САЛА ЗАВЖДИ МАЛО… ( проза)

                                     У  житті    чудового  немало,
                                     І  існує  не  один  закон…
                                     Якщо  в  українців  є  ще  сало,
                                     То  не  зможе  буть  голодомор…                                                                                                                                                                                        Доброго  дня,  моя    “поетична”  сім’я.    Ось  уже  і  минула  середина  осені,  як  на  мене  найпрекраснішої,  найчарівнішої  пори  року.  Люблю  її  ще  з  дитинства.  Хоча  й  важким  воно  було,  але  ж  і  цікавим.  А  ще  ми  з  братом  завжди  чекали  осені,  тому  що  знали,  що  в  цю  пору  мама  з  дідусем  Яковом  заріжуть  кабанчика,  або  свинку,  і  буде  у  нас  не  лише  м’ясо,  а  й  сало,  і  ковбаски,    с    м  а  к  о  т  а…                                                                                          
           Цікаво,  що  батьківщиною  сала  вважають  Італію.  Там  ще  3000  років  тому  почали  використовувати  свинячий  жир,  як  калорійну  їжу  для  рабів,  що  працювали  на  мармурових  каменоломнях.  Отож,  й  стало  сало  продуктом  для  бідних  людей,  а  м’ясо  діставалось  багачам.  Тоді  ж  бідняки  і  навчилися  сало  і  засолювати,  і  коптити,  запікати,  варити,  жарити  в"ялити  і  зберігати  на  довгий  час.
       Нині  майже  кожен  народ  стверджує,  що  якраз  їх  сало  найкраще  в  світі…  У  середньовіччі  сало  не  лише  їли,  а  й  робили  з  нього  свічки,  і,  хоч  вони  коптили,  але  світло  все  ж  давали…
     Були  випадки,  коли  матері  замість  соски  своїм  малюкам  давали  зав’язане  в  марлію  перетерте,  або  й  пожоване  сало,  щоб  дитя  не  плакало,  а  самі  поспішали  виконувати  свою  домашню  роботу  –  порати  господарствсто,  сапати  огород  ,  чи  й  виконувати  якусь  іншу  роботу..  Дитина    насмоктавшись  засинала.  І  цей  не  дивно,  бо  від  сала  користь  велика:  у  салі  є  арахідонова  кислота,  яка  сприяє  гарному  обміну  речовин;  крім  того  сало  жовтогінний  засіб,  а  ще  його  застосовують  в  токсихології,  як  засіб  очищення  організму  від  токсинів  і  радіації,  і  в  онкологічних  захворюваннях;  а  ще  наружно  при  артрозах,  артритах,  в  реалібітації  після  операцій  і  травм,  при  маститах,  опіках…  А  ще  сало  корисне  спортсменам,  курцям,  вагітним  та  кормлячим  матерям.  Крім  того  помірне  застосування  сала  притупляє  апетит  і  не  дає  можливості  переїдать…
   Хочу  повідати  читачам  ще  з  десяток  цікавих  фактів    про  сало:
1.Сало  в  перекладі  із  старословянського      “sadlo”,  що  означає  "насаджений  на  
       м’ясо".  З  часом  звук  "Д"випав  і  залишилось  слово  сало.
2.  Сало  –  це  жир,  в  складі  якого  є  вітаміни  Д,  А,  L  і  ненасичені  кислоти.
3.  Калорійність  сала    900  –  720  ккал  на  масу  в  100  грам,  вуглеводів  -  0.
4.  Мусульмани  та  євреї  не  їдять  сало  із-за  релігійних  переконань.
5.  Найкорисніше  сало  –  2,5  см.  Під  шкірою.
6.  На  Чукотці  їдять  тюленеве  сало,  по  структурі  і  за  смаком  схоже  на  свине.
7.  В  СРСР  члени  ЦК  партії  їли  щоденно  50  грам  сала.
8.  В  роки  громадянської  війни  сибіряки  рятувались  від  набігів  “червоних”  і  “білих”,  
       змазуючи    салом  ворота,  запах  сала  лякав  коней.
9.  Раніше  перед  спуском  судна  на  воду,  його  низ  змазували  салом.  Теж  саме  робили  
       і  з  саньми,  щоб  вони  легше  ковзали.
10.Колись  сало  і  ковбасу  застосовували  в  якості  закладок  в  книгах.
11.Уже  винайшли  і  штучне  сало.  Це  зробила  команда  доцента  кафедри  технології  
       харчування  Сумського  аграрного  університету  Бітюка  Дмитра.  Це  сало  
       виготовляється  з  рослинної  олії  і  желатину.
     До  речі  сказать  і  те,  що  дана  група  створила  і  штучні    чіпси,  а  ще  екологічний  
     посуд,  в  якому  можна  випікати  і  зварювати  різні  напої.
     Наше  українське  сало  найсмачніше.  Про  нього  існує  багато  цікавих  влучних  
     висловів,  анекдотів,віршів  і  пісень.  Згадайте  хоча  про  один  куплет  відомої  
     української  жартівливої  пісні:  
   “Як  було  у  нас  в  коморі  сало,
     Ти  пив  і  я  пила,
     Ти  казав,  а  я  носила
     Сало,  доки  того  сала  не  стало…"
   Або  інше:  “Ой  сало,  українське  сало,українцям  його  завжди  мало”.
   Або  ж  і  анекдоти:
   1.  Москалі  сало  не  їдять
     Летить  вуйко  в  літаку  і  їсть  сало.  Поруч  із  ним  сидить  москаль.  Запитує:  “А  што  
   ето  ви  едите?”      “Це  сало,  але  ви  його    їсти  не  будете!”    “Пачему?”    “Бо  я  не  дам!”
2.Квасили  капусту
   Хотіли  з  каліжанкою  капусту  квасити…Вже  третю  годину  квасимо,  салом  
 закушуємо…Капусту  ще  й  не  чіпали…
 3.  Вечеря  казка
     Українське  сало  з  часничком  +  стаканчик  самогону  +  цибулина  +  окраєць  чорного  
   хліба  =  казка,  а  не  вечеря…
   Отож:    ЇЖТЕ,  ЛЮДИ,  САЛО!
   САЛА  УСІМ  УКРАЇНЦЯМ!
   ГЕРОЯМ  САЛА!
   САЛО  СУПЕР!
   Все  не  хочу  вже  писать,  іду  їсти  сало!

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=810412
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 17.10.2018
автор: геометрія