Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Степан Бойчук: Риторика. - ВІРШ

logo
Степан Бойчук: Риторика. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Риторика.

      Коли говорять про риторику, то мають на увазі як правило дві речі. Перше, це коли риторика- ніби якесь пусте говоріння, просто пусті слова прикрашені артистичною вимовою, а друге уявлення - це те, що риторика якась застаріла наука, або якась навичка, якої потребувало людство яке не знало письма і мусило в усній формі викладати свої домисли, і когось переконувати в них. Звісно ж ми, котрі сьогодні живемо в епоху раціональності, в епоху писемну в риториці яка зазначена вище ніби і не маємо потреби. Але й справді, риторики виникає в Античній Греції в дописемну епоху. Спостерігаємо першу згадку про оратора саме у Гомера, який говорить про Ахіла як про оратора. Що ж це означає? Що дає риторика яка виникає в дописемний час? І чи потрібна вона сьогодні в такому класичному вигляді? Ці питання постають наріжним каменем в роздумах про риторику,про  мистецтво говорити і переконувати. 
     Від так стає цікавим такий факт, що для того щоб добре говорити потрібно правильно мислити. Саме із такою і виявляється завдання риторики давніх грецьких мислителів. Таке прояснення питання автоматично актуалізує зацікавленість не просто артистів красномовців, і спікерів, а саме філософів які являються генераторами сучасної думки і ідеї. А що значить правильно мислити? По перше - це мислити так, щоб це було прозоро і переконливо для тебе самого, а в другу чергу і для слухача.
     В контексті піднятої теми для людини яка поки що нічого не знає, актуальним постає практика давніх, які запропонували символічну, засадничу базу риторичного мистецтва. Як нам відомо ритор, або оратор - це людина яка володіє знанням яким вона ділиться з метою просвітити, підняти людину з місця, і повести. Цікавим постає той факт, що для того щоб вести сліпого, яким в нашому випадку виявляється слухач у якого відсутні ті чи інші знання, поводиреві потрібно рукою взяти його за руку, і таким чином вести, вести до місця прозріння. І ось ця символічна рука ритора якою він веде слухача, також складається із п'яти пальців. Із п'яти засадничих стовпів мистецтва риторики, яким я і хочу в подальшому присвятити ці записки.
    Першим пальцем ведучої роки ритора є - знайти тему, відкрити її для себе. Це своєрідна "евріка", тобто відкриття яке і стає основою промови. Що означає знайти? Це - побачити предмет у всій його повноті і цінності, для того щоб можна було про нього далі почати роздумувати. 
    Другий палець можна назвати "таксі", це слово запозичене із грецької і має значення розпорядку, порядку. Або може ще підійти - "дизпозиція", що також має значення порядку. Це значить, що в промові ритора має бути порядок побудови речі, і перед тим як почати щось говорити потрібно знати чим ми закінчимо.
   Третій палець в цій риторичній руці ведучого, це підбір слів -"елокуція". Це дуже важлива річ, і тут варто розглянути декілька важливих суглобів з яких складається цей палець. Це якщо можна так сказати логіко-філософський квадрат який являє собою правило підбору слів для промови. Отже по перше сказане мусить бути сказане обов'язково на хорошій, якісній мові. По друге сказане має бути ясним і зрозумілим, недостатньо говорити гарно. Треба щоб всім було зрозуміло. Третя важлива складова підбору слів - це доречність, для різної теми є різні слова, для судових процесів своя судова лексика, для проповіді - своя церковна. І на кінець четвертий суглоб - це окраса, прикрашеність.
    І от ми пройшли уже перші три кроки, ми вибрали тему, склали план, підібрали слова і написали текст промови, і от з'являється четвертий палець. Цей четвертий складовий момент називається "меморія"- тобто пам'ять. Треба запам'ятати те, що ми придумали. Але запам'ятати не механічно. Задача не в тому щоб визубрити, бо в такому випадку можна взяти любого ліпшого красномовця і дати йому текст промови. Але задача в тому, щоб запам'ятати ці перші три кроки згадані вище. Оратор має говорити зв'язуючи з тим що він бачить, і при цьому включати свою пам'ять.
     Останній засадничий стовп на якому тримається споруда промови, або п'ятий захватний палець - це палець "екшин", тобто палець дії, або моменту коли це має подіяти, виявляється зовсім не важливо наскільки гарно сказана промова, як підібрані слова, а важливо сказати її в правильний момент.
   Нарешті ми розглянули запропоновану нам давніми систему побудови промови, і можливо щось повчились. Але будь хто сьогодні може сказати, що в сучасному світі є спеціальні люди спікери, іміджрайтери і т.д. І для чого мені потрібно мучити себе, працювати над собою і вчитись риторики і ораторського мистецтва?  І тут ми приходимо до раніше згаданого завдання риторики навчити мислити, і справді в реальності, навіть якщо моя професія не зв'язана із публічними промовами, система риторики допомагає нам розвивати нашу здатність мислити і роздумувати, розвиває вміння критично сприймати інформації і добре орієнтуватись в тій чи іншій темі. Тому як висновок можна сказати, що риторика постає досить актуальною наукою і практикою в сучасному, глобалізованому, перенасиченому різної інформації світі. Тому вчімо риторику, щоб не бути обдуреними, щоб вміти дати відповідь і переконати невірних.

ID:  432012
Рубрика: Інше
дата надходження: 17.06.2013 14:16:26
© дата внесення змiн: 17.06.2013 14:16:26
автор: Степан Бойчук

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (1167)
В тому числі авторами сайту (3) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: