Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Тома: Дивовижні рослини нашої планети - ВІРШ

logo
Тома: Дивовижні рослини нашої планети - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 10
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Дивовижні рослини нашої планети

Тома :: Дивовижні рослини нашої планети
Дивовижні рослини нашої планети 
Рослинний світ на планеті з'явився задовго до того, як його стали заселяти живі організми.  Представники флори оточують нас у повсякденному житті: вони радують насиченою зеленню, дарують квіти, віддають свої смачні і корисні плоди, а також надають матеріал для будівництва будинків, меблів і т.д.  Немає нічого звичніше, ніж квітка на підвіконні в квартирі або в будинку.  Але царство флори здатне захоплювати нас і своїми екзотичними представниками, які мають дивовижні властивості, а іноді і зовсім нагадують тварин. 
 У топ 10 зібрані дивовижні рослини, які визнані оригінальними і незвичайними в рослинному світі. 
 Гінкго дволопатеве
 Це дерево - одне з найдавніших на землі.  Гінкго було свідком появи перших предків ссавців тварин на планеті в той момент, коли вже щільно панувало на землі.  Його листя, судячи з розкопок і знайденим останкам з мезозойської ери, переховували землю суцільним килимом, який ставав з кожним роком все товще.  Незважаючи на те, що виглядає гінкго дволопатеве як звичайне листяничне дерево, воно є хвойним.  Справа в тому, що його хвоїнки міцно зрослися між собою і утворили видиму подобу листової пластини, що довгий час вводило в оману вчених.  Гінкго є унікальним ще й тому, що може дивним чином впливати на людський мозок: сприяє концентрації уваги, покращує пам'ять, налагоджує процеси мозкового кровообігу.  Це зробило гінкго одним з найефективніших компонентів ліків проти інсультів, гідроцефалії та старечого недоумства.  Хоча гінкго вважається екзотом (його батьківщина - Китай), його саджанці успішно приживаються і в середній смузі, показуючи всі характеристики дуже стійкого і дивно невибагливого представника флори.  Це незвичайне хвойне дерево займає 10 місце хіт-параду. 
 Конопля приполярна
 На 9 позицію топ-10 конопля приполярна потрапляє за свою виняткову морозостійкість.  Цій властивості вона зобов'язана тому, що під час своєї появи освоювала нові холодні території.  Вражаюча для рослинного світу придбана холодостійкість допомогла приполярній коноплі спокійно пережити льодовиковий період.  Оскільки в умовах сильних морозів і обмерзання в льодовиковий період виник сильний дефіцит трав'янистої їжі, мамонти могли стрімко вимерти, але їх від цього тривалий час рятувала велика кількість приполярних конопель.  Палеонтологи на підтвердження цього факту досі часто виявляють десятки кілограмів її пагонів у величезних шлунках замерзлих мамонтів.  Стійкість і виживання в умовах найсильніших морозів пояснюється тим, що в клітинах цього виду конопель міститься природний  антифриз, який виконує стандартний фотосинтез, неможливий за умови негативних температур. 
 Ієрихонська троянда 
8 місце в хіт-параді 10 найдивовижніших рослин займає найбільш посухостійкий представник флори - ієрихонська троянда.  Мешкає ця незвичайна квітка в жарких пустелях і є однорічною.  Під час посушливих періодів ієрихонська троянда приймає форму судини: піднімає своє листя догори і збирає в центр розетки всю вологу, яка міститься в повітрі.  Коли і цієї води стає занадто мало, листя повністю висихають.  Вітер відриває наземну частину і переносить рослина на багато десятків кілометрів по жарким пісках.  Якщо на своєму шляху ієрихонська троянда зустрічає водойму або будь-яке місце з нормальним для життя рівнем вологості, листя насичуються вологою і розкриваються, дозволяючи плодам з центру квітки висипати насіння на благодатний грунт, де вони успішно проростуть і зможуть жити.  Через такі хитромудрості механізму пустельна троянда перемагає умови спекотних пісків протягом багатьох тисячоліть. 
 Бамбук кільцевий 
Цятрав'яниста рослина росте в Середній Азії.  У природі цей вид трави мало поширений, але він все-таки став відомим завдяки буддійським ченцям, які нерідко використовували бамбук в своїх ритуалах.Цей представник фауни не має кореневої структури і явного стебла.  Він розвивається щільними великими кільцями, що лежать на землі.  До сих пір ботанікам невідомо, як розмножується ця трава.  Дивна властивість кільцевого бамбука полягає в тому, що під час підняття його кільця з землі чітко чутно «ом».  Цей звук рослини породжував у людей забобонний страх і підтверджувало божественну сутність ченців.  Зараз вченими встановлено механізм виникнення цих «розмов»: він полягає в своєрідному переміщенні повітряних капсул всередині кілець і їх перегородок.  Бамбук кільцевий розміщується на 7 місці топ 10 дивовижних рослин світу.
  Цукеркові дерева 
Жителям Південно-Східної Азії надзвичайно пощастило: їм не потрібно купувати цукерки в магазинах, оскільки в їх країнах солодощі ростуть прямо на деревах.  Справжня назва дерева, яке дарує людям дивовижну насолоду - Ховен солодка.  За зовнішнім виглядом вона близька до звичної нам липи. Навесні, під час буйного цвітіння, навколо дерева збираються хмари бджіл, конкуруючі за смачний нектар, якими переповнені його квіти.  У ролі цукерок виступають не плоди - горохоподібні сухі кістянки, а соковиті плодоніжки.  Вміст сахарози в них дуже високий - майже 50%.  Гурмани вважають їх смак одним з найунікальніших в рослинному світі, що нагадує сухофрукти, вимочені в ромовому сиропі.  Екстракт і порошок висушених плодоніжок широко використовують в кулінарії, як смакову добавку для кондитерських виробів.  З ховении солодкої готують велику кількість напоїв, а її деревину використовують для виготовлення музичних інструментів.  За солодкий смак, який Ховен дарує людям, вона потрапляє на 6 місце рейтингу дивних рослин.  Квітка сміху 
Топ-5 рейтингу дивовижних рослин відкриває сама весела рослина в світі - квітка сміху.  Його наукова назва - дурман або датура.  Чорні плоди квітки досить дрібні, але їх поїдання викликає бурхливу реакцію: людина негайно починає реготати.  Нестримний сміх триває мінімум півгодини, а іноді - більше години.  Після припинення нападу нестримного реготу знесилений чоловік відразу засинає і міцно спить кілька годин, а після пробудження відчуває похмілля або виявляє провали в пам'яті.  Цю властивість взяли на озброєння стоматологи: екстракт дурману застосовують як анестезуючий препарат, який допомагає не відчувати зубний біль і залишатися в доброму гуморі на час лікування зубів. 
 Кропив'яне дерево
 Не всі рослини дарують радість і сміх, деякі можуть зробити дуже боляче.  Дивовижне кропив'яне або жаляче дерево росте в Новій Зеландії.  Вчені називають його Онгаонга.  Це дерево має потужний захисний механізм, який рятує його від будь-яких спроб нанести ушкодження.  На стовбурі є густо розташовані голки-колючки, біля основи яких є запаси отруйної речовини з суміші гістаміну і концентрованої мурашиної кислоти.  Отрута викликає сильну алергічну реакцію, а по больових відчуттів можна порівняти з одночасним укусом декількох ос.  Після контакту з жалячих деревом офіційно зафіксована смерть однієї людини, про багато смертей розповідають неофіційні джерела і місцеві жителі.  Великі тварини - собаки і коні - після опіку не виживають.  Але не для всіх представників фауни ця рослина небезпечна: личинки метелика Червоний Адмірал знаходять його дуже апетитним і смачним.  Поїдаючи його листя, ці комахи дивно швидко набирають вагу і в прискореному темпі проходять метаморфоз від личинки до прекрасного метелика.  Онгаонга
