Рибальська усмішка

.                            Ірині  Груздєвій

Розпечена  череня  у  печі
прийма  олію  та  вершкове  масло.
Розго́рнем  жар,  та  так,  щоб  не  загасло,
а  ледь  жевріло,  як  зірки  вночі.

Кладемо  на  череню  карасi,
присмачимо  сальце́м  поміж  реберець,
туди  ж  —  цибульки  кільця,  чорний  перець,
і  —  пра́жимо.  Щоб  кришка  —  у  росі

поси́віла,  щоб  шкірка  зажевріла
(та  так,  аби  лиш  диму  не  було,
щоб  тільки  запах  через  все  село
летів  за  вітром.  Так,  аби  —  летіло...)

А  як  череня  рибу  підпече,  —
посиплемо  петрушкою  і  пір'ям
зеленої  цибульки,  з  надвечір'я
візьмемо  молока,  нехай  тече

на  рибку,  по́ки  зовсім  не  покриє,
закриєм  знов  і  —  на  слабкий  вогонь,
аби  промліло.  Змиємо  з  долонь
сліди  кухарства,  ніж  та  стіл  помиєм,

накриєм  скатертиною,  в  гранчак
наллєм  "Немирів"  та  наріжем  хліба,
покличемо  до  столу  рідних,  ніби
не  до  вечері,  ніби  —  просто  так...

А  потім,  як  на  стіл  смаженя  ляже,
як  пар  під  стелю  вдарить,  головне  —
відскочити,  бо  што́вхають...  мене
чи  витіснять,  чи  хто  під  ребра  вмаже:

чого  товчешся,  як  сім'я  —  вечеря?..
У  хаті  —  гомін,  жарти  з  молока
та  риби,  хтось  сьорбне  із  гранчака,
поки́  не  бачить  бабця.  Хатні  двері

відчинені.  До  ніг  крадеться  киця,
щоб  вкрасти...  За  яблу́ні  па́да  сонце
і  б'є  навскіс.  Відблискує  віконце.
Сусід  садками  йде  на  вечорниці.

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=325917
Рубрика: Лірика
дата надходження 28.03.2012
автор: Олександр Пахнющий