Сайт поезії, вірші, поздоровлення у віршах :: Юлія Ярема: Вид із вікна - ВІРШ

logo
Юлія Ярема: Вид із вікна - ВІРШ
UA  |  FR  |  RU

Рожевий сайт сучасної поезії

Бібліотека
України
| Поети
Кл. Поезії
| Інші поет.
сайти, канали
| СЛОВНИКИ ПОЕТАМ| Сайти вчителям| ДО ВУС синоніми| Оголошення| Літературні премії| Спілкування| Контакти
Кл. Поезії

  x
>> ВХІД ДО КЛУБУ <<


e-mail
пароль
забули пароль?
< реєстрaція >
Зараз на сайті - 11
Пошук

Перевірка розміру



honeypot

Вид із вікна

Юлія Ярема :: Вид із вікна
Підходжу до вікна і моєму зору відкривається дивовижна панорама. Аж дух перехоплює!
Внизу простягається маленький дворик, нічим не примітний. Тихе і спокійне життя йде своїм плином: люди виходять із будинку по справах або повертаються у нього після тяжкого трудового дня; рівними рядочками стоять машини жителів будинку.
Дворик обсаджений різноманітними деревами. Їхнє листя таке густе і зелене! Більшість дерев цвітуть дрібним жовтувато-білим цвітом, а на гілочках каштанів вже видніються колючі зелені пуп'яночки майбутніх плодів. Ці каштани надають дворику особливого загадкового шарму. Оскільки Київ називають містом каштанів, я очікувала побачити багато цих дерев, прибувши сюди.
Десятки маленьких чорних ластівочок з білими животиками літають перед будинком, замираючи у повітрі та ніби намагаючись залетіти у моє широко відкрите вікно. Маневруючи, вони знову повертаються у небо, пронизують повітря своїми крихітними крильцями та виспівують свої ластівкові пісні. 
За зеленим шовковим покровом простягається маленький участок з некошеною травичкою. І двір, і дерева, і поле – усе поглинуте ніжною тінню величезного дванадцятиповерхового будинку, яка мимоволі відкидає цю скромну частину панорами на задній план. А далі мені відкривається безмежна краса, яскраво освічена вечірнім сонцем. 
Високі тополі рухаються в такт легенькому вітерцю, який наповнює повітря прохолодною свіжістю. Ці темно-зелені красуні ніби відгороджують житлові будинки від території славетної Києво-Печерської Лаври. З вікна я можу бачити лише верхівки шести церков і одної високої дзвіниці, яка з неприхованою величчю здіймається до небес, вражаючи своєю міццю і висотою. 
Я ніколи не була на території Лаври, не була всередині цих прекрасних церков, але можу зі впевненістю сказати, що там дуже красиво. Куполи всіх церков вкриті позолотою, яка дивовижно виблискує на сонці, привертаючи увагу і викликаючи безмежний захват. Це, мабуть, найперша річ, яка привертає увагу при першому погляді у вікно. Золото цих куполів викликає контраст на тлі ніжно-блакитного неба. А хрест на куполі високої дзвіниці ніби пробиває наскрізь попелисту хмару, одну з тих небагатьох на сьогоднішньому вечірньому небі.
Якщо відвести погляд трішки правіше, то недалеко від Лаври можна побачити велику бронзову скульптуру – Батьківщину-Мати. Вона теж дуже висока, адже багатоповерхові будівлі ледь-ледь дістають до її підніжжя. Проте поруч із дзвіницею вона здається набагато меншою. 
Бронзова жінка гордо стоїть лицем до Києво-Печерської Лаври, мабуть, теж милуючись дивовижною красою золотих куполів. У лівій руці вона тримає щит, а у високо піднятій правиці – меч, ніби вона завжди готова боротися проти ворогів і піднімати свій народ на визвольні повстання. Не дарма її назвали Батьківщиною-Матір'ю. Вона так нагадує Україну! Така ж горда, сильна та красива, з високо піднятою головою, з надією в очах. 
Її часто порівнюють з статуєю Свободи у Америці. Проте люди, які побували в США і побачити цю знамениту скульптуру, кажуть, що наша Батьківщина-Мати вражає набагато більше. А справді, вона ж така прекрасна..! Мабуть і дійсно в цілому світі немає їй рівних.
Мою прекрасну Київську панораму завершують сотні багатоповерхових будинків, які з мого вікна здаються меншими за сірникові коробки. Вони повертають мене до реальності і нагадують, що я все ще у великій столиці з багатомільйонним населенням. Будинки плавно переходять у синювато-сіру лінію горизонту, яка зливається з сіруватим небом. Наступають сутінки. 
Проте вночі тут ще красивіше! 
Дзвіниця Лаври починає світитися від купола, і з настанням сутінків це світло охоплює всю будівлю. Можу бачити ще одну церкву у повному вигляді, вона теж світиться. Світло це – якесь особливе. Воно заспокоює, приковує погляд до себе, і мені навіть здається, що воно – добро, яке перемагає темряву ночі. 
Батьківщина-Мати теж світиться, а на кінці її меча горить маленький червоний вогник. Літаки, немов світлячки, літають туди-сюди. Їх так багато! Проте зір зовсім немає. Мабуть, небо вкриває густий покрив хмар. Лише місяць, спочатку червоний, а згодом світло-жовтий, кочує по темному нічному небу.
На горизонті, доки видно моєму оку, мерехтять тисячі, або навіть мільйони вогників. Я розумію, що кожен з них запалений людиною, яка прагне перемогти ніч світлом зі свого вікна. І світло перемагає темряву…
Я засинаю під лагідний церковний дзвін, який порушує тишу ночі. Спочатку звучить ніжна мелодія маленьких дзвоників, немов у казці, а потім – трішки грубіше бум-бум, бум-бум… Один, два, три, чотири…

ID:  352798
Рубрика: Проза
дата надходження: 25.07.2012 09:02:14
© дата внесення змiн: 25.07.2012 09:05:56
автор: Юлія Ярема

Мені подобається 0 голоса(ів)

Вкажіть причину вашої скарги



back Попередній твір     Наступний твір forward
author   Перейти на сторінку автора
edit   Редагувати trash   Видалити    print Роздрукувати


 

В Обране додали:
Прочитаний усіма відвідувачами (898)
В тому числі авторами сайту (13) показати авторів
Середня оцінка поета: 0 Середня оцінка читача: 0
Додавати коментарі можуть тільки зареєстровані користувачі..




КОМЕНТАРІ

Дід Михалич, 03.12.2012 - 00:04
гарні, ніжні слова, читаючі які перед очима відкривається справжня картина, літають ластівки...
цей текст, мов казка, під яку так приємно, мабуть засинати....
а ще дуже хочеться побачити цейкраєвид із вашого вікна..... smile wink apple
give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
 
Юлія Ярема відповів на коментар $previous_title_comm, 01.01.1970 - 03:00
Спасибі! Але найсумніше в цій історії те, що це вікно не моє.. і я вже, мабуть, ніколи не повернусь туди, куди так випадково потрапила..) справді, незабутні враження! я не могла спати ночами, тільки у вікно дивилася! а вірші "Прекрасна Лавра" і "Як душа до поезії рветься" теж написані під цими враженнями, біля цього самого вікна) smile 16 22
 

ДО ВУС синоніми
Синонім до слова:  аврора
Маргіз: - Мигавиця, кольорова мигавиця
Синонім до слова:  аврора
Юхниця Євген: - смолоскиподення
Синонім до слова:  аврора
Ніжинський: - пробудниця-зоряниця
Синонім до слова:  метал
Enol: - ну що - нічого?
Знайти несловникові синоніми до слова:  метал
Enol: - той, що музичний жанр
Знайти несловникові синоніми до слова:  аврора
Enol: - та, що іонізоване сяйво
Синонім до слова:  Бабине літо
Маргіз: - Осіннє танго
Синонім до слова:  Вірний
Маргіз: - Вірний - однолюб
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Маргіз: - осяйна
Знайти несловникові синоніми до слова:  Вичитка
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Мобілізація
Юхниця Євген: -
Знайти несловникові синоніми до слова:  Рахманий
Mattias Genri: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Mattias Genri: - sliczna...
Синонім до слова:  видих
Наталя Хаммоуда: - Відди́х, зди́х.
Синонім до слова:  Вірний
Eyfiya: - Непохитний
Синонім до слова:  Вірний
levile: - Незрадливий Вірний
Знайти несловникові синоніми до слова:  Верлібр
Андрій Ключ: - Танцпро – танцююча проза
Синонім до слова:  Церата
Олекса Терен: - Обрус.
Знайти несловникові синоніми до слова:  видих
Enol: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Микола Холодов: - Кльова, Класна, Красна.
Синонім до слова:  Церата
Neteka: - Вощонка
Синонім до слова:  Церата
dashavsky: - Клейонка.
Знайти несловникові синоніми до слова:  Церата
Юхниця Євген: -
Синонім до слова:  гарна (не із словників)
Neteka: - Писана
Синонім до слова:  Прибулець
dashavsky: - Пришилепинець.
x
Нові твори
Обрати твори за період: