Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Життя в стилі хюгге: 8 датських секретів щастя - ВІРШ

logo
Тома: Життя в стилі хюгге: 8 датських секретів щастя - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 3
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Життя в стилі хюгге: 8 датських секретів щастя

Тома :: Життя в стилі хюгге: 8 датських секретів щастя
Життя в стилі хюгге: 8 датських секретів щастя
 Поняття «хюгге» неможливо дослівно перекласти на українську  мову.  У датчан це своєрідне поєднання затишку, комфорту і благополуччя.  Як його створити?  8 рад з книги «Hygge.  Секрет датського щастя »Майка Вікінга.
      Згідно з даними соціологічних опитувань, данці виявляються найбільш щасливими людьми в Європі.  Крім того, вони регулярно зустрічаються з друзями і рідними і частіше за інших відчувають спокій і умиротворіння.
       Приводів для радості у датчане більше  ніж у інших європейців.  Клімат в Данії НЕ райський, темніє рано, ціни високі, податки астрономічні, працювати доводиться багато.  Однак у датчан є те, чого немає у жителів інших країн: життєва філософія під назвою «хюгге», яка укладається в кілька нехитрих правил.
 «Хюгге» походить від норвезького слова, що означає благополуччя, добробут.
       Інтерес до «Хюгге»   у всьому світі зростає.  Журналісти подорожують по Данії в його пошуках, в одному з коледжів Великобританії викладають курс датського хюгге, по всьому світу з'являються пекарні, магазини і кафе в стилі хюгге.  Секрети, як його створити :
 1. Зробіть будинок і офіс затишними
 Данська дизайн вважається мінімалістичним.  В інтер'єрі данці вважають за краще світлі відтінки: білий, сірий, пильно-блакитний.  При цьому вони багато уваги приділяють м'якому освітленню, часто використовують свічки (навіть вдень), і обожнюють прикрашати будинки милими деталями.  Свічки, абажури, м'які подушки і пледи, картини на стінах, полки з улюбленими книгами, керамічний посуд - ці дрібниці створюють затишок і комфорт
     При цьому елементи декору не повинні бути вигадливими або розкішними.  Швидше, вони повинні радувати зір, залишаючись непомітними.  Важливі і тактичні відчуття.
 Данці віддають перевагу натуральним матеріалам, до яких приємно доторкнутися, - дереву, вовні, льону, глині.  Спробуйте за допомогою нехитрих прийомів зробити будинок і офіс місцями, куди хочеться приходити, і ви відразу відчуєте себе щасливіше.  На це дійсно варто витратити час і сили.
 2. Запрошуйте гостей
 Спілкування з друзями і рідними в соціальних мережах ніколи не замінить реального.  Майк  Вікінг знайшов цим фактом просте пояснення: «Хтось кладе руку вам на плече, цілує вас або гладить по щоці, і вас негайно наповнює спокійна радість.  Дотик вивільняє окситоцин, який викликає у нас почуття щастя і зменшує відчуття стресу, страху і тривоги ».
   Хюгге в повній мірі можна відчути тільки в колі близьких людей, з якими можна розслабитися і побути собою.  Зустрічатися з ними краще вдома, а не в кафе або ресторані.   Привід завести традицію збиратися всією сім'єю на недільну  вечерю або запрошувати друзів суботнім вечором пограти в настольні ігри?  Телефони та інші гаджети на цей час краще відключати.
 3. Навчіться смачно готувати
  Затишні домашні посиденьки зі  смачним  частування, а  не разморожена  піца і не суші на замовлення.  Щоб відчути хюгге, потрібно навчитися пекти смачні пироги з корицею, готувати рагу, пряний глінтвейн і гарячий шоколад.
      «Високий рівень споживання м'яса, кондитерських виробів і кави в Данії безпосередньо пов'язаний з хюгге, - пише Майк Вікінг.  - Одна з обов'язкових його умов - бути добрим до себе, балувати себе і давати собі і іншим можливість ненадовго відступити від принципів здорового способу життя.  Солодощі - це хюгге.  Випічка - це хюгге.  Кава і гарячий шоколад це хюгге теж.  А ось морквяні палички - вже не
 дуже ».
      Готувати їжу по-датському - це значить насолоджуватися неквапливістю і всіма етапами процесу.  Вибрати рецепт з книги, піти на ринок і купити найкращі інгредієнти, залучити до готування інших членів сім'ї, а потім усім разом насолоджуватися приголомшливим ароматом, що доноситься з духовки.
 4. Станьте  активнішими
 Данці люблять смачно і ситно поїсти, але ожирінням страждає лише невеликий відсоток населення.  Секрет полягає в активному способі життя,а   не  у виснажливому 
 тренувані  в фітнес-клубі.  Це рух, який приносить задоволення, переважно на свіжому повітрі.  Сімейні прогулянки по горах, скандинавська ходьба, велосипедні походи.
 До слова, на роботу більшість датчан воліє добиратися на велосипеді.  Клімат в цій країні, як і у нас, не самий для цього сприятливий.  Але пробки на дорогах і штовханина в громадському транспорті - це стрес, а велосипед - це хюгге.  А все інше - питання правильної екіпіровки.
 5. Носіть комфортний одяг
 На щастя, модні дизайнери, можливо, самі того не підозрюючи, ще кілька сезонів тому взяли хюгге на озброєння.  Кросовки і лофери замість туфель на
 підборах, затишні пальто-oversize замість коротких курток, худі, теплі светер, м'які шарфи, довгі кардигани, широкі штани і т.д.
 Все, звичайно ж, з натуральних, приємних на дотик тканин.  «Датська мода лаконічна, елегантна і не вимагає великих зусиль.  Вона поєднує в собі кращі якості хюгге і мінімалістського функціонального дизайну », - намагається пояснити суть Вікінг.
 6. Насолоджуйтесь простими радощами
 Найкращі речі в житті нам дістаються даром.  Краса навколишнього світу, сміх дітей, посмішки близьких, спокійний вечір вдома з коханою людиною або з гарною книгою - саме ці моменти складають щастя життя.  І потрібно вміти цінувати їх, а не матеріальні блага.
 «Простота і скромність - головні складові хюгге.  Просторікувати про свої досягнення і виблискувати «Ролекс» - значить не тільки демонструвати поганий смак, але і псувати хюгге », - пише автор і продовжує:« У чашці чаю більше хюгге, ніж в келиху шампанського, в настільних іграх - ніж у комп'ютерних, в  приготовленої їжі - чим в покупної.  Можливо, хюгге невигідно для капіталізму, зате корисно для особистого щастя ».
 7. Заведіть хобі
 Життя не може обмежуватися тільки роботою і сімейними клопотами.  Дуже важливо, щоб у вас було творче заняття, яке приносить задоволення, - орігамі, в'язання, гончарство, малювання акварельними фарбами, складання квіткових композицій.  Бонус: поки руки зайняті, ви можете побути наодинці зі своїми думками.
 8. Пам'ятайте про почуття міри
 Хюгге прославляє прості задоволення.  Але це не означає, що не треба себе обмежувати.  10 солодких булочок з корицею - це вже не хюгге, а харчове розлад.  Адже навіть після п'ятої відчуття задоволення втрачається.  Тому данці виділяють певний час, щоб посмакувати то, що їм подобається.  Наприклад, вихідний день.  «Солодкість забороненого плоду - невід'ємна частина ритуалу хюгге», - пояснює автор.
Зібрала з різноманітних джерел і  переклала на українську мову 14.08.18    9.33

ID:  829976
Рубрика: Проза
дата надходження: 22.03.2019 11:34:06
© дата внесення змiн: 22.03.2019 11:34:06
автор: Тома

Мені подобається 4 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали: Лилея
Прочитаний усіма відвідувачами (382)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Lana P., 22.03.2019 - 20:59
Дякую! У Данії досить тихе життя, як на хуторі, окрім Копенгагена, тому і розважають вони себе, як можуть, щоб почуватися щасливими. Так, ціни у них високі, проте і зарплати - високі, а їжа смачнюща і органічна - вони про це дбають, на відміну від інших держав, де бізнес вище здоров'я... flo34
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Чайківчанка, 22.03.2019 - 18:03
🌹🌹🌹🌹🌹🌹👍
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Лилея, 22.03.2019 - 14:24
12 12 Очень интересная информация!!!
16 16 39 39 39 flo36
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 
Ніна Незламна, 22.03.2019 - 14:06
12 12 16 Цікаво! Сподобалось. Ми теж не пасимо задніх,український народ привітний,вміє працювати, все довкола прикрашати і вміє гуляти biggrin
Успіхів Вам! friends flo26 flo36 21 22 22 shr
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую,згодна,взаємно!
 
Катерина Собова, 22.03.2019 - 11:44
12 12 12 Наше українське щастя не дуже відрізняється від датського. Дай, Боже, щоб всі були щасливі!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: