Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: 8 правил від гуру Бенджаміна Франкліна - ВІРШ

logo
Тома: 8 правил від гуру Бенджаміна Франкліна - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

8 правил від гуру Бенджаміна Франкліна

Тома :: 8 правил від гуру Бенджаміна Франкліна
8 правил від гуру Бенджаміна Франкліна
 За своє довге життя Бенджамін Франклін домігся багато чого.  Чого варте тільки те, що його по праву вважають одним з батьків-засновників США.  Так у кого ще, якщо не з тим чоловіком, вчитися життєвої мудрості?
 Успіх прийшов до Бенджаміна  Франкліна  не відразу: потрібно немало часу, щоб п'ятнадцята  дитина в сім'ї перетворилася з простого типографського підмайстра  в відомого письменника, винахідника, дипломата і державного діяча.  І ось що йому допомогло ...
 1. Постарайтеся зрозуміти справжню цінність речей
 Перший фінансовий урок Франклін засвоїв ще в дитинстві.  Коли йому було сім років, він витратив усі свої гроші на один-єдиний свисток, звук якого його зачарував.  Він купив іграшку у сусідського хлопчика, навіть не торгуючись.  А коли повернувся додому, почав свистіти без перерви, безмірно задоволений своїм придбанням.  Однак домашні радість не розділили: вони безжалісно висміяли Бенджаміна, дізнавшись, скільки хлопчик заплатив, а потім повідомили, що він віддав за свисток в чотири рази більше, ніж було потрібно.
 Через роки в листі до свого друга Франклін зізнавався, що ця покупка доставила йому куди більше горя, ніж задоволення.  Але саме тоді маленький Бенджамін назавжди усвідомив: правильне визначення цінності речей є одним з найважливіших життєвих умінь.
 Коли я став дорослим, я зустрів багато людей, які занадто дорого заплатили за свисток.  Я прийшов до висновку, що більшість нещасть викликані помилковими оцінками значення тих чи інших речей у житті.  Коли у мене виникає спокуса купити що-небудь непотрібне, я завжди згадую історію, що сталася зі мною в дитинстві, і це приводить мене до тями.
Урок.  Виробіть власні критерії цінності речей і по можливості дотримуйтеся їх.
 2. Будьте самостійні
 Батько Франкліна дуже хотів, щоб хлопчик отримав хорошу освіту, але грошей вистачило тільки на два роки навчання в школі.  Духовна семінарія також була не по кишені родині бідного ремісника.  Тоді було вирішено, що хлопчик повинен піти по стопах батька і оволодіти майстерністю виготовлення сальних свічок і мила.
 Це заняття не викликало у Франкліна особливого ентузіазму, тому батько, побоявшись, як би хлопчик не втік, відправив сина в кілька майстерень в надії розпалити інтерес до інших  ремесел.  У кожній майстерні хлопчик чомусь та навчався.  Каменярем і теслею він так і не став, але зате набув безцінного досвіду виготовлення різних речей власними руками.
 Мені пішло на користь те, що я придбав деякі навички і міг сам зробити дещо в будинку, якщо не можна було знайти майстра.
Подальшу освіту Франклін отримав самостійно.  До того ж він нарешті знайшов свою справжню пристрасть - читання.  У той час в Америці друкарську справу було розвинене погано, нові книги коштували дуже дорого, а ті, що були в бібліотеці батька,  не дуже подобалися хлопчикові.  Саме це привчило юного Франкліна економити, відкладаючи гроші на покупку книг.
 Коли хлопчик захопився книгами, стало зрозуміло, що найбільше йому підходить ремесло друкаря.  Один з братів нашого героя якраз відкрив в Бостоні власну друкарню і взяв Бенджаміна помічником.  І він не підвів: лагодив друкарські машини, робив гравюри на дереві і навіть відливав шрифти.
 Згодом Франклін зазначив, що саме самостійне навчання найбільше вплинуло на нього.
 Якщо ви навчите бідного парубка голитися і утримувати свою бритву в порядку, ви зробите набагато більше для його щастя, ніж якщо дасте йому тисячу гіней.  Самодостатність не тільки економить гроші, але і дарує людині відчуття щастя.
 Урок.  Не обмежуйтеся сухою теорією, приділяйте більше часу практичним  занять.  Набагато важливіше один раз навчитися робити щось власними руками, ніж тисячу разів просто прочитати про це.
 3. Інвестуйте в себе
 Щоб в майбутньому мати більше часу і грошей, ви повинні інвестувати в себе.Замість того щоб витрачати ресурси на швидкоплинні задоволення, направте все на те, що згодом принесе користь вашому здоров'ю, кар'єрі, відносинам і освіті.
 Франклін вигідно інвестував в себе.  Всі його гроші і вільний час були присвячені тільки одному - читання.  Знання про світ, суспільство, багатьох сторонах життя він почерпнув з книг.  Таким чином молодий чоловік створив для себе своєрідну подушку безпеки, замінивши самоосвітою кілька років навчання в школі.
 Читання було єдиною розвагою, яке я собі дозволяв.  Я не витрачав часу ні на таверни, ні на ігри або інші розваги і невтомно трудився в друкарні, виконуючи всю необхідну роботу.
Урок.  Не витрачайте дорогоцінний час на дурниці.  Знайдіть те заняття, яке вам до душі, і зробіть все, щоб стати в ньому кращим.  Перш ніж зробити щось, подумайте, чи виправдає це себе в майбутньому.
 4. Оточіть себе друзями, які поділяють ваші погляди
 Тільки-тільки переїхавши до Лондона, Франклін влаштувався в друкарню.  А ось його новий друг Джеймс Ральф, який прибув до столиці без гроша в кишені, вчинив інакше.  Він постійно позичав гроші у багатшого товариша, безуспішно намагаючись стати те актором, то клерком, то журналістом.  У молодих людей були абсолютно різні погляди на світ, а тому їх дружба незабаром себе вичерпала.  Ральф так ніколи і не повернув Франкліну ті 27 фунтів, які взяв у борг.
 Після цього випадку Франклін став більш обачно вибирати друзів.  Він присвятив все життя тому, щоб відшукати тих людей, які поділяли б його погляди і високі ідеали.  Важливим критерієм вибору стало і прагнення до постійного самовдосконалення.  Франкліну було важливо, щоб з друзями можна було ділитися різними ідеями і отримувати натомість гарячу підтримку або сувору, але обґрунтовану критику.
 Урок.  Друзі - це сім'я, яку ми вибираємо для себе самі.  Шукайте однодумців, які будуть розуміти вас з півслова і підтримувати не тільки в хвилини радості.
 5. Не зраджуйте свої ідеали заради грошей
 Франклін дуже хотів коли-небудь добитися великих висот і розбагатіти, проте він не готовий був жертвувати своїми моральними принципами заради легких грошей.  Це наочно ілюструє наступний цікавий випадок.
 Коли Франклін почав випускати «Пенсильванску газету», до нього звернувся чоловік, готовий заплатити кругленьку суму за публікацію своєї п'єси.  Твір був  настільки огидним, що Франклін відмовив автору.
 Я відправився додому, думаючи про те, чи варто публікувати цю вульгарну п'єсу.  На ранок я зловив себе на думці, що ні за що не буду використовувати свої видавничі можливості заради прибутку, хоча вони  мені, звичайно, зовсім би не завадили.
 Урок.   Не укладайте угоду з совістю навіть заради надзвичайного багатства.  У більшості випадків результат виявляється плачевним.
 6. Терпіння і труд приносять багатство
 Успіх не приходить відразу.  Франкліну було потрібно десятиліття наполегливої  праці, щоб перетворитися з простого підмайстра, що виконує найбруднішу роботу, у власника видавництва.  А потім йому довелося докласти чимало зусиль для того, щоб зробити видавництво прибутковим бізнесом.  Довгі роки майбутній державний діяч вів спартанський спосіб життя і старанно працював, щоб ні в чому не поступатися конкурентам.
 Він твердо засвоїв одне правило: нічого не дістається просто так.  Необхідно докласти багато зусиль, щоб досягти бажаного результату.  Франклін ніколи не довіряв миттєвим способам збагачення, вважаючи їх нечесними, і люто критикував сучасників, які в ту пору активно захоплювалися пошуком заритих у землю скарбів.
 Урок.  Сумлінна праця завжди гідно винагороджується.  Не намагайтеся перехитрити самого себе і не йдіть на поводу у легкої наживи.
 7. Час - гроші
 Цей афоризм, в наші дні користується надзвичайною популярністю, приписують Франкліну.  Щоб зрозуміти, звідки ж він взявся, пропонуємо вам ознайомитися з передісторією.
 Цей випадок стався в книжковому магазині Бенджаміна Франкліна.
 Покупець.Скільки коштує ця книга?
 Продавець.  Один долар.
 Покупець.  Один долар?  Може бути, ви продасте мені її трохи дешевше?
 Продавець.  Але вона коштує один долар.
 Покупець (задумливо).  Ви не могли б запросити сюди власника магазину?
 Продавець.  Думаю, він зараз зайнятий важливими справами.
 Покупець (наполегливо).  Все одно кличте.
 Франклін.  Чим можу бути корисний?
 Покупець.  Містер Франклін, за скільки ви могли б продати мені цю книгу?
 Франклін.  Долар з чвертю.
 Покупець.  Долар з чвертю ?!  Але ваш продавець щойно сказав мені, що всього один!
 Франклін.  Все вірно.  Краще б я отримав долар, але не відволікався від роботи.
 Покупець.  Добре.  І все-таки назвіть мені найнижчу ціну.
 Франклін.  Півтора долара.
 Покупець.  Півтора?  Ви ж самі говорили, що долар з чвертю.
 Франклін.  Так, і вам треба було брати за тією ціною, а не за півтора долара тепер.
 Покупець поклав гроші на прилавок, взяв книгу і вийшов.
 Дуже важливо вміти грамотно розпоряджатися наявним у вас часом і з розумом планувати справи.  Хороший графік допоможе вам на шляху до бажаної мети.
 Урок.  Час - один з невідновних ресурсів.  Розпоряджайтеся їм з розумом.
 8. Гроші - це засіб досягнення мети, а не сама мета
 Тим, хто знайомий з біографією Франкліна тільки поверхнево, може здатися, що він був просто жадібним капіталістом, який не думав ні про що, крім грошей.  Така  думка  в корені невірна .  До того як Франклін покинув видавничий бізнес (йому було 42 роки), він свідомо обмежував себе у всьому, нехтуючи розвагами і елементарними зручностями, щоб зібрати достатню суму.
 Дострокові Франкліна на пенсію дав гідні плоди: саме в цей період він зробив кілька важливих наукових відкриттів, а також винайшов деякі речі, які ми застосовуємо в побуті досі (наприклад, блискавковідвід або крісло-гойдалку).  Багатство не вдарило Франкліну в голову, а, навпаки, дозволило прожити решту життя так, як він цього хотів.
Урок.  Гроші не повинні бути вашою  кінцевою метою.  Завжди бажайте чогось більшого, ніж просто купа різнокольорових папірців. сайт www.bezcen.com.ua
Переклала на українську мову  12.05.19      8.08

ID:  835979
Рубрика: Проза
дата надходження: 19.05.2019 08:47:03
© дата внесення змiн: 19.05.2019 08:47:03
автор: Тома

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Редьярд
Прочитаний усіма відвідувачами (416)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Редьярд, 19.05.2019 - 15:48
Цікаво 12Візьму на «озброєння») give_rose
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую,приємно, що вам теж цікаво!
 
Катерина Собова, 19.05.2019 - 09:38
12 12 12 12
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: