Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Максим Тарасівський: Заціпеніння - ВІРШ

logo
Максим Тарасівський: Заціпеніння - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Заціпеніння

Ціпеніти я почав ще вдень. Є такий стан майже болісної зосередженості, коли ти поступово втрачаєш здатність чути і бачити, за всіма ознаками тебе поглинула якась думка, тільки от думки ніякої нема. Я попручався-попручався, але потім махнув рукою і заціпенів – може, скоріше минеться. Робота зупинилася.

Як уві сні, навколо рухались люди і події. Насправді, людей було аж один, а подій – нуль: це ж офіс, понеділок, а вже давно і добре відомо, що по понеділках і п’ятницях в офісах нічого не відбувається. Коли за вікнами засутеніло, то і людей стало нуль – моя колега пішла. Провагавшись трохи – у такому стані все робиш, ніби вагаючись, - я і собі теж пішов.

Так-сяк перетнув дорогу, досяг зупинки і тут знов заціпенів надовго – пропустив аж три тролейбуси. Нарешті, мені вдалося зрушити з місця і наблизитись до чергового яскраво-жовтого прибульця. Ледь переставляючи ноги, я зробив три потрібні кроки і здолав одну сходинку, за спиною щось голосно ляснуло, підлога у чорних кружечках смикнулася і штовхнула мене у підбори, і все навколо почало рухатись.

Я вхопився правицею за поручень – ціпеніння ціпенінням, а падати в транспорті зась. Я ж не металург – та й вони таких падінь не витримують. Їхав я колись у трамваї, що возить металургів цілими змінами. Один з цих мовчазних здорованів втратив рівновагу, посунувся, пролетів піввагона і впав у величезну кутасту і ребристу яму, утворену сходами і дверима трамвая. Гуркіт був страшний, а потому настала не менш страшна тиша. Тоді він виліз звідти, ніби і не падав, - я дивився на нього з жахом, а незворушні металурги навіть не глянули, - і каже: «Щось я спати хочу після ночі». А тоді виявилося, що їхати нам на одну і ту саму вулицю і в один і той самий будинок, під’їзди також в нас з ним співпали. Я їхав до тітки допомогти їй з піаніно – цю важезну музику у дерев’яному оздобленні треба було затягти на п’ятий поверх – а той металург виявився її сусідом і знайомим мого дядька, теж металурга. І піаніно він нам тягнути допомагав – так, наче це не піаніно, а картонний фарбований у чорне ящик. Ірландці про таких людей кажуть: «сильний, як кінь» - так отому ірландському коню далеко було до мого металурга. А через місяць цей сусід-металург помер наглою смертю без жодних пояснень з боку медицини.

Дядько мій гадав, що це трапилось через нездорові умови праці, родичі небіжчика винуватили тітчине піаніно, лишень я знав правду, бо ніхто, крім мене, не бачив того падіння у трамваї. До речі, і з металургами усіма після того падіння щось трапилося – позакривалися їх заводи, і давно вже всі їх домни-мартени-конвертери стали металобрухтом. А я з тих пір вважаю, що падати в громадському транспорті вкрай небезпечно – можна несподівано померти або спіткають тебе інші життєві негаразди національного чи галузевого масштабу… Та я лиш тепер про це так вільно розповідаю, а тоді, коли я ціпенів у тролейбусі, таких думок в мене не виникло: мене смикнуло, я рефлекторно вхопився рукою за поручень, ось і усе.
 
Краєвид, що стрибками рухався за вікном, потроху розбуркав і мене. Заціпеніння спадало, я ніби прокидався, але все ще був далеко від рівня бадьорості, типового для вечора дня, в який зазвичай нічого не відбувається. З просоння і знічев’я я почав озиратися, а ну, як щось цікаве прогавлю?

І очі мої дійсно натрапили на щось цікаве – практично з першої спроби. Цікаве було у належному віці, рудувато-міднувато-яскраве, з щиро намальованими рисами обличчя та відверто оголеними частинами тіла. На такі цікавини дивишся очима, але бачиш їх не очима і сприймаєш їх не розумом. Це відбувається деінде. Я вже знаю: якщо сприймати їх загалом, як одне яскраве враження, протягом певного часу, то наступає запаморочення. Це як дивитися на сонце: хтозна, яке воно, коли очі засліпило? Так і отут. Якщо ж роздивлятися деталі – заспокоюєшся, і запаморочення тобі не загрожує. Бо отам - занадто яскраво, отут фарба нерівно лежить, а оце краще б уявляти, а не споглядати, та ще й при свідках. Та ні, вона була надзвичайно приваблива, але як на мене, надзвичайність в такому випадку є зайвою і перетворює привабливість на дещо інше. Але, здається, пані зналася на цих справах - дивилася в очі прямо, відверто, прямо-таки спокутувала надзвичайність своєї привабливості відвертістю свого погляду: мовляв, я саме те і маю на увазі, це все – чиста монета найвищої проби, а проба – ось, десь тут, хвилиночку... Ні, треба відволіктися - і вже не на її, такої відвертої, деталі, а на щось інше і деінде. Он за вікном які труби страхітливі - дивись і заспокоюй нерви чи що там у тебе збурилось. А до тих труб додається будівля - велика, неохайна, з-за якої іржавий Ілліч по-жебрацькі руку простягає - чи тобі, чи отій... ой, ще зарано, не дивись, ти тільки повів у її сторону одним оком, а вона вже відповіла тобі обома, і так влучно, що ти тримаєшся за поручень тепер двома руками, а спиною спираєшся на скло. Отак воно краще. Що там ще за вікном? Ага, самодіяльний ліс - поки міські парки і сквери нищили, аби звільнити місце під забудови, на будмайданчиках, покинутих інвесторами-спритниками та інвесторами-невдахами, повиростали справжні ліси. Баланс. Рівновага!

Рівновага! - ось це б непогано мати. І отут, в цьому тролейбусі, де праворуч дивитися не можна, бо там ота цікавенна пані належного віку, занадто яскравих кольорів і надмірної відвертості вбрання. І загалом у житті непогано мати баланс. Чуєш, Всесвіте Абсолютовичу, мені балансу! Один раз! На водку дам! Два щотчіка!

Щось я розійшовся, справді, аж сам зніяковів, мабуть, це реакція на заціпеніння – от, розганяюся тепер. Добре, не треба мені нічого, вибачте, що потурбував, Абсолюте Всесвітовичу, я просто подивлюся, що за панове і пані розташувалися на інших сидіннях… так, так, звісно ж, ліворуч, про праворуч я вже знаю. Таке-сяке, сяке-таке, ніяке... Ой.

Біля вікна сиділа собі дівчина. Яка? А така. Спокійна - одразу бачиш, що вона спокійна, але не тому, що байдужа, тупа чи там хвора, а тому, що добра і лагідна. А ще... Волосся в неї було каштанове, довге, густе, рівне, і колір від коренів і до кінчиків волосин щільний, однаковий, живий і природній. Натуральний. Без фарби натуральний, і з аналогами натуральними – саме як каштани, що нині рясно вкрили вулиці і час від часу влучають у потилицю і гупають по дахах автівок. А ще очі. Світлі очі, на диво світлі для такого кольору волосся і шкіри. Щиро доброзичливі очі. І ще ніс. І губи. І... ну, все. І сидить вона біля того вікна і якось так дивиться на усе навколо - і на мене - що...

Що я геть про все забув. Я забув про цікавинку праворуч, що змусила мене відчувати якісь там емоції, бажання і відчуття абощо – і я лиш подумав, що жінка та гарна, лише стилю їй не вистачає, там буквально - додати пару сантиметрів тканини, відняти пару тонів лакофарбових виробів та нахилити вектор погляду градусів на 10 долі, ну, може книжку хорошу чи дві прочитати, але це вже опціонально, - і все буде ідеально і аж навіть цнотливо. Хто на цьому знається, той розуміє: цнота розбещує протилежну (чи то належну?) стать гірше за найвідвертішу розбещеність, хоча і вимагає ритуалів, почесних варт і різних дифірамбів і мадригалів. Я уявив весь цей лицарський набір і негайно відчув бажання стати перед тою жінкою – вибачте, пані, перед Жінкою - на коліно і щось таке – «Дозвольте вас супроводжувати, часи нині  непевні!» - на весь вагон вигукнути. Я забув про тих двох хлопців, що вранці зчинили жорстоку бійку на ринку поруч із офісом, ніби без особливої причини і великої потреби. Про них я геть забув - без жодних коментарів та розвитку вражень. Я забув про свою втому, що з’явилася ще зранку – мабуть, то була передмова до заціпеніння. Також – геть втома! Ще про... про все забув. Навіть про війну – тепер вона видавалася мені чимось болісно і відверто несумісним із цим новим світом, в якому я нічого не пам’ятав чи усе забув. Навіть про дівчину, що сиділа собі біля вікна, оповита своїм каштановим волоссям, закута у броню ... краси? чистоти? недоторканості? неупередженості? доброзичливості? спокою? - одним словом і не скажеш чи я просто не знаю того слова. Вона ніби була і від цього світу, і не від цього; вона була захищена від цього світу, від його недолугих і хижих мене та усіх нас в ньому захищена, та одночасно вона і мене, і всіх нас від цього божевільного світу захищала своїм власним світом, у якому спокій, мир, добро, краса і … не знаю я такого слова! Чи не тому вона і є – захищена, що сама, беззахисна, боронить – хоча б одного мене від мене самого? Не знаю – бо про неї я забув так, ніби її не бачив ніколи і не уявляв, що вона існує.

Отак от - забув я про усе поточне, суєтне і земне і поринув думками у якісь інші світи. Щоправда, ті світи теж були цілком земні, проте позбавлені усього суєтного і зайвого, чим ми зазвичай відволікаємо себе від справжнього і головного, коли нас від нього насправді ніщо не відволікає, і тепер все справжнє було прямо тут, поруч, в мені, навколо, в усьому і навіть не вимагало ані слів, ані думок – відчувай його, і край. Тут знайшлася і рівновага, і баланс знайшовся – я аж відпустив поручень і вже далі не тримався за нього. Так, я цілком був деінде; разом із втратою усвідомлення місця, я втратив і саме усвідомлення, або навпаки – але це вже питання до фахівців, а я не фахівець. Загалом цікаве питання для кожного: хто ти? Я зазвичай його собі не ставлю або якось від нього відбиваюся: Дід Ніхто абощо. Та наразі я міг собі відверто зізнатися і навіть іншим повідомити - он якраз до мене кондуктор пхається - що я є щаслива людина, що живе не триразовим харчуванням, шаблонними судженнями і розкладом роботи-відпочинку, а почуттям, яким єднається із усім цим дивовижним, новим, щойно знайденим світом. Може, він зовсім не іншій невідомий світ, а світ дійсний, справжній, який ми помічаємо лише тоді, коли забуваємо цей – несправжній і недійсний світ? Та кондуктора цікавив лише мій квиток; тому я не став з ним ділитися своїми здобутками.

Щоправда, кондуктор своїм втручанням мої здобутки дещо підправив. Я повільно повертався із інших світів - справжніх чи несправжніх, дійсних чи недійсних, з усіх разом – у світ жовтого тролейбуса, і вчасно, адже тролейбус нахилився на повороті, і мріяти було небезпечно – адже я не дозволяю собі падати у громадському транспорті, тому що колись… так, про це вже йшлося. Отже, тролейбус нахилився, я пригадав історію про смерть металургів і всієї металургії і вхопився обома руками за поручень. 

Зупинка, рух пасажирів, вийшли-зайшли-купили квитки, тролейбус рушив. Я глянув на дівчину, що сиділа собі біля вікна – та її вже там не було. Сидіння спорожніло; лише над ним на склі кабіни водія майорів календар із смутно знайомим обличчям. Ну, так – тьмяна Мона Ліза у рамочці з троянд маргаринових кольорів і маргаринової ж фактури. Який несмак… І я знову безпорадно заціпенів.

2014 р.

ID:  524024
Рубрика: Проза
дата надходження: 17.09.2014 15:47:54
© дата внесення змiн: 18.09.2014 06:41:11
автор: Максим Тарасівський

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (320)
В тому числі авторами сайту (9) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Вікторія Т., 19.09.2014 - 03:07
Доторкнулись до іншої реальності...Все ж не треба було падати духом, коли дівчина зникла.Маленькому Принцу було достатньо лише знати, що його троянда десь існує.
Щодо питання "хто я?" --ще древні заповідали "пізнай самого себе" як найскладніше для смертного завдання.
 
Максим Тарасівський відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Та ні, персонаж не занепав духом - адже він тепер знає про справжнє... Щодо пізнання себе - Ви дивним чином згадали про те, про що і останнім часом постійно розмірковую. Та про це слід добре написати. Краще, ніж про тролейбус і дівчину під портретом Мони Лізи smile В свій час. Дякую.
 
Чоловіче сприйняття світу, деталей, обставин відрізняється від нашого, і це цікаво спостерігати, як Вам за тими дівчатами та металургом. 12 12 give_rose
 
Максим Тарасівський відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Таки відрізняється. Дякую
 
Лія***, 17.09.2014 - 17:57
Цікаві спостереження чоловіка wink сподобався прийом. порівняння на контрасті.
 
Максим Тарасівський відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Ліє.
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: