, гороху, сочевиці, рису, кунжуту та бобів.
У Навруз готують страви з семи, переважно рослинних, продуктів, найбільш відомим святковим блюдом є сумаляк - блюдо з пророщених паростків пшениці.
У 2009 році Навруз був включений до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства, а з 2010 року 21 березня відзначається Міжнародний день Навруз (International Day of Nowruz), встановлений резолюцією ООН №A/RES/64/253.
Новруз в Азербайджані
Цього дня вранці необхідно з'їсти щось солодке... Новруз — по-азербайджанськи Новруз Байрами — поряд з Новим роком та релігійним Рамазан Байрамом є одним із найголовніших та найулюбленіших свят в Азербайджані. Хоча Новруз в основному відзначається в мусульманських країнах, це не релігійне свято, а строго кажучи, святкування весняного рівнодення, що символізує оновлення природи.
З найдавніших часів у Новруз шість днів не працювали, навіть селяни не проводили жодних польових робіт. Вони були присвячені лише зустрічам та веселощам, і ця традиція, що встановилася у Південному Азербайджані, в основному не порушується і сьогодні.
Зі здобуттям незалежності в Азербайджані офіційно святкують Новруз п'ять днів, які є неробочими. Першого дня Нового року прийнято вставати рано. Там, де це можливо, люди прагнуть піти до річки чи джерела: вмиваються, бризкають водою один на одного. Адже вода — символ чистоти та свіжості. Тим самим усі бажають одне одному гарного та щасливого Нового року. Потім там же частують один одного солодощами. Цього дня вранці необхідно з'їсти щось солодке, наприклад, мед або, якщо його немає, цукор. Після цього слід понюхати ароматний дим, що є символом звільнення від «злих духів».
Багато уваги приділяють азербайджанці і підготовці святкового столу.Як правило, кожна сім'я, накриваючи святковий стіл, пам'ятає, що на столі повинна стояти їжа, що складається з семи страв, назва яких починається з літери «с». На столі мають бути суми, скед - молоко, сирку - оцет, насіння - спеціальна каша з пшениці, сабзі - зелень та інші. Крім перерахованих страв на стіл ставляться дзеркало, свічка та фарбоване яйце. Все перераховане має глибоко символічне значення: свічка – світло чи вогонь, що оберігає людину від злих духів, дзеркало – знак ясності чи встановлення часу наступу Нового року. У міфології багатьох народів, що населяють нашу планету, земна куля тримається на рогах величезного бика. Протягом року цей міфічний бугай втомлюється і перекидає земну кулю з одного рогу на інший, після чого за переказом і настає Новий рік.
Для того, щоб встановити завершення старого року і настання першого дня нового, азербайджанці ставлять фарбоване яйце на дзеркало. І як тільки яйце хитнеться, значить, бик «перекинув» земну кулю на інший ріг і настав Новий рік. Всі, хто сидить у цей час за столом, побачивши символічне розгойдування яйця на дзеркалі, вітають один одного, цілуються, обіймаються і бажають один одному щастя, здоров'я, успіхів.
Навруз - перший день сонячного календаря, початок весни «... немов Сонце небесних висот,
Сяяв король уславлений той.
Сходився народ на його торжество,
Дивувався величчю свого царя.
Джамшида, обсипавши алмазним дощем,
Назвали той щасливий день Новим днем.
То день був Ормазд, місяць був Фарвардін.
Забувши про турботи, не пам'ятаючи кручин,
Під гомін струни, за ковшами вина,
Вся знать бенкетувала, веселощі сповнена.І люди те святе святе зберегли,
Як пам'ять про давніх володарів землі».
Ноуруз має найдавнішу історію. У поемі «ШахНамэ» початок його святкування пов'язують із початком царювання Шаха Джамшида. Звідси найчастіше вживана назва свята серед заратуштрійців — «Джамшиді Ноуруз» та традиція коронації Шахов у це свято.
Ноуруз – перший день сонячного календаря, початок весни, що відповідає дню Ормазд місяця Фарвардін (приблизно 21 березня); рівнодення - рівність дня і ночі; початок сезону зростання та процвітання. Саме слово "Ноуруз" перекладається як "новий день".
Святкування триває зазвичай протягом 13 днів, з яких перші 5 днів присвячені зустрічі Ноуруза та відвідуванню рідних та друзів. Дев'ятий день відомий як Шахрйаран Ноуруз (шахський Ноуруз), а тринадцятий день як Сізда-стегна («Тринадцяте поза домом»).
Події цього дня у світі:
44 рік до зв. е. - під час урочистого поховання Гая Юлія Цезаря римський консул Марк Антоній оголосив римському народові заповіт Цезаря. У заповіті Цезар оголосив онукового племінника Гая Октавія своїм спадкоємцем і всиновив його.
321 - римський імператор Костянтин I Великий наказує святкувати недільний день (давньослов'янською "тиждень").
1535 - грошова реформа Олени Глинської в Росії.
1669 - Рада старшин запорізьких козаків визнала протекторат Туреччини над частиною Правобережної України.
1806 - в Англії, в графство Девон, закладено перший камінь в основу Дартмурської в'язниці.
1815 - Наполеон Бонапарт повернувся до Парижа після ув'язнення на острові Ельба. Початок правління "ста днів".
1833 - побачило світ перше повне видання роману у віршах А. С. Пушкіна «Євгеній Онєгін».
1888 У Москві відбулася прем'єра першої у світі оперети циганською мовою, поставленою першою у світі циганською професійною театральною трупою під керівництвом Н. І. Шишкіна.
1888 У Петербурзі - перший публічний виступ «Кружка любителів гри на балалайках»
1912 - дано дозвіл на встановлення першої в Санкт-Петербурзі світлової реклами.
1917 Українського історика Михайла Грушевського обрано головою Центральної Ради.
1917 р. Відновлення дії Конституції Фінляндії.
1921 У Канзас-сіті випущено в прокат перший мультфільм, створений за участю Уолта Діснея.
1930 - На базі аеромеханічного факультету МВТУ створено Вищу аеромеханічне училище, пізніше перетворене на Московський авіаційний інститут.
1933 р. Прийнято рішення «Про будівництво Московського метрополітену».
1933 Введена в дію радіомовна станція ім. Комінтерну, на той час найбільша у світі.
1936 - у Вербну неділю в німецьких католицьких парафіях поширювалася антинацистська енцикліка папи римського Пія XI "З пекучою стурбованістю".
1937 - в Москві введений в дію Смоленський метромост через Москву-річку і відкрито станцію метро "Київська".
1956 - проголошення незалежності Тунісу від Франції.
1969 - в британському консульстві на Гібралтарі зареєстровано одруження Джона Леннона та Йоко Оно.2015 - сонячне затемнення в Північній півкулі.
Цього дня народилися:
43 до зв. е. - Публій Овідій Назон (пом. 17 або 18), римський поет.
1639 - Іван Мазепа, гетьман Війська Запорізького (1687-1708).
1678 - Антоні Віладомат, каталонський художник епохи бароко.
1741 - Жан Антуан Гудон, французький скульптор.
1754 - Олександр Шишков, письменник і державний діяч.
1770 - Фрідріх Гельдерлін, видатний німецький поет.
1811 - Наполеон II, син і спадкоємець французького імператора Наполеона I.
1828 - Генрік Ібсен, норвезький поет, публіцист, драматург, засновник європейської "нової драми".
1836 - Едвард Пойнтер, англійський художник.
1872 - Карін Мікаеліс, датська письменниця.
1887 - Йосип Орбелі, сходознавець, директор Ермітажу (1934-1951), академік АН СРСР.
1890 - Беньяміно Джильї, італійський оперний співак (тенор).
1896 - Цецилія Мансурова, актриса Театру імені Є. Вахтангова.
1904 - Беррес Фредерік Скіннер, американський психолог.
1905 Віра Панова, письменниця.
1905 Раймонд Бернард Кеттелл, британо-американський психолог, один із провідних дослідників розвитку особистості та інтелекту людини.
1906 - Павло Паренаго, астроном.
1908 - Майкл Редгрейв, британський актор театру та кіно, режисер, письменник.
1911 - Альфонсо Гарсія Роблес, мексиканський дипломат, лауреат Нобелівської премії миру (1982).
1915 - Святослав Ріхтер, піаніст-віртуоз.
1917 - Ігаель Ядін, ізраїльський археолог, який відкрив Свитки Мертвого моря.
1922 - Ірина Антонова, мистецтвознавець.
1925 - Девід Уоррен, австралійський учений, винахідник бортового самописця ("чорного ящика").1926 - Нана Мчедлідзе, грузинська актриса та кінорежисер.
1932 - Михайло Хергіані, альпініст, багаторазовий чемпіон.
1933 - Олександр Городницький, поет, учений-океанолог.
1935 - Олександр Бурганов, скульптор.
1938 - Володимир Ільїн, кінооператор.
1938 - Сергій Новіков, математик, академік.
1939 - Брайан Малруні, 18-й прем'єр-міністр Канади (1984-1993).
1944 - Ервін Неер, німецький фізик, лауреат Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини (1991).
1948 - Олександр Морозов, композитор.
1950 Вільям Герт, американський актор, володар "Оскара".
1950 Карл Палмер, англійський рок-музикант (ударні).
1957 - Спайк Лі, американський кінорежисер, сценарист, актор та продюсер.
1958 - Холлі Хантер, американська кіноактриса, володарка премії "Оскар".
1959 - Володимир Харченко, український художник, письменник, поет.
1963 - Девід Тьюліс, англійський актор.
1964 - Анатолій Журавльов, актор театру та кіно.
1965 - Кріс Уедж, американський режисер і мультиплікатор.
1968 - Катерина Стриженова, актриса і телеведуча.
1969 - Олександр Фадєєв (Данко), співак та актор.
1972 - Алекс Капранос, композитор, вокаліст і гітарист шотландської групи "Franz Ferdinand".
1976 - Честер Беннінгтон, американський рок-музикант, вокаліст гуртів "Linkin Park" і "Dead by Sunrise".
1984 - Фернандо Торрес, іспанський футболіст, чемпіон світу (2010) та Європи (2008 та 2012).
1989 - Ксавье Долан, канадський актор і кінорежисер, володар гран-прі Канського кінофестивалю.
1990 - Стейсі Мартін, французька кіноактриса.
1991 - Алексіс Пентюро, французький гірськолижник, дворазовий чемпіон світу, триразовий призер Олімпійських ігор
Зібрала з різних джерел та переклала українською мовою 20.03.22 Швець Т.В.

ID:  942834
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Оповідний
ВИД ТВОРУ: Мініатюра
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 20.03.2022 12:57:12
© дата внесення змiн: 20.03.2022 12:57:12
автор: Тома

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (217)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 20.03.2022 - 14:31
12 12 12 12 12 hi
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Щиро дякую за підтримку!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: