Улюблена приправа

Давним  давно,  в  минулому  сторіччі
жили  в  країні  тій,  що  вже  нема.
Ми  ставили  на  стіл  святковий  свічі
та  всякі  різні  страви,  зокрема:
картоплю  з  м'ясом,  голубці  та  "шубу",
котлети,  олів'є  та  холодець,
салат  з  яєць  із  тертим  сиром  "Дружба"...
Та  ще  був  хрін  -  суворий  корінець.
Їм  приправляли  рибу,  сало,  мясо,
без  нього  холодець  був  не  таким.
Ще  додавали  тертий  хрін  до  квасу,
щоб  був  цей  напій  гострим  та  міцним.
Без  хріну  не  бувало  в  нас  застілля,
він  їжї  додавав  пікантний  смак.
Хрін  лікував  на  ранок  від  похмілля...
То  як  приготувати  хрін?  Отак:
ретельно  корінці  усі  помити,
почистити,  порізати  ножем.
(Ще  бажано  віконце  відчинити,
бо  цим  своє  здоров'я  збережем).
Щоб  гострий  запах  хріну  не  вдихати
(бо  ми  ж  готуєм  зовсім  не  омлет),
щоб  слози  нам  не  лити  та  не  чхати
в  пригоді  стане  нам  простий  пакет.
Візьміть  пакетик  з  поліетілену,
його  на  м'ясорубку  надягніть.
Щоб  з  ніг  не  збив  хріновий  дух  шалений,
то  міцно-міцно  ниткою  зв'яжіть.
Маленькими  шматочками,  потроху
вкидайте  в  м'ясорубку  корінці.
Перекрутили?  Так,  а  після  цього
додайте  бурячок  наприкінці.
В  літрову  банку  висипте  поволі,
долийте  кип'яченої  води,
столову  ложку  цукру,  чайну  —  солі.
Ще  яблучного  оцету  туди
столових  ложки  дві  чи  три,  не  більше.
А  втім,  самі  дивіться,  за  смаком.
Через  добу  готово,  не  раніше.
Смачного  вам!  Закінчу  цим  рядком.

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=858917
Рубрика: Присвячення
дата надходження 23.12.2019
автор: Денисова Елена