Онгаонга розташувалася на 4 позиції рейтингу.
 Секвойя 
 На 3 місці знаходиться найвища рослина планети - секвойя.  Ці дерева дивляться зверху вниз на крони своїх родичів в густих лісах.  Рекордсменом-гігантом на даний момент визнано дерево, що росте в Каліфорнії на території парку Редвуд.  Виявлена ця секвойя була в 2006 році і тоді її висота досягла 115, 5 м. За останні роки вона наростила ще 2,1 м. За приблизними підрахунками дендрологів вік цього екземпляра становить близько 800 років.Секвойя є і найбільшим за обсягом рослиною на планеті.  Обсяг найбільшого представника становить майже 1,5 км3 - 1487 м3.  Деревина цього дерева важить 1910 тонн, що дорівнює масі 10 синіх китів.  Окружність стовбура цього примірника в нижньому шарі перевищує 31 м. Венерина мухоловка 
Квітка венерина мухоловка виглядає дуже незвично.  Але на 2 місце вона потрапила не через зовнішній вигляд, а через свої переваги в харчуванні.  Для активного росту і розмноження квітка пристосувався харчуватися живими організмами.  Найчастіше ними стають літаючі комахи.  Мухоловка має специфічний запах, який приваблює комах.  На стулках квітки є чутливі волоски, які реагують на дотик, після чого вони швидко закриваються, залишаючи жертву в середині пастки.  Рослина перетравлює жертву близько 10 днів, після чого стулки знову відкриваються в очікуванні нових гостей.  Їжею для венериної мухоловки можуть бути не тільки комахи: та ж доля наздоганяє і заповзлих в неї гусениць, равликів і слимаків, а також невеликих жаб.  При перетравленні такої великого видобутку від квітки доноситься не найприємніший запах.  Але це зовсім не відлякує любителів екзотичних рослин, тому квітка стає все більш частим гостем на підвіконнях квартир і будинків.  За вражаючу особливість харчування венерина мухоловка стає срібним рекордсменом в рейтингу 10 найдивовижніших рослин світу.
  Раффлезія Арнольді 
Першість серед найбільш незвичайних представників флори дістається власникові величезної квітки - раффлезії.  Ми звикли нюхати квіти і насолоджуватися їх ароматом, але в цьому випадку справа йде зовсім інакше.  У цієї рослини немає стовбура, коренів і листя, є тільки величезна квітка, яка важить близько 10 кг.  Вона паразитує на інших рослинних організмах, харчуючись їх соками.  Всю свою енергію раффлезия віддає цвітінню.  Величезні пелюстки набувають яскраво-червоний колір, вони вкриті білими бородавчастими виростами.
Найбільшу популярність квітка отримав за дивовижний різкий запах, що нагадує протухше м'ясо.  Для людини він украй неприємний, але ось для комах, які запилюють цю квітку, такий запах дуже привабливий, він змушує їх летіти до рослини, долаючи тривалі відстані.  Квітка раффлезії є найбільшою на землі: її діаметр становить близько 1 м, тому її справедливо вважають велетнем в рослинному світі.  За свої значні розміри і нетиповий запах раффлезия займає 1 місце в топ-10 найдивовижніших представників флори нашої планети.
Переклала на українську мову 22.07.18    9.30

ID:  800234
Рубрика: Проза
дата надходження: 22.07.2018 10:47:24
© дата внесення змiн: 23.07.2018 07:05:44
автор: Тома

Мені подобається 2 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (584)
В тому числі авторами сайту (6) показати авторів
Середня оцінка поета: 5.00 Середня оцінка читача: 5.00
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Чайківчанка, 22.07.2018 - 11:17
give_rose 15 цікаво!
 
Тома відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
give_rose Дякую!
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: