Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: aU`Ra: Вічність. 7 Хазяйка - ВІРШ

logo
aU`Ra: Вічність. 7 Хазяйка - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 2
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Вічність. 7 Хазяйка

7 Хазяйка

     „От і минуло більш, ніж десять років, як ти помер. Збіг час водою крізь пальці, наче не було... а навкруги вирує життя... Ні, було: танці, прогулянки квітучим містом, твої довгоочікувані недільні відвідини у Хвилястому, наша донечка і затишна домовина. Все було, ніби вчора, — простягаю руку і торкаюсь... тебе.
     Ти — живий: лагідна посмішка і глибинний плеканий погляд. Тільки мовчиш... За тебе говорить Вічність. За нас говорить Вічність — і ми розуміємо одне одного. Пригорну наші здобутки пошуків до себе і відчую твоє серцебиття: тук-тук, тук-тук, тук-тук...
     Я тобі безмежно вдячна за те, що був у моєму житті, за все-все, що привніс в нього. Бо пізнання тебе через зошитку явилося точкою відліку мого нового життя: стерло минуле, відкрило занавіс майбутнього і стало постійним сьогоденням... тук-тук, тук-тук, тук-тук — ти у Вічності, ти є Вічністю. Ти завши живий. 
     ... Задрімала. 
     Я вже на пенсії. Звільнилася з вузу й одразу ж переїхала сюди, у Хвилясте. Рома пропонує взяти кілька годин на тиждень у школі — то я залюбки. Його з завучів підвищили до директора. Олена ся добре почуває. Дівчатка повиходили заміж та пороз’їжджалися. Рома з Оленою дуже зраділи моєму переїзду, мовляв, веселіше буде і тобі, і нам.
     І дійсно, переїзд у село, в колиску від пращурів, відкрив другий подих до життя. Покинута примарна асфальтна місцевина забарвилася веселковими палісадами Млинцево-Хвилястих дворів, мелодійним шарудінням лісу, таємничістю водної течії.
     Півні заспівали — сонце розплющує очі”.

                          * * *

     „По закінченні навчального року в школі два тижні гостювала в Марії з Андрієм.
     Навідувалася до місцевих бібліотек. Величезні мармурові будівлі вітали гостю охайністю, шаною і тишею та частували мене, зголоднілу, найсвіжішими думками останніх видань. Збагативши свої духовні надра, придбала і для Млинцевої шкільної бібліотеки з десяток книжок на ринку і в магазині. По останньому триповерховому палацу ходила півдня, аж поки той на вечір не зачинили. Якої ж там тільки немає літератури: різних жанрів, мов, для різного вікового періоду — і в якій кількості! Навіть повітря там особливе: прислухаєшся — і почуєш шепіт про далекі заморські країни, лицарські пригоди, або заплутану детективну історію, яка сумлінно очікує, щоб її розв’язали; десь чутно розсудливі авторські переконання, а поверхом вище — дівочі палкі зізнання, або дитячий гомін перед розкритою „Абеткою”. І в уяві крок за кроком постають нові й нові герої й сюжети: приємно споріднені з життям — знайомі, і незнайомі — манливо-яскраві.
     Та все ж основний час проводила, звичайно, з онучатами. Юленька, дорослішаючи, змінюється: з появою братика Міфи, якому минуло півтори роки, вона стала більш уважною, розміреною. І то є добре, бо на осінь йтиме до школи.
     До обіду, коли сонце не таке спекотне, ми з дітлахами гуляли по Верболозах. Доходили в одну сторону до метро, а в іншу, вздовж річки, теж далеченько. Якщо Юлію щось захоплювало, то вона, вказуючи рукою, мовляла: „Бабуль, дивись!” Згодом і малий Міфа, копіюючи старшу сестру, махав рукою і гучно озивався: „Бабу, диви!”
     Марія ж весь цей час за книжками і комп’ютером наполегливо поновлювала професійні знання, щоб на осінь повернутися на роботу.
     Сім’я нашої донечки живе добре: піклуються одне про одного. Андрій заробляє непогано, а Марія ще студенткою навчилася економити, тому не знають нестачу грошей. А два роки потому, до появи Міфи, їздили на десять днів за кордон. Я, як тільки зрання випадала вільна хвилька, одразу ж занурювалася в сімейний фото і відео архів діток у вітальні.
     В потязі на Хвилясте почувалася самотньо... Та, коли по поверненні ввечері завітали Рома з Оленою, все стало на свої місця.
     Зараз готуюся до сього навчального року: переглядаю самостійні і контрольні, складаю навчальні плани на чверті та на рік — тобто не маю часу на роз’їдливий сум. Кожного разу біля Хвилястої розмовляю з тобою, як от зараз — і стає легко, з‘являються сили йти далі, жити”.

                          * * *

     “Сьогодні, любий, я звертаюсь до тебе не з хатини у Хвилястому, а з музею-садиби в Млинцях.
     Озираюся навкруги — і заплющую очі: як же можна було стількома старовинними речами захламити таке приміщення? Як же кімнати можуть радісно приймати відвідувачів, коли самі нудьгують від гармидеру, і посміхатися, коли кахикають від пилу?
     Але я дам усьому раду. Не тому відстоювала “рідненьку” від знищення, щоб зараз опустилися руки.
     Так, так. Музей цим літом ще донедавна збиралися зносити. Скільки ж хвилювань і сивини принесли мені весняні місяці!
     У березні, під кінець третьої чверті, на одних із вчительських зборів Роман Сергійович (тобто наш Рома) сповістив про те, що стару садибу планують знести, а натомість звести будинок культури… У мене тоді все всередині застигло, відняло мову. А поруч хтось жваво підхопив: “Гарна ідея. Нехай зводять. Бо ця розвалюха вже давно має неестетичний вигляд і не виконує музейних функцій”. Ця “гарна ідея” ножем вдарила мені в серце. “Як? — не витримала я. — Як можна плюндрувати пам’ятку нашого села, нашу історію?” “Та вона вже віджила свій вік”, “Стара й гнила” — різали по-живому чиїсь думки вголос. “Рома, невже забув, як ми малими пропадали тут цілими днями? — продовжувала я. — Та якби ж тільки ми — всі млинцеві і хвилясті діти. І ви, шановні колеги, ті, хто виросли на цій землі, забули себе малими? А наші діти, онуки, школярі? — Я перевела подих. Заспокоїлася. — Багато років потому розібрали млин, вірніше те, що від нього лишилося. Але й сьогодні, коли виходжу на берег, мені здається, що невидима, схилена над річкою дерев’яна споруда і досі там стоїть. Млин розповідав походження назви нашого села — а це безцінь… Я розумію, що багато чого в садибі прогнило, і взагалі стан будівлі, відверто кажучи, аварійний. Але ж можна реконструювати, вкотре оновити дім… Гроші? Так, і гроші. А ще бажання — а воно виникне, коли ви усвідомите важливість будівлі. Я роблю висновок, що є дві мети: знести старе — звести нове. Я цілком за те, щоб будувати нове, але й на новому місці. А так зване “старе” омолодити. Дійсно, одяг музею зносився — то його можна поміняти, але тіло — раритети — саме давністю своєю і цінні. Тим більш душа, яка щоразу при взаємодії з кожним наступним поколінням відроджується в крок і з часом: у літературних творах Сашка і Насті, в малюнках Семена — і взагалі в житті будь-якої людини, котра відкриває серце сивій давнині своїх прадідів”.
     Коли до учнів дійшла інформація про знесення музею, то найактивніші організували акцію протесту “Збережемо музей”, залучаючи дорослих. Батьки і діти приносили з горищ хат цікаві речі, пропонували допомогу під час очікуваної реконструкції.
     Отож, вирішили садибу не зносити, а Будинок культури звести праворуч від школи, навпроти садиби, замість частини фруктового саду.
     На реконструкцію виділили крихти, але головне те, що музей житиме далі”.

                          * * *

     “Промайнувши роки принесли багато яскравих подій. Тепер я “хазяйка” садиби. Щоб добротно її реконструювати, довелося продати обидві (нашу і батьків) квартири в місті. Частину грошей віддала Марійці, а за основну — садибу відтворили на славу. На першому поверсі бібліотека з двома читальними залами; на другім — чотири великі кімнати, в трьох з яких поступово відтворена історія нашого села по сьогодні. Четверта кімната — моя, директорська; приміщення розділене на дві частини з двома входами: робочий кабінет і житлова, де частенько лишаюсь на ніч. В останню з хати перевезла два дубових велетня — шафу і ліжко — до речі, саме на ті місця, де вони стояли колись; тут же знаходиться фортепіано, багацько малих і більших речей моїх пращурів.
     Ромцю все так і працює директором школи. Вони з Оленою вже тричі дід з бабою. 
     Онучата наші і дорослими приїжджають щороку до баби влітку на місяць-два і всією родиною на Січневі свята. Міфа перейшов у сьомий клас, а Юля на третій курс вузу. Допомагають по хаті, в лісі і в садибі. Малий каже, що як тільки стане дорослим, то переїде сюди, у Хвилясте, і допомагатиме бабусі в усьому. Хоча й розумію, що це пустощі, але часом і самій приємно поринати в такі думки.
     В ті днини мені наснилася низка видінь, які перевернули моє життя.
     Сниться, ніби малий Міфа в черничому одязі сидить за столом і пише твою зошитку.
     Інше сниться, що я йду вгору: злива, всюди грязюка. На шляху зустрічається челядь худоби й теж, з труднощами, підіймається. І ми так довго кудись прямуємо. Аж поки все раптово не міняється — і я з’являюсь перед надзвичайної краси величезною за площею будівлею, обнесеною стіною. Брам немає, тільки обабіч входу башти. Всередині вздовж стіни дво-трьохповерхові будинки, а в центрі фонтан. Все має розкішний вигляд, пишує золотом, вітіюватими візерунками, екзотичними рослинами. Я завертаю в одну з будівель, підіймаюсь сходами та виходжу на балкон і спостерігаю за тим, що відбуваються на площі. А там багацько представників делегацій з різних куточків світу спілкуються між собою в очікуванні конфіденційних прийомів. На балконі з’являється наша Юля, доросла і серйозна. Роздає книжки, що тримає в руках, чепурним хлопцям. Я підходжу до одного з молодиків і зазираю до книжки: це пункти до законів. В цей час Юля виходить на балкон до людей і царівно привітно махає їм рукою… Чудернацький сон: кольоровий, емоційний. Сильний.
     Усі сновидіння приходили до мене в садибі. Останнє, найдивовижніше, теж. Уві сні я прокидаюсь від музики: це Лисавета грала на фортепіано. Моя пробабуся, молода і гарна, підійшла до мене, взяла за руку, подивилася в очі і сказала: “Ти лікуватимеш людей. Я допомагатиму тобі в цьому”. Потім повернулась до фортепіано і знов заграла. А я відчуваю, що прокинулась дійсно, лежу і чую музику, і розумію, що як тільки відкрию очі, то все зникне. Я дочекалась, поки музика стихне.
     Того ж дня, повертаючись з роботи вздовж Хвилястої, чула, як річка говорить до мене. По обіді пішла до лісу, то дерева, як ніколи, простягали віття, наче руки. До однієї сосни  прислонилася, обійняла, закрила очі… і побачила: боса малеча в кофтинках-вишиванках, весело співаючи і розмовляючи, збирає суницю. До самих сутінок я слухала оповіді дерев про минуле: сумні й веселі, про знайомих мені людей та все більш незнайомих.
     Наступного ранку розпочалися нові дива. Прийшла жінка з Млинців, хвора на ногу: з тиждень, як гілкою проткнула стегно, а те загноїлося, і чим далі, тим гірше. Маючи на увазі попередні події, запросила жінку прийти ввечері.
     Що було робити? Пішла до знахарської кухні. Нічого. І тут інтуїтивно відчула, що треба йти до лісу. Там, керуючись тим же чуттям, знайшла рослину, яка між іншими… світилась! Знайшла другу травинку, третю. По поверненні завітала до Роми з Оленою за спиртом (уявляєш, як вони здивувались, навіщо мені спирт?). Зробила суміш і віддала жінці. За тиждень рана загоїлась! До мене люди “посипали”. Другий рік лікую. Вірно кажуть, що хвороби починаються не в тілі, а в душі”.

ID:  100822
Рубрика: Проза
дата надходження: 02.11.2008 19:54:43
© дата внесення змiн: 02.11.2008 19:54:43
автор: aU`Ra

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (932)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

корозлик, 02.11.2008 - 22:39
Оценка поэта: 5
flo23
Юля..Тимошенко?
 
aU`Ra відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Так-так, Вона! А цей сон дійсно наснився мені під час Помаранчевих подій... osen2
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: