Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Шевченко Михайло :: Критика

Шевченко Михайло :: Критика

Зараз на сайті - 14

Шевченко Михайло

Шевченко Михайло :: Критика

Все починається з любові. Поет Михайло Шевченко зібрав друзів на своє 60-ліття Літературно-мистецький вечір відомого поета, громадського діяча Михайла Шевченка 21 серпня зібрав повний Колонний зал столичної філармонії. Привітати ювіляра, який народився якраз на Спаса, зібралися його близькі друзі, знайомі, колеги, родичі, земляки й просто люди, яким він колись допоміг, бо має щире і щедре серце. Незважаючи на спеку, зал був переповнений. Вітальні слова лунали від Олександра Мороза, Івана Бокого, Бориса Олійника, міністра культури і туризму Юрія Богуцького, першого заступника міністра освіти і науки Андрія Гуржія, численної громади рідного для Михайла Шевченка Кролевецького району Сумської області. У Колонному залі філармонії грає приємна тиха мелодія, на сцену виходить Михайло Васильович і читає свої вірші. Спочатку це оди жінці, коханню: "Боже, яка ти красива!", "Моя любове, іскорко моя", "Ода жінці". Михайло Шевченко почав свій творчий вечір з інтимної лірики, тому що все в житті, на його думку, має починатися з любові. Потім - гостра, як лезо, громадянська лірика. Поезія від гарячого серця і життя для людей "Найвизначнішим у поетичній філософії Михайла Шевченка є те, що вона абсолютно прикладна, життєва, актуальна в усій політиці, в усій органіці нашого життя. При цьому в ній нема кучерявого мудрування в позахмарних безмірах", відзначає вчений-літературознавець Сергій Кальченко. А от найяскравішою ознакою саме філософської лірики Михайла Шевченка є її афористичність. Використовуючи відомий античний сюжет, поет викриває чимало людських законів, за якими ми живемо і нині. Про Михайла Шевченка Олександр Мороз сказав: "У нього є прекрасна риса, яку нечасто можна зустріти в творчих колах. Михайло Васильович щиро вболіває за книжку. Я на собі це відчуваю, він багато допомагає й мені. А ще він вболіває за те, щоб виходили нові твори, презентувались нові роботи. На мій погляд, ніхто так не може перейнятися цим, як він. А це ознака знову ж таки великого таланту і абсолютної чоловічої породи". "Ти багато взяв від Тараса Шевченка - долю, талант, духовний вибір, робочу потугу. Ти - людина обов'язку. Сьогодні багато можна було б сказати про тебе, як про людину, яка багато зробила у відновленні традицій - надриваючи інколи своє серце, безкорисливо. Навіть у горі ти завжди пам'ятаєш про іншого, як ніхто, відчуваєш іншу людину", - звернувся до ювіляра його близький друг і колега Іван Бокий. "Прожито, як пригорнуто" Працювати в літературі Михайло Шевченко почав із молодіжної газети "Комсомолець Полтавщини". Саме там він познайомився з Іваном Боким, якому потім багато чим завдячував. Зокрема, саме Іван Сидорович близько звів Михайла Шевченка з Олександром Морозом. "Вибір соціалістичної платформи - мій найсерйозніший вибір у житті. Він повністю відповідає моїм життєвим правилам: жити з людиною по-людськи, - зізнається Михайло Шевченко. - До Мороза в мене повага особлива. Бо Олександр Олександрович - політик духовний, що майже недопустимо у світі. І ще я переконаний: Мороз - єдиний лідер в українському політикумі, який має талант і тяжку ношу - покликання народного державотворця. Всі інші довкола - слуги бізнесу". Незалежно від того, що буде з Україною завтра, Олександр Мороз увійде в її історію як патріот і політик високого класу, переконаний поет. Михайло Шевченко видав понад два десятки книг. П'ятнадцять років працював у Спілці письменників України, сім років керував Літфондом України. Весь час був головою оргкомітету Міжнародного Шевченківського свята і разом із Борисом Олійником та Юрієм Мушкетиком сприяв тому, щоб слово Тараса не забувалося в Україні і ширилося світом. Восени 1995 року започаткував присвячений українським хліборобам Всеукраїнський літературно-мистецький фестиваль "Кролевецькі рушники" (зараз він отримав статус міжнародного). На ньому виступали митці, що стали окрасою національної культури - Дмитро Гнатюк, Дмитро Білоус, Валентина Степова, Юрій Рожков, квартет "Гетьман" і вокальне тріо "Пісенне джерело". А ще раніше, 1991 року, Михайло Шевченко разом із Тарасом Нікітіним заснували Міжнародну премію імені Григорія Сковороди, чиїми лауреатами могла б пишатися будь-яка світова культура. Здобутки Михайла Шевченка на культурній і громадській ниві сповна оцінять нащадки. Любов ІСАКОВА, Ганна ІЛЬНИЦЬКА. Шоста полоса. - Номер 90 (984) // 23.08.2007 - 27.08.2007