Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Левчишин Віктор: НАВЧАННЯ. 1991. 3. - ВІРШ

logo
Левчишин Віктор: НАВЧАННЯ. 1991. 3. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

НАВЧАННЯ. 1991. 3.

06.11.2013* 16:55
	Виклав на стіл записи за 1991 рік і навіть здивувався: невже це я дійсно так насичено жив в той рік? Переді мною лежать: блокноти - 2 тонких і 3 товстих, 16 зошитів по 48 сторінок, 2 товсті папки з картами, схемами та малюнками. А ще були вірші. І це при тому, що я ще і проектував і, таким чином, заробляв якісь гроші.
	Життя кожної людини є комплексним явищем, його неможливо розчленувати на окремі складові, але це єдиний засіб, при всій штучності такої операції, максимально скоротити розповідь. саме тому я і визначив, що в моїй розповіді будуть блоки - зараз я нарахував їх 10.

							Блок "БУДЕННЕ  ЖИТТЯ"  
	Можливість ночувати в майстерні втратив, бо мій директор кооперативу перехопив її у власника і зробив там офіс. Моє робоче місце залишилося недоторкане і це давало радість, але тепер я змушений був знову і знову ночувати дома не кухні, витираючи перед тим сморідну калюжу після Пилипівни, яка тепер тупо і непорушно по декілька годин сиділа на одному і тому ж місці. Ті, що Вели мене, почали виганяти із цієї квартири. Я і радий був би піти, але куди?
	Так, я вже отримав повідомлення про те, що мене, як ветерана війни, "опустили парашутистом" в кооператив на Троєщині з однокімнатною квартирою. Навіть вже перший внесок заплатив. Але жити ж треба десь зараз! 
	Запис в блокноті:
	"17.02.1991.
	Я прокинувся від страшенної пекучої болі у лівому суглобі між ногою і тазом. Біль біла вздовж ноги, збиралася у шар у колінній чашці, била у вигін підошви ноги, а потім по діагоналі у великий палець.
	Я ніби-то почув: "Читай свою молитву!". В усякому випадку, я почав читати Ісусову молитву. І відчув, як на протязі молитви з'являються 2-3 пульсації підвищення болі. Я аж почав вигинатися. Застогнав мимоволі.
	"Читай!" - Хтось спокійно, врівноважено та знаючи, немов лікар-велетень професійно біля хворого з нікчемною, але болючою хворобою, Хтось сказав це.
	Я продовжував читати. Перед закритими очима миготіння. І раптом я зрозумів, що це ритмічне миготіння синхронізується із епілептичним дрижанням холодильника.
	"Це ілюстрація того, де ти спиш. Дуже брудне місце!"
	Мовчу, бо знаю: правда, це - так. Тепер розумію, чому мене так наполегливо виганяють звідси.
	... Біль продовжувала мене бити немов електричним струмом. Хтось, а я саме так сприймав: Хтось, сказав: "Це чистка. Ти довго знаходишся в багнюці. Ти під Захистом, але натягнув на себе гидоту. Терпи! Читай молитву!"
	І я читав. Поступово прискорив темп читання. А біль йшла і йшла. Нарешті вона почала сходити."
	Спасіння прийшло із неочікуваної сторони - Петро Гончар запропонував трохи пожити в його майстерні. На Андріївському узвозі, ліворуч, досі стоїть двоповерховий будиночок на підході до театру "Колесо", якщо спускатися по Узвозу на Поділ. У навпіл підвальному поверсі був розташований магазин творчих гончарних виробів  з назвою "Гончарі", а на другому, зі входом з двору, була майстерня художника Петра Гончара, сина відомого борця за незалежність України та за її культурний спадок Івана Гончара. Зараз у Києві є Музей народного мистецтва імені Івана Гончара, директором якого є Петро Гончар. Магазин ніяк не був пов'язаний із цим сімейством. 
	Петро сказав мені, що його сини тільки через 3 місяці закінчують навчання, саме тоді майстерня буде їм потрібна, а поки що... Два сина Петра та Ніни Матвієнко навчалися в Художньому інституті.
	Добу пробув у брата Валентина, а 13 березня я вже перебрався до майстерні Петра. І три місяці я жив щасливо , хоча грошей у мене було обмаль. Досі пам'ятаю, як на свій день народження, 17 березня, я сидів за столом у спаленці 	при великій залі майстерні, дивися у віконце на Андріївський узвіз, з'їв капустяний лист та шматок хліба, запиваючи чаєм, отримав по Контакту поздоровчій малюнок та вірш у розсип, бо треба було упорядковувати строки, що йшли навалом, безсистемно, як я помолився, глядячи на рідкісну старовину ікону Ісуса, яка висіла на стіні, і ліг спати.
	Моє щастя полягало ще і в тому, що я спілкувався із сім'єю Петра/Ніни. Українська інтелігента сім'я височайшої культури, перед якою я завжди ніяковів, була проста і щира у спілкуванні. Ніна, до того ж має сенсорні здібності і тому з нею було особливо цікаво спілкуватися.
	В цей блок необхідно включити і спілкування із сином Баженом.
	Коли він зрозумів, що я змушений піти, то його відношення до мене та до матері стало різним. Я розумів, що син опинився між молотом та ковадлом, але змінити нічого не міг. І він не приховував негативне ставлення до матері. Я завжди говорив йому: "Сину! Ти можеш не поважати її як людину, але це твоя мати, тому ти повинен бути з нею поштивим!" - "Навіть коли вона лається?" - "Чому? Ти щось накоїв?" - "Еге ж, влаштував веселе життя її коханцю Кагановичу!" - "Сину..." - "Батьку! Я краще знаю!" Що тут можна було говорити?
	При цьому у сина нарощувалися Сенсорні здібності, хоча я нічого не робив для цього. Це тепер я знаю, що такі люди як я є своєрідними генераторами розкриття Сенсорних здібностей у інших. Достатньо спілкування.
	Один раз мені в майстерню подзвонила мати Бажена і сказала: "Твій син хворий! Мені треба поїхати по справам на добу. То приїжджай, будеш з ним." Приїхав. У сина висока температура, жар, горить весь, нудить його. І я сидів всю ніч біля нього та молився. На ранок його почало відпускати, а в 9:00 він вже скакав по кімнаті.
	Продовжував забирати його у п'ятницю на вихідні. Прийшли на дитячий майданчик біля пам'ятника Шевченка. Він хвацько лазив по металевим структурам. Я вирішив почистися сонечком, бо пекло за вухом. Молився, дивився на сонце. Стало легше. Згадав, що граючи, нещодавно запитав у сина про моє третє око. І він сказав:
	- Око чорне, а за вухом біле.
	Підходжу і питаю:
	- А що тепер?
	- Червоне і чорне.
	Виходимо із Університетського парку, бо направляємося на Андріївський узвіз.
	- А зараз?
	- Все те саме.
	- Та я ж чистився дивлячись на сонечко!
	- Ха! Кожний екстрасенс знає, що так чорнота натягується!
	- А куди треба дивитися?
	- На небо!
	- А звідки ти це знаєш?
	- Я запитав у Господа.
	- Ти спілкуєшся з Господом?
	- Еге ж. Я питаю: "Господи, скажи, будь ласка, ..., а він відповідає.
	- А як ти дізнався про Господа? Я ж нічого тобі не говорив.
	- А пам'ятаєш як ти мне лікував всю ніч і молився? То я і почув.
	- Як? Я ж молився подумки, не в голос!
	- А яке це має значення?
	Ще одна картинка.
	- Папу, а космічні звірі завжди такі?
	- Які? Чому ти про це говориш? - я в цей час мав Контакт.
	- Бо ти розмовляєш з таким звіром.
	Я розпрямився. Подивився на сина. В цей час у мене запрацювала точка Шиви.
	- А зараз з ким я говорю?
	- Як з ким? З Богом.
	- А раніше?
	- З космічним вовком.
	Таких розмов було багато. Зараз син вищий за мене, міцний здоров'як, має дружину і доньку, має гарні Сенсорні здібності, але ними не користується, бо живе суто реальним повнокровним життям. І робить це гарно, розумно.

	Коли закінчувався термін мого проживання в майстерні Петра Гончара, я почав бідкатися: куди іти? І тут мені подзвонив архітектор Петро Павлович Кедровський, колега по КІБІ, і запропонував пожити у нього у флігелі, який пустував. Мені залишалося тільки посміхнутися: мене доводять до краю, а потім порятунок приходить сам по собі, як чудо.
18:25

ID:  458922
Рубрика: Проза
дата надходження: 06.11.2013 18:34:40
© дата внесення змiн: 06.11.2013 18:34:40
автор: Левчишин Віктор

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (339)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Innessanew, 12.11.2013 - 12:40
Зрозуміло, цікаво, радісно.. Але ще якось "не стабільно", чи що.. Так?.. give_rose give_rose give_rose
 
вчитель, 06.11.2013 - 23:04
Розказуйте про сина більше...Пригадалась одна з коротких притч Бруно Ферреро, приблизно так: в одній молодій сім'ї народилася друга дитина і старшій дівчинці не давали залишатися з нею насамоті, боячись ревнощів. Та сестричка через деякі проміжки часу повторювала прохання усамітнитись з дитиною. Батьки уступили дівчинці, проте двері в кімнату залишили прочинені. Вони почули: "Розкажи мені про Бога, а то я стала забувати, який він..." Діти набагато більше знають за нас, особливо сучасні... 23
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
притча гарна, я не знав її. Дякую. Наші діти. зараз народжується 6 Вертикальна Раса, то нічого дивного немає в тому, що вони інші! give_rose give_rose give_rose
 
З Богом спілкуватися - це добре!!! Бог завжди допоможе у скрутну хвилину. smile give_rose give_rose give_rose
 
Левчишин Віктор відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Здається. що так! give_rose give_rose give_rose
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
dashavsky: - патякати
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
x
Нові твори
Обрати твори за період: