Невідомі і корисні факти про шоколад

Невідомі  і  корисні  факти  про  шоколад
11  липня,  любителі  солодкого  відзначають  Всесвітній  день  шоколаду.  Свято  вперше  був  придумано  французами  в  1995  році.  Шоколад  -  один  з  найпопулярніших  і  улюблених  продуктів  в  світі
1.  «Madeleine»  -  найдорожчий  шоколад  у  світі,  створений  кулінаром  Фріцем  Кніпшілдтом  з  американського  штату  Коннектикут.
2.  Танення  шоколаду  в  роті  людини  може  привести  до  більш  тривалого  ефекту  «ейфорії»,  ніж  поцілунки.
3.  Англійська  шоколадна  фабрика  Cadbury  в  1842  році  випустила  першу  шоколадну  плитку  в  світі.
4.  Якщо  судити  за  хімічними  компонентами  масла  какао,  то  шоколад  є  абсолютно  безпечним  видом  їжі,  плавиться  при  температурі  34  градуси,  що  нижча  за  температуру  тіла.                                                                                                                                                                                                                                                                                                5.  Одна  з  коханок  Людовіка  XV  -  Мадам  де  Помпадур,  була  відомою  любителькою  шоколаду  і  використовувала  його  для  лікування  своєї  сексуальної  дисфункції.  Маркіз  де  Сад,    перший  в  світі  сексолог,  також  любив    шоколад.
6.  Шоколаду  традиційно  приписують  магічні,  медичні  та  містичні  властивості.    В  латинській  мові  какао-дерева  іменуються  як  «Theobroma  Cacao»,  що  означає  «їжа  богів».
7.  Час  зростання  какао-дерев  може  досягати  200  років,  але  період  плодоношення  складає    лише  25  років.
8.  У  цивілізації  Майя  какао-боби  були  основною  торговою  валютою,  а  вироби  з  них,  пофарбовані  глиною,  стали    найбільшою  індустрією.  Всім  товарам  присвоювалась  цінність  в  одиницях  какао.  Наприклад,  вартість  раба  -  100  бобів,  послуги  повії  -  10  бобів,  індичка-  20  бобів.
9.  Какао  існує  вже  протягом  декількох  мільйонів  років  ,    є  одним  з  найстаріших  природних  продуктів.
10.  Какао-боби  в  природі  класифікуються  на  300  смакових  якостей  і  400  ароматів.
11.  Для  створення  одного  фунта  шоколаду  потрібно  близько  400  какао-бобів.
12.  Шоколадне  виробництво  перетворилося  в  гігантську  галузь,    від  40  до  50  мільйонів  людей  по  всьому  світу  зайняті  вирощуванням  і  отриманням  какао.
13.  Першими  людьми,  яким  довелося  спробувати  какао,  були  Мокая  і  Омелька,  які  жили  на  південному  сході  Мексики  близько  1000  років  до  нашої  ери.
14.  Слово  «шоколад»  походить  з  словесності  цивілізації  Майа  -  xocolatl,  або  «гірка  вода».
15.  Комерційний  шоколад  зазвичай  містить  в  таких  малих  обсягах  какао-речовини,  що  цукор,  який    входить  до  складу  викликає  залежність  у  любителів  шоколаду.
16.  Величезний    годинник  з  зозулею  з  шоколаду  можна  знайти  в  Німеччині.
17.  Майя  використовували  шоколад  при    хрещенні    і  одруженні.  При  похованні  імператорів  часто  залишали  банки  з  шоколадом  поруч  з  ними.
18.  Під  час  другої  світової  війни,  німцями  була  розроблена  вибухівка,  покрита  шоколадом.
19.  Виробництво  шоколаду  має  таке  значення  для  фермерів  Індонезії,  що  займаються  вирощуванням  какао,  що  вони  побудували  статую  у  вигляді  пари  рук,  які  тримають  стручок  какао-дерева.
20.  У  штатах  Оахака  і  Мексиці  цілителі,  звані  курандерос,  застосовують  шоколад  в  лікуванні  деяких  захворювань,  наприклад  -  бронхіту.  У  деяких  регіонах  діти  п'ють  шоколад  вранці,  щоб  уникнути  укусів  скорпіонів  і  бджіл.
Маловідомі  факти
1.  У  шоколадних  виробах  мало  справжнього  шоколаду
За  стандартами  США,  в  молочному  шоколаді  повинно  міститися  лише  близько  десяти  відсотків  тертого  какао,  в  той  час  як  в  напівсолодкому  шоколаді,  вміст  тертого  какао  повинен    бути  не  менше  тридцяти  п'яти  відсотків.  Молочний  шоколад,  який  виготовляється  за    іншими  правилами,  повинен  містити  не  менше  двадцяти  відсотків  какао-масла.
2.  Молочний  шоколад  винайшли  зовсім  недавно
Перший    європейський    винахід  в  сфері  шоколаду  стався  в  18  столітті  і  складався  у  видалені  близько  половини  какао-масла.  Частина,  що  залишилася  дробилася  і  змішувалася  з  солями,  щоб  пом'якшити  гіркий  смак.  Цей  шоколад  став  відомий  як  голландський  какао  (Dutch  Cocoa).  Молочний  шоколад  був  відкритий  шляхом  змішування  какао  порошку  з  підсолодженим    згущеним  молоком.Цей  рецепт  був  винайдений  чоловіком  на  прізвище  Nestle.
3.  Шоколад  містить  ліки  під  назвою  теобромін    Теобромін  схожий  на  кофеїн,  але  він  надає  більш  м'який  стимулюючий  ефект.  Попередні  дослідження  показали,  що  він    може  бути  використаний  в  препаратах  для  лікування    кашлю.  Хоча  теобромін  давно  використовувався  в  лікуванні  проблем  з  тиском  і    в  боротьбі  з  раком,  його  можна  вживати  тільки  в  помірних  кількостях.
 4.  Щорічно  американці  з'їдають  1  мільярд  кілограмів  цукерок.  Половина  з  них  припадає  на  шоколад.
5.  Шоколад  сповнений  антиоксидантів,  особливо  темний  шоколад,  в  якому  безліч  флавоноїдів  (антиоксидантів,  які  допомагають  запобігти  розвитку  серцево-судинних  захворювань).
6.  Близько  40%  всього  мигдалю  і  20%  всього  арахісу,  вироблених  в  світі,  поставляються  для  шоколадних  виробів.
7.  Згідно  з  новими  науковими  дослідженнями,  якщо  їсти  шоколад,  можна  запобігти  виникненню  ускладнень  при  вагітності.
8.  Найбільша  плитка  шоколаду  важила  5,8  тонни  і  була  виготовлена  на  фабриці  Thorntons  plc  в  Великобританії  7  жовтня  2011  року.
9.  Для  виробництва  450  грамів  шоколаду  потрібно  400  бобів  какао.
10.  Дослідження  показали,  що  чорний  шоколад  покращує  пам'ять,  увагу,    реакцію  і  навички  вирішення  завдань  за  рахунок  збільшення  притоку  крові  до  мозку.  Чорний  шоколад  покращує  зір  в  умовах  поганої  видимості  (наприклад,  під  час  дощу)  і  сприяє  зниженню  кров'яного  тиску.
11.  Ацтеки  вважали,  що  насіння  какао  були  даром  Бога  мудрості,  вони  були  настільки  значущі,  що  деякий  час  використовувалися  в  якості  грошей.
12.  Найбільша  і  найстаріша  шоколадна  фабрика  в  США  -  Hershey's.  Вона  була  заснована  Мілтоном  Херші  в  1894  році  і  виробляє  понад  мільярд  кілограмів  шоколаду  щорічно.
13.  Найціннішою  плиткою  шоколаду  в  світі  вважається  Cadburry,  якій  вже  виповнилося  100  років.  Вона  належала  капітанові  Роберту  Скотту  в  його  першій  експедиції  до  Антарктики.  Шоколадка,  так  і  не  використана    Скоттом,  була  продана  на  аукціоні  в  Лондоні  в  2001  році  за  687  доларів.
14.  Технічно  білий  шоколад  –  не    шоколад  зовсім.  У  ньому  не  міститься  какао.
15.  У  2012  році  в  Швейцарії  було  відзначено  найвище  споживання  шоколаду  на  душу  населення  в  світі.  Кожен  швейцарець  в  середньому  з'їдав  11,8  кілограма  шоколаду  в  рік.  Американці  виявилися  всього  на  15  місці,  з'їдаючи  5,45  кілограма  шоколаду  за  рік.
16.  Какао  росте  на  нашій  планеті  протягом  мільйонів  років.  Це    один  з  найстаріших  природних  джерел  їжі.
17.  Кот-д'Івуар  на  сьогоднішній  день  вважається  провідним  світовим  виробником  бобів  какао.  Близько  37%  всіх  запасів  какао  приходять  саме  звідси.
18.  Перший  шоколад,  виготовлений  у  фабричних  умовах  в  Барселоні  в  1780  році.
19.  Шоколад  був  включений  в  раціон  солдатів  під  час  Другої  світової  війни.  Відповідно  до  вказівок  зверху,  його  смак  був  модифікований  таким  чином,  щоб  він  був  «трохи  смачніше  вареної  картоплі».  Все  це  для  того,  щоб  солдати  не  їли  його  занадто  швидко.
20.  Шоколад  містить  фенілетиламін  -  амінокислоту,  яка  має  ефект  афродізіака  і  здатна  усувати  синдром  похмілля.
21.  Американська  армія  спільно  з  Hershey's  розробила  нову  формулу,  яка  покращувала  термостійкість  шоколаду,  щоб  його  було  можливо  брати  з  собою  під  час  операції  «Буря  в  пустелі».Шоколадні  батончики,  виготовлені  за  цією  технологією,  залишалися  твердими  навіть  при  температурі  в  60  градусів  Цельсія.
22.  У  Бельгії  виробництвом  шоколаду  займаються  17  000  чоловік.
23.  Перша  шоколадна  плитка,  призначена  для  широкого  споживання,  була  виготовлена  на  шоколадній  фабриці  Фрая,  розташованої  в  Брістолі  в  1847  році.
24.  Близько  70%  світового  какао-сировини,  з  якого  виробляється  шоколад,  виростає  в  Африці.                                                                                                                                                                                                                                                                                        25.  Какао-боби  -  один  з  перших  товарів,  який  в  16  столітті  знаменитий  мандрівник  Христофор  Колумб  разом  з  іспанським  конкістадором  Кортесом  привезли  в  Іспанію.  Одного  разу,  коли  англійські  пірати  захопили  іспанський  корабель,  завантажений  бобами  какао,  вони  підпалили  його,  думаючи,  що  боби  -  це  овечий  послід.                                                                                                            26.  Чорний  шоколад  набагато  корисніше  для  здоров'я  людини,  ніж  молочний,  білий  і  інші  різновиди.  Щоб  йому  бути  корисним  -  першими  в  списку  інгредієнтів  йдуть  какао  і  шоколадний  лікер,  але  не  цукор.                                                                                                                                                                                                              27.  У  1879  році  швейцарець  Рудольф  Линдт  виявив  конширування  -тонкий  процес  переробки  шоколаду.  Він  виявив  це  випадково,  коли  його  асистент  залишив  машину  включеною  на  всю  ніч.                                                                                                                                                                                                                              28.  Згідно  ацтекської  легендою,  бог  Кетцалькоатль  приніс  какао  на  землю,  але  був  вигнаний  з  небес  за  допомогу  людям.  Коли  він  тікав,  то  обіцяв  повернутися  в  один  прекрасний  день  як  «світлокожий  бородатий  чоловік  для  порятунку  Землі».                                            29.  Перше  шоколадне  печиво  було  винайдено  в  1937  році  Рутом  Уейкфілд,  керуючим  корпорації  «Toll  House  Inn.»..
30.  Португальський    поет  Фернанду  Песоа  якось  написав:  «Подивіться,  на  світі  немає  іншої  такої  метафізики,  як  у  шоколаду»
31.  Hershey's  щодня  випускають  більше  80-и  мільйонів  шоколадок  «Kisses».
32.  Англійська  шоколадна  фабрика  Cadbury  в  1842  році  випустила  першу  шоколадну  плитку  в  світі..
33.  Практичні  всі  какао-дерева  знаходяться  в  межах  20  градусів  від  екватора,  причому  75%  ростуть  на  відстані  в  8  градусів  по  обидва  боки.  Місця  обробітку  какао-культур  розташовуються  в  3-х  основних  регіонах:  Південна  і  Центральна  Америка,  Західна  Африка  і  Південно-Східна  Азія  /  Океанія.
34.  Кожне  какао-дерево  виробляє  близько  2,5  тисячі  бобів.  Повинно  пройти  близько  чотирьох-п'яти  років,  щоб  з'явилися  перші  боби.
35.  Американські  виробники  шоколаду  використовують  близько  3,5  мільйона  фунтів  незбираного  молока  щодня,  щоб  зробити  молочний  шоколад.
36.  Для  створення  одного  фунта  шоколаду  потрібно  близько  400  какао-бобів.
37.  У  1875  році  швейцарець  Даніель  Петер  виявив  спосіб  перемішування  згущеного  молока,  використаний  його  другом  Генрі  Нестле,  з  шоколадом,  для  створення  першого  молочного  шоколаду.
38.    Німецькі  вчені  припускають,  що  флавоніди,  що  знаходяться  в  шоколаді,  поглинають  ультрафіолетове  випромінювання,  яке  допомагає  захистити  шкіру  і  збільшити  приплив  крові,  поліпшує  її  зовнішній  вигляд.
39.  У  2002  році  Маршалл  Філд  виготовив  найбільшу  коробку  шоколаду.  У  ній  знаходилося  більше  90-а  тисяч  м'ятних  цукерок  «Frango»,  і  важили  вони  3326  фунтів.
40.  Бельгія  виробляє  172  тисячі  тонн  шоколаду  в  рік.  У  країні  перебувають  понад  2  тисяч  магазинів,  що  спеціалізуються  на  шоколадної  продукції,  багато  з  яких  знаходяться  в  Брюсселі  -  батьківщині  шоколаду  «Godiva».
41.  Моктесума  Хокойотцін  (Монтесума  II)  -  9-й  імператор  ацтеків,  був  одним  з  найбагатших  і  найвпливовіших  людей  в  світі.  Він  також  був  відомий  як  король  шоколаду.  Вершиною  його  можливостей  стали  збір  і  накопичення  майже  мільярда  какао-бобів.
42.  Фердинанд  -  син  знаменитого  Колумба,  одного  разу  написав:  «Коли  перед  натовпом  майя  впало  кілька  какао-бобів,  всі  вони  зупинилися,  щоб  підняти  жменьку  з  землі,  наче  впав  на  землю  очей».  Колумб,  який  шукав  шлях  до  Індії,  не  бачив  весь  потенціал  продажу  какао  на  ринках,  і  приймав  боби  за  зморщений  мигдаль..
43.  Перша  механічна  машина  з  виробництва  шоколаду  була  виготовлена  в  Барселоні  (Іспанія),  в  1870  році.
44.  Шоколадка  Hersey  була  знайдена  60  років    тому  в  схованці  адмірала  Річарда  Берда  на  Південному  полюсі.  Так  як  вона  пролежала  в  мерзлоті  довгі  роки,  то  залишилася  ще  їстівної.                          
Зібрала  інформацію    із  різноманітних  джерел  і  переклала  на  українську  мову    26.08.18    9.04
На  фото  мій  малюнок



адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=841527
Рубрика: Лірика
дата надходження 11.07.2019
автор: Тома