Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: євген уткін: Кумові пригоди - ВІРШ

logo
євген уткін: Кумові пригоди - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Немає нікого ;(...
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Кумові пригоди

Кум у Василя був веселої та добродушної вдачі, та ще   ззамолоду  у нього була слабинка, бо таки частенько він любив «закладувать за комірець»  та цю слабинку з успіхом стримувала його дружина Маруся, бо у неї на той випадок завжди був під рукою замашний макогін, яким вона стримувала надмірну любов Грицька до оковитої. Та якби там не було, а вони прожили все життя у мирі, злагоді і любові. Буває люди проживуть вік і ніякісіньких тобі пригод, та тільки це аж ніяк не стосувалося Грицька   бо пригоди чіплялися до нього, як воші до кожуха, скрізь і завжди.   
		Підчас горбачовської перестройки, одним з її пунктів була, боротьба з алкоголізмом. Виноградники вирубувались, спиртне у магазинах ставало дефіцитом, весілля і всілякі там гульки рекомендували оголошувати безалкогольними, ну там чай, кава, ситро. Ха- ха. Смішно? Отож кмітливий українець посміхнувся і дістав із загашника старенький самогонний апарат і на святкових столах з’явились; чай, кава, ситро із романтичними та загадковими назвами; три гички, самограй, чай святковий.
		Хоча  Грицькові з Марусею Господь і не дав своїх діточок,  зате племінниками обдарував щедро. Якраз під час антиалкогольної кампанії одній з його племінниць приспічило заміж, а яке ж весілля та без «святкового» чаю?
Самогонний  апарат і причандалля до нього було  повернуто у надійну схованку, а  перша партія  продукту стояла ще на столі, як на подвір’ї загавкав собака. Маруся визирнула у  вікно і ледь не зомліла,  бо за парканом стояли голова сільради, дільничний міліціонер і місцевий активіст.  Ти -т -т –ти тільки подивись кого до нас чорти п-п-приперли, заїкаючись, ледве вимовила Маруся. Той поглянув і спокійнісінько сказав – іди відчиняй. Не роздумуючи нашвидкуруч замотав собі шию Марусиною хусткою, витягнув із-за припічка  тазок, у якому дружина прала  таке-сяке,  вилив    ще  тепленький  самогон , і  завбачливо підкотивши  холоші,  стромив туди ноги усівся на дивані. 
Поперед усіх в хату прослизнув активіст, улесливий та  слизький  підлабузник,  і з єхидною посмішкою і  просичав.  Гри-иша. кажуть люди  шо то гониш самогон?  А це ж кримінал. 
– Ну що скажеш?. додав дільничний  і  повів головою  нюхаючи повітря і ледь помітно посміхнувся.
Гриць скривив пику, мов страждалець знятий із хреста, закотив  під лоба  очі,  надовго  закашлявся  і  вже  аж  тоді ледь чутно прошепотів.
-Та брешуть люди, їй богу  брешуть не моргнувши оком відповів той.
 Поки  активіст під наглядом голови сільради нишпорив скрізь, дільничний зайшов до хати і весело підморгнувши сказав. 	
- А водичка у відерці свіженька?
- Еге ж тільки витягла.  Дільничний  зачерпнув з відра і залпом випив. – Ух і холоднюча ж, промовив лукаво всміхаючись   дільничний. Знову покрутив головою  нюхаючи  повітря, багатозначно сказав.
- Ну то я іншим разом навідаюсь

А то якось  повертався Грицько з храму із сусіднього села, діло було в грудні, якраз на Миколая,  а дорога  навпростець вела луками і через річечку. Морозів ще не було тож потрібно було перейти через річечку  кладкою.  Воно б і нічого так на кладці не було перил.  Грицько хоч і був добряче заквашений та все ж допетрав, якщо піде кладкою  то упаде обов’язково у воду і буде мокрющий з голови до ніг, а якщо убрід то замочиться лише до половини, от він і побрів. А якраз у цьому місці завжди переганяли череду на пастівень то там води майже не було – а суцільне місиво. Словом виліз неборак  на другий берег  в суцільній багнюці. Ну у такому вигляді з’явитись на очі коханій дружині означало одне - нарватись прямісінько на макогін тож він манівцями додому та не в хату а у хлів і вмостився у ясла  біля корови, та й заснув праведним сном. На ранок Маруся прийшла доїти корову.  У відрі тепла водичка, щоб помита вим’я Ласуні та як побачила ноги в яслах то так  і остовпіла.  Якраз у цю хвилину Грицькові  мабуть щось приснилось  бо він почав ворочатись та бурмотіти.  Бідолашній жінці з переляку відібрало мову,  ноги підкосились і вона гепнулась навзнак у свіженькі, ще теплі, кізяки. Відро з гуркотом упало обливши її з ніг до голови. Від такого  гуркоту Гриць остаточно прокинувся та й почав вилазити з ясел, пика у багнюці лишень очі виблискують мов у кота на горищі. Хоч Маруся була і огрядною жінкою та все ж на карачках, миттю вибралась із хліва. Очі у неї були наче дві бульки які повилазили з орбіт, а замість слів лише якісь  хриплі звуки. Та як було далі не важко здогадатись.  Коли вслід за Марусею з’явився і Гриць  то вона таки упізнала своє золото.  Дар мови до неї ще не повернувся,  але реакція була миттєвою.  Ухопивши перше що попало їй під руки, а попала заскорубла мітла якою вимітали гній із стійла, розпочала моральне і фізичне виховання. Тижня два він не з’являвся на люди, а коли синці посходили вирішив відвідати місцевий «очаг культури» а простіше кажучи генделик,  щоб посмоктати пивка та  потеревенити  з товариством про текучий момент.
	А  жартівник   він  був ще той, йому було, що збрехати, що плюнути  за якусь мить видумає будь що і поклянеться що то свята правда.
На День народження , а це було влітку, племінники подарували йому  велосипед. Отож він поспішив до «очата культури» щоб похизуватися  подарунком.  А велик  був класний. Блискуча фара, щитки нікельовані ще й лічильник відстані на передньому колесі. Колеги  по чарці були у захваті!
- Де брав? посипались запитання, бо в пору  тотального дефіциту то таке вело було справжнім дивом.
- Тю на вас, а ви хіба не знаєте? Он у райраду, до секретаря, приносите літрову банку колорадських жуків, вона видає вам довідку і  йдете на міжрайбазу, дефіциту там сила – силенна. І таки знайшлись  два телепня та й приперлися  у райраду з банкою колорадських жуків.
. Ото було сміху , секретарка ніяк не могла второпати шо хочуть від неї, а коли дійшло то так і посунулась від сміху під стіл, а потім додала. – так треба ж не жуків, а тільки крила від них.  З тих пір , цих дурнів,  так і називали – колорадські жуки.

ID:  635253
Рубрика: Поезія, Лірика кохання
дата надходження: 12.01.2016 15:38:50
© дата внесення змiн: 15.01.2016 10:01:34
автор: євген уткін

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (705)
В тому числі авторами сайту (18) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Катерина Собова, 28.11.2020 - 10:26
12 12 12 Майстерно, цікаво, гумор в народному стилі - що може бути краще в наш нелегкий час? Супер!
 
євген уткін відповів на коментар Катерина Собова, 28.11.2020 - 19:14
Так - таки так українці люблять та і вміють пожартувати. Спасибі Катю за увагу і добре слово. bye
 
Олена Бокійчук, 20.01.2017 - 13:21
Дуже сподобалось! А продовження буде? apple
 
evgen відповів на коментар Олена Бокійчук, 26.11.2017 - 09:54
Дякую що цікавитесь. Ви запитували чи бубе продовження? то пропоную ше один епізод.
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=761545 hi
 
Олена Бокійчук відповів на коментар євген уткін, 26.11.2017 - 15:44
12 12 12 Пане Євгене, а можна на продовження записатись? friends
 
evgen відповів на коментар Олена Бокійчук, 26.11.2017 - 16:23
Як тільки - так і зразу biggrin Або ні у мене є ще, правда не про кума, але справжня бувальщина. Запрошую прочитати.http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=389138 bye
 
Написано яскраво і виразно! Не біда, що перший епізод багатьом відомий з анекдоту. Адже всі анекдоти з життя. Дійсно є певні задуми, які важко виразити в поетичній формі. Тому бажання перейти в цьому випадку до прози цілком зрозуміле. Признаюся, що і сам виношую певні задуми, адже в житті бувають такі випадки, що це перевершує найпалкішу уяву і нафантастичніші сценарії. Та врешті решт багато маститих прозаїків починали спочатку з поезії. Тож не полишайте розпочате. Але більш пильніше слідкуйте за сюжетною лінією, адже перехід від грудневих подій до колорадських жуків не зовсім логічний в часі... Тож наснаги Вам і повірте, що такі замальовки дуже цікаві. А там вже і до роману рукою подати...
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую. Буду набираится досвіду.
 
Віталій Назарук, 13.01.2016 - 08:59
То Ви широкого профілю... biggrin 12 16 friends friends friends
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Та де там. Просто віршами важче викласти свою думку на папір, тож і пробую інший шлях для своїх задумок.
 
ТАИСИЯ, 12.01.2016 - 17:32
И я Вам скажу, Евген! Удивили!
Очень сочная и колоритная ваша проза!
Похоже, и Вы - мастак на выдумки!
Спасибо Вам за настроение! 12 biggrin flo12 flo01 flo12
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
То шось придумав, а шось узяв із життя то ото і вийшло те що вийшло. Спасибі Вам Тая. Дуже приємно за Ваш коментар.
 
Олекса Удайко, 12.01.2016 - 16:01
12 Мастак Ви в шортика, Євгене... biggrin biggrin biggrin
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
А шож, знай наших! biggrin friends
 
Поправка Юлія, 12.01.2016 - 15:49
Ахах, класно! Мені сподобалося, повеселили мене))
 
євген уткін відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Та не всеж і плакатись biggrin hi .
 
evgen відповів на коментар Поправка Юлія, 26.11.2017 - 10:09
Якщо Вам сподобались кумові пригоди , то може сподобається і ця?

http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=761545-
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: