Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: alla.megel: МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. ІСТОІЯ ТРЕТЯ. БЕЗ ДОКУМЕНТІВ. - ВІРШ

logo
alla.megel: МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. ІСТОІЯ ТРЕТЯ. БЕЗ ДОКУМЕНТІВ. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

МІФИ І РЕАЛЬНІСТЬ. ІСТОІЯ ТРЕТЯ. БЕЗ ДОКУМЕНТІВ.

Прокляття те, неначе камінь,
який Сізіф уже віками
під гору пхає, а вгорі
сидять сліпії кобзарі
і тужну пісню про свободу
співають для свого народу...
(поет Борода)

Історія пишеться по-різному: буквою документів, сторінками літописів, монографій, підручників. Трудовим потом полів, ферм, підприємств. Кров’ю боїв і тюремних мурів. Життями й долями. А сьогодні я пишу її з голосу. Дуже сумного, тихого чоловічого голосу з динаміка мого старенького комп’ютера. Нехай каже хтось, що історія - це державні здобутки чи прорахунки, нехай хтось стверджує, що історія - це кордони й політика. Справжня історія - це життя людей, їх страждання і радощі, перемоги і втрати. Їх сльози, їх діти, історія їх родин.
	Як же різниться кіношно-книжна червонопрапорна історія Радянського Союзу від життя у ньому людей! З точністю до навпаки різниться! То, може, те, що нам показували, те, чому нас вчили у школах і вузах - і не історія зовсім? Може то вигадка? Така вправна і вигідна комусь брехня, де "единый и могучий" - сам по собі, а люди, що у цьому могучому жили - окремо - у своєму горі, своїх втратах, своїх долях. Вивчаючи ці долі, розмірковуючи над цими життями, плачучи і співпереживаючи можна вивчити історію. Справжню, невигадану історію нашого народу. Без документів:
	- Мій дід до революції був заможним селянином. Мав пару волів, пару коней, плуги, увесь потрібний у господарстві реманент і навіть пасіку. Дід був майстром на всі руки, не було у господарстві такої роботи, яку б він не вмів робити, навіть чоботи шив. Під час революції родина дідової дружини - моєї баби - розділилась: частина залишилась на Черкащині, а частина емігрувала до Америки. Дідові після революції, як міцному господарю, дали великий наділ громадської землі. Тоді всім, хто міг обробити, землю давали. Люди не бідували. Однак у 29 році почалась колективізація і у нас. Землю забрали. І дідові нічого не залишалось, як піти у колгосп добровільно. Він здав худобу - коня, вола, реманент і пасіку. Пішов працювати у колгосп. У тридцять третьому голодному році мої були такими ж колгоспниками, як і всі. І так само голодували. У діда з бабою було четверо дітей, найстарша донька вже була заміжня і жила окремо. Щоб врятуватись від голодної смерті, бабця відправила мою маму (тоді мамі було 16 років) на роботу в один із радгоспів Одеської обл. Мама там працювала на різних роботах буквально за харчі. Часто згадувала, що голодували всі так, що, коли чистили моркву, то намагались із багнюкою відрізати шматочок шкірки й ховали, щоб не бачив наглядач. А потім викопували й їли. У їдальні давали їм пшоняну юшку, бабця наказувала мамі, щоб вона не їла тої юшки, а виливала потихеньку. Голодна мама не могла ослухатись, так вірила старшим. Виливала юшку, а якщо хтось із жінок бачив, то забирав і з’їдав. Мама була дуже худа, але вижила, а ті, що їли ту рідку юшку, попухли й повмирали. А ще наша сім’я вижила завдяки тим родичам, що емігрували у Америку. Бабин брат Ілько слав звідти зрідка посилки й долари. Баба міняла їх у торгсині (були такі установи, типу магазинів валютних) на їжу. Родич писав нам листи українською мовою, а адресу на конверті англійською, щоб йому відповісти, потрібно було у районі заплатити гроші на пошті, щоб адресу на конверті написали. Родич цей став у Америці заможний, мав невеличку фабрику й не мав дітей. Він допомагав нашим до самої війни. Останній лист ми отримали після перемоги, дядько просив озватись тих, хто залишився живий. Але наші тоді були у великому горі, відразу не відповіли й лист з адресою загубився.
	У тридцять сьомому році по селах почали полювати на ворогів народу. Була навіть рознарядка: стільки-то з району потрібно "ворогів" знайти. Мого діда звинуватили у тому, що він нібито потруїв бджіл на пасіці, хоч усі в селі знали, що бджолині сім’ї загинули через недбальство одного із працівників. Сам же цей працівник - він вхожий був до сільради - і написав донос на діда. Першого травня - на день трудящих - мого діда й заарештували. Разом із ним забрали ще десятьох чоловік. Їх усіх у одній машині вивезли згодом із села, накривши шинелями, щоб ніхто не бачив, кого й скількох везуть. Заарештованих розстріляли (так казали люди) у Козачанському лісі. Коли моя бабця дізналась про розстріл діда, вона так горювала, що стала навіть трохи несповна розуму. Її доправили у Київ, у психіатричну лікарню. Методи лікування (чи може впливу?) були такими ізувірськими! Наприклад, хворих годували солоними оселедцями й не давали їм води, щоб вони, окрім спраги, ні про що не могли думати. Важко припустити, щоб так можна було вилікувати душевнохворого. А от інакомислячих привести до тями й залякати можна, на це й спрямоване було подібне "лікування".
	Мій батько пішов добровольцем на фронт у перші дні війни. Справа в тому, що ця війна була вже для нього третьою. Першою - фінська, де він, маючи плоскостопість, служив у кавалерії. Потім була польська кампанія. Ніде він навіть поранений не був. А у вітчизняній дійшов до Угорщини і там загинув, помер від ран. У сорок четвертому році прийшла похоронка з документами й повідомлення про нагороду - медаль "За відвагу". Саму медаль нам отримати так і не вдалось...
Під час війни я був малий, але пам’ятаю, як ми ховались від артнальотів та бомбардувань у льоху в сусідів. Взимку там було дуже холодно. Мама нас із старшим братиком закутувала у кожухи й ховала у солому. Однак, ми все одно застудились. Братик захворів на дифтерію й помер. Я добре пам’ятаю, що під час похорону тітка Ліда тримала мене на руках. Навколо точився бій, а ми поклали братика замість труни у ящик з-під снарядів і закопали у нашому садку. Так я залишився єдиною маминою надією. Після тих сидінь у льоху я хворів три роки. Хоч довго лікувався, але став інвалідом. Після війни із Германії повернулась одна з маминих сестер - Тетяна. Її вивезли німці на роботи, слава Богу, що вона залишилась жива. Тітка була дуже гарна, я пам’ятаю, що навіть у ті часи - хлопців по фронтах загинуло багато - а за нею упадали місцеві чоловіки, аж поки вона не віддалася заміж. Її чоловік, поранений на війні, працював у бібліотеці. От цей дядько Микола носив мені хворому книжки додому. Дякуючи йому, я полюбив читати, й перечитав багато серйозної літератури, бо дитячих книг у бібліотеці майже не було. Зовсім малим я читав Стендаля, Мопассана, завдяки цьому маю гарний літературний смак і пишу вірші. Мама по війні працювала у колгоспі за трудодні, як тоді казали, "за палички". Відпрацьовані дні позначались у відомостях паличками, грошей тоді не платили. Ми продавали все, що родив город і садок, щоб сплатити немаленькі податки й хоч якось прожити. Я довго не міг за станом здоров’я ходити у школу. Але мені було дуже шкода маму, я багато читав і вчився самостійно. Трохи одужавши, вступив до Чигиринського технікуму бухгалтерського обліку і після його закінчення працював у колгоспі бухгалтером. А потім закінчив Київський інститут народного господарства і до пенсії працював економістом. 
	Після війни син мого репресованого діда - дядько Максим - почав вимагати перегляду дідової справи. І домігся, що йому показали документи у КДБ. Висновок так званої "трійки", якого у ті часи було достатньо для того, щоб засудити людину до розстрілу, у дідовій справі був написаний хімічним олівцем на обривку газети. От за такими "документами" розстріляли як ворога народу (якого ворога? якого народу?) мого діда, що, замість виїхати у революцію до Америки, вступив добровільно у колгосп і до смерті хресної добросовісно у ньому працював. Мав руки майстра - не міг працювати інакше. У тій же худенькій теці із кількома папірцями, які коштували діду життя, лежав і напівграмотний донос односельця. Так ми точно дізнались, хто він. Заарештовано діда було 1 травня, а 29 травня датовано постанову про його розстріл. Не так, як зараз: можна обжалувати вирок, суду потрібні докази вини людини, розслідування провадяться роками. Дядько Максим таки домігся повної реабілітації. Він навіть отримав згодом компенсацію за здане дідом у колгосп майно - коня, вола, реманент. Аж сімсот рублів отримав - така була компенсація - людям на сміх - наче знущання держави над долею моєї родини.
Бабця, зломлена горем, померла рано. Так само рано, не від старості - від пережитих нещасть: смерті батька, сина, чоловіка - померла моя мама. Мало у них в житті було не те що щастя - просто світлих і ситих часів. Без страху, без тяжкої праці, без злиднів. 
	У мене вже й очі від сліз попухли, а голос у динаміках все звучав і звучав, виводячи просту й страшну водночас лінію долі, звичайної родинної історії. Скільки таких історій навіки поховає час! А скільки їх вже забуто, понівечено брехнею й страхом, викинуто з нашого ментального простору, наче їх ніколи й не було. То що ж таке історія радянської України? Розповідь про поступ і звершення? Хто хоче ще мені сьогодні розповісти, як добре колись жилось? Хто хоче сказати, що для гарного життя нам Сталіна не вистачає? Хто доведе, що комунізм і фашизм по духовній суті своїй хоч чимось відрізняються? А голос Миколи Антоновича Верещаки з міста Черкаси - дитини війни, онука репресованого за доносом, сина загиблого у третій своїй війні батька, літнього чоловіка, найяскравіший спогад дитинства у якого - похорон брата у ящику з-під снарядів - цей голос тихо закінчував свою сумну історію:
	- Вибачайте, Алло, якщо я був непослідовним, Ви вже самі змонтуйте текст, як потрібно. Даруйте також, що я робив паузи, - то від хвилювання, і від сліз. За стільки часу я не навчився це все спокійно згадувати. І не навчуся, мабуть, ніколи. 
	Дай Боже нам всім, Миколо Антоновичу, ніколи не навчитись спокійно й байдуже згадувати. У всіх у нас - одна історія. Вона - така. Немає іншої.

ID:  275523
Рубрика: Проза
дата надходження: 17.08.2011 10:19:59
© дата внесення змiн: 26.05.2013 09:37:49
автор: alla.megel

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Livera, H&N, Мазур Наталя, Юлія Мрійна
Прочитаний усіма відвідувачами (1351)
В тому числі авторами сайту (30) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Мазур Наталя, 25.08.2011 - 20:08
Так, звичайно. Детальніше про конкурс можна прочитати тут:
http://proza.ru/2011/05/17/718
Зараз завершений третій етап конкурсу.Я виступаю в другій команді від України.
Що дає конкурс особисто мені?
1. Можливість прочитання моїх робіт іншими людьми.
2. Можливість ознайомлення з кращими творами, що приймають участь в конкурсі.
3. Можливість вдосконалення мене, як автора.
Матеріальних статків конкурс не приносить.
Чи знаєте ви, Алла, про конкурс "Белая скрижаль"? Я приймала у ньому участь в минулому році. Цього року поки що не надсилала нічого. Чомусь більше переключилася на вірші. Якщо цікаво, гляньте сюди:
http://prozakonkurs.ru/
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталочко! Дуже потрібна інформація. Успіхів Вам і натхнення! 16
 
Мазур Наталя, 24.08.2011 - 10:57
Алла, ви робите роботу (не побоюсь цього слова) епохального значення. Так, так. Така книга стане близькою кожній людині, де б вона не жила, і коли б вона не жила. Історія пам"яті людей - 12 12 12 це колосально!!! give_rose Знімаю капелюха hi Записуюсь в чергу на придбання книги та за автографом! give_rose
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталю, За добрі слова. Намагатимусь зробити свою роботу якнайкраще. Я навіть ще не думала, де і як буду друкувати все це. Сподіваюсь, що, коли закінчу, буде видно, що робити далі. Перші історії задали певний рівень, тепер потрібно знайти такі ж сильні. Ваша історія саме така. 16 А можу я Вас детальніше про конкурс розпитати? give_rose
 
Мазур Наталя, 23.08.2011 - 12:45
Так, звичайно. Я погоджуюсь, Аллочко. Адже Фріда - то моя мама, а Домініка - то моя бабуся. Знаю, що це оповідання стало досить резонансним на конкурсі. Мені багато писали листів з відгуками. Російською воно написане тому, що конкурс був міжнародним, і одна із умов було саме написання російською.
А можу я дізнатися детальніше про книгу?
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Щиро вдячна Вам, Наталю!
У мене зібралось трохи спогадів моїх рідних про ті часи. Якось я писала для своєї газети нарис про основи нашої ментальності і роздумувала, чому люди не хотять сприймати підтверджену документами реальність, а воліють залишатись у ментальному полі, сформованному радянськими міфами. Так виникла ідея написати книгу "Міфи і рельність". Мета - спростувати за допомогою сімейних міфів офіційні радянські міфи про ту реальність. Книга буде складатись із великої кількості сімейних історій. Я навіть не планувала розділи, історії самі мені їх підказали: "Наш німець", "Без документів", "Шпигуни" іт.д. Я звернулась до поетів нашого клубу з проханням надсилати сімейні історії. Хочу зберегти авторство й тих, котрі записую сама: на диктофон, з аудіофайлів - хто як присилає. Те, що пишу сама, розміщаю тут. Крім мене ще пише Аріна Луговська (вона так і зазначає "до книги пам"яті")
 
Мазур Наталя, 23.08.2011 - 11:46
Знаєте, Аллочко, маю теж подібний матеріал. Свого часу написала оповідання для міжнародного літературного конкурсу.
Якщо маєте бажання, можете познайомитись.
http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=268401
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталю. А ви б не дозволили мені цю історію забрати для книги. Я б її переклала і вказала би Вас як автора?
 
Мазур Наталя, 23.08.2011 - 10:49
Дякую авторові за працю! А ще хочу подякувати за роздуми та спогади, які накотились на мене після прочитаного.
flo12 flo12 flo12 flo12 flo12
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
І Вам дякую, Наталочко, що у нашому клубі "коротких форм" читаєте таке довге give_rose Коментарі читачів додають наснаги, а вона потрібна як допінг у роботі з таким важким матеріалом. 16
 
Микола Верещака, 21.08.2011 - 19:18
Большое спасибо Вам, Алло за рассказ.
Исправьте одно слово, я Вам звонил. flo12 flo12 flo12
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Вам спасибі, Миколо Антоновичу, і Вашому роду за терпіння й пролиту кров. 16 Виправила. Не могла швидко бо комп"ютер у ремонті.
 
LaurA, 17.08.2011 - 13:47
.. Спасибо !
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
16 give_rose
 
АРИНА ЛУГОВСКАЯ, 17.08.2011 - 13:08
Я сейчас подумала о том, что необходимо будет обязательно разбавить эмоции... Если постоянно читать только грустные истории, станет или скучно, или не смогут дальше читать, очень эмоционально тяжёлый материал. Он или вызывает адаптацию у читателей с крепкой психикой, или выводит из равновесия тех, кто не настольно выдержаный. Предлагаю добавить оптимизма в виде рассказов со смешными историями или с шутками. Люди ведь не только печально воспронимают происходящее с ними, но и с долей юмора. friends
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Да, классная идея, я буду над этим работать. Материал действительно тяжелый. Я перед публикацией подруге читаю - тонем в слезах. А писать - разрыв сердца. Сейчас будет период набора материала, буду смотреть что-то с юмором и оптимизмом. Спасибо, Душенька! Обнимаю. give_rose
 
АРИНА ЛУГОВСКАЯ, 17.08.2011 - 13:01
Да, дорогая моя, да, да, да! Замечательно! Это твой стиль! Хорошо передана печаль рассказчика, замечательная "не накрученая" концовка. Это только в Книгу! У меня прямо сердце дрожит от рассказа... give_rose
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
УРРРРРА! Спасибо, Аришенька! Будем жить. 16 Я поняла, в этой книге не может быть никакого авторского вымысла - только жизнь, тогда все сложится. Спасибо тебе и Оле Медунице за неравнодушие. Это благодаря вам, девочки милые, эта история получилась такой. Храни вас Господь! 16
 
Аллочко, Ви справжня молодчинка! 12 Так справно усе написали. Як завжди, висловлюю Вам свою велику повагу. 16 Ця розповідь потребує загальнолюдської уваги. В наш час подібні спогади вивчаються і друкуються (питання, хто їх читає - це вже друге). Була б я вчителем історії чи літератури, або ж просто класним керівником у більш старших діток, обов"язково читала б їм Ваші нариси. Впевнена, ними зацікавляться вчителі історії в моїй школі. wink
Дай Вам Бог наснаги у Вашій справі. І нехай "Міфи..." знайдуть своїх читачів. Принаймні, декількох Ви вже маєте.
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Наталочко! Щиро радію і Вашим добрим словам і побажанням. А ще більше радію читаючи все нові й нові Ваші вірші. Ви дуже талановита. 16
 
Ольга Медуниця, 17.08.2011 - 10:28
give_rose give_rose give_rose
Вам, Алусю і Миколі Антоновичу!
flo26 flo26
 
alla.megel відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Олю! Щось наш Микола Антонович мовчить, не пише. Я вже й переживаю. 16 16 16
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: