Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Віктор Ох: Сказав про любов усе, що хотів. - ВІРШ

logo
Віктор Ох: Сказав про любов усе, що хотів. - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 4
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Сказав про любов усе, що хотів.

Віктор Ох :: Сказав про любов усе, що хотів.
Віталій Назарук
«Несказані слова»  
(Поезія)
Остання воля поета
(За сприяння літературно-мистецького коша «Ріднокрай»)
Видавництво: ТОВ «Політпрінт»
Київ – 2022
(Об’єм – 256 сторінок)
Палітурка – тверда
Тираж – 110 прим.

  Книга віршів  «Несказані слова»  Віталія Теодосійовича Назарука вийшла з друку посмертно завдяки старанням друзів і близьких. Таким чином здійснилася його давня мрія - видати збірку з 300-ма  поезіями про кохання. 
  Я знав, що Віталій Назарук – цей статечний кремезний богатир – написав чимало віршів громадянської лірики патріотичного спрямування і не підозрював, що в нього так багато любовної лірики. Ця тематика була близька його єству, що говорить про тонку, душевну організація волинського поета.
-----------------------
   Мабуть кожен з  людей на Землі хоча б раз в житті пробував написати любовний  вірш. Про почуття любові інакше ніж з особливим внутрішнім  піднесенням (яке і має «оформити» поезія) не висловишся. Любов – найбільш особисте, найінтимніше з усіх моральних почуттів, тому вона завжди була і залишається центральною темою мистецтва загалом і, тим більше, ліричної
поезії. 
  Мені здається, що існує жанрова і термінологічна розпливчатість таких понять, як  «лірична поезія», «поезія кохання», «любовна лірика»,  «сповідальна поезія», «інтимна лірика», «еротична лірика». Хтось їх ототожнює  ( в одному з довідників так і  написано: «Інтимну лірику ще називають любовною, або еротичною», ставлячи знак рівності між ними), хтось їх бачить окремими підвидами. Критики часто оминають проблему типології сучасної лірики через відсутність в окремих її різновидів чітких жанрових ознак, а також через велику кількість змішаних форм і суто формальних утворень. 
  Найоптимальнішим мабуть є концепція, якої дотримувались ще за часів Івана Франка, використовуючи такі визначення термінів: 
1) Інтимна лірика, або суб’єктивна лірика – різновидність ліричної поезії, в якій виражаються глибоко особисті людські почуття. Головною визначальною ознакою інтимної лірики є не тематика, а глибина та щирість почуттів. Інтимну лірику пропонується розуміти в широкому сенсі – як усю не громадянську поезію, в якій виражено особисті почуття і переживання (тут і лірика дружби, приязні та родинних почуттів,  і любовна, еротична, а також пейзажна, філософська, релігійна лірика тощо).
2) Любовна лірика – поетична віршована творчість, пройнята мотивами кохання, яка відтворює насамперед драму сердечних відносин закоханих  від перших захоплень, пристрасних зустрічей, зізнань до розчарувань і т.д. аж до сублімованих платонічних ідеалізацій.
 3) Еротична лірика – вирізняється відвертими тілесно-душевними мотивами в ній оспівується чуттєве кохання, стан статевої збудженості часто ототожнюваний із сексом.
  Любовну лірику найдоцільніше означувати через ключове для неї поняття - ЛЮБОВ. Темі любові торкалися не лише митці, їй  присвячували свої роздуми і наукові дослідження філософи, психологи, вчені різних спеціалізацій. Було створено безліч теорій і класифікацій любові
  Літератори до поняття «любов» включили безліч характеристик: захоплення, повага, участь, довіра, альтруїзм, інтимність, згода, гордість. Вони описали в тисячах романів і новел  любов-симпатію, любов-фантазію, романтичну любов, любов-дружбу, любов-звичку,  сліпу любов і досконалу любов, лицарську, платонічну, братерську, харизматичну,  любов невзаємну, любов споживацьку, вигадану любов і любов на відстані, кохання між людьми, що вже мають стосунки і не хочуть зраджувати, або які не можуть мати близькості з тих чи інших причин, любов до себе ( і нарцисизм як її найнегативніший прояв), першу любов (дитяча і юнацька закоханість), сумісну любов (за принципом «стерпиться – полюбиться»), любовну аддикцію («наркоманічна любов» – патологічний потяг до об’єкта кохання), псевдолюбов і її види (фанатична, по суті – ідолопоклонство і сентиментальна), театральну любов (з елементами мелодрами), невротичну (нав’язлива потреба в абсолютній і безумовній любові), любов-пристрасть і любов-жалість, любов-потребу і любов-дар, любов до ближнього та любов до відсутнього та ін.  Песимістична та оптимістична моделі кохання прочитуються у протилежних за емоційною тональністю творах про любов-щастя та любов-муку.
В західній культурі в більшості творів любовної тематики присутній  неминучий конфлікт поміж пристрастю та шлюбом. Кохання й смерть, смертельне кохання: якщо це не вся поезія, то принаймні один з найпоширеніших  елементів світової літератури. Не може бути роману без смертельного кохання. Щасливе кохання не має історії. Міф про кохання все частіше зводиться нанівець, ідеалізуються не почуття, а інстинкти. 

----------------

  Збірка «Несказані слова» містить 300 віршів саме любовної і інтимної лірики.  Вірші чимось тематично схожі, але такі різні в нюансах і цим засоціювались в мене з хвилями на безбережному морі.
  У вірші «Істинна любов» Віталій Назарук перераховує різновиди любові, які знайшли своє відображення в його творчому доробку:

   «…Любов є батьківська і є любов дитини.
   Любов до музики, до пісні, до вірша,
   Любов до роду є, і є до Батьківщини.
   Любов до Бога,  – неземна любов.
   Любов іще до ближнього буває…» 
	(стор.213)*

  Головна особливість проявлення ознак любові у будь-якому поетичному тексті полягає в тому, що вони реалізуються не прямо (у вигляді понять), а переважно через синоніміку, перифрази і опосередковані описи. Приклад цьому зустрічаємо і у вірші Віталія Назарука «Любов», де він дає ряд  визначень цьому почуттю:

   «…Любов – і очі і волосся.
   Любов – це крапельки жалю.
   Любов – коли живеш у чарах,
   Любов – коли зоря ясна.
   Любов – політ удвох за хмари,
   Любов – це щастя і весна…»
	(стор.213)

  Вірші збірки «Несказані слова» з погляду форми являють собою  психологічні монологи. Більшість з них написані від першої особи. 

   «Я п’ю твій образ, наче мед,
   Я кожну рисочку смакую.
   Мене твій погляд кличе в лет,
   Я серцем бачу, серцем чую.»
 	«ТВІЙ ОБРАЗ» (стор.98)

  Поет поєднує рух почуття і думки. Звертаючись до серця, він часто будить розум. Іноді його філософські формули змінюються напівосвідченнями, відвертими зізнаннями:

   «Життя таке у світі цьому,
   Що щастя складене з розлук.
   Радіємо одне одному,
   Як відчуваєм дотик рук.»
	«Життя таке у світі цьому»(стор.206)

  Інтимна лірика   щедра на одкровення, іноді затуманена смутком, бо не лише з радостей зіткане життя.

   «Автобус від’їхав…А наче вже місяць розлуки.
   Поділося сонце, сипнули холодні дощі.
   І знову життя зупинилось, і розпач, і муки,
   Забрали надовго наміряні щастя плащі…»
	«Розлука»(стор.75)

  В багатьох ліричних медитаціях поета  переплітаються мотиви природи й кохання: 

   «…Хитнув тихо вітер гаї,
   І зблиснули зорі високо.
   Вдивляюся в очі твої,
   Лебідко моя кароока.»
   	«Осіння ніч»(стор.51)

Або

   «…Нас у човні забрав собі туман,
   Очерети шептали щось таємне.
   Вони розпочинали наш роман,
   А він на щастя, був обом приємним.»
	«Закуталася в сутінь далина»(стор.174)

  Поет чутливий до традицій змалювання природних метаморфоз. В ототожненні ліричного героя чи його коханої з природою поет узагальнює думку про незнищеність людської любові.

   «…Я не можу тебе проміняти
   На все золото осені нині.
   Наша осінь для мене – це свято,
   Ну, а ти? Ти для мене – святиня…»
	«МИ І ОСІНЬ»(стор.229)

  Любов вічна, як вічне буття людини. Поет оспівує радість життя у гармонії з природою (аж до розчинення в ній). 

   «…Люблю тебе, як березневу днину,
   Як першу повінь соку із беріз.
   Люблю тебе, як дорогу людину,
   Як ранній промінь, як краплину сліз…»
	«Не хочу»(стор.19)

  Душевна зворушеність (а не сум’яття й безнадія) аж ніяк не є виявом сентиментальності— це швидше чуттєва вразливість, характерна для психічного стану героя любовних поезій.

   «За що ж мені, Боже ця кара небесна,
   Навіщо я вибрав єдину на світі,
   Чи час той настане, коли я воскресну,
   Чи буде любов моя завжди в зеніті…»
	«МОЖЕ КОЛИСЬ»(стор.42)

  Окремі вірші — це миттєві суб’єктивні рефлексії, викликані певним спогадом чи станом душі:

   «…Прости  й  прощай,  красуне  синьоока,
   Не  знаю  чи  зустріну  ще  колись?
   Чи  ще  втоплюся  я  в  очах  глибоких,
   Чи  синьоокі  вже … перевелись?»
	«Синьоока»(стор.185)

  Радість кохання буває  перейняте невтомною жагою почуття, що непівладне знищенню чи забуттю:

   «Від радості не знав де маю дітись.
   Коли на «білий танець» запросила,
   Побачив і не  зміг щоб не влюбитись,
   Вона мене відразу полонила…»
	«Добре знає»(стор.163)

  Західноєвропейська  лірика чомусь мало переймається вишуканістю розмірковувань чи  плідним спокоєм подружньої пари. Викликає інтерес  не спокійна взаємність кохання, а лише гаряча пристрасть. Віталій Назарук своєю поетичною творчістю заперечує тезу, що вірші про любов в подружньому житті вже не пишуться. У нього чимало віршів, де оспівується подружнє кохання. Власне, саму збірку «300 поезій про кохання» він планував присвятити своїй дружині.

   «…Будь зі мною вічно, я твоя опора,
   Хай ще довго-довго б’ються в нас серця,
   Краще буде взавтра, гірше було вчора,
   Та нема коханню нашому кінця.»
	«МИ РАЗОМ НА ЖИТТЯ» (стор.47)

І ще:

   «…Ще зривати підкови не варто з коня,
   І вуздечку на цвях одягати.
   Ти мій тил, моя люба, надія й броня,
   Я тебе буду вічно кохати!»
	«З весною, кохана» (стор.25)

  Хочеться подякувати всім причетним до втілення в життя останньої волі поета. Свої вступні слова до збірки написали Лідія Скрипка і Микола Серпень,   подвижники, завдяки яким і стала можливою поява цієї книжки. Тепер Віталій Назарук сказав все, що хотів. Світла йому пам’ять.

-------------
	Віктор Охріменко
		07.07.2022

* - в дужках назва вірша і номер сторінки в збірці

ID:  953576
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 17.07.2022 17:24:59
© дата внесення змiн: 17.07.2022 17:36:13
автор: Віктор Ох

Мені подобається 8 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (787)
В тому числі авторами сайту (27) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Зоя Енеївна, 27.07.2022 - 23:51
Вічна, добра пам'ять Віталію Назаруку.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Світла память! 17
 
Марічка9, 25.07.2022 - 12:00
Така виняткова чоловіча любовна лірика 16 17
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дійсно, так! Дякую, Марічко! give_rose
 
Вічна пам'ять! Вам дяка за аналіз творчості поета!
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую за увагу! Світла память!
 
@NN@, 18.07.2022 - 20:14
Хочу Його книжку!
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Зверніться до Лідії Скрипки чи Миколи Серпня. Вони є тут в КП і на ФБ. Книга гарна.
 
Grace, 17.07.2022 - 21:46
Велика подяка!
Вічна світла пам'ять Поету!
16
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Памятатимемо!
 
Рідний, 17.07.2022 - 20:04
Прочитав. Пережив. Подякував.
Вікторе, хай твоя іскорка щирого і сердечного критичного слова не згасне повік. З повагою С.В.
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, Володя! Світла память хорошій Людині!
 
Анатолійович, 17.07.2022 - 18:09
12 Сказав і продовжує говорити своїми творами в багатьох збірках, виданих раніше, зараз, і які ще будуть видані! Вірю в це! 16 hi Дякую, Вітя, за твій талант так щиро, докладно, мудро донести до нас розповідь про нашого талановитого друга і однодумця та зробити такий докладний трактат про класифікацію любовної лірики. Вічна пам'ять Віталію! А нам - ПЕРЕМОГИ і натхнення! Слава Україні! friends friends friends (А я сподіваюсь найти ще в собі натхнення і написати хоч одну пісню на його чудові, мелодійні, щирі вірші) 39
 
Віктор Ох відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Дякую, шановний Анатольевич! З задоволенням пслухаємо Ваші нові пісні на вірші Віталія Назарука! світла йому память! Переможемо!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: