Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Kozak: Казка - ВІРШ

logo
Kozak: Казка - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Казка

Чи давно то було чи недавно сказати тяжко, але було точно. Жило в селі одному людей багато і був між ними мир та порядок, землі та роботи нікому не бракувало, всі при ділі були, а як свято яке, то й погуляти добре вміли. Та якби все так і залишилося то й історії цієї не було б.
Найшла на село біда велика, встають люди зранку, йдуть на поле, а воно все витоптане ніби катулявся хтось великий по ньому, а пізніше і худоба почала зникати. Стали сусіди між собою сваритися, мовляв, вкрав то-й-то і той в мене теля, але з часом у всіх таке ставалося, тож не було кого звинуватити. Згодом почало доноситися до села гурчання страшне, так ніби десь гроза неймовірна йде, але на небі не було ні хмаринки. Почали говорити люди що змія бачили багатоголового, то тут то там.
І справді, оселився за горою змій, поки малий був, то шкоди великої не робив: на полях бавився-катулявся, а як почав підростати то й м'яса багато їсти мусів худобу красти почав, а з часом і на людей став заглядати.
Треба було щось робити, та не щось, а порішити мусіли змія, бо іншого виходу не було. А не могли селяни ні на кого надіятися, як тільки на самих себе, от і зібралися після служби біля церкви та й почали раду радити. Говорили всі багато і грізно про те який той змій поганий і що з ним робити треба, а на ділі слова свої підтвердити духу нікому не стало. Всі відпиралися, як вміли в кого діти, в кого сили не ті вже і найшли Івана парубка-сироту, якого не було кому захистити і спорядили його на бій проти змія пекельного. Порад кожен дав Івану цінних, зброю викували ковалі, харчу і коня на дорогу дали, службу божу за вдале повернення відслужили, та й відправили, натякнувши, що як змія не вб'є то назад в село не приймуть.
А Іван не сильно й журився, бо роду був богатирського, казок від діда про всяку нечисть наслухався, що зі зміями треба робити добре знав, сам не раз мріяв про те, як буде воювати. Пішов на ревіння змієве, пісню співаючи. Пішов тай пропав...
Немає Івана день немає другий, соромно людям стало, що молодого хлопця на явну загибель відправили, ходили всі сумні, та й думали як вони зі страху таку дурницю втнули, а виправити вже не можна нічого.
Та на третій день вернувся Іван з головами змієвими! “Виконав те що наказали, порішив я змія-лиходія, а ось голови, як доказ, а хто хоче може піти і на решту тіла зміїного подивитися.”: сказав Іван. О! Як люди зраділи, що Іван живий лишився, що не буде їм гріха за смерть душі невинної, і не могли натішитися тим своїм щастям, не знали що й робити щоб Іван вибачив їм їхній страх та вчинок негідний. Обдарували його хто чим міг і прославляти стали, дітям його за приклад ставити, радилися з ним у всяких справах і нічого повз нього не проходило. Стало село відновлюватися після шкоди змієм нанесеної, знову всі жили біди не знали, а про подвиг Івана не забували, пісень про нього складали, казок різних, а як постарів то далі помагали всім і слухалися його слів.
Було б і далі все так добре, але різні люди у селі жили, хто мудріший хто дурніший, хто працьовитий, а хто й лінивий, та їсти кожен хоче. От і страшний нероба Ледар хотів у достатку жити, але так щоб спини не гнути та не впріти від роботи. Довго вештався він без діла та все шукав легкої наживи і не знаходив, тільки позирав на героя Івана заздрісно, і обурювався що той нічого не робить, а люди його шанують усім що мають пригощають і живеться йому як у бога за пазухою. Іван і радий був працювати, та сил вже не вистачало, біля хати порався і за внуками приглядав, якщо за тими бешкетниками взагалі можна було приглянути.
Ледар ніяк не міг заспокоїтися, все думав і думав про Івана, чув про його подвиг багато. От якби мені стати таким героєм. - думав Ледар – Справді, був би я героєм то і люди мене почали б поважати і слухатися, не мав би тоді жодних проблем. Так йому ця ідея сподобалася що цілу ніч заснути не міг, а на ранок вже знав що буде робити. Вирішив він стати новим героєм у селі, а що на подвиги здатен не був, то не придумав нічого нового,  крім як знову змія перемогти і місце Іванове зайняти. Та де ж того змія взяти? Не треба було ніякого змія. Досить було людей настрашити, а далі діло саме собою піде. Почав Ледар по селі спільників шукати, бо лінивий був і сам нічого зробити не вмів. Не тяжко було помічників назбирати, бо не всі люди щиро Івана любили, були й такі хто не хотів йому помагати, але перед іншими погано виглядати також не хотіли, тож вихваляли і обдаровували його найстаранніше. От і каже їм ледар – Ви мені героєм-рятівником стати поможіть, а я, потім з вами ділитися буду, чим люди обдарують і на вічах про вас не забуду. А вони й не проти були. Тож взялися оману напускати про нового змія. Почали з того, що поля повитоптували тим кого не дуже любили, а самі казали що то нагадує сліди змія. Люди спершу не дуже вірили, але якщо часто брехню повторювати, то вона все більше на правду скидається. Ходили помічники Ледаря по селі та й страшили людей змієм, історій про нього понавигадували, свідчили неправдиво і все до того хилили, що треба було б його позбутися, поки шкоди великої не наробив.
Знову зібралися всі на раду, та й почали, як завжди, хто про старі нещастя згадувати, хто панікувати, жінки плакали, за діточок своїх переживаючи, чоловіки в такій метушні не на жарт перелякалися, але виду старалися не подавати, аж тут виходить Ледар посеред натовпу та й як крикне: “Ви собі як хочете, а я змія не боюся і сьогодні ж його порішу!”. Всі одразу і зраділи, що не їм проти такої загрози виступати прийдеться і почали Ледаря за хоробрість його нелюдську вітати. А він довго не чекав та й продовжує – Але ж не забудьте люди добрі жертви моєї і подвигу геройського, а як загину, то про сім'ю подбайте. Спільники його, тут-як-тут, підхопили – Не забудемо тебе ніколи і ось на місці цьому святому присягаємо, що за подвиг твій до смерті утримувати тебе будемо. Обіцянка ця велика не дуже й сподобалася решті громади, та що не вдієш, аби лиш шкуру свою від біди вберегти, присягнули всі служити Ледарю, якщо той змія вб'є. Спорядили його в дорогу та й моляться за успіх у нелегкій справі. А ледар від'їхав від села подалі, спожив, що в дорогу йому дали, виспався добре, сорочку на собі надірвав у пилюці викатулявся та й вернувся до села. Сказав, що скотився змій у прірву під час бою, тож не зміг його голів як підтвердження принести, а люди такі щасливі були, що нічого і не запідозрили. Не було в них, за роботою важкою, часу думати, як то так щоб такий нероба, який і за плугом ніразу не ходив і сокири в руках не тримав, зумів змія у рівному бою подолати.
От і стали Ледаря величати, а про Івана забули з часом, але він і не журився, бо ніколи й нікого не просив щоб його величали чи дарунки дарували, сам міг себе утримати, а що зайве від людей діставав, то роздавав тим хто більше потребував. А Ледар тільки того й чекав. Нанесли йому вдячні люди гостинців всяких, бо кожен хотів як не сміливістю, то хоча б подарунком кращим до подвигу долучитись, мовляв, якби не він Ледаря підтримав, то не зміг би той змія перемогти.
Повернулися люди до життя звичного, хіба що Ледар багато на утримання своє потребував, але родила земля багато, то й не відчували селяни тягару великого від утримання героя свого улюбленого.
Невідомо звідки такі люди й беруться, але завжди і всюди вони були, жив у томі селі такий собі, не чистий на язик, Брехун. Провідав він, якось, про хитрість Ледаря та й ну собі думати, як легше на світі прожити. А що вмів лише правду перекривляти, то нового нічого не придумав, як і собі героєм стати, змія подолавши. Зібрав навколо себе соратників, пообіцяв за допомогу віддячити та й ну поля витоптувати, а щоб страшніше стало, ще й худобу у людей покрали. І давай, як Ледар колись, чутки різні пускати про змія страшнючого.
Ледар як почув те все, то не на жарт перелякався, невже таки прийдеться йому зі справжнім змієм боротися, пішов до спільників своїх, та й просить про допомогу, може разом і здолають те чудовисько. А спільники не дуже такому раділи, кажуть: “ти те все придумав, от сам і виплутуйся, а нас у свої біди не затягуй”. Не знає Ледар що робити, боїться все більше і більше, жінці наказав нікого до себе не впускати і казати всім що він захворів тяжко і мусить в ліжку лежати, щоб ускладнень ніяких не було.
Зібралися люди радитися як бути. Але менше за себе переживали, бо знали що мають кого проти змія послати, і не прийдеться самим цю справу вирішувати. Послали за Ледарем, нехай виконує обов'язок свій богатирський, хіба даремно його утримували стільки часу? А він тим часом і геть з села втік, поїхав до міста лікуватися, - казала жінка.
От тепер то вже справжнє лихо. Що ж робити? Тут виходить Брехун на перед і каже: “Не бійтеся люди добрі, я вас врятую від напасті тієї, тільки й ви не забутьте про мене!”. А спільники його: “Не забудемо тебе повік, присягаємо, що помагати будемо тобі і дітям твоїм за подвиг твій сміливий.”. Ну і решта люду, через страх, іншого шляху не бачила, як присягнутися служити Брехуну. Спорядили його в дорогу, та й моляться за щасливе повернення. 
А Ледар, як за селом від людей ховався, найшов худобу крадену і зрозумів, що не один він такий хитрий. Розгадав задум Брехуна. “Ага Брехуне, славу мою богатирську вкрасти хотів, а дзуськи!”: розлютився Ледар. Тай побіг до села навпростець з криками переможними: “Люде-е-е! Радійте, переміг я змія нечистого, коли з міста вертався, зустрів його на шляху та й ну товкти і подолав чудовисько пекельне.”. Люди зраділи, що герой їхній таки не покинув їх, підхопили його на руки та давай підкидати, кричати, бенкет готувати. Але не встигли Ледаря на ноги поставити, як вертає до села Брехун, весь пошарпаний, виснажений, ледве ноги волочить, та й каже: “Ох! Якби хто бачив бій мій тяжкий, то повік би од страху заснути не зміг, але таки подолав я змія страшнючого.”.
- Кого ж ти дуриш Брехуне, я змія вже давно побив, а то ти певне з вітряком воював? - насміхається з нього Ледар.
	- Що це означає? Звідки ти взявся?... - тут Брехун все зрозумів, але здаватися так просто не хотів, - та ти ж змія і в очі не бачив, ану розкажи який він із себе!
	І почалося. Стали Ледар з Брехуном між собою сваритися та людям доказувати хто змія вбив, хто сміливіший і сильніший, а помічники їхні швидко зрозуміли що до чого та й давай людям кожен за свого героя розказувати, вихваляти подвиги його. І не знали люди хто їх від біди страшної врятував Ледар чи Брехун, а мусіли когось одного героєм вибрати, бо не могли двом богатирям одночасно служити. Почали вибирати, влаштували суперечку велику, вивели на поміст Ледаря і Брехуна, щоб послухати мову їхню, а вони давай один одному питання підступні ставити, скільки голів у змія, лап скільки, очі якого кольору, як хто змія подолав, куди бив, а спільники їхні серед людей стояли і підбурювали за свого героя, мовляв таки правду Ледар каже, бо не можуть у змія злого очі голубими бути, бреше Брехун і навпаки.
	А люди не знали кого обрати, і стидалися один перед одним про вибір свій сказати, щоб не засміяв хто кого. То придумали таємно обирати, щоб ніхто не дізнався про думку сусіда, а кого більшість обере, тому всі служити і будуть.
	Тяжко було героя обрати, всі кричали про обман, про нечесний підрахунок голосів і багато чого іншого. Поділилося село на ворогів, хто був за Ледаря а хто за Брехуна. Так то воно є що брехня ще ніколи людей не згуртувала, а тільки сварила. Та не мали часу люди про правду думати, бо боялися лише що їхнього героя-рятівника не оберуть. Довго чи не довго обирали, а таки вибрали богатирем Брехуна. А Ледар образився сильно та й почав думати, як би то з Брехуном поквитатися і нічого придумати не міг, бо на брехуна брехати – користі небагато.
	Біда одна не ходить, почули, одного дня, селяни ревіння страшне та потужне, аж земля задвигтіла і побачили, як пролетів над селом змій, вогонь зі своїх пащ вивергаючи. Діти плакати почали, худоба заметушилася, от і побігли всі до Брехуна героя чесно вибраного, якому віддавали все найкраще, щоб він село від напасті оберігав, та й просять про порятунок. А Брехун спокійний і блідий вийшов до людей тай каже: “Не вірте люди добрі очам і вухам своїм, то не змій був, а хитрість Ледаря, не може змія бути, бо убив я його вже давно, то все Ледар хоче вас настрашити і обдурити, щоб ви його героєм обрали, а мене забули.”. І почали помічники Брехуна людям показувати, як то легко можна змія зліпити і в небо запустити, щоб їх страшити, все могли пояснити, крім ревіння гучного. Люди і тут повірили, незлюбили Ледаря ще більше, за те що він так підступно хоче героєм стати, що нічого святого в душі не має. А Ледар вже нічого зрозуміти не міг, бо давно забув де правда, а де брехня.
	Перестали селяни змія боятися, хоч і пролітав він все частіше в них над головами і бува вхопить де корову чи вівцю, а вони все на Ледаря списують, на його витівки підступні. І стежать за ним і б'ють, досить, кажуть над нами знущатися, не віримо ми у брехню твою. Хоч як Ледар не виправдовувався, ніхто йому не вірив, Брехун, все що поганого в селі коїлося йому приписував.
	Аж, о горе, забрав змій дитину маленьку, та й поніс за гору. Побігла мати до Брехуна просити щоб той визволив її сина, а він каже, що нічого робити не буде, що то все Ледар підлаштував, то нехай він сина віддає. От і стали в селі сваритися, знову, Брехун на Ледаря наклепи зводить, а то й як не виправдовується, ніхто йому не вірить. І стояв серед гармидеру цього Іван, внук справжнього героя Івана, не міг більше всього цього терпіти, знав, що як довше чекати, то з'їсть змій дитятко беззахисне, взяв меча дідового та й пішов на змія, бо багато про зміїв від діда чув. І переміг кривдника, приніс голови його відрубані і немовлятко неушкоджене. Селяни зраділи, та давай Брехуна з Ледарем в шию гнати, а перед Іваном вибачатися, що про діда його забули. Почали йому гостинці носити, хоч він їм забороняв, але такі вже в нас люди, що їм простіше відкупитися від чогось аніж самим справи вирішувати.
	І повернулося село до життя звичного, бо пощастило людям, що був серед них рід богатирський та не переводився, а Брехун з Ледарем об'єдналися, та й пішли по світу блукати, легкого життя шукати, бо вже вміли людей простих дурити. Дивіться й ви ж, щоб вас бува не одурили, про глузд здоровий не забувайте і словам пустим віри не йміть.

ID:  175759
Рубрика: Проза
дата надходження: 06.03.2010 14:24:01
© дата внесення змiн: 06.03.2010 14:24:01
автор: Kozak

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Леся Романюк
Прочитаний усіма відвідувачами (1063)
В тому числі авторами сайту (17) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

06.03.2010 - 18:47
 
_heul_doch_, 06.03.2010 - 18:21
Оценка поэта: 5
Схоже на реальністьsmile
 
Kozak відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
wink
 
dzvinka, 06.03.2010 - 17:52
Оценка поэта: 5
Супер! Давно таких гарних казок не читала.. smile 22 23
 
Kozak відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую.
 
Оля2010, 06.03.2010 - 14:36
Оценка поэта: 5
12 winkцікаво
 
candy casino, 06.03.2010 - 14:26
Оценка поэта: 5
гарно!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  говорити
Пантелій Любченко: - вербалити
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: