Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Мирослав Вересюк: Збірка ГОРНИЛО (березень 2015 р. ) Слово від автора - ВІРШ

logo
Мирослав Вересюк: Збірка ГОРНИЛО (березень 2015 р. ) Слово від автора - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 1
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Збірка ГОРНИЛО (березень 2015 р. ) Слово від автора

Мирослав Вересюк :: Збірка ГОРНИЛО (березень 2015 р. ) Слово від автора
      Збірку громадянської лірики ГОРНИЛО, яку Ви тримаєте в руках, можна вважати продовженням збірки СПОЛОХ, що побачила світ якраз напередодні Майдану в жовтні 2013 року. В ній теж було «Слово від автора», тож це є продовженням попередньої розмови… І якщо назва попередньої збірки, художнє оформлення обкладинки та і самі вірші в своїй більшості були фактично (а тепер вже можна так говорити) пророцтвом буремних подій, то ця збірка є майже поетичною хронологією подій Майдану та Вітчизняної війни з Московією.
       Саме так - війна, а не якесь там АТО! Адже сотні танків та бронетехніки, «Гради», «Смерчі», «Урагани» та «Буки» надані Московією; її солдати, справжня лінія фронту, тисячі загиблих та поранених, це вже ніяка не АТО, це війна! Ця війна зірвала маску з лицемірної, віроломної та підлої Московії і відкрила на це очі багатьом нашим громадянам. Нарешті скінчилася пісенька про дружбу і братній на-
род. Це було лише прикриття, використовуючи яке, Московія віками нищила все українське.
        А якою може бути держава, вся історія якої побудована на суцільній брехні та фальсифікаціях. Брехні про колиску, спільне коріння,слов’янську спільноту, «ісконниє землі», третій Рим і сьогодні вже про «РуССкій мір». Пишу це слово саме так, через «СС».
         Московія вже давно перетворилася в фашистську державу, виплекавши свою ідеологію – РАШИЗМ. Так було завжди, тільки раніше це хоч трохи приховувалося, а за сьогоднішнього режиму  це стало вітриною імперії. Імперії, справжня назва якої Московія, адже такою вона залишилась по своїй суті, незважаючи на привласнення собі чужого імені. Щиро вірю, що наша боротьба призведе до розвалу цієї гидоти і я ще на власні очі побачу її безславний кінець. Але нам треба вже думати, що робити, щоби не завалило Україну уламками.
       Та вражає інше! Україна, яку нищили віками, розкрадали та грабували, якій тихою сапою хотіли знов одягнути імперські кайдани, таки відбулася! Вражають зміни в свідомості людей буквально протягом року. Напевне, вже можна говорити, що в нас є НАРОД і є НАЦІЯ.
        І, безперечно, в цьому є заслуга Майдану - унікального явища не тільки в нашій історії, але й світу.
        Безперечно, попереду нас чекають важкі та страшні випробування. Перш за все тому, що іде війна і на Донбасі щоденно гинуть наші солдати – чиїсь чоловіки, сини, батьки. Війна з відмобілізованою, переозброєною і сильною армією московитів, військовий бюджет якої в цьому році більш як в двадцять разів перевищує наш, а про минулі роки взагалі мовчу. Але ми мусимо вистояти і перемогти. І запорукою цього є згуртованість народу, що виявляється в добровільних батальйонах, волонтерстві та всенародній підтримці. Це дійсно Вітчизняна війна. І ця війна ведеться не тільки на фронті, але і в економіці та в головах людей.
          Але ця війна не повинна стати виправданням збереження старої системи, наскрізь прогнилої та корумпованої. Не хочу сприймати як належне, що через рік після Майдану не судили тих, хто давав і тих, хто виконував злочинні накази. Не судили шайку зека, вже не кажучи про їх арешт. Чому всім дали змогу безкарно втекти разом з награбованим; чому досі на посадах всі судді та прокурори? Цю систему неможливо реформувати! ЇЇ можна тільки знищити. Призначення на їх місце вчорашніх випускників вузів було б набагато ефективнішим, чим діяльність існуючих слуг Феміди. А реформи в державі взагалі ще не починалися… принаймі реальні.
          Ми не маємо права допустити помилок 2004 року. Влада повинна постійно відчувати голос народу. І якщо вона бездіяльна чи злочинна – її треба змінювати. Ми не можемо чекати закінчення терміну, на який її обрали. Влада не повинна бути місцем для збагачення.
         Ці всі теми, роздуми та переживання вилились у поетичній збірці, яку я вирішив назвати ГОРНИЛО. Адже спочатку Майдан, а згодом Вітчизняна війна проти рашизму дійсно стали тим горнилом, в якому переплавилася, загартувалася та повстала у всій величі, гідності і красі  українська нація. Світ побачив справжню Україну з її непереборним прагненням до волі та свободи.
          Я не міг навіть подумати, що за рік назбирається віршів на нову збірку.      Але ці події знаходили такий відгук в душі, що не писати про це було просто неможливо. Хоч необхідно відмітити, що про події Майдану писалося якось набагато
леше, чим про війну. Собі це пояснюю величезною кільістю смертей, горя та болю.
          Вірші в збірці розміщені в хронолоічному порядку написання відповідно до подій, за виключенням двох віршів на початку. Написаний раніше вірш «Іду по Києву, огидно…» був пропущений при формуванні збірки СПОЛОХ, тож я його долучив. А відкриває збірку вірш «Гадаєш, ти мене образив…», який став своєрідним символом прожитих подій. Написаний якраз напередодні Майдану, під впливом суцільних образ в соціальних мережах лише за те, що ти українець, як від «вати», так і від п’ятої колони. А це вже було тоді! Ідеологічна війна проти України, як і
справжня, велася і готовилася давно. Пам’ятаєте, як партія реіонів проводила в 2013 році мітинги проти примарного фашизму. Це ж відбувалося і в Московії… Тож,
щоб не сперечатися з кожним, вирішив написати поетичну відповідь всім і на всі випадки. Невдовзі цей вірш в соцмережах набув великої популярності, так як подібний негатив відчували до себе всі, хто був патріотом України. Ще більшої популярності він набув, коли почали зазначати, що його авторові 13 років! В такому  вигляді його навіть розмістили на білборді в Полтаві. 
         На мою думку хтось при копіюванні цього вірша допустився помилки і
від повної дати написання (28.10.13 р.) залишив тільки13 р. Інші сприйняли це за вік автора, що значно сприяло  швидкості його поширення, адже такі слова із
вуст хлопчини … Вийшла мимоволі така піар-акція, що кращої і годі було придумати. Це дійсно той величність ВИПАДОК, а може і сприяння вищих сил. Вірш виявився
дуже затребуваним і знайшов відгук в душах українців  далеко за кордоном.
          Мені пишуть у соцмережах, що вірші використовують як незаперечний
аргумент в суперечках з українофобами. Це надзвичайна відповідальність, коли посилаються на твою творчість, але це й підтвердження того, що люди відчувають те ж саме, що і я.
              У громадянській поезії інколи доводиться вживати рідковживані слова. Але в цьому випадку без них неможливо обійтися, щоб виразно і влучно описати певне явище. Але, як на мене, тут ми не зовсім щирі. Так, наприклад всі ми розуміємо значення запозиченого слова «секс» і вживаємо його не соромлячись у формі іменника, дієслова, прикметника… Вважаємо за комплімент коли нас характеризують сексуальним(ою), сексапільною(им). А якби це сказати українсьою? Звичайно, використання таких слів в ліриці є неприпустимим, а в громадянській поезії інколи доводиться використовувати певні слова, які вважаються рідко вживаними. Та ви самі можете оцінити доречність їх вживання.
          Звичайно, що хотілося багато про що сказати і поділитися. Але це складно зробити на відведених сторінках. Тож решта моїх почуттів, переживань та роздумів у віршах. Погодитись з ними, чи ні – Ваше право. Чи буде продовження, чи буде третя збірка? Не знаю. Вже писав, що ця війна спустошує душу. Тож якщо вона буде, то хотілося щоб вона була присвячена нашій ПЕРЕМОЗІ, розбудові Держави, вшануванню Героїв!
Слава Україні!
Мирослав Вересюк,
м.Вінниця
25.02.2015 р.

ID:  576388
ТИП: Поезія
СТИЛЬОВІ ЖАНРИ: Ліричний
ВИД ТВОРУ: Вірш
ТЕМАТИКА: Філософська лірика
дата надходження: 22.04.2015 21:45:07
© дата внесення змiн: 19.12.2020 11:19:34
автор: Мирослав Вересюк

Мені подобається 5 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (885)
В тому числі авторами сайту (8) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Салтан Николай, 22.04.2015 - 23:52
Звичайно хочеться вірити, що вже наступна збірка буде про позитивні тенденції в житті України. Але переборовши зовнішнього ворога, у нас залишиться ще страшніший ворог це внутрішній. Адже він гірший тим, що він фактично неведимий, але шкоди завдає більше аніж зброя. Хоч так хочеться вірити, що і його здолаємо friends
 
Мирослав Вересюк відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
А нам немає куди діватися!Мусимо здолати, хоч це буде і не так просто! friends
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: