ХРАМ ГРОБУ ГОСПОДНЬОГО (ВОСКРЕСІННЯ ХРИСТОВОГО) . Закінчення

http://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=663057#commlist1

Голгофа...Гору  тут  ви  не  побачите,  вона  ніби  огорнута  храмом,  схована  в  ньому.
Йдемо  до  місця  розп'яття.  Нині  тут  знаходиться  православний  притвір,  в  глибині  його  –  розп'яття,  перед  яким  стоїть  невеликий  відкритий  престол  з  закритою  задньою  стінкою.  Під  престолом  –  срібний  диск  з  отвором.  Так  позначили  місце,  де  був  вкопаний  хрест  з  розіп'ятим  Ісусом.
Смерть  на  хресті  –  це  XII  зупинка,  остання  в  земному  житті  Ісуса  Христа.
Неважко  уявити,  з  якими  почуттями  і  думками  стояли  ми  біля  цього  місця.  
Я  не  берусь  їх  описувати...  Нема  таких  слів...
Трішечки  оговтавшись,  стаємо  на  коліна,  щоб  доторкнутись  до  срібного  диска.  Хрестимось,  молимось  і  прикладаємо  руку.  А  в  центрі  диска  –  отвір.  Не  знаючи,  що  робимо,  цікавість  заставляє  засунути  туди  руку.  Як  потім  нам  пояснили,  це  ми  доторкнулися  до  вершини  Ґолґофи.
Ліворуч  і  праворуч  на  підлозі  побачили  чорні  диски  –  відмітка,  де  стояли  хрести  із  закатованими  злочинцями.
Ставимо  свічі,  роздивляємось  ікони  та  панно,  фотографуємо  (дозволено).
З  мокрими  очима    спускаємось  вниз,  щоб  іти  в  печеру  Гроба  Господнього.
Ротонда  з  великим  куполом.  Саме  сюди  збираються  люди  і  ми  бачимо  її,  коли  транслюють  сходження  Благодатного  Вогню.
В  ротонді  розташована  Кувуклія  (Анастасіс,  що  означає  Воскресіння).  Невелика  мармурова  споруда  над  печерою  Гроба  Господнього.  Перед  Кугуклею  у  кам'яній  вазі  знаходиться  кам'яна  півсфера,  що  символізує  центр  землі  (її  пуп).  І  хоч  настрій  –  важкий,  але  ж  як  не  торкнутися  пупа  землі?!  Кожен  робить  це  залюбки.
Кувуклія  має  2  притвори.  Перший  –  притвор  Ангела.  Адже  Ангел  відсунув  камінь,  що  закривав  вхід  до  Гробу  Господнього.  Частина  цього  священного  каменя  знаходиться  посеред  каплиці  і  служить  престолом  під  час  літургій  на  Гробі  Господнім.  В  цій  каплиці  знаходяться  і  відкидні  віконця  для  передачі  Благодатного  Вогню  у  Велику  Суботу.
Мармуровий  портал  відділяє  каплицю  Янгола  від  Гробу.  Ліворуч  входу  зображені  жони-мироносиці,  праворуч  –  архангел  Гавриїл  з  простертими  руками,  а  вгорі  –  напис  грецькою:  "Чого  шукаєте  живого  серед  мертвих?  Його  нема  тут.  Він  воскрес".
Портал  такий  низький,  що  зайти  можна,  лише  схилившись  у  низькому  поклоні.  Впускають  не  більше  двох.  За  порядком  стежить  монах.
Малесеньке  приміщення,  половину  якого  займає  кам'яне  ложе.  Тут  поклали  Ісуса,  загорнутого  в  плащаницю...  Тут  Він  лежав,  тут  –  воскрес.  Мурашки  –  по  всьому  тілу,  аж  боляче...
Кам'яне  ложе  також  покрите  мармуровою  плитою,  боголюбні  паломники  різними  способами  відламували  шматочки  "на  пам'ять".
Під  час  літургій,  ложе  Христа  служить  жертовником.  Зараз  на  ньому  стоять  вази  з  ліліями.  На  мармуровій  полиці  над  ложем  –  3  ікони  воскресіння.
Стоїмо  мовчки,  навіть  подихи  завмерли.  Молимося,  дякуємо  Господу  за  Його    подвиг,  просимо  прощення  за  себе,  рідних...  за  весь  рід  людський.
Низько  вклоняємося  і  виходимо  з  Кугуклі.
Кілька  хвилин  приходимо  до  тями,  струшуємо  оціпеніння,  вертаємося  через  тунель,  довжиною  в  2000  тисячі  років...
Біля  Кугуклії  купуємо  свічі,  точніше,  пучки  тоненьких  свічок  білого  та  коричневого  кольору,  їх  по  33  в  кожному  пучку  (вік  Ісуса).  Щоб  освятити  їх,  досить  обпалити  Священним  Вогнем,  що  горить  в  каганці.
Потім  ідемо  до  плити  Помазання,  розкладаємо  свої  хрестики  та  іконки  для  освячення...
Мрія  збулася  –  ми  попали  до  святих  місць  на  прощу.  Мабуть  на  мені  був  центнер  гріхів,  бо  відчуваю  таке  полегшення...  аж  до  спустошення...
Так  часто  буває,  коли  мрія  здійсниться.
Чи  колись  попаду  ще  сюди?  Дуже  хотілося  б,  але...  навряд.
Підсвідомо  кладу  долоні  на  груди,  ніби,  щоб  втримати  пережите  в  серці.
Спасибі  Тобі,  Господи,  за  цей  безцінний  дар!

30.04.2016  р.

Дорогі  мої  одноклубники!  Всі  ці  описи  –  це  мій  маленький  дарунок  Вам  до  свята  Воскресіння  Божого.  Я  дала  Слово  Богу,  що  поділюся  баченим  з  людьми.  Господи,  я  виконала  обіцянку.
Зі  святом!  Хай  хранить  Господь  всіх  вас  і  Україну!

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=663090
Рубрика: Нарис
дата надходження 30.04.2016
автор: Світлана Моренець