ВЕЛИКДЕНЬ. ПАСКА. СВІТЛЕ ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВЕ… ( проза)

 Це  свято    треба  відзначати  так,  як  уміли  наші  предки  :  радісно,  весело,  з  чистим  серцем  і  любов"ю  до  людей.
 Наближається  найурочистіша  Великодня  ніч,  коли  не  лягають  спати:  адже  Бог  роздає  щастя  тим,  хто  не  заплющує  очей.  Цієї  ночі  земля  розкривається.  І  можна  шукати  скарбів,  які  світяться  тоненьким  синім  полум"ям.  У  церкві,  прикрашеній  святковими  рушниками  й  килимами,  щільно  заповнені  вірянами,  -  величне  богослужіння.  Люди  тримають  запалені  свічки  та  кошики.  У  них  -  накриті  вишитим  рушником  хлібна  й  сирна  паски,  крашанки,  пляшечка  горілки,  а  також  усього  потроху  з  того,  що  стоятиме  на  святковому  столі.
Та  ось  розвидняється,  співають  півні,  і  кожен  чує,  як  церковні  дзвони  благовістять  світові:  "  Христос    воскрес!"  Кажуть,  у  цю  мить  навіть  святі  сходять  і  христосуються.  Усе  радіє  -  на  землі  і  в  небесах.  Сам  Господь  відкриває  небо,  аби  почути  й  виконати  заповітне  бажання  кожної  людини,  яка  цього  варта.  А  ще  вірили,  що  в  ту  мить  вода  в  річках  стає    надзвичайно  цілющою:  хто  пірне  в  неї,  довіку  не  знатиме,  що  таке  хвороба.  Люди  вітають  одне  одного  словами:  "Христос  воскрес!",  цілуючись  і  обмінюючись  крашанками.  Гріх  не  вітатися  в  цей  день  навіть  з  ворогом.
З  освяченим  поспішали  додому,  і  нарешті  наставав  час  сідати  до  столу.  Іноді  натщесерце  їли  хрін,  щоб  не  хворіти.  Але  починали  свою  святкову  трапезу  з  розрізання  свяченої    крашанки  на  стільки  частин,  скільки  було  членів  сім"ї
Кожен  мовчки  з"їдав  свій  окраєць,  а  далі  вже  приступали  до  свинини,  ковбас,  сирної  паски  тощо.  Подекуди  починали  снідати  зі  свяченої  хлібної  паски.  Загалом  усе,  що  стосувалося  великодного  столу,  а  особливо  посвячене  в  церкві,  набувало  надзвичайного  статусу.  Переказували:    якщо  миша  скуштує  свяченої  паски,  в  неї  виростуть  крила,  і  вона  обернеться  на  кажана.  Отже,  всі  рештки  свяченого  ретельно  збирали.  Крихти  від  паски  не  можна  було  давати  свиням  чи  птиці,  а  лише  рогатій  худобі.  А  як  посіяти  на  городі,  то  виростать  маруньки  (різновид  ромашки),  що  мають  цілющі  властивості.  Освячене  яйце  також  має  магічну  силу:  повернувшись  із  церкви,  господар  заходив  у  хлів  і  прикладав  його  до  голови  худоби,  щоб  водилася  та  плодилася.  Вельми  шанобливо  ставились  і  до  рушника,  в  якому  святили  паску.
В  Україні  був  поширений  такий  переказ:  ціною  свого  воскресіння  Спаситель  переміг  диявола,  закував  його  і  посадив  у  підземелля,  наказавши  гризти  ланцюг.  Але  в  цю  мить  б"ють  у  церкві  великодні  дзвони  і  лунають  слова:  "Христос  воскрес!  -  Воістину  воскрес!"    Тоді  поновлюються  знову  всі  дияволові  окови,  і    сидіти  йому  там  довіку...
 Світле  свято  Пасхи  Христової...Його  треба  усвідомити  всім  серцем,  і  нарешті  доброта,  радість  та  надія  прийдуть  до  кожної  нашої  оселі.

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=912524
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 01.05.2021
автор: геометрія