Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Valery: Про віру - ВІРШ

logo
Valery: Про віру - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 7
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Про віру

У кожного своє розуміння про цей Світ, про своє місце та роль у ньому. Можна вірити в існування світу з волі Бога або без неї, можна представляти Бога в тому чи іншому вигляді і ролі у розвитку Світобудови, можна дотримуватися тих чи інших релігійних норм спілкування і поклоніння Всевишньому. Але ніхто не повинен щось комусь нав'язувати, бо нав'язування свого розуміння - це є погорда і великий гріх.
Той, хто намагається повчати інших, з самого початку намагається поставити себе над іншими як вчителя над учнями. А хто йому дав таке право? Бог? Ні - лише власна гординя! Хтось скаже - покликання. А хто тебе вповноважив? І якщо глибоко копнути в себе, то виявиться, що уповноважило лише Супер-Его, яке на підсвідомому рівні злилося з поняттям Бога.
Ти кажеш «ось що Бог сказав» і цитуєш Євангеліє. Тобто, заздалегідь і безумовно впевнений в тому, що те, що написано в книзі, це і є те, що сказав сам Бог. Але з тобою в цьому не погодяться представники інших релігій. У них свої Святі писання і в них таким же безапеляційним тоном пишеться про те, що «сказав Бог». А хто насправді може знати, що міг сказати Бог і каже він взагалі щось, і якою мовою? На Землі близько 6 тис. мов і діалектів, в нашій Галактиці біля 1 мільярда планет, на яких можуть бути цивілізації, у Всесвіті близько 100 млрд. галактик. На скількох мовах і зі скількома цивілізаціями міг би спілкуватися одночасно Бог? Мені здається, час вже відірватися від примітивних прабабусиних вірувань про Бога, що сидить на хмарі; Землі, створеній за 6 днів; і про Адама і Єву.
Скільки релігій - стільки й «праведних істин» про створення і розвиток Світу. Якщо відірватися від цих історико-культурологічних релігійних поглядів на всій Планеті, то викристалізується один - є світ матеріальний і є світ духовний. Що знаходиться поза нашим матеріальним Світом - поки ніхто не знає. Якщо є там духовне божественне начало, то воно в усякому разі жодним чином не повинне залежати від того, як його уявляє собі та чи інша Земна або позаземна культура. А тим більше – антропологічно порівнювати Бога з собою. 
Усім вірянам усіх релігій і конфесій треба прийняти єдине - Творець є, Він один, єдиний для всіх. Який Він - нікому не відомо і ні в якій Земній книзі це не може бути безапеляційно записано. Вірувати чи не вірувати, як вірувати, з якими обрядами - є особиста справа кожного. Проповідники ж - є особи з самого початку заангажовані, упереджені канонами своєї релігії і релігійної конфесії, і ведуть іноді не до Бога, а до гаманця священнослужителя. 
Але в дискусії знову і знову все зводиться до християнства, Біблії, Ісуса, до проповіді. А як же тоді бути мусульманам, іудеям, буддистам, індуїстам і т.д.? Ти їх віру як зазвичай назвеш лжерелігією, єрессю, що йде від диявола. А вони з таким же пафосом скажуть те ж саме тобі. І хто правий? Ти звичайно скажеш, що безумовно лише ти. І так само із запалом будуть доводити свою правоту вони. Але чи не є це гординя? 
На нашій Землі не запанує мир доти, поки кожен не перестане з піною у рота доводити абсолютну істинність тільки своєї правди. А правда ж не одна - на землі 7 мільярдів правд. У кожного вона своя. Тому що те, що ми вважаємо за правду, насправді є лише суб’єктивною моделлю істини, а не сама істина. Істина знаходиться поза нашим розумом, тому ми можемо її лише моделювати у своїй свідомості з тою чи іншою достовірністю.
Всі люди усіх вірувань замість того, щоб до хрипоти, а іноді й до крові переконувати один одного, що їх віра є найправдивішою, найістиннішою, краще б об'єдналися в тому, що Господь один для всіх. 
Господь любить усіх, хто любить його, і - хто любить ближнього як самого себе. 
Битися за те, як його називати і як йому молитися - це і є гординя. А ще це називається релігійний фанатизм. Це аж ніяк не від Бога, а навпаки. Я так вважаю.
Заздалегідь відкидаю звинувачення в тому, що я виступаю проти віри в Господа. Я просто відокремлюю поняття Господа, який один для всіх, від понять, що відносяться до дитинства людства у вигляді написаних тисячі років тому писань, визнаних священними - Заратуштри, Рамаяни, Тори, Корану, Біблії. У цих писаннях змішані в одне ціле:
- дійсно вічні моральні цінності гуманного співіснування в суспільстві;
- різні історико-культурологічні описи побуту древніх народів;
- поняття про будову Світу, які стали казковими на сьогоднішній день.
Також я проти релігійного фанатизму, коли намагаються під виглядом захисту віри потрясати кулаками, зброєю, багаттями інквізиції, джихадом. Вибухами смертників довести, що їхні поняття про Бога є єдино вірними і праведними. Але хіба така непримиренна поведінка - від Бога? Ні - це якраз диявол пустує. І хіба для того був створений Світ, щоб воювати один проти одного з іменем «свого Бога» на вустах?
І я ж не один у своїй думці. Є таке поняття - екуменізм (єднання всіх церков). Вважаю, що Божий Світ настане на Землі, коли не буде різних релігій (цієї культурно-історичної спадщини наших предків), а прийде розуміння єдиного для всіх (і не тільки для земної цивілізації) духовно-божественного в нашому неосяжному Всесвіті.
Цікаво, як би сприйняли нас землян представники інших цивілізацій, якби ми стали їм цитувати Тору, Біблію або Коран? Якби стали їм розповідати про якихось невідомих їм Єгову, Ісуса Христа або Аллаха? Ось я і кажу, що окремо взяті релігії, що намагаються поставити себе над усіма іншими - це гординя. Бог для всіх один і не тільки на Землі, а й у всьому Всесвіті з мільярдами мільярдів інших цивілізацій.
Найцікавіше, я впевнений, що у відповідь мені зараз знову стануть цитувати рядки з Біблії як істину в останній інстанції. Як можна пов'язувати Бога і Священне писання, написане 2000 років тому людьми, в одне ціле? Коран, Тора, інші Святі книги говорять те ж саме. Не варто прив'язувати Божественний дух до матеріальних книг, написаних людьми в силу своїх уявлень про Бога в стародавні часи. Виходить, що ми віримо не в Бога, а в книгу. Я для себе ці поняття розділив. І тому не вважаю, що християни кращі або гірші мусульман, юдаїстів або буддистів. Усі вірять в щось Святе, що створило цей Світ і наповнює його своєю любов'ю.
Різні лише історично сформовані обряди поклоніння Всевишньому, відображені в наших священних книгах. Але виходить, що основне завжди відходило на другий план, а вперед випиналися саме ці вторинні відмінності. Через це і кров лилася, але хіба це наближає нас до Всевишнього? 
Думаю, що серед вірян кожної з релігій є відсотків 90 людей нормальних і терпимих до іншого світогляду, а є відсотків 10 непримиренних фанатиків, які не сприймають жодної поступки від свого розуміння віри. Ось саме через цих фанатиків і виникає релігійне протистояння в світі і жорстокосердість. І тут постає питання - так що ж таке «релігійний фанатизм»? Веде він до Бога чи навпаки? А може розпалювання релігійного фанатизму комусь просто вигідно?
А може за цим криється не боротьба за віру, а боротьба деяких служителів віри за свої доходи? Підтвердженням цьому є наявність усіляких розколів і течій в межах однієї релігії. Католики, протестанти, православні, шиїти, суніти і т.п. Здавалося б, релігія одна - через що битися? Та через те, що священнослужителі поділити доходи не можуть. 
І це вже настільки далеко від віри і від Всевишнього ...
А з простих вірян просто роблять сліпих фанатиків, посилаючи їх на смертельну боротьбу за «істинну віру».
Я проти релігійного шовінізму у відношенні до вірян інших релігій. Якщо людина живе праведно, то вона буде врятована і не потрапить до Пекла незалежно від того, яка в нього релігія.  А грішний мусульманин так само може потрапити до Пекла, як і грішний християнин або синтоїст.
Приберіть зі своєї душі почуття переваги над людьми, що мають іншу думку. І не вважайте себе джерелом абсолютної істини - це не по-Божому.
І татарські діти, і єврейські, і ассирійські, що мають свою віру - вони такі ж громадяни України, як і християни. Вони чим перед тобою завинили?
Я український громадянин, патріот України, але при цьому люблю всіх дітей України, дітей інших країн незалежно від їх національності та релігії. Як можна стверджувати, що тільки Біблія може бути компасом у житті, а Коран або Тора - ні? І дітей до цього долучили - нібито, лише ті, хто з Біблією, мають право на любов Творця.
Хіба може бути від Бога протистояння і неприйняття один одного серед віруючих різних релігій? Може саме такою і була воля Творця - дати кожному народові саме таку релігію і обряди, які б найбільше були їм близькі ментально, культурно-історично, морально-етично, звичаєво? Я закликаю вірян усіх релігій і конфесій до любові та взаєморозуміння, терпимості і не нав’язування один одному своїх непохитних постулатів. Саме нетерпимість призводить до війни, хрестових походів і інквізиторських багать. Адже дехто і в ХХ столітті намагався завойовувати світ з гаслом «Gott mit uns». Невже і в ХХІ сторіччі ця кривава ворожнеча релігій буде віддаляти нас від Бога, одного на всіх, незалежно від того яким ім'ям ми Його називаємо і згідно яким книгам на Нього молимося? Може тому позаземні цивілізації і не хочуть з нами мати справи, оскільки вважають нас такими, що не доросли ще до загального гуманізму на своїй Землі?
Вірю - ще прийде усвідомлення (якщо всі ми докладемо зусиль), що божественне призначення не в закостенілому прозелітизмі, а у взаємному примиренні та любові!
Думаю, ці слова прийнятні для всіх, присутні у всіх священних книгах, і в Біблії, і в Торі, і у вченні Конфуція, тільки інакше сказані, але зміст такий же. Так через що битися один з одним? Через те, яким ім'ям Бога назвати і яким чином поклони йому відбивати? Давайте просто примиримо одну з одною всі релігії і об'єднаємося в єдине Людство, любляче єдиного Бога. І нехай буде мир на Землі!
Погодьмося на загальне для всіх релігій ім'я - Всевишній. Якби тільки на цьому питанні відбулося всесвітнє примирення...
Так і потрібно об'єднуватися на цій основі. Примиритися в тому, що нас об'єднує, а не битися через те, що у нас різне в силу історичних причин. Адже в основі всіх основних релігій (крім шаманських) лежить загальний принцип любові до ближнього і любові до Всевишнього. І це повинно об'єднати нас. 
Люби Господа як він любить тебе, люби ближнього як самого себе!

ID:  537888
Рубрика: Проза
дата надходження: 19.11.2014 00:49:30
© дата внесення змiн: 27.02.2017 13:29:35
автор: Valery

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (919)
В тому числі авторами сайту (6) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
x
Нові твори
Обрати твори за період: