Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Шевчук Ігор Степанович: З природної его-фортеці — до Джерела Христа: поворот на 180 градусів, 2 - ВІРШ

logo
Шевчук Ігор Степанович: З природної его-фортеці — до Джерела Христа: поворот на 180 градусів, 2 - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 8
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

З природної его-фортеці — до Джерела Христа: поворот на 180 градусів, 2

7

Нема безкінечної сили духу в поеті.
Поет, якщо він початківець та ще знаходиться на нижчих рівнях природного поля, може бути медіумом, «шаманом електричних енергій».
Пропустимо середній рівень, де людський розум є в самоведенні.
Тепер найвище: коли поет навчений благодаттю і ведений нею в Христі, «звідки видіння і жах» — як казали святі Христові! Він медіум? Ні, свобода повна є тільки в Христі. Розум земний не може вмістити цього. Поет в Христі вільний співтворець, дякуючи благодаті.
Про це не говорять, бо ж треба бути  т а м.

І цього питання дуже всі остерігаються.
Ольга Седакова справедливо каже: якщо поет не завдяки тільки самому собі й самостійності пише поезії — то поет якийсь медіум, чи що? І як це так? — повинен же поет собою володіти, розумом і контролювати себе, й забезпечувати все.
Так, мусить людина і підготувати себе, і збудовувати весь час себе, щоб бути і здоровою, і міцною, — бо й кастрюля повинна вогонь витримувати і не прогоряти, і варити.
Згодом же людина, з поміччю Божою, має виходити за межі себе в натхненні: з міри своєї виходити за межі звичного стану розуму і сягати духом невідомого. Здобувати із того, що її перевищує. Перевищує в усьому і у всіх параметрах, масштабом і суттю.

Як в натхненні запишеш, то згодом, як я свідчив, поступово на планах духовного й розумового починаєш бачити-усвідомлювати, бо все розклалось на свої «полички». Бачиш цілісно всі зв’язки.
Усвідомлення потребує часу.
Це є нелегко: по-новому побачити під новим кутом освітлення — з більшої висоти. Писати не важко: важко туди потрапити.
Коли людина пише з натхнення у внутрішнім серці, то пише багато сильних поезій, і дух її не дуже падає. Отже, не сама від себе людина пише, вона віддала серце Богу, Дух Святий благодаттю разом із Сином і Отцем в її серці є.

Ми всі тлінні, смертні, першу природу слід розчиняти благодаттю Духа Святого, одухотворюватися, вона веде в глибину Джерела Христа.

Дух Святий підготував усі провідники, аби людина не захворіла і здоровою була, розум з’єднав з серцем, бо і серце теж не людське, а Боже, Вогонь благодаті горить в серці постійно. Натхнення в серці є часто, або дуже часто, «потрібно дочекатися любові-музики» в серці. Життя все в серці, благодать навчає всьому потрібному лиш.
Показує взаємодію внутрішніх і зовнішніх сил. Здоров’я людини — гармонійна взаємність внутрішніх і зовнішніх сил, енергій. І це стосується всіх... Бачите, що і вас стосується, і всіх!

Далі переконливо у цифрах. Якщо людина пише три або чотири книги поем і поезій неповторних за один рік — це за рахунок чого? І багато-багато років підряд — так — за рахунок чого? (Бо як звичайно — виснажиться за два роки, і добре, якщо добре закінчиться). За рахунок очищення, і наповнення благодаттю, і засвоєння чотирьох щорічних Постів в Христовій Церкві. Лише «оновившись духом розуму», поет здатний писати нове! Христос же сказав, що ніхто не зможе заперечити...
Сказано:
«Се творю все нове.»

Кому сказано?
Не проходячи всі Пости, всі люди, в гнилі, самоповторюються. Поети пишуть все одне й те саме — тільки трохи іншими словами. Для них це загибель. Панічно хулять тих, хто пише сильно і багато з новизни, яка доступна мало кому. Конають. Не повернули на 180 градусів — до здорового Христа!!

Бо цікавлять тоді поета тільки — Бог, творчість, сила Божа і захист Божої Матері (найяскравіший!!!). Тільки через Богоматір, через Богородицю — в Духові Святому всі дари.
А якщо вас підіймуть вище, ніж були, — інший високий світ, все іншим чином, знов слухатись благодаті — чого вона навчає!

8

Що душа попросить?
«Душа летить до світлих верховин!»

З верховин видно а) історичність, б) життя особистостей, в) есхатологію (спасіння Христом лю-дей в Церкві з природного у вічне Життя).
Особистість покликана у повноті проживати і усві-домлювати всі три аспекти повноти життя. Розширеним серцем сприймається (розширеною надсвідомі-стю).
Поясню на прикладі.
Поет Інокентій Анненський написав книгу-панора-му: розвиток всіх мистецтв Європи 19-го сторіччя.
Людина з вродженим благородним серцем Олександр Герцен, оросійщений німець, теж написав книгу-панораму не тільки мистецтв, а ще й життєвих взає-мин гуртів людей і людських характерів в Європі і Ро-сії 19-го століття.
І ось ви прочитаєте і вдивитесь — й побачите що?

Що земне буття накладає на все мистецьке-худож-нє-образотворче фарби і відбитки у всьому земному спектрі. Тобто, видно: в 19-му столітті люди жили — і пізніше так живуть — як «ніби не живуть», не так живуть, як Бог хотів, аби вони жили.
19-е століття зробило вибір у зміщенні життя в бік не «густого» (ідеального і вільного) Христового, а в бік тяжкого земного (з водою-менталом) і — болотного. Нечутливе болотне — до верховинного ідеального; і не дійде висотне до болота. Замащуються брудом і в видумках вже живуть щось епідемічне, як біду й злу-злу «моду», земне те живуть, та воно не  т е, що від Бога, на вершинах з Яким — Бах, Моцарт і Бетховен! І нема зараз творця, через якого Бог милосердно, як через мене, зняв би біль душі вашої. Онтологія не знята.

А от чудодійно! культурно і ідеально.
Вини нема вашої в тім попереднім больові. Я споглядаю, Бог з Божою Матірю вас виліковують... Таж з верховин?
Неважливо, в якім столітті, а коли все-таки  з в і д т и  приходить, із верховин споглядань, то це Бах і Моцарт. Бетховен ще боровся, свій суб’єктивний відпечаток на світ накладав...
Ліпше не боротися творцеві — хай Бог творить через тебе. І людей зцілює — і тебе охороняє.

Як в старців.
І високим духом з Богом — всіх і все переплавлювати в спогляданні.
Творчість сліпуча, бо відкрив те: всі ментальні стемнюючі окуляри (слайди з голови, т. зв. вторинні форми, що є наслідком психічного сприйняття), художнє слово знімає. З тріском від лівого вуха до правого. І питає: ти живий — чи не живий? Ти готовий?
Студентки це звільняння помітили і разом з Наталкою Половинкою мені розповіли...
Це дух з Духом Святим. Дух Святий приносить найвіддаленіші данності й речі, з уявою вони не сумісні, а дух переображує в єдність все.
У музиці все ось так духом сильним Моцарт переплавляв. Він дарував такі багаті характери, що їх і до Моцарта, і після Моцарта не було.

І Гете тоді сказав: «Моцарт помер — все кінчилось.»
Бо він надіявся, що при Моцартові в нього, разом з Моцартом, здійсняться якісь речі в поезії. Оскільки плавлення разом з Моцартом пропало, то він і сказав: з Моцартом закінчилось все.
От такі важливі в Бога: хоч один композитор і по-ет.
Баха відкрили через 100 років після його смерті. Такі люди. На сто років було закопали, забули, нема. Потім це нещастя, глибоко нещасна романтика викривила його — і таким відкрила… Відкопала, викривила — подала його твір Моцарту. Моцарт раптом спохопився й закричав: «Що це таке?! Принесіть ще!!!» Моцарт побачив Баха, він не викривлював!

А ось це все в алкоголі дня, неспоглядальне, повзло лихом і приповзло аж до наших днів.
Велич — це отверезіння ума. Романтика — дрібненьке «я»: душею бажаю ось таке, і тільки отак, як я бажаю, нічого вищого, й не треба споглядання.Це ж — не треба про високе!
Й нема більш отверезіння ума, й нема чистоти розуму, Європа болотяним розумом надулась і насмерділа: Бог помер.

Оце і зараз таке ж робиться. Пливун. Не слухають найвищих споглядальників!
Вже від усвідомлення цього совісна людина мала би померти. Чому високих не слухають? Культ мертвих у вас.
Але й не знають про це...
А чого? Бо ви не з Богом. Ви ж не можете сказати, що ви так, як я, з Богом. Бо отримаєте!

Бо ви ще з гітлерами скачете. «Не оглядатись», — сказав Христос.  А «сталінів» бажаєте замість совісті, не бажаєте споглядальників — і ви не просите вилікуватись. Бог дає людині лиш те, що вона сама просить…
Тільки потрібно знати одне: а що ж в Бога просити?

9

Для чого народились ми?
Бог дає книги? Про ці Божественні книги говорили дійсно найсильніші поети. Говорив на Пленумі Київської організації НСПУ Іван Михайлович Дзюба, про що збереглися матеріали в «Літературній Україні»,
а також про його слова — є в телепередачі «Плеяда» з телеведучою Людмилою Лисенко. А обговорення першої книги, якого чекали такі совістливі віруючі поетки як Ірина Жиленко, не було. Мені Ірина Жиленко казала: «Ми сподівалися, що буде велике обговорення книги «Деміург»».
Все здрібніло!
Велике не зазвучить в болоті. У 21-у столітті соціально-мережне сильно здрібніло — йде вже явне розмежування тих, що повернули на 180 градусів, з Христом, від остаточного зболочення. Люди вбиті інформаційно.

Прагнення чи не у всіх — влізти в дрібність, підігнутися під дрібність. «Якщо в своїх скорботних молитвах Ольга Седакова права, то Швеції нема», — сказала поетеса-шведка… Тобто, Ліна Костенко, Ігор Шевчук (якщо точно — Бог і Богородиця в ньому), Тетяна Майданович, Микола Воробйов, Василь Герасим’юк, Михайло Григорів, — цільні, явні християнські поети (!), і ще поети інші, — і їх не слухають, то, запитується, є в них Христос? Якщо поети ось ці — праві, то не тільки Швеції, континентів нема!!
Бо що? В світі чинять порушення непорушності: аби не бути ні чоловіком, ні жінкою, не бути єдиною сім’єю, дітей не народжувати — або хай наймані матері виношують, дітей забрала держава в Швеції, вперед всі! Тільки статевість, збоченці, їжа, отуплення, стадо — кероване чіпами, квантовими комп’ютерами, штучним інтелектом, мережами з розпізнаванням лиць і внутрішнього складу людей, з віртуальною валютою і диявольськими керівниками, вперед в протилежне Ісусу Христу, Спасителю, — ось мерці, що не з Христом, Який з нами. Просто стадо. В стан ось який проштовхується весь світ!

Зло інформаційне як інфекція і цілковите зло (відсутність любові і справ любові) — зупиняються людьми, тільки людьми з любов’ю, з Христом!..
А з точки зору Бога треба зберегти віру, надію і любов, зміцнити Церкву для спасіння в ній людей.
Всі мають змінюватися, кожен з себе почавши — насправді і на ділі. Про діло говорили 25-30 років назад я і інші митці: «Людей потрібно з любов’ю перетирати на порошок». Аби вони змінилися. Все стереотипне з 20-го століття не годиться.
В світі небесному є резонанс й співчуття тих душ, які близькі одна одній за своєю суттю. Бо от є принцип єднання в благодаті Святого Духа. Дух Святий даний нам задля розвитку особистостей. В Духові Святому нема випадкових єднань. Високі душі Він поєднує!

Є ієрархія єднань в благодаті Святого Духа. Скажімо для прикладу, композитор Вебер теж геніальний, та не такий, як Бах і Моцарт.
І чи правильно казати: мені подобаються ось ті композитори, а Вагнер не подобається? Чи не подобається хто з поетів, наприклад 20-го століття; а як ті поети є справжніми?..
Будете просити про щось конкретне в церкві — будуть відгукуватися ті святі, які Богом вибрані для допомоги саме в цім.
Є певні канали звертання з проханнями до Богородиці — через Її ікони, відповідні проханням.
В Церкві Христовій є порядок на все і на всіх. Сьогодні день пам’яті Усікновення глави св. Іоана Предтечі.
Або: якщо хтось прийшов сюди на зустріч, він щось наслуховує, має певну свою уважність, в нього вже є свої зерна, що проростають, будуть прийняті нові зерна, і вони проростуть, він є у Волі Божій — в Бога на всіх є план. Ніхто з організаторів нічого спеціально не планував. Вправили зустріч в план — поставили на певне число календаря. Виявляється: на день пам’яті Усікновення голови Іоана Предтечі. 

Він — найсильніше слово. Він — Божа правда. За що його і знищили.
Бо люди на земне орієнтуються, більш земне люблять, а потрібно любити — Христа, небесне керування.
Любити Христа, прагнути до Христа — і Він пошле благодать Духа Святого.

Все земне — тлінне, це — сміття, навіть без перебільшення, це — не спасіння. Хто взнав благодать, каже: «Всі земні багатства не варті благодаті».
Благодать — вічна енергія. В цьому світі нема нічого вічного! Христос — єдиний, до Кого потрібно прагнути.
Все інше — то заблукання, сон плоті(!!), обдурювання людини — її ж розумом! Мало хто знає про це, і мало вжахаються!!

От хтось випадає з двох рук Отця Небесного — з генералізації в Христі (спасіння єдиної природи людини) і з свободи дітей Божих в Духові Святім (вільний розвиток особистостей) — починає самовільно філософствувати, накручувати й намотувати земні думки в дурну сторону — до безконечності. Прагне хоч найменшої зачіпки з свіжості, аби обновитись!!!
В філософа є насправді одна лиш думка, можливо дві, але помилково вважає, що він сам може без Бога вирішувати плани земні і самодіяльні самозавдання й «проблеми» (проблема тільки в ньому і вихід один лиш — навернутись до Спасителя). І замотує свій розум й заходить далеко в ментальний світ, смертний, що просто звідти й не вертається.

Ось не має людина молитви другого ступеня якості (зібраність без відволікань помислами), як є в монаха, нема інструмента, щоб спастися. І сотні мільйонів інтелектуалів гинуть.
Вони — заблукання для націй. Людина може або перемогу отримати, з допомогою Христа, над своїм об-меженим розумом, або — ні.
Інтелектуали не враховують (а, значить, майже як в авіації: потенційно загибель!), що два з половиною століття перед нещасними ними був розвиток зовнішньої науки.
Що відбувається тепер? Захоплення кардинальною тенденцією. Сліпі, вже давно вправлені в потік масовий!! Масово в голові.

Крім поетів, монахів, митців почасти і сердечного осілку в частини (чистіших) селян. Повний вихід з гармонії в будь-якій голові. «Всі хвороби в башці». Вся ставка у головах, йде їх масове пошкодження-і-за-гибель!! Все — щоб людина не була гармонійною зі Спасителем в Духові Святому!!!
Світе, смійся: не бачать цього в найближчих людях!
В Атлантиді вся ставка була — на магію! Всі вважали — Бога переможемо.
Дах поїде — нині — від можливості фізичного безсмертя.

Зараз зовнішня наука — все. Драма чекає науку? Хто вирішуватиме?
Зовнішня наука довела експериментально — про єдність взаємодій енергій в Єдиному Полі, окрім сил гравітації.
Хіггс доказав теоретично й спрогнозував ще 50 років назад: має бути експериментально відкрита частинка Хіггса, це відкриття підтвердить правильність теорії Єдиного Поля! Частинку цю на колайдері недавно відкрили.
Перед тим були відкриття z-нуль бозона і w-час-тинки в Центрі в Женеві, про це я писав в 1984 році.
В чому суть? Експериментально підтвердила фізична наука: Бог — Духом створив Єдине Поле, з Поля створив усю-всю матерію. Єдність Духу-Поля-матерії доведена.
Є можливість впливати на людину з усіх трьох складових.
Подумайте: чи не зайнятись нам духовним здоро-в’ям? Відновленням генів, відновленням екологіч-ним, відновленням глибини живого богослів’я, відновленням розуму, любові, поваги, вихованням серця, художнього смаку, тобто смаку повноти життя, духовним спасінням, синівством в Отця Небесного, бо Він один в нас на всіх: стати досконалими, як Отець наш — милосердними до всіх.
Оскільки є єдність Духу-Поля-матерії, то люди усвідомлюють, що можна впливати на людину з усіх складових. Відкриття науки використовують і на благо, і на скалічення людини.
Тепер є відкриття, що направлені на відновлення і лікування генів людини (і відзначені премією Нобеля). І є інші подібні відкриття задля здоров’я людини.
І — генна зброя!

Можливо стає знищити єдину людину, якщо використовувати відкриття не на благо.
Застосовуються різні генератори, комп’ютерні мережі, лазери, штучні інтелекти, чіпи, віруси, розпізнавальні телекамери, викликання катастроф, направляння людини на конкретну думку, маніпулювання мозкоелектронні і т. ін.
Не хвора людина не може давати вказівок використовувати хоч щось на зло. Розумна серцем людина (так називають людину, яка з благодаттю) не робить злочину.
Здоровою людиною стає людина духовна: Бог з’єднав у ній розум із серцем. Бажано, щоб до керівництва приходили люди тільки здорові, тобто — духовні. Диявол у Вас конкретно досить сильно сидить, якщо протест з’являється в Вас проти здорового керівництва! Зверніть увагу, в чому ж Ваше здоров’я?
Правильно людство каже: не поєднувати бізнес з управлінням соціумом. Тільки треба робити так.
Бо і Христос мовив: чого ви знаючи — не робите?

Духовна людина надійніша в управлінні: коли вона втратить своє матеріальне багатство — радіє, бо — ради Христа, Христос в ній найприсутніший. Справжньою бідою, смертю духовною (повною) є — Богозалишення.
Душевна людина, коли втратить матеріальне багатство, не радіє, а зовсім втраченою почувається, не надійна сама для себе. І як бути надійною їй для інших?? Христос волів любити й виліковувати кожну людину і всіх, — тільки переображені Христом люди творять добро.
Нині всі міфи перемелені. Це добре для новизни, для оновлення.
Але нині не навчають як слід, нема в містах трудового виховання дітей. Дорослою людиною така дитина не стане, не долатиме труднощів!!! Найстрашніше для неї буде — розуміти, що вона каліка! А працювати не зможе!
Інфантильності нині — найбільше.
Справді труд (фізичний і розумовий) — дає мужність і захищає.

По-справжньому тримають тільки Бог і високі закони мистецтва. Вони вічні.

У цільній картині художнього твору — Бог, людина і космос. Єдність і взаємодія. В динамічному аспекті і в статичному аспекті.
Видно: в єдності і взаємодії людина розкривається як творіння Боже. Секуляризм, хвороба всього світу, як бачите, при цьому пропадає.
Тепер подумайте глибоко-глибоко: бачення, як умова і частина здоров’я, збільшується — як людина відчує єдність з Богом, людьми і всією природою: тепло Боже в усіх і в усьому, та й світло Боже. Жодної скуки чи покинутості, чи безглуздості життя. Навпаки, радість (світло!), тепла потрібність (тепло!), сенс (все з Богом разом!), а вже Бог — в центрі всього цілого світу (земного і небесного)! Бога поставте на перше місце — і «все стало на свої місця»!
І весело.

От в чому я компетентний: так чинять всі види поезії (37 книг), які Богородиця, Бог і святі Христові (!) проводять через мене. Я лиш провідник. Ясно: мені не диктують.
Що можу побачити в серці внутрішнім — те приношу. Жодної уяви. Сублімацій не буває. Церква прийме це, бо від Богородиці, Бога і святих!!
Маю свободу і відповідальність: і здоровим тримають Бог і високі закони мистецтва…
В світі нижчому, земному, зміст-форма сяють — це захищає і поета, і слухачів (читачів). Ліки ці лікуватимуть і від бід наступних, бо вони назавжди.
Ліки ці вічні, люди вживають їх і будуть вживати.

Богородиця навчатиме в благодаті Духа Святого. Натхнення подаватиме. Пам’ятаєте? — всі дари через Богородицю… Просіте, і просіте, і просіте Її!! Все через Неї — Любов Її все може!!! Це я вам поки живий кажу і закликаю! І благаю!..
Казав: треба знати, що в Бога просити?!  Просіть в Богородиці! Вона вам підкаже.
Вона Вседержавна: Христос Їй ні в чому, сказав, не відмовляє…
Просіть, просіть Богородицю! Інакше в вас гордість, ви — повна чашка: хоч би хотів Христос що налляти — та виллється…
Просіть Її: ви не знаєте в якому сні!-сітях!!-болоті!! хропите, в воді пристрастей земних, невидющії в гордості очей, гордості плоті, гордості житейській, у владі бісів моторошно-хитрих (!!)... я не можу більше сказати, аби ви не вмерли, те не долається без Богородиці і Бога!! І щотижня причащайтесь — і «з церкви не виходьте».

Благодать — найтонша, вічна енергія.
Благодать пронизує світ. Матеріальний світ — поверхневий, на поверхні. Поетам підготовчим, світським, теж бували просвіти благодатні.
Добре, якщо є регулярність молитов.
Спочатку людина виявляє в собі грубі засмічення. Бог виявляє, якщо людина молиться, тонші засмічення, які без Бога людина не здатна й побачити. Воно тонке, приросло давно, і людина сприймає його за щось добре своє. Відчуваєте — який це жах? Такі люди в містах, й безпечні й нечулі... й думають, що вони добрі…
А «мухи» в голові, ревербератори автохвилевих процесів, котрі лиш причастям Крові і Тіла не за один раз проганяються! А люди так вважають — що вони самі думають… Ви відчуваєте?
Безмежний жах… А ще додають електронних протезів в голову…

Рішаєтесь? Зрозуміли?
Ви ж не рішили з собою покінчити? З цим — де будете?..
Якщо людина не просить Бога, Богородицю, священників у церкві, щоб розпізнавати все непотрібне їй для шляху і дальшого спасіння — як ви це назвете?
В голові є т.зв. вторинні форми, мов тонкі звужуючо-отемнюючі плівки.
Їх називають ті, хто знає, — слайдами, або скельцями калейдоскопа… Раніше, коли недосконалими були ви, отримали їх як результат психічних процесів бачення. В книзі моїй «Живе в мені Христос», 2012 р.,
є про це, про інше теж є.
Бо до певного часу людина має горизонтальні розумові знання. І про це ще апостол Павло мовив: якщо ви вважаєте, що щось знаєте, то ви ще не знаєте як слід.
Коли до людини, буває, дійде, що вона нічого не знає (ха, й Сократа цитувала), несподівано пережиття таке станеться — що вона нічого не знає(!..) Я вам скажу — що дуже сильне враження!! Дитина купалась собі, і тут — в вертикаль! Бо це відкривається справжній розум, знання по вертикалі. Благодать навчає —
і знає, коли.

10

Наука розвивалася запереченнями своїх же попередніх відкриттів і знань. Інтелект не сягне ідеалу, прикличте — ведення Богом, інакше ви служитимете дияволу на ворогування між націями. Поезія і живе її богословіє є простою мовою дійсності. Описова за природою наука є мовою про мову, не мовою дійсності.
Відчуваєте різницю і безнадійність, якщо в старій парадигмі?
Змінювати слід причину (підхід новий знайти й прийняти), а нинішні наслідки у вигляді тенденцій смертельно-неминучих — відсохнуть. Ви самі це кажете, бо маєте дещо таке, чого мало мають люди звичаєві.
Правда Божа — коли Сам Бог находить на вибраного пророка і відкриває її йому!
Псалмоспівець Давид ще сказав: «Кожна людина говорить неправду». Правда Божа невідома, допоки Бог не найде. І поет, і старець з духовним генієм, не приймають того, що від себе і людської природи своєї — лиш те, що від Бога.
Розрізняти має і науковець: що від себе, а що від Бога, і приймати хід на користь Бога.

Бо, якщо не сказано кимось, то кажу, і то не від себе, а від Богоматері: хід до Бога — в нім плід від Бога на спасіння людства. А ви договорились до того, що у вас в фізиці прийнятні — речі договірні. Це не по-нау-ковому. Краще інших знаєте. Це — демонічним пасує.

Герой був? Був. Томас Еліот, християнський поет аж до мозку кісток. Клодель був, Христовий поет (та і є, на Небі і в серцях християн: був за творче слово Христа — переслідуваний і замовчуваний!).
Томас Еліот відновив первісну картину світу, пое-зію звільнивши від інтелектуальності з її незнанням точно нічого! Він відкинув існуючі ілюзії, що нашарував інтелект в поезії, вказав прямо — Бог, людина і Космос. Закликав називати всі речі справжніми іменами. Закликав — брехню відкинути. Це ніби — відкинути всіх, бо всі живуть у брехні — й того хочуть.
Бо «плоть на дух ворогує» (апостол Павло). Це рибу виймете з води — і дасте дихати вогнем.

«Душевний духовного не розуміє, та й не може… бо воно для нього безум. Духом Святим пізнається». Не чуєте, що Богоматір хоче вас спасти? І Син і Дух — хочуть. А Отець? Щоб стали ні-рибою-ні-м’ясом, ні-жін-кою-ні-чоловіком, від синівства відмо-вились?? Навіть в серці цього не перейти, не може бути, щоб ви не мали «чуйки» — чуєте ж! В цім і моя любов до вас.
Люди душевні не знають, чому вірити — серцю чи розуму?
Ворогують всередині них дві частини душі — сердечна і розумова...

Лиш коли людина стає духовною, єднає в ній Бог серце і розум, така людина вперше стає здоровою. Наскільки душевній людині загрожують перекоси душі і хвороби душі, настільки не загрожують душевні перекоси людині, яка стала духовною.
Тому люди незрілі, душевні, намагаються зробити з усього і всіх побільше охорон для себе: з матеріаль-них предметів, електроніки, охоронців, священників і навіть з храму — як «лавки послуг з білої магії»...
Вони бачать: є духовні люди. Дякуючи Богу, каже владика Любомир Гузар, ніхто його собі в охорону не бере.

Таких людей не беруть в security. Чому?
Тому, що вони таку правду являть, що потрібно негайно робити вибір: або — або. Або різко змінюєшся — або ні!
Доходить: ти зміг би поруч бути — чи ні? Зі святим Серафимом Саровським — хто зміг?
Ось розгублений світ і перебивається на рівні не-серйозності, недорослості — інфантильнощів...
6 чи 7 мільярдів людей нічого не прагнуть і не прагнутимуть серйозного... Який жах!! Невихована з дитинства в труді людина — каліка, вона не зможе працювати! В житті труднощі — інфантильна не знаходить місця, батьки переставляють її на місце, де нема труднощів. І так щоразу.

За мого життя — відбулось це з двома-трьома поколіннями — майже по всьому світі! Всі ховаються, аби хоча б не побачити цього. А я кажу більше...
Може, є якісь, що не граються?
Прошу декількох поодиноких людей, вони не відходять, але весь світ втікає!!
А чому від владики Гузара, ініціатора і засновника, втекла вся «Ініціатива 1 грудня»? Нащо обманюєте? То знайдіть відео, де вже на другому зібранні всенаціональному священник, який допомагав владиці Любомирові, прямо волає: «Люди, що ви робите?! Це ж засновано з ініціативи трьох Церков! та й особисто з ініціативи владики Гузара!.. (далі згідно промови його).
Вказую — ось є владика Любомир Гузар. В ньому велика благодать Духа Христового! Та лиш той, хто благодаттю вподобаний, знає про це.
Гузар кількома словами каже таке, що не може сказати його Церква. «Хто має в собі Христа — тому не потрібне навіть богослів’я». Хто таке може сказа-ти? Христос, бо не лише ж духовний геній владики Любомира... Треба мати Христа.
Гузар каже: «Що робити проти неправди світу? Говорити правду».

Тобто, всією свідомістю, всіма силами і всією волею триматися правди, прикликати Христа, тоді все брехливе відскочить. Потрібно лиш встояти!
Бо як ми діємо, захищаючи близьких і рідних? Ми встоюємо.
Ми встоюємо проти невидимого нечистого, яке прагне через близьких напасти і заволодіти нашим розумом і серцем.
Якщо прямо не може здолати нашу волю і свідомість — прагне нечистий дух проповзти через ближніх. Ми встоюємо з молитвою і поміччю Божою — нечисте відскакує від нас й від ближніх, і ближні теж вирятувані.

11 

Одна з надрукованих книг — поетичний переклад мій Псалмів Давидових. Поетичного перекладу Псалмів нема в надрукованих Бібліях.
Є добрий переклад Біблії проф. Огієнком — бага-тою соковитою мовою. Але в його непоетичному перекладі Псалмів жахливе переговорювання — і крил поезії тому нема, приблизне все: поезія загубилась. (О. Седакова — це саме щодо російського перекладу Данте ).

Дійсно, треба не бути вибраним професійним поетом, щоб надрукувати багато видань Біблії без поезії. Чому це так? Й повторювати так?
Не може зробити того непрофесіонал, що зробить професійний поет. Бо професійний, розумієте чому, ризикує своєю творчістю-здоров’ям, життям, і тим, що більше, ніж життя, на тому світі!.. І приходилось, довго очищаючись і молячись, з духу приймати переклади місць багатьох, якщо їх по-різному трактують й пе-рекладають.
Результат? Батько дружини в свої 85 років читає в моєму перекладі Псалми без втоми до середини книги (половину Псалмів).
Тому що — благодать Духу Святого проводить відповідність змісту й форми: і тому поезія проводить енергію. Форма сяє — й людина сяє.

Ви більше 7 чи 8 псалмів в найкращому перекладі (церковнослов’янському) не прочитаєте, дуже втомитесь. Російський порядковий «переклад» вбиває.
Зверніть увагу на свою совість в стоянні перед Богом.
Бо ми не шукаємого свого на землі, благодать кличе до іншого.

І якщо ви втомлюєтесь — ви не з Духом Святим!
Не може зазвичай втомлюватись людина, якщо вона з благодаттю Духа!
Якщо ви почуваєтесь дрібними — ви не з благодаттю Святого Духа.
Людина внутрішньо велика і велична з Благодат-тю, в ній тіснот серця нема.
Якщо вам тісно в серці, зверніться до нас, — казав апостол Павло, — з нами вам не тісно.
Бо тіснота не в нашому, а в вашому серці. Людина з благодаттю є смиренною: так виховує благодать!

І до безхатченка не гнутиме кирпу.
Йому, що на паперті, ліпше Бог може відкрити, ніж священнику чи настоятелю храму.
Бо все Бог може!
Зі страху, без мудрості наповнили Біблії покаліченими перекладами, псевдоперекладами Псалмів. Ясно, що колись перемінять свою згубну обмежену думку щодо культури... бо є вже поетичний переклад Псалмів! І керівники Церков оживуть і зрадіють.

Та й поети колись все-таки зроблять російський переклад Псалмів. Мова церковнослов’янська створена для Божественних служб, нею не розмовляли.
До цих пір переклад Псалмів церковнослов’ян-ською мовою був найкращим.
Робити переклад Псалмів — це найперше зберегти крила поезії! У співаків — це як правильно заспівати, родити з певної точки. Це або зразу є — або зразу ж нема. Жахливе всяке істинне мистецтво: забирає більше, аніж життя!!
Збережіть крила поезії! Це як Бог робить. Бог передає вибранцем Своїм поетичні Крила, а той Крила — може передати. Це — первісне. Вчитель дає крила — або не дає!!

Душа або отримує спілкування безконечне — Небо і Крила — або людина хробак.
Ось так буває.
В перекладі ніби треба зійти з розуму, з осідку звичного...
Знайти Божий безум...
Витримати все це ...
Єднати — непоєднуване: біблійний дух з буквою!.. ВІДСТУП ВІД ЗМІСТУ — МІНІМАЛЬНИЙ.
Жахатись як партизан і — роздягатись як стриптизер (О. Седакова заявила про стриптизерство це — своє...).

Професійний поет не може перекласти Псалми без Божого перевиховання поета! Десятиліттями. Це треба не вправність, а Вогнем дихати! Як Давид — мати серце. Ходити як Давид перед Господом!
Мені зробили перерву перекладу — на сім років: серце не годне було...
Може, через мене почуєте крупину правди, — страшний Бог. Уникати я пробував, мов Іона, а Бог знайшов спонуку.

Бог зробить переклад і самого поета теж зробить. Я ледве живим лишився після перекладу Псалмів Давидових.
Бог так бере в Свої руки!..
Хай спробує хто перекласти всі Псалми: може й життя не вистачити.

От живий приклад: живописець Іванов — не зміг швидко і за один раз намалювати картину «Явлення Христа народові». Чому?
Чому він 20 років, як посник, писав і писав цю найвідомішу тепер картину? Дуже просто: допоки він не робив новий півкрок у вірі, він написати нового не міг. Людина не може побачити далі, в нове, якщо не вростає в благодать глибше.
(Ось Гоголь дав йому п’ять рублів, дали інші люди... щоб не голодував і дописав. Чи знали, чи не знали, що благодать не швидко, а поступово людину освоює. Які різні світи — благодатні і безблагодатні!). От й привідкривається — страшно.
Благодать Духа Святого — єдино вічна енергія. І нас навчить благодать.

12

Я вам коротко розповів про найважливіші речі, про поворот на 180 градусів від першої природи, тіле-сної, до другої, духовної, Христової.
І вважаю, що ви поцінуєте це — трохи пізніше.
Й збагнете, що поету зовсім не властиво мовити прозово.

Не властиво поету спускатися на крилах поезії — в підвал!
Лиш Христос і закони мистецтва спасають поета і слухачів.
Я розумію: ви разом зі мною проробили важку роботу.
Але і користь матимете!

Наступна наша зустріч буде на презентації книги поезій «Вогненний ковчег». Вона народилася перед Майданом, під час Майдану і після Майдану.
В ній розташована ще й одна стаття, її знали раніше кращі київські і львівські поети, вона називається «Небо і поет», написана була ще в 1983 році!
В програмній цій статті йдеться про вміння пізнавати себе, самоусвідомлюватись, вчитися новому, знаходити нові підходи. Таємниця життя — в художньому поетичному слові. Вона не визнає старіння, ніколи не застаріє!

Вічне і універсальне не залежить від часу чи політичних режимів.
Але при всьому цьому — є і вищий світ, і нижчий світ — і це Єдиний світ!

Сходження у Христовий світ, але люди дуже поступово й повільно відпускають земне.
Дружать із земними кольорами, поки зійдуть у чистоту білого. Люди зміщують себе ніби в приблизність і в деяку ілюзорність! Те, що я писав ще в перших поемах: створений Богом і мною світ буде, а ваш — стане ілюзією (совєтський), — нині вже збулося!.. Люди хочуть стати епохальними, добре це ніби, забувши: епохи — це страшні мучіння, мучилівки, а Бог мною творить звільнення людей.

Залежить, як видно, звідки подивитися.
Або відоме: зважаючи як на це подивитися.
Ось і є світло з вершин: під новим кутом зору по-новому роздивитися...

Окрім Христа, нема жодної опори в пливуні. Жодні організації вже не працюють.
Ми з Наталкою Половинкою засіваємо нові Христові зерна, з нами Сергій Ковалевич, молодші — Назар Романюк, Юлія Цвях, Соломія Кирилова та ін. І будемо далі вирощувати.
Мати Божа сприяє нам, піднімає, подає дозрівання. Благодать Духа Святого нас веде.
Одного разу, ще до подій Майдану, написав я: «Богородиця дивиться на УГКЦ». Це збереглось на сайті церковному.

Так, і хто основним на Майдані був? Якраз львів’яни із УГКЦ найважче там на собі і винесли. А були і з інших областей. Не потрібно себе обдурювати. Божа Мати надихнула те слово написати: «Богородиця дивиться на УГКЦ». І вони виправдали сподівання Її. В силу багатьох причин.
Й надалі Богородиця керуватиме. Нема чого боятись.

Якщо Бог сказав мені, що не буде ближчим часом термоядерної війни, то її не буде. Бог ніколи свого слова не порушував!
Бог виправив мене щодо війни. В книзі «Живе в мені Христос» 2012 р. це записано ще в електроннім друкові, збережено. Як в електронному щоденнику я написав, що буде війна, Бог сказав: виправ, не буде війни (тобто, повномасштабної).
Передруковано на папері в 2014 році.

Хотів виділити жирним шрифтом пророчі місця цієї книги, та Богоматір повеліла забрати жирний шрифт! Бо не це основне, не пророцтва. Люди не повинні думати, що це написано заради пророцтв. Бо основне — Христос в наших внутрішніх серцях!
Таємне все в серці з Христом.
Пророцтва ж всі застаріють — й мине інтерес до них.
Й наука не вічна.
А Христос і всі, хто в Нім, не пропадуть! Любов і поезія — вічні.

Отже, 19 вересня відбудеться презентація книги «Огненний ковчег»*. Політ єсть політ — це ж поезія. Велич єсть велич! І Бог єсть Бог!
В єдиному художньому цілому ця картина: Бог, людина і космос. Ліки від секуляризму, хвороби світу. Бо люди не цільні, з розбитою свідомістю, як жаби на рефлексах пошарпуються... За кордоном велика хвороба. Молодь світу зорієнтована на загибель. І Церква про це не говорить.
Як зорієнтована молодь? 1) секс, 2) швидкі гроші,
3) лиш аналітичне мислення.

Мислення тільки аналітичне — протилежне Життю, синтезній творчості!
Нині молодь в соцмережах, згубних, розрахованих на людські слабкості, й засновники це знають... Та це наслідок.
А причина невідома їм: зорієнтованість на аналіз. Аналіз використовують задля грошового збагачення, задля нижчих задоволень!
Не зорієнтована молодь на Христа і здоров’я! Не матиме справжньої творчості.
Відійдуть старші — хто даватиме синтез?
Бо первісні — духовні проникнення, ви це усвідомлюєте. А інтелект — на другомі місці, лише добудовує. Казав я в 1981 році: «Дух! проникнення духом. Розум добудує!» Не послухали — і вмираєте.

Інколи в поемах потрібно обов’язково добудовувати розумом певні місця.
Щоб був живий організм поетичний — поема.

Слід пам’ятати весь час: без Христа і благодаті все марно.
Якщо благодать не може потрібне щось зрушити в людині — далі не сприймається. Тоді ліпше мовчати.
«Духом ходіте, духом палайте, духа не вгашайте».
Дуже дякую вам!!

З відео — 21.11.2017,
на свято Михаїла, Архистратига всіх небесних сил в Києві

ДОДАТОК:

І не варто підпадати під світські знання! «Безумством проповіді», сказано, спасає Бог.
Христос спасає через каяття, сповідь і причастя, — й щораз оновлення духом ума. Народжується в людині Христовий ум! Або благодать навчає — або самодіяльно чогось ще навчаєшся.

Оскільки в темненьких є спокуса впливати на людей і маніпулювати ними, а це свідоме зло, дияволіада, я вношу ясність, щоб збадьорити управлінців і всіх.
Наука є інструментом, в організмі суспільному на рівні належному, не менше, але і не більше, всі згодні. Бо й інтелект людини для здоров’я і спасіння повинен бути як інструмент — належним, не перехоплювати духовні інтуїції і не подавати, що це його, не видавати себе, інструмента, за царя, бо таким є дух з Духом Святим. Боже! Твоя усмішка: що негострі умом — можуть бути не згодні!..
Наука усвідомила, що вона звичайна річ, бо вона відкрила, що Бог — є. В духовнім процесі людства нема ходу назад. Поет завжди випереджував всяку науку і випереджуватиме. Поет завжди сягає ідеального. Наука нинішня ніколи не сягне ідеалу.

Науковці і управлінці, не ворогуйте, а змініть парадигму до Боговгодної!

Ви не відаєте причинно-наслід-кових зв’язків, бо ви не Бог і не Божа Мати, згодьтеся, це має бути ясно всім.
Вас розчавить першими — якщо без Бога і, отже, ясно, що без Бога ви не змінитесь самі — й не зміните, не піднімете Парадигму.
Встоїть Україна, і переміняться навкруги народи.

Встояти в правді — найважливіше. Іншого шляху не буває. Ілюзія нижчих — що слід діяти по-нижчому.

Вищі встоять духовно — то і нижчим шлях відкриє Бог!
Нижчі не мають Христа, їм ввижається, що потрібно діяти по-нижчому.
Стійкі духовні серцем в Христі бачать, що то ілюзія земнощів!
Душевні незрячі не можуть добре керувати. А тим більш — Боговгодно.

Потрібно вирости у свободі і дозріти в свободі.
Томас Еліот був не в голові, і я вас закликаю: ввійдіть в серце — і повернетесь до Джерела Христа.
Він не вважав: без Бога осягну.
Закликаю вас, обтяжених грішми, зробіть неймовірне: спасіте себе.
 
21.11.2017, свято Михаїла, Архистратига всіх небесних сил
Київ
(Завершення бесіди "З природної его-фортеці -  до Джерела Христа:
поворот на 180 градусів").

ID:  877795
ТИП: Проза
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Епічний
ВИД ТВОРУ: Поетичний маніфест
ТЕМАТИКА: Релігійна лірика й духовні вірші
дата надходження: 29.05.2020 16:03:42
© дата внесення змiн: 29.05.2020 16:03:42
автор: Шевчук Ігор Степанович

Мені подобається 1 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (361)
В тому числі авторами сайту (1) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